| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 110
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE
Matjaž Kadiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan predvsem postopek globokega vlečenja pločevine. Globoko vlečenje je postopek proizvajanja izdelkov iz pločevine. Pri tem postopku je tanka pločevina napeta med matrico in držalom pločevine, medtem ko se giblje pestič navzdol in preoblikuje pločevino v želeno obliko. Končna oblika izdelka je odvisna od geometrije orodja, obnašanja materiala pločevine in procesnih parametrov.
Keywords: preoblikovanje, globoki vlek pločevine, vlečna orodja, stiskalnice za globoki vlek, simulacija preoblikovanja pločevine
Published: 22.12.2009; Views: 3176; Downloads: 988
.pdf Full text (5,95 MB)

3.
OPTIMIRANJE LASERSKEGA RAZREZA PLOČEVINE KOT PREDOBDELAVA ZA PREOBLIKOVANJE
Nenad Topič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela je predstavitev razreza pločevine v maloserijski proizvodnji v podjetju Gorenje, obrat MSP, opis, vodenje in programiranje laserskega rezalnika ter analiza časov in stroškov, ki ga prinese optimizacija razreza pločevine.
Keywords: Maloserijska proizvodnja, laser, pločevinasti deli, razrez, optimiranje, stroški, upogibanje, preoblikovanje
Published: 17.06.2010; Views: 2673; Downloads: 307
.doc Full text (34,34 MB)
This document has many files! More...

4.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV IZSEKOVANJA PLOČEVINE
Anton Pernat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Postopki in obdelovalni stroji za izsekovanje pločevine so dokaj dobro raziskani in primerno opisani v literaturi. Gre predvsem za dlje časa poznane, dobro preizkušene postopke in izvedbe strojev. V uporabi ali v razvoju pa so tudi že stroji in postopki s povsem na novo razvitimi mehanizmi izsekovanja, ki obljubljajo krajše proizvodne čase, boljšo obstojnost orodja in nižje stroške proizvodnje. Ti stroji in postopki v slovenski literaturi skorajda niso omenjeni, zato je njihov pregled zajet v tem delu. Znani izsledki samega postopka izsekovanja veljajo za nižje hitrosti izsekovanja, nekje do 150 udarcev v minuti. Novi obdelovalni stroji na področju izsekovanja pa omogočajo tudi več kot 10-kratno povečanje števila udarcev, tam do 2000 v minuti in več. S tem se na obdelovancih pojavijo povsem drugačne, ugodnejše obremenitve, ki vplivajo na večjo natančnost končnih izdelkov. Na tem mestu se srečamo tudi z izrazom »visokohitrostno izsekovanje« (ang. High Speed Punching). Nove možnosti zniževanja stroškov se tako kažejo na področju obdelovalnih strojev, ki so vse manjši in zmogljivejši (Bruderer, Schuler, Trumpf). Zelo zanimiv je način izsekovanja »brez uporabe obdelovalnih strojev« — v mislih imamo visokohitrostne elektromagnetne stiskalnice (izdeluje jih ameriško podjetje WinSet Technologies, LLC.), ki niso kaj dosti večje od izsekovalnega orodja samega, imajo zelo malo gibajočih se delov in s tem manj možnosti za nepričakovane napake v njihovem delovanju ter nenačrtovane izpade proizvodnje. Opisana je še cela vrsta drugih postopkov, ki utegnejo v nekaj letih prodreti na trg in pomembno vplivati na sodobno proizvodnjo izsekovanja pločevin.
Keywords: visokohitrostno izsekovanje, izsekovalna orodja, izsekovalni stroji, sodobni izsekovalni postopki, visokohitrostna elektromagnetna stiskalnica
Published: 07.07.2010; Views: 2194; Downloads: 486
.pdf Full text (5,09 MB)

5.
UPORABA TEHNOLOŠKIH SIMULACIJ V CAD/CAM PROCESIH
Nika Sajko, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Specifika dela orodjarn je, da se ustreznost orodja lahko ugotovi šele takrat, ko je to že izdelano. Ugotovljene nepravilnosti tako pomenijo popravljanje obstoječega orodja ali pa celo izdelavo novega, kar lahko privede do podaljšanja rokov izdelave naročila in dodatnih stroškov. To pomanjkljivost želimo odpraviti ali vsaj zmanjšati z uvedbo računalniških simulacij v proces konstruiranja orodij za ekstruzijo. V diplomskem delu je prikazan nov optimizacijski krog v oddelku konstrukcije. Praktični primer prikazuje uporabno vrednost simulacij, saj smo na podlagi rezultatov preračunov optimizirali obliko orodja za ekstruzijo.
Keywords: ekstruzija, orodja za ekstruzijo, HyperWorks, optimizacija, simulacije
Published: 01.10.2010; Views: 1734; Downloads: 265
.pdf Full text (2,05 MB)

6.
KONSTRUIRANJE IN IZDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO AL PROFILOV
Karl Mlakar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno 3 D konstruiranje orodij za vročo ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin in predhodna priprava za uvoz v simulacijski paket HyperWorks. Za ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin se uporablja več tipov orodja. Konstrukterji orodij za vročo ekstruzijo aluminijevih profilov morajo imeti tako teoretično znanje in poznavanje programskih paketov, kot tudi mnogo dolgoletnih izkušenj na tem področju. Na podlagi zahtev po obliki profila je potrebno orodje zasnovati tako, da bo omogočalo nemoteno in ekonomično proizvodnjo. Ker pa se pojavljajo vedno večje zahteve po oblikah, dimenzijski natančnosti, kvaliteti površin ter dobavnih rokih, smo v podjetju Kaldera d. o. o. začeli izvajati simulacije. S programskim paketom HyperWorks orodje predhodno simuliramo in se tako izognemo kasnejšim korekcijam.
Keywords: konstruiranje, SolidWorks, ekstruzija
Published: 01.10.2010; Views: 2227; Downloads: 231
.pdf Full text (2,95 MB)

7.
PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ JEKLA S POVIŠANO TRDNOSTJO
Jure Planinc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Visokotrdnostne pločevine se v vedno večji meri uporabljajo v avtomobilski industriji, saj njihove izjemne mehanske lastnosti dopuščajo gradnjo lažjih, varnejših in ekološko dovršenih avtomobilov. Slabost uporabe novih visokotrdnostnih pločevin pa se kaže predvsem v omejitvah njihovih preoblikovalnih sposobnosti, saj se zaradi posebnih lastnosti teh jekel izredno težko napove obnašanje pločevine med preoblikovanjem. Zato se moramo posluževati računalniških simulacij, brez katerih si danes procesa snovanja orodja za preoblikovanje visokotrdnostnih pločevin ne moremo več predstavljati. Teoretičnim dejstvom sledi praktični primer analize preoblikovalnih lastnosti z računalniškimi simulacijami, pri katerih je dobro razvidna razlika med preoblikovanjem nizkoogljičnih jekel in jekel s povišano trdnostjo.
Keywords: preoblikovanje, globoki vlek, visokotrdnostna pločevina, simulacije preoblikovanja
Published: 11.10.2010; Views: 2929; Downloads: 383
.pdf Full text (3,48 MB)

8.
ZASNOVA PROGRESIVNEGA PREOBLIKOVALNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ AlMg3
Vladimir Kopić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljam postopek in izdelavo progresivnega orodja za avtomobilsko industrijo. Na začetku diplomske naloge sem opisal AlMg zlitino, kemično sestavo in kako jo pridobimo. Preračuni sile rezanje in upogibanja, ki so potrebni, za izbiro stroja za preoblikovanje pločevine. V diplomi so predstavljeni najpomembnejši deli preoblikovalnega orodja, ki so ponazorjeni z tehnično dokumentacijo. Opisal sem tudi strošek orodja.
Keywords: Avtomobilska industrija, orodje za preoblikovanje pločevine, upogibanje, progresivno orodje, stroški orodja, stiskalnica.
Published: 07.12.2010; Views: 3242; Downloads: 739
.pdf Full text (9,93 MB)

9.
Tehnološka zasnova obdelovalnega CNC stroja za obdelavo gravur v les in plastiko
Simon Hauptman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se prične z uvodom, nadaljuje se z začetki CNC tehnologije. V nadaljevanju sledi opis pomembnih dejavnikov, ki ključno vplivajo na gradnjo preciznega CNC stroja. V osrednjem delu je opisan postopek samogradnje gradnje stroja, od zamisli pa vse do izdelave. Zaključek je izdelava testnega izdelka z izračunom rezalnih parametrov in programiranja NC kode.
Keywords: NC stroj, CNC stroj, obdelovalni stroji, vodenje in uležajanje, rezkanje, programiranje
Published: 14.04.2011; Views: 2892; Downloads: 292
.pdf Full text (58,78 MB)

10.
Zasnova, montaža in strega CNC-obdelovalnega stroja
Milan Deučman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan ves postopek postavitve CNC-obdelovalnega stroja, od načrtovanja do prvih izdelkov. Rabljen stroj je bilo treba najprej postaviti v manjši delovni prostor, ga obnoviti in ga z najracionalnejšimi stroški vključit v proizvodnjo. V prvem delu je prikazana priprava prostora, izdelava temelja in postavitev ključnih segmentov stroja. V nadaljevanju so opisani vsi posegi, ki so bili potrebni pri obnovi in montaži delov, ki sestavljajo stroj. V zadnjem delu so prikazani pričetek obratovanja stroja, strega in posluževanje ter primeri izdelkov, narejenih na stroju.
Keywords: CNC-stroj, postavitev, obnova, montaža, zagon, strega stroja
Published: 07.07.2011; Views: 2491; Downloads: 509
.pdf Full text (5,56 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica