| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 92
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Sledilnik okužb Sars-Cov-2 v vzgoji in izobraževanju : diplomsko delo
Peter Ambrožič, 2022, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge smo izdelali lasten sledilnik okužb s covidom-19, ki se osredotoča na prikaz okužb in sumov na okužbe znotraj izobraževalnih zavodov. Podatke, namenjene izdelavi diplomskega dela, smo pridobili na spletnem portalu OPSI in jih dopolnili s pomočjo pristopa web scraping. Implementiran sledilnik je izdelan z orodji Microsoft in zajema proces ETL, definiranje storitev REST in izdelavo debelega odjemalca kot namizne aplikacije WPF. Interaktivna predstavitev rezultatov v obliki tabel in grafov omogoča personalizacijo prikaza ter boljšo uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: covid-19, epidemija, izobraževalni zavodi, sledilnik, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 12.04.2022; Ogledov: 361; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

2.
Celovita primerjava vodilnih distribucij operacijskega sistema Linux : diplomsko delo
Jožef Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljenih in primerjanih deset vodilnih distribucij operacijskega sistema Linux. V teoretičnemu delu je sprva predstavljen operacijski sistem Linux ter vsaka distribucija, nato pa so med seboj primerjane. V drugem delu diplomskega dela je izveden eksperiment, ki vključuje namestitev vseh izbranih distribucij. V sklopu eksperimenta je izmerjen čas namestitve in poraba sistemskih virov. Na distribucije smo namestili programsko orodje za testiranje ter opravili zmogljivostne teste, kjer smo vse rezultate zbrali ter jih med seboj primerjali in analizirali.
Ključne besede: distribucija, Linux, operacijski sistem, primerjava
Objavljeno v DKUM: 22.03.2022; Ogledov: 445; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

3.
Development of an automated measurement system for UWB Radar : master's thesis
Tomaž Leopold, 2022, magistrsko delo

Opis: Ultra-wideband is becoming a key technological element in the consumer industry, providing a safe and reliable way to enable more precise location services as well as secure access to a multitude of systems. Ultra-wideband radar is a subset of that technology, providing not only device-free localization techniques but also complementing expensive medical-level devices or providing means to measure vital signs in a more accessible way. Ultra-wideband radars embedded in smart devices like smartphones can be used for presence detection, gesture recognition, and vital sign monitoring (i.e., breathing detection and heart rate monitoring). Ultra-wideband radar is still in development, and during that process it needs to be well-tested to match the customers’ expectations and standards that apply to the technology. In this master’s thesis, we start by providing a brief overview of ultra-wideband technology. Then we propose and develop an automated measurement system for UWB radar that tests the radio frequency functionality of a radar device, its compliance with standards, frequency regulations, and use-case testing. Performing measurements to test the aforementioned radar devices is a time-consuming and cumbersome task that can be replaced by our developed automated measurement system. We demonstrate the advantages in terms of reduced measurement time and improved test reproducibility, resulting in a well-tested ultra-wideband radar device during the development cycle.
Ključne besede: automated system, channel impulse response, IR-UWB, radar
Objavljeno v DKUM: 17.02.2022; Ogledov: 342; Prenosov: 0

4.
Strojno učenje : s Pythonom do prvega klasifikatorja
Sašo Karakatič, Iztok Fister, 2022

Opis: Knjiga služi kot uvod v področje strojnega učenja za vse, ki imajo vsaj osnovne izkušnje s programiranjem. Pregledajo se pomembni pojmi strojnega učenja (model znanja, učna in testna množica, algoritem učenja), natančneje pa se predstavi tehnika klasifikacije in način ovrednotenja kvalitete modelov znanja klasifikacije. Spozna se algoritem klasifikacije k najbližjih sosedov in predstavi se uporaba tega algoritma – tako konceptualno kakor v programski kodi. Knjiga poda številne primere v programskem jeziku Python in okolju Jupyter Notebooks. Za namen utrjevanja znanja pa so ponujene naloge (tako računske, kot programerske) s podanimi rešitvami.
Ključne besede: strojno učenje, umetna inteligenca, klasifikacija, k najbližjih sosedov, Python
Objavljeno v DKUM: 27.01.2022; Ogledov: 453; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Prva spletna aplikacija : interno gradivo
Sašo Karakatič, 2022, drugo učno gradivo

Opis: Gradivo služi v pomoč pri izvedbi predavanj in praktičnih vaj pri predmeti Praktikum 1, katerega namen je združitev različnih snovi predmetov 1. letnika programa ITK UNI v smiselno celoto. Snovi se po potrebi nadgradijo z novih znanjem, ki je potrebno za kreacijo prve spletne aplikacije. Tehnologije, ki se uporabljajo so: HTML, CSS, JavaScript, Node.js, MySQL in Git. Gradivo je sestavljeno iz sedmih ločenih videoposnetkov, kjer je prikazana praktična uporaba posamezne tehnologije in umestitev te v celoto pri razvoju spletne aplikacije. Cilj predmeta je kreacija zaključenega spletnega informacijskega sistema s pomočjo tehnologij, ki so jih študenti spoznali v 1. letniku.
Ključne besede: spletne aplikacije, razvoj spletnih aplikacij, video učno gradivo
Objavljeno v DKUM: 17.01.2022; Ogledov: 284; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (571,62 KB)

6.
Zbrano učno gradivo s praktičnimi primeri za predmet Orodja za razvoj aplikacij
Boštjan Šumak, Maja Pušnik, 2021, drugo učno gradivo

Ključne besede: razvoj aplikacij, učno gradivo, praktični primeri
Objavljeno v DKUM: 19.10.2021; Ogledov: 331; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (9,68 MB)

7.
Implementacija optimizacijskega algoritma po vzorih obnašanja levov v Pythonu : diplomsko delo
Aljoša Mesarec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj in delovanje algoritma po vzorih obnašanja levov. V praktičnem delu je bil algoritem implementiran v programskem jeziku Python, z vključitvijo knjižnic NiaPy. Izvedena je bila primerjava učinkovitosti s preostalimi že implementiranimi algoritmi iz knjižnice NiaPy. Rezultati so bili primerjani s pomočjo kritičnih testov. Na podlagi rezultatov kritičnih testov je bilo ugotovljeno, da je algoritem po vzorih obnašanja levov primerljiv z ostalimi algoritmi iz knjižnice Niapy.
Ključne besede: Python, optimizacijski algoritmi, algoritmi po vzorih iz narave, NiaPy
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 215; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
DNK kot nosilec za trajno shranjevanje podatkov : diplomsko delo
Blaž Vidovič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili področje shranjevanja podatkov v DNK. Opisali smo problem, ki se pojavlja pri shranjevanju podatkov na tradicionalne pomnilniške medije in predstavili lastnosti DNK, zaradi katerih se kažejo kot potencialni medij shranjevanja podatkov v prihodnosti. Pregledali smo dosedanje dosežke na tem področju in opisali kodirne sheme, ki so jih raziskovalci razvili za namen shranjevanja digitalnih podatkov v sekvenco nukleotidov DNK. Po pregledu obstoječih kodirnih shem smo načrtovali in implementirali lastno kodirno shemo in razvili namizno aplikacijo s pomočjo katere bomo uporabnikom približali delovanje kodiranja digitalnih podatkov v sekvenco DNK.
Ključne besede: shranjevanje digitalnih podatkov, shranjevanje podatkov v DNK, sekvenciranje, shema kodiranja
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 211; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

9.
Razpoznavanje obrazov s pomočjo strojnega učenja na napravi Raspberry-Pi : diplomsko delo
Anže Galun, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali svet biometričnih sistemov, bolj podrobno metodo razpoznavanja obrazov in jih opisali. V raziskavi smo se osredotočili na razvoj programske opreme razpoznavanja obrazov v obsegu, ki nam jih je ponudila naprava Raspberry-Pi, ter programski jezik Python in uporaba obsežne knjižnice imenovane OpenCV, s pomočjo katerih je bilo možno razvijanje metode za razpoznavanje obrazov s pomočjo strojnega učenja. Po ustvarjeni programski rešitvi smo uporabnost in namen diplomskega dela predstavili na primeru odklepanja fizičnega miniaturnega primera škatle.
Ključne besede: : Raspberry-Pi, razpoznavanje obrazov, Python, OpenCV
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 225; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (16,67 MB)

10.
Dosegljivost, pozaba in izboljšave video iger preteklosti ter njihova uporaba s pomočjo emulatorjev : diplomsko delo
Filip Zdjelar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo dosegljivost in pozabo video iger preteklosti ter pravni vidik uporabe video iger pri emulaciji. Nato razložimo kaj so emulatorji, opišemo njihovo delovanje in navedemo zgodovino emulacije. Podamo tudi probleme pri zagonu iger ter njihove izboljšave. V nadaljevanju diplomskega dela nato predstavimo izboljšave video iger preteklosti z novimi tehnologijami in tipe izboljšav. Ali nove tehnologije pripomorejo h kakovostnejši izkušnji, ugotavljamo s kvantitativno analizo, kot tudi z izvedbo eksperimenta, pri katerem uporabimo igro preteklosti, ki uporablja tehnologijo sledenja žarkov v realnem času. V zaključku povzamemo naše ugotovitve in podamo napotke za nadaljnje delo.
Ključne besede: dosegljivost video iger, izboljšave video iger, video igre preteklosti, uporaba emulatorjev, sledenje žarkov v realnem času
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 275; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici