| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 107
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Bioinformatski pristopi analize izražanja genov za iskanje možnih molekularnih označevalcev pri raku debelega črevesa in danke (rdčd)
Rebeka Planinc, 2022, master's thesis

Abstract: Razvoj raka debelega črevesa in danke je večstopenjski proces, pri katerem se karcinom razvije skozi leta iz sprememb na steni črevesa – polipov. Nove raziskave se osredotočajo na posebne strategije za diagnozo in odkrivanje RDČD, kot je iskanje molekularnih označevalcev. Za opravljanje takšnih genetskih raziskav, med katere spada analiza diferenčnega izražanja genov, uporabljamo metode in algoritme bioinformatike. V okviru empiričnega dela smo opravili raziskavo, ki je temeljila tako na kvantitativni kot kvalitativni metodologiji raziskovanja. Iz podatkovne baze Omnibus smo s pomočjo programskega jezika Python in R identificirali diferenčno izražene gene pri RDČD. Izbira kandidatnih genov je bila izvedena s pomočjo bioinformatskih programov The human protein atlas, KEGG, DAVID in Enrichr. Kot možne molekularne označevalce smo izbrali gene REG4, AQP8, SLC4A4, TAOK1, IL1RN in INSL5, za raziskavo katerih je sledilo praktično laboratorijsko delo. V svoji študiji smo uporabili klinične vzorce 97 pacientov s spremenjeno patologijo in 25 pacientov z normalno sluznico, iz katerih se je izolirala RNK in izvedla RT-PCR z uporabo sond TaqMan. Rezultati analize ekspresije genov so odkrili gene AQP8, SLC4A4, TAOK1 in REG4 kot potencialne nove biološke označevalce pri RDČD. Zanje je bila odkrita statistično značilna razlika v izražanju pri patološkem tkivu polipov v primerjavi z normalno sluznico. Gena IL1RN in INSL5 se nista pokazala za primerna biološka označevalca. Bioinformatika raka in iskanje novih molekularnih označevalcev je eden najbolj kritičnih in uporabnih pristopov k medicini za klinične raziskave ter izboljšanje rezultatov bolnikov z RDČD.
Keywords: rak debelega črevesa in danke, presejanje, diferenčno izražanje genov, molekularni biološki označevalec, bioinformatika.
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 62; Downloads: 9
.pdf Full text (1,66 MB)

2.
Podatkovni in funkcionalni vidik združevanja različnih podatkovnih virov
Rok Dobrotinšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali različna okolja podatkovnih virov. Raziskali smo načine in tehnologije združevanja podatkovnih virov in enega analizirali. Implementirali smo nove oziroma nevsakdanje metode združevanja. Opisali in predstavili smo podatkovne rešitve za naročnika spletnega portala o nepremičninah. Uporabili smo tehnologijo Microsoft SQL Server. Večino praktičnega dela smo razvili v programu Microsoft SQL Management Studio. Podrobno smo opisali rešitve, ki vračajo podatke preko shranjenih procedur, in slikovno prikazali rezultate. Raziskali smo tudi varnost in jo implementirali na podatkovni ravni.
Keywords: Poizvedba, SQL, Združevanje različnih podatkovnih virov, ERP
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 241; Downloads: 26
.pdf Full text (1,25 MB)

3.
Razvoj spletne aplikacije ugani pesem
Tadej Korošec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili uporabljena ogrodja (Angular, ASP.NET), integrirana razvojna orodja (Visual Studio Code, Visual Studio 2022, mySQL Workbench) in knjižnice (BCrypt, Spotify API), s pomočjo katerih je bila nato izdelana zabavna spletna tekstovna aplikacija. Namen aplikacije je, da se lahko uporabniki v obliki kviza pomerijo v znanju različnih pesmi. Aplikacija prav tako vsebuje lestvico točk in varno prijavo ter registracijo. Razvili smo jo z namenom, da igralcem razširimo znanje o pesmih.
Keywords: Angular, ASP.NET, MySQL, spletne igre, igrifikacija
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 164; Downloads: 40
.pdf Full text (2,08 MB)

4.
Algoritmično trgovanje kriptovalut : diplomsko delo
Jan Podkoritnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili trg kriptovalut, splošno teorijo trgovanja in tehnične analize. Opisali smo algoritmično trgovanje in pripadajoče strategije. Implementirali smo aplikacijo, ki omogoča avtomatizirano trgovanje in testiranje izbranih strategij na podlagi preteklih podatkov. Izbrali smo nekaj tehničnih indikatorjev, implementirali strategijo trgovanja in poskušali na podlagi izvedenih testov s pomočjo aplikacije ugotoviti, ali je mogoče biti dobičkonosen. Na koncu smo predstavili analizo rezultatov, pridobljenih s testiranjem.
Keywords: kriptovalute, algoritmično trgovanje, C#, tehnična analiza
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 124; Downloads: 26
.pdf Full text (2,96 MB)

5.
Uporaba umetne inteligence v igrah igranja vlog : diplomsko delo
Jakob Mesarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Danes so videoigre razširjene bolj kot kadarkoli. Eden popularnejših žanrov so igre igranja vlog, v katerih se igralec postavi v virtualni svet, ter se sooči z nalogami in izzivi, ki mu jih le ta ponuja. Razvijalci iger se trudijo, da so igre zanimive, raznolike, ter da igralca povežejo s samo igro. Pri tem veliko vlogo igra uporaba umetne inteligence. Cilj diplomskega dela je predstaviti komponente umetne inteligence, ki se uporabljajo v igrah igranja vlog.
Keywords: umetna inteligenca, igre igranja vlog, prototipiranje iger
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 91; Downloads: 13
.pdf Full text (2,59 MB)

6.
Celovita primerjava operacijskih sistemov iz družine BSD : diplomsko delo
Andrej Gerl Vicman, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali, analizirali in predstavili razlike med tremi najvidnejšimi predstavniki operacijskih sistemov iz družine BSD, in sicer NetBSD, OpenBSD in FreeBSD. Najprej smo predstavili vsakega izmed njih, razlike, zgodovino, zasnovo jedra ter področje varnosti. S pomočjo primerjalne študije smo predstavili njihove lastnosti, značilnosti, zmogljivosti in razlike med njimi. Vse tri smo s pomočjo zmogljivostnih testov preizkusili in primerjali rezultate. Ugotovili smo, kateri operacijski sistem ponuja največjo zbirko paketov, kateri je najbolj varen in kateri je najbolj uporaben za povprečnega uporabnika.
Keywords: BSD, operacijski sistem, primerjava
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 91; Downloads: 8
.pdf Full text (887,67 KB)

7.
Celovita primerjava vodilnih zalednih spletnih ogrodij : diplomsko delo
Filip Strajnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ustvarjanje koristne spletne aplikacije je zahtevno. Delo si lahko olajšamo z uporabo kakovostnih spletnih ogrodij. Ogrodja nudijo mnoge koristne funkcionalnosti, ki jih lahko ponovno uporabimo pri razvoju lastne aplikacije. S tem privarčujemo veliko časa. V diplomski nalogi se osredotočimo na zaledna spletna ogrodja. Predstavili smo 5 vodilnih spletnih ogrodij, pri katerih smo izpostavili njihove pomembne lastnosti: odprtokodno licenco ogrodja, tipičen način začetka projekta, razporeditev map in pomembnih datotek projekta. Demonstrirali smo upravljanje s podatkovno bazo v vsakem spletnem ogrodju. Prikazali smo, kako se v ogrodju usmerjajo zahteve in kateri programski jezik uporabljamo pri razvoju programske opreme ter kakšen model vzporednega izvajanja uporablja ta programski jezik. Z orodjem Jmeter smo izvedli zmogljivostne teste za vsako spletno ogrodje in prikazali pridobljene rezultate.
Keywords: spletna ogrodja, REST API, ORM
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 77; Downloads: 23
.pdf Full text (1,50 MB)

8.
Prilagodljivi algoritem diferencialne evolucije z arhivom uspešnosti in linearnim zmanjševanjem populacije : diplomsko delo
Aleš Gartner, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega dela predstavljamo delovanje prilagodljivega algoritma diferencialne evolucije z arhivom uspešnosti in linearnim zmanjševanjem populacije ter ga implementiramo v programskem jeziku Python. S statistično primerjavo rezultatov implementacije na testnih funkcijah smo pokazali, da smo algoritem uspešno implementirali. Algoritem smo vključili v Python knjižnico NiaPy ter primerjali njegovo učinkovitost z drugimi algoritmi diferencialne evolucije, implementiranimi v NiaPy. Z analizo rezultatov smo pokazali, da je naš implementirani algoritem resnično eden izmed najučinkovitejših verzij algoritma diferencialne evolucije.
Keywords: optimizacija, algoritmi po vzoru iz narave, diferencialna evolucija, NiaPy
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 106; Downloads: 11
.pdf Full text (1008,89 KB)

9.
Mobilna aplikacija za spremljanje uživanja alkoholnih pijač pri mladostnikih : diplomsko delo
Nik Jeromel, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Velik del nezdravega načina življenja pri mladostnikih je čezmerno uživanje alkoholnih pijač. Iz tega razloga je bila izdelana mobilna aplikacija PlanBooze na operacijskem sistemu iOS za spremljanje količine zaužitega alkohola, s pomočjo katere lahko uporabnik na podlagi lastnih vnosov preveri svoje stanje vinjenosti ter čas, ki mora preteči, preden bo ponovno sposoben varne vožnje. Ena izmed funkcij je tudi koledar, na katerem so označeni dnevi, ko je uporabnik vnesel pijačo, ter štetje zaporednih treznih dni. Hkrati mu omogoča hiter pregled škodljivih posledic alkoholnih pijač, s katerimi želimo uporabnika odvrniti od čezmerne rabe alkohola in mu nuditi pomoč v primeru odvisnosti.
Keywords: mobilna aplikacija, iOS, alkohol, nezdravi način življenja pri mladostnikih
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 88; Downloads: 16
.pdf Full text (1,32 MB)
This document has many files! More...

10.
Razširitev brskalnika s sistemom priporočanja v Pythonu : diplomsko delo
Aljaž Herzog, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil razviti razširitev za brskalnik s sistemom priporočanja. Razširitev zbira uporabnikove oglede računalniških komponent in mu s pomočjo strojnega učenja priporoča podobne komponente. Informacije o komponentah smo pridobili s slovenskih spletnih strani in se shranjujejo v bazo podatkov. Uporabnik lahko ureja svoje komponente in išče druge izdelke v bazi z več kot 2.700 vnosi. Primerja lahko cene izdelka iz drugih spletnih trgovin in izbere najcenejšega. Rezultati, ki smo jih dobili pri testiranju kažejo, da so priporočila odvisna od: proizvajalca, števila podatkov o izdelku in števila vnosov posameznih vrst izdelka v bazo podatkov.
Keywords: React, Flask, strojno učenje, priporočilni sistem
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 81; Downloads: 14
.pdf Full text (2,08 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica