| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 121
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Variable-length differential evolution for numerical and discrete association rule mining
Uroš Mlakar, Iztok Fister, Iztok Fister, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper proposes a variable-length Differential Evolution for Association Rule Mining. The proposed algorithm includes a novel representation of individuals, which can encode both numerical and discrete attributes in their original or absolute complement of the original intervals. The fitness function used is comprised of a weighted sum of Support and Confidence Association Rule Mining metrics. The proposed algorithm was tested on fourteen publicly available, and commonly used datasets from the UC Irvine Machine Learning Repository. It is also compared to the nature inspired algorithms taken from the NiaARM framework, providing superior results. The implementation of the proposed algorithm follows the principles of Green Artificial Intelligence, where a smaller computational load is required for obtaining promising results, and thus lowering the carbon footprint.
Ključne besede: association rule mining, differential evolution, data mining, variable-lenght solution representation, green AI
Objavljeno v DKUM: 18.01.2024; Ogledov: 93; Prenosov: 0

3.
Prehod z lokalne domene na Microsoft Azure active directory v podjetju SIP d.d. : diplomsko delo
Nejc Tevč, 2023, diplomsko delo

Opis: V digitalnem in medsebojno povezanem svetu je upravljanje uporabniških identitet in dostopov do virov postal ključni korak vsake organizacije. V diplomskem delu je predstavljeno in analizirano okolje Microsoft Azure AD, s pomočjo katerega je bil narejen prehod iz lokalne domene v oblačno storitev upravljanja identitete in dostopa. Vpeljane rešitve omogočajo funkcijo enotne prijave, kar uporabnikom omogoča prijavo v več aplikacij z enotno identiteto in hkrati izboljša uporabniško izkušnjo. Narejena konfiguracija v podjetju zagotavlja višjo varnost sistema, hkrati pa omogoča centralno upravljanje naprav.
Ključne besede: Microsoft Azure, Active Directory, Microsoft Windows Defender, Office 365, hibridno okolje.
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 335; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

4.
Razvoj sistema za testiranje funkcionalnosti avtomobilskih svetil
Jure Lednik, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje razvoj testnega sistema za testiranje avtomobilskih svetil. Najprej predstavi najpogosteje uporabljene komunikacijske protokole avtomobilske industrije. Za tem predstavi regulativne zahteve, ki se navezujejo na avtomobilske luči. Na koncu pa opišemo izdelavo in predstavimo uporabo razvitega testnega sistema.
Ključne besede: komunikacijski protokoli, testiranje nadzorna škatla
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 355; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

5.
Iskanje skritih informacij v meritvah kvalitete zraka s pomočjo podatkovnega rudarjenja : diplomsko delo
Vito Abeln, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja postopek iskanja skritih podatkov iz meritev kvalitete zraka s pomočjo rudarjenja asociativnih pravil. Rudarjenje asociativnih pravil je tehnika, preko katere lahko pridobimo zanimive povezave med podatki iz večjih podatkovnih množic. V zaključnem delu smo prikazali postopek pridobivanja podatkov, obdelavo podatkov, razlago uporabljenih algoritmov in njihovo implementacijo. Opisali smo algoritme Apriori, ECLAT in Fp-growth, ki se uporabljajo pri asociativnem rudarjenju pravil. Predstavili smo tudi numerično rudarjenje asociativnih pravil, pri katerem smo uporabili algoritem optimizacije roja delcev. Rezultati rudarjenja so razkrili različne povezave med vrednostmi meritev, ki smo jih razložili in vizualizirali s pomočjo raznih grafov.
Ključne besede: rudarjenje asociativnih pravil, kvaliteta zraka, asociativna pravila
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 417; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

