| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 110
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE
Matjaž Kadiš, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazan predvsem postopek globokega vlečenja pločevine. Globoko vlečenje je postopek proizvajanja izdelkov iz pločevine. Pri tem postopku je tanka pločevina napeta med matrico in držalom pločevine, medtem ko se giblje pestič navzdol in preoblikuje pločevino v želeno obliko. Končna oblika izdelka je odvisna od geometrije orodja, obnašanja materiala pločevine in procesnih parametrov.
Ključne besede: preoblikovanje, globoki vlek pločevine, vlečna orodja, stiskalnice za globoki vlek, simulacija preoblikovanja pločevine
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 3085; Prenosov: 970
.pdf Celotno besedilo (5,95 MB)

3.
OPTIMIRANJE LASERSKEGA RAZREZA PLOČEVINE KOT PREDOBDELAVA ZA PREOBLIKOVANJE
Nenad Topič, 2010, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je predstavitev razreza pločevine v maloserijski proizvodnji v podjetju Gorenje, obrat MSP, opis, vodenje in programiranje laserskega rezalnika ter analiza časov in stroškov, ki ga prinese optimizacija razreza pločevine.
Ključne besede: Maloserijska proizvodnja, laser, pločevinasti deli, razrez, optimiranje, stroški, upogibanje, preoblikovanje
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 2592; Prenosov: 300
.doc Celotno besedilo (34,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV IZSEKOVANJA PLOČEVINE
Anton Pernat, 2010, diplomsko delo

Opis: Postopki in obdelovalni stroji za izsekovanje pločevine so dokaj dobro raziskani in primerno opisani v literaturi. Gre predvsem za dlje časa poznane, dobro preizkušene postopke in izvedbe strojev. V uporabi ali v razvoju pa so tudi že stroji in postopki s povsem na novo razvitimi mehanizmi izsekovanja, ki obljubljajo krajše proizvodne čase, boljšo obstojnost orodja in nižje stroške proizvodnje. Ti stroji in postopki v slovenski literaturi skorajda niso omenjeni, zato je njihov pregled zajet v tem delu. Znani izsledki samega postopka izsekovanja veljajo za nižje hitrosti izsekovanja, nekje do 150 udarcev v minuti. Novi obdelovalni stroji na področju izsekovanja pa omogočajo tudi več kot 10-kratno povečanje števila udarcev, tam do 2000 v minuti in več. S tem se na obdelovancih pojavijo povsem drugačne, ugodnejše obremenitve, ki vplivajo na večjo natančnost končnih izdelkov. Na tem mestu se srečamo tudi z izrazom »visokohitrostno izsekovanje« (ang. High Speed Punching). Nove možnosti zniževanja stroškov se tako kažejo na področju obdelovalnih strojev, ki so vse manjši in zmogljivejši (Bruderer, Schuler, Trumpf). Zelo zanimiv je način izsekovanja »brez uporabe obdelovalnih strojev« — v mislih imamo visokohitrostne elektromagnetne stiskalnice (izdeluje jih ameriško podjetje WinSet Technologies, LLC.), ki niso kaj dosti večje od izsekovalnega orodja samega, imajo zelo malo gibajočih se delov in s tem manj možnosti za nepričakovane napake v njihovem delovanju ter nenačrtovane izpade proizvodnje. Opisana je še cela vrsta drugih postopkov, ki utegnejo v nekaj letih prodreti na trg in pomembno vplivati na sodobno proizvodnjo izsekovanja pločevin.
Ključne besede: visokohitrostno izsekovanje, izsekovalna orodja, izsekovalni stroji, sodobni izsekovalni postopki, visokohitrostna elektromagnetna stiskalnica
Objavljeno: 07.07.2010; Ogledov: 2106; Prenosov: 482
.pdf Celotno besedilo (5,09 MB)

5.
UPORABA TEHNOLOŠKIH SIMULACIJ V CAD/CAM PROCESIH
Nika Sajko, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Specifika dela orodjarn je, da se ustreznost orodja lahko ugotovi šele takrat, ko je to že izdelano. Ugotovljene nepravilnosti tako pomenijo popravljanje obstoječega orodja ali pa celo izdelavo novega, kar lahko privede do podaljšanja rokov izdelave naročila in dodatnih stroškov. To pomanjkljivost želimo odpraviti ali vsaj zmanjšati z uvedbo računalniških simulacij v proces konstruiranja orodij za ekstruzijo. V diplomskem delu je prikazan nov optimizacijski krog v oddelku konstrukcije. Praktični primer prikazuje uporabno vrednost simulacij, saj smo na podlagi rezultatov preračunov optimizirali obliko orodja za ekstruzijo.
Ključne besede: ekstruzija, orodja za ekstruzijo, HyperWorks, optimizacija, simulacije
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 1667; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

6.
KONSTRUIRANJE IN IZDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO AL PROFILOV
Karl Mlakar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno 3 D konstruiranje orodij za vročo ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin in predhodna priprava za uvoz v simulacijski paket HyperWorks. Za ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin se uporablja več tipov orodja. Konstrukterji orodij za vročo ekstruzijo aluminijevih profilov morajo imeti tako teoretično znanje in poznavanje programskih paketov, kot tudi mnogo dolgoletnih izkušenj na tem področju. Na podlagi zahtev po obliki profila je potrebno orodje zasnovati tako, da bo omogočalo nemoteno in ekonomično proizvodnjo. Ker pa se pojavljajo vedno večje zahteve po oblikah, dimenzijski natančnosti, kvaliteti površin ter dobavnih rokih, smo v podjetju Kaldera d. o. o. začeli izvajati simulacije. S programskim paketom HyperWorks orodje predhodno simuliramo in se tako izognemo kasnejšim korekcijam.
Ključne besede: konstruiranje, SolidWorks, ekstruzija
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 2143; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

7.
PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ JEKLA S POVIŠANO TRDNOSTJO
Jure Planinc, 2010, diplomsko delo

Opis: Visokotrdnostne pločevine se v vedno večji meri uporabljajo v avtomobilski industriji, saj njihove izjemne mehanske lastnosti dopuščajo gradnjo lažjih, varnejših in ekološko dovršenih avtomobilov. Slabost uporabe novih visokotrdnostnih pločevin pa se kaže predvsem v omejitvah njihovih preoblikovalnih sposobnosti, saj se zaradi posebnih lastnosti teh jekel izredno težko napove obnašanje pločevine med preoblikovanjem. Zato se moramo posluževati računalniških simulacij, brez katerih si danes procesa snovanja orodja za preoblikovanje visokotrdnostnih pločevin ne moremo več predstavljati. Teoretičnim dejstvom sledi praktični primer analize preoblikovalnih lastnosti z računalniškimi simulacijami, pri katerih je dobro razvidna razlika med preoblikovanjem nizkoogljičnih jekel in jekel s povišano trdnostjo.
Ključne besede: preoblikovanje, globoki vlek, visokotrdnostna pločevina, simulacije preoblikovanja
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2803; Prenosov: 373
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

8.
ZASNOVA PROGRESIVNEGA PREOBLIKOVALNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ AlMg3
Vladimir Kopić, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljam postopek in izdelavo progresivnega orodja za avtomobilsko industrijo. Na začetku diplomske naloge sem opisal AlMg zlitino, kemično sestavo in kako jo pridobimo. Preračuni sile rezanje in upogibanja, ki so potrebni, za izbiro stroja za preoblikovanje pločevine. V diplomi so predstavljeni najpomembnejši deli preoblikovalnega orodja, ki so ponazorjeni z tehnično dokumentacijo. Opisal sem tudi strošek orodja.
Ključne besede: Avtomobilska industrija, orodje za preoblikovanje pločevine, upogibanje, progresivno orodje, stroški orodja, stiskalnica.
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 3131; Prenosov: 709
.pdf Celotno besedilo (9,93 MB)

9.
Tehnološka zasnova obdelovalnega CNC stroja za obdelavo gravur v les in plastiko
Simon Hauptman, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se prične z uvodom, nadaljuje se z začetki CNC tehnologije. V nadaljevanju sledi opis pomembnih dejavnikov, ki ključno vplivajo na gradnjo preciznega CNC stroja. V osrednjem delu je opisan postopek samogradnje gradnje stroja, od zamisli pa vse do izdelave. Zaključek je izdelava testnega izdelka z izračunom rezalnih parametrov in programiranja NC kode.
Ključne besede: NC stroj, CNC stroj, obdelovalni stroji, vodenje in uležajanje, rezkanje, programiranje
Objavljeno: 14.04.2011; Ogledov: 2793; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (58,78 MB)

10.
Zasnova, montaža in strega CNC-obdelovalnega stroja
Milan Deučman, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan ves postopek postavitve CNC-obdelovalnega stroja, od načrtovanja do prvih izdelkov. Rabljen stroj je bilo treba najprej postaviti v manjši delovni prostor, ga obnoviti in ga z najracionalnejšimi stroški vključit v proizvodnjo. V prvem delu je prikazana priprava prostora, izdelava temelja in postavitev ključnih segmentov stroja. V nadaljevanju so opisani vsi posegi, ki so bili potrebni pri obnovi in montaži delov, ki sestavljajo stroj. V zadnjem delu so prikazani pričetek obratovanja stroja, strega in posluževanje ter primeri izdelkov, narejenih na stroju.
Ključne besede: CNC-stroj, postavitev, obnova, montaža, zagon, strega stroja
Objavljeno: 07.07.2011; Ogledov: 2347; Prenosov: 489
.pdf Celotno besedilo (5,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici