1. Corrosion characterization and ion release in SLM-manufactured and wrought Ti6Al4V alloy in an oral environmentMirjam Bajt Leban, Tadeja Kosec, Matjaž Finšgar, 2022, izvirni znanstveni članek Opis: As-produced and heat-treated TiAlV samples were prepared by selective laser melting and compared to wrought samples of identical chemical composition. Microstructural, corrosion, and spectroscopic studies of additively manufactured samples in artificial saliva at 37 °C, with NaF and at pH 2.3 were as a novelty combined with metal ion release during 42 days immersion. In artificial saliva higher amount of ions was released on SLM specimen when compared to wrought alloy. The total amount of ions released from SLM specimen in AS containing NaF was 10-times higher than in AS, while in AS with lactic acid it was 100-times higher. Ključne besede: Ti6Al4V, SLM, corrosion, ion release, XPS, ToF-SIMS Objavljeno v DKUM: 05.12.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 0 Celotno besedilo (15,86 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
2. Določanje težkih kovin v različnih vzorcih vin iz DolenjskeEva Erjavec, 2024, diplomsko delo Opis: Diplomsko delo prikazuje določanje Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Mn, Mo, Ni, Pb, Sn, Sr, Tl in Zn v različnih vzorcih vin iz Dolenjske z uporabo induktivno sklopljene plazme z masno spektrometrijo. Za namene analize vzorcev vin se je izvedel mikrovalovni kislinski razklop. Za vseh 17 težkih kovin smo metodo delno validirali. Določili smo mejo zaznavnosti, mejo določljivosti, linearno koncentracijsko območje, točnost in natančnost. Namen dela je bil določiti koncentracije težkih kovin v belih vinih in rdečih vinih, domačih vinih in vinih, kupljenih v trgovini, ter v različnih letnikih vin (2020–2023). Pridobljene podatke smo primerjali s študijami, ki so postavile mejne koncentracije za vina ter ugotovili, da nekateri vzorci domačih vin presegajo mejne koncentracije za Cd, Pb, Cu in Zn, pri vzorcih vin iz trgovin pa en vzorec vin presega mejno koncentracijo za Cu. Ključne besede: ICP-MS, mikrovalovni kislinski razklop, delna validacija, težke kovine, vino Objavljeno v DKUM: 17.09.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 29 Celotno besedilo (4,25 MB) |
3. Določanje težkih kovin v različnih sladolednih izdelkih z ICP-MSGaja Kolšek, 2024, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu smo za določanje Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Mn, Mo, Ni, Pb, Sn, Sr, Tl in Zn v različnih sladolednih izdelkih uporabili tehniko induktivno sklopljene plazme z masno spektrometrijo. Sladoledne izdelke smo razklopili z mikrovalovnim kislinskim razklopom z uporabo HNO3, H2O2 in ultra čiste vode. Izvedli smo delno validacijo metode z določitvijo meje zaznavnosti, meje določljivosti, linearnega koncentracijskega območja, točnosti in natančnosti. Linearnost metode smo potrdili z določitvijo kvadrata korelacijskega koeficienta (R2) s kriterijem R2 ≥ 0,9900. Točnost metode smo preverili z izračunom izkoristka za realne vzorce z dodatkom znane množine analita (Re) in izkoristka raztopin standardov (Rec) na več koncentracijskih nivojih določenega linearnega koncentracijskega območja. Z vrednostmi Re in Rec znotraj zastavljenega kriterija (med 80,0 % in 120,0 %) smo potrdili točnost metode. Natančnost metode smo potrdili z izračunom relativnih standardnih odmikov, katerih vrednosti so morale biti nižje ali enake kriteriju 20,0 %. Točnost s številom injiciranj med meritvami smo preverjali z merjenjem raztopine standarda z določeno koncentracijo 40,0 µg/L. Določili smo vsebnosti težkih kovin v ng/g zatehte sladolednega izdelka in vsebnosti primerjali z mejnimi vrednostmi za težke kovine v mleku in mlečnih izdelkih, ki jih postavljajo različni regulativni organi. Med seboj smo primerjali lokalne (sladoledni izdelki, kupljeni v slaščičarnah, kioskih, stojnicah) in industrijske sladoledne izdelke (sladoledni izdelki, kupljeni v trgovinah), veganske in mlečne sladoledne izdelke, sladoledne izdelke različnih proizvajalcev ter različnih okusov. Ugotovili smo, da so najvišje vsebnosti težkih kovin imeli čokoladni sladoledni izdelki. Ključne besede: sladoledni izdelki, težke kovine, induktivno sklopljena plazma z masno spektrometrijo, mikrovalovni kislinski razklop, delna validacija metode Objavljeno v DKUM: 16.09.2024; Ogledov: 17; Prenosov: 26 Celotno besedilo (2,70 MB) |
4. Določevanje težkih kovin v zelenjavi z ICP-MSLučka Godec, 2024, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu smo izvedli delno validacijo metode za simultano določevanje 18 težkih kovin (Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Mn, Mo, Ni, Pb, Se, Sn, Sr, Tl in Zn) v 54 vzorcih zelenjave z induktivno sklopljeno plazmo z masno spektrometrijo. Določili smo mejo zaznavnosti, mejo določljivosti, linearno koncentracijsko območje, točnost in natančnost. Vzorce zelenjave smo posušili, homogenizirali in nato izvedli popoln mikrovalovni razklop. Določili smo vsebnost težkih kovin v ng/g suhe mase zelenjave in te vsebnosti primerjali z zgornjimi mejnimi vrednostmi določenimi s strani mednarodnih organizacij, ki delujejo na področju prehrane. Vzorce zelenjave smo pridobili iz dveh različnih krajev (Maribora in Slovenj Gradca) v dveh različnih trgovinah (trgovina A in trgovina B), kjer smo primerjali zelenjavo tako slovenskega kot tujega izvora. Primerjali smo tudi zelenjavo z domačega vrta in zelenjavo, kupljeno v že omenjenih trgovinah. Ugotovili smo, da največ zgornjih mejnih vrednosti presega bučka iz Španije. Za Ba je bila izmed vseh težkih kovin v različnih vzorcih zelenjave največkrat presežena zgornja mejna vrednost. Vsebnost As je dvakrat presegla zgornjo mejno vrednost, in sicer v čebuli nizozemskega porekla kupljeni v trgovini A v Slovenj Gradcu in čebuli avstrijskega porekla, kupljeni v trgovini B v Slovenj Gradcu. Za Cd je bila v 5 vzorcih zelenjave presežena zgornja mejna vrednost, od tega so bili 3 vzorci z domačega vrta, 2 pa kupljena v trgovini A v Mariboru in trgovini B v Mariboru. Vsebnosti Pb in Sn nismo kvantitativno določili v nobenem vzorcu zelenjave. Ključne besede: Težke kovine, zelenjava, homogenizacija, mikrovalovni kislinski razklop, ICP-MS Objavljeno v DKUM: 16.09.2024; Ogledov: 23; Prenosov: 37 Celotno besedilo (6,16 MB) |
5. Characterization of germanium nanoparticles from arylgermanium trihydridesPhilipp Schmid, Brigitte Koppelhuber-Bitschnau, Matjaž Finšgar, Ilse Letofsky-Papst, Johannes Rattenberger, Robert Saf, 2024, izvirni znanstveni članek Ključne besede: nanoparticles, germanium, optical properties, electronic properties Objavljeno v DKUM: 29.08.2024; Ogledov: 74; Prenosov: 3 Povezava na datoteko |
6. Study of V[sub]2CT[sub]x-MXene Based Immunosensor for Sensitive Label-Free Impedimetric Detection of SARS-CoV-2 Spike ProteinNikola Tasić, Ivan Konjević, Alnilan Cristina Barros Lobato, Dino Metarapi, Matjaž Finšgar, Filipa M. Oliveira, Zdeněk Sofer, Rui Gusmão, Xueji Zhang, Samo B. Hočevar, 2024, izvirni znanstveni članek Opis: Rapid and reliable immunosensing is undoubtedly one of the priorities in the efficient management and combat against a pandemic, as society has experienced with the SARS-CoV-2 outbreak; simple and cost-effective sensing strategies are at the forefront of these efforts. In this regard, 2D-layered MXenes hold great potential for electrochemical biosensing due to their attractive physicochemical properties. Herein, we present a V$_2$CT$_x$ MXene-based sensing layer as an integral part of a label-free immunosensor for sensitive and selective detection of the SARS-CoV-2 spike protein. The sensor was fabricated on a supporting screen-printed carbon electrode using Nafion as an immobilizing agent for MXene and glutaraldehyde, the latter enabling effective binding of protein A for further site-oriented immobilization of anti-SARS-CoV-2 antibodies. A thorough structural analysis of the sensor architecture was carried out, and several key parameters affecting the fabrication and analytical performance of the immunosensor were investigated and optimized. The immunosensor showed excellent electroanalytical performance in combination with an impedimetric approach and exhibited a low detection limit of only 45 fM SARS-CoV-2 spike protein. Its practical applicability was successfully demonstrated by measuring the spike protein in a spiked artificial nasopharyngeal fluid sample. Ključne besede: imunosenzorji, polprevodniške nanostrukture, proteini, spike protein, immunosensors, SARS-CoV-2, V2CTxMXene Objavljeno v DKUM: 29.08.2024; Ogledov: 42; Prenosov: 2 Povezava na celotno besedilo |
7. |
8. Hydrothermal conversion of oilseed cakes into valuable products : influence of operating conditions and whey as an alternative process liquid on product properties and their utilizationAleksandra Petrovič, Tjaša Cenčič, Sabina Vohl, Gregor Hostnik, Matjaž Finšgar, Lidija Čuček, 2024, izvirni znanstveni članek Ključne besede: hydrothermal carbonization, hydrochar, process liquid, oilseed press cake, cheese whey, catalyst Objavljeno v DKUM: 29.08.2024; Ogledov: 64; Prenosov: 6 Celotno besedilo (7,20 MB) |
9. Reinforcing ethyl cellulose aerogels with poly(lactic acid) for enhanced bone regenerationGabrijela Horvat, Jan Rožanc, Uroš Maver, Matjaž Finšgar, Željko Knez, Zoran Novak, 2024, izvirni znanstveni članek Opis: Developing double porous biodegradable and biocompatible scafolds that can incorporate and release drugs in a controlled manner holds immense potential in regenerative medicine. This study presents a synthesis method for preparing a macro-mesoporous scafold, where poly(lactic acid) adds to the macroporous region and mechanical properties, and ethyl cellulose adds to the surface area (182 m2 /g). High surface area enables the incorporation of model drug indomethacin with an entrapment efciency of 17.0% and its later controlled release profle. The resulting scafold has desirable mechanical properties in the range of a natural trabecular bone with a compressive modulus of 22.4 MPa. The material is stable in the simulated body fuids for 120 days before the slow degradation starts. In vitro studies demonstrate the material’s ability to support bone cell adhesion, proliferation, and diferentiation, promoting osteogenic activity. Overall, the unique combination of poly(lactic acid) and ethyl cellulose produces advanced materials with tailored macro and mesopore properties, remarkable mechanical properties, optimal degradation rate, and drug delivery potential, making it a promising candidate for bone scafolds in regenerative medicine and tissue engineering Ključne besede: bio composite, polymer-matrix composites (PMCs), polymers, porosity/voids, secondary ion mass spectrometry Objavljeno v DKUM: 23.08.2024; Ogledov: 130; Prenosov: 6 Celotno besedilo (2,87 MB) |
10. Covalent modification of chitosan surfaces with a sugar amino acid and lysine analoguesTobias Dorn, Matjaž Finšgar, Karin Stana-Kleinschek, Tobias Alexander Steindorfer, Martin Simon Thonhofer, Tanja Wrodnigg, Rupert Kargl, 2024, izvirni znanstveni članek Opis: This work explores the modifcation and characterization of chitosan thin flms as a model for functionalized polysaccharide
interfaces. The solid–liquid interface of oligo- and polysaccharides is crucial for various biological processes such as cell
adhesion and recognition. By covalent surface modifcation of the chitosan via amide formation with diferent small molecules containing carboxylic acids, e.g. specially designed glycoside hydrolase inhibitors, interactions with biomolecules and
living cells could potentially be controlled in the future. As a frst step towards this aim, three fuorescent compounds were
conjugated onto nanometric chitosan thin flms. The layers were analysed by fuorescence spectroscopy, X-ray photoelectron
spectroscopy, time-of-fight secondary ion mass spectrometry, and atomic force microscopy, to proof the covalent attachment
of the target molecules. By this analysis, a uniform and chemically stable covalent attachment of the target molecules on
the chitosan thin flms could be demonstrated under various conditions. This publication serves as a proof-of-concept-study
for further biofunctionalization, pattering, and interaction studies involving polysaccharide interfaces, glycosidase inhibitors, proteins, or living cells. Ključne besede: carbohydrates, fluorescence spectroscopy, amino acid, chitosan, thin flm modifcation, C-Glycosides Objavljeno v DKUM: 07.08.2024; Ogledov: 127; Prenosov: 6 Celotno besedilo (2,03 MB) |