6.
Sistemska administracija v Linuxu
Iztok Fister, Iztok Fister, 2023

Opis: Pričujoča knjiga je namenjena tako začetnikom, ki želijo pridobiti osnovno znanje in veščine, potrebne za upravljanje operacijskega sistema Linux, kakor tudi izkušenim sistemskim administratorjem, ki želi osvežiti svoje znanje. Knjiga je razdeljena na tematsko organizirana poglavja, ki se začnejo z uvodom v sistem Linux in se postopoma poglobijo v njegove osnovne komponente. Bralci se bodo naučili pisanja skript Bash, izkoriščanja moči skripnih programov sed in awk, učinkovitega upravljanja uporabnikov, optimizacije diskov in datotečnih sistemov ter konfiguriranja omrežnih virov. V knjigi so številni primeri iz resničnega sveta, ki zagotavljajo praktična spoznanja in utrjujejo obravnavane koncepte. Ne glede na to, ali gre za začetnika ali izkušenega administratorja, ta knjiga ponuja jasno in pragmatično znanje za obvladovanje upravljanja sistema Linux.
Ključne besede: operacijski sistem Linux, sistemska administracija, skriptno programiranje, sed, awk
Objavljeno v DKUM: 02.11.2023; Ogledov: 353; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Mobilna aplikacija za pomoč pri izbiranju najcenejših artiklov v trgovinah : diplomsko delo
Alen Cvahte, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo postopek izdelave mobilne aplikacije, katere cilj je omogočiti uporabniku primerjavo cen izdelkov različnih trgovin in si ustvariti nakupovalni listek. Razvoj obsega uporabo različnih tehnologij in orodij. Opisan je potek izdelave aplikacije, od pridobivanja podatkov s spleta do funkcionalnosti mobilne aplikacije. Na koncu je opisano testiranje aplikacije s povratnimi informacijami testnih uporabnikov.
Ključne besede: mobilna aplikacija, primerjanje cen, pridobivanje podatkov iz spleta
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 192; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

8.
Ogrodje za samodejno načrtovanje športnih aktivnosti : magistrsko delo
Luka Koprivc, 2023, magistrsko delo

Opis: V dobi obilice podatkov se pred nami razprostira bogat nabor informacij in naprednih metod zajemanja. Med temi izstopajo zabeleženi podatki o športnih aktivnostih, ki odpirajo vrata analizi in vizualizaciji, vendar še vedno ohranjajo omejitve pri manipulaciji. V okviru te magistrske naloge je predstavljeno inovativno ogrodje, ki izrabi obstoječe aktivnosti in s pomočjo usmerjenih grafov inteligentno predlaga potek nove športne dejavnosti. V začetku se temeljito posvetimo izzivom področja ter preučimo relevantne raziskave. Sledi podrobna razlaga algoritmov, ki omogočajo učinkovito obvladovanje kompleksnosti problema, hkrati pa predstavimo tudi algoritme za obdelavo samoizmerjenih aktivnosti. Zaključimo s praktično uporabo razvitega ogrodja ter podamo refleksijo o njegovi učinkovitosti in koristnosti.
Ključne besede: obdelava podatkov, podatkovna znanost, python, športne aktivnosti
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 196; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (4,30 MB)

9.
Uporaba okrepitvenega učenja pri učenju igralnih agentov v borilnih igrah : magistrsko delo
Tomi Milošič, 2023, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi smo se osredotočili na razvoj igralnega agenta z uporabo okrepitvenega učenja in posebej obravnavali vprašanje, ali so ti agenti dosegli ali presegli raven profesionalnih človeških igralcev. Delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. Teoretični del zajema osnovne koncepte okrepitvenega učenja in opisuje uporabljena orodja. V praktičnem delu smo izvedli tri eksperimente z različnimi velikostmi korakov in časi usposabljanja modela ter nato primerjali njihovo uspešnost. Naša analiza kaže, da se v našem konkretnem primeru s povečevanjem časa učenja pri uporabi tehnik okrepitvenega učenja postopoma približujemo optimalnim rezultatom. Naša raziskava potrjuje učinkovitost okrepitvenega učenja pri oblikovanju igralnih agentov, katerih primerjava je relevantna zgolj ob zadostnem obsegu usposabljanja.
Ključne besede: Okrepitveno učenje, igralni lik, borilne igre, Gym Retro, PPO
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 162; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

10.
Prepoznava invazivnih polžev z uporabo globokega učenja : diplomsko delo
Kristjan Herodež, 2023, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo se osredotoča na podvejo umetne inteligence, ki se imenuje strojno učenje. V zaključnem delu predstavljamo uporabo in implementacijo strojnega učenja na različnih področjih. Znotraj zaključnega dela se podrobneje osredotočamo na pametno kmetijstvo, katerega osrednja tematika v tej nalogi je odkrivanje škodljivcev, ki so v našem primeru polži Arion rufus. Kot rešitev problema je predstavljeno globoko učenje oz. uporaba konvolucijskih nevronskih mrež. V ta namen omenimo tudi različne pristope za učenje modelov računalniškega vida. Rešitev smo našli v pristopu YOLO (You only look once) v katerem smo izdelali naš model vida in ga primerjali s podobno študijo.
Ključne besede: Arion rufus, Globoko učenje, Pametno kmetijstvo, Umetna inteligenca
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 156; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

Iskanje izvedeno v 2.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici