| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba nevronskih jezikovnih modelov za prepoznavanje imenskih entitet iz nestrukturiranih dokumentov : diplomsko delo
Urban Knupleš, 2021, diplomsko delo

Opis: Nestrukturirani dokumenti zajemajo informacije v oblikah in postavitvah, ki se lahko od enega primerka do drugega razlikujejo, kar lahko oteži in podraži nalogo pridobivanja informacij. Kot rešitev se je v zadnjih letih za razumevanje dokumentov na področju dokumentne inteligence pričela uporaba nevronskih jezikovnih modelov, usposobljenih na učnih množicah dokumentov. V diplomskem delu za pridobivanje informacij iz skeniranih trgovinskih računov uporabljamo prehodno učeni nevronski jezikovni model, zgrajen iz transformatorjev. Model je natančno učen z uporabo učne množice SROIE za izluščitev štirih kategorij, tj. imen in naslovov trgovin, datumov in skupnih cen. Za pridobivanje informacij smo uporabili prepoznavo imenskih entitet. Za primerjavo izvajamo poskuse s spreminjanem hiperparametrov modela. S spremembo nevronskega jezikovnega modela smo pri poskusih dosegli največjo natančnost klasifikacije: 96,7 %.
Ključne besede: Dokumentna inteligenca, obdelava naravnih jezikov, prepoznava imenskih entitet, jezikovni modeli, transformatorji
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 880; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Varnost storitev IoT za nadzor hrambe zdravil in cepiv v kontroliranih pogojih : diplomsko delo
Rok Urbanc, 2020, diplomsko delo

Opis: Z razvojem storitev in naprav IoT (Internet of Things) prihajajo poleg prednosti, ki jih naprave prinašajo, tudi slabosti. Ena ključnih je varnost, ki jo kot potrošniki ne preverjamo, ker nimamo dovolj znanja, pa čeprav bi bilo to nujno potrebno. Varnostna ranljivost naprav IoT je ključna stvar, saj lahko napadalcem omogoča, da odklenejo vrata vaše hiše, zakurijo ogenj v kaminu itd. Posledice takšnih napadov so lahko zelo hude in v skrajnem primeru tudi usodne. Cilj diplomskega dela je preučiti in izdelati varno napravo RSLink Mini.
Ključne besede: varnost IoT, nadzor hrambe zdravil, varnost IoT za nadzor shrambe zdravil, RSLabs, RSLink Mini
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 890; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
Spletno upravljanje s pametno hišo : diplomsko delo
Matic Repič, 2020, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo razvili spletno aplikacijo namenjeno nadzoru pametne hiše, ki je preprosta za uporabo in sloni na implementaciji prosto dostopne centralne točke Eclipse Mosquitto in komunikacijskem protokolu MQTT. Za implementacijo spletne aplikacije smo uporabili programsko ogrodje Ionic s katerim smo dosegli možnost uporabe aplikacije na več različnih platformah. Za implementacijo strežniškega dela smo uporabili ogrodje Express.js. V sklopu diplomskega dela smo predstavili tudi koncept interneta stvari v sklopu koncepta pametne hiše.
Ključne besede: pametna hiša, internet stvari, komunikacijski protokoli, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 79176; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

4.
Primerjava algoritmov za določanje sopojavnosti besed v besedilih : diplomsko delo
Klemen Pal, 2020, diplomsko delo

Opis: Glavna tema diplomske naloge je raziskovanje in primerjava nekaterih najbolj razširjenih algoritmov za določanje sopojavnosti besed v besedilih. Teoretično so razloženi pojavi kolokacij, njihova osnova in statistično ozadje. Nato so opisani trije najpogostejši algoritmi, ki slonijo na različnih pristopih: T-test, Pearsonov hi-kvadrat in algoritem PMI. Ti opisi so podprti s primeri izračuna vrednosti algoritmov. Praktični del vsebuje implementacijo predobdelave besedila in iskanja statističnih podatkov, sledi pa uporaba algoritmov nad temi podatki. Za konec je podana še primerjava teh algoritmov na osnovi dobljenih rezultatov.
Ključne besede: algoritem, sopojavnost besed, besedilo, primerjava
Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 917; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (686,66 KB)

5.
6.
Razvoj decentralizirane aplikacije s pomočjo Ethereumovega veriženja blokov : diplomsko delo
Tjaša Tišler, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali tehnologijo veriženja blokov, kjer smo se osredotočili predvsem na Ethereumove rešitve implementacije takšne tehnologije. Spoznali smo se z možnostmi uporabe decentraliziranih aplikacij in tehnologije veriženja blokov tudi na drugih področjih, ne le v svetu kriptovalut. Razvili smo preprosto decentralizirano aplikacijo, kjer smo opisali samo implementacijo takšne aplikacije, razvoj pametnih pogodb in vzpostavitev okolja ter predstavili delovanje končnega izdelka.
Ključne besede: veriženje blokov, Ethereum, decentralizirana aplikacija
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1438; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

7.
Realno-časovna komunikacija v spletnih aplikacijah z uporabo knjižnice SignalR : diplomsko delo
Rok Nikolovski Ribič, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene osnovne tehnike, ki se uporabljajo za realno-časovno komunikacijo v spletnih aplikacijah in knjižnica SignalR, ki v ozadju uporablja omenjene tehnike. Predstavljena je tudi tehnika uporabe knjižnice SignalR v povezavi s tehnologijo Redis. Praktični del diplomske naloge predstavlja preprosta spletna aplikacija za klepet, ki omogoča izmenjavanje sporočil med uporabniki v realnem času in za delovanje uporablja knjižnico SignalR ter Redis.
Ključne besede: realno-časovna komunikacija, splet, SignalR, ASP.NET Core, Redis
Objavljeno v DKUM: 21.08.2019; Ogledov: 1317; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

8.
Izdelava mobilne igre "Lov za zakladom" : diplomsko delo
Matej Horvat, 2019, diplomsko delo

Opis: Dandanes se pogosto soočamo s pomanjkanjem prostega časa, poleg tega pa večino tega preživimo pred računalnikom ali mobilnim telefonom. Cilj diplomskega dela je bil izdelati spletno mobilno aplikacijo, ki bo dostopala do domorodnih funkcionalnosti naprave, hkrati pa uporabnika vzpodbujala h gibanju in odkrivanju novih lokacij Slovenije. Implementirali smo igro, ki uporabnika z uporabo geolokacije usmerja do cilja, kjer mora poiskati skrito kodo, jo skenirati in odgovoriti na zastavljeno vprašanje, s čimer si še dodatno razširja obzorja.
Ključne besede: spletna mobilna aplikacija, domorodne funkcionalnosti, geolokacija
Objavljeno v DKUM: 21.05.2019; Ogledov: 1674; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

9.
Izdelava hibridne mobilne aplikacije za prikaz turistične infrastrukture in znamenitosti
Blaž Miksić, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali področje razvoja hibridnih mobilnih aplikacij. Zanimale so nas prednosti, slabosti in predvsem potek njihovega razvoja. Cilj diplomskega dela je bil razviti mobilno aplikacijo, ki bi se lahko primerjala s svojimi domorodnimi kopijami in uporabniku nudila tako dobro uporabniško izkušnjo, kot jo nudijo domorodne aplikacije. Z ogrodjem Ionic smo uspešno razvili aplikacijo za prikaz turističnih znamenitosti in infrastrukture in jo preizkusili na operacijskem sistemu Android. Programirali smo v programskih jezikih Javascript, Angular in Typescript. V okolju Node.js smo razvili tudi aplikacijski programski vmesnik (angl. API), ki smo ga uporabili v mobilni aplikaciji.
Ključne besede: hibridna mobilna aplikacija, Ionic, Android, iOS
Objavljeno v DKUM: 19.11.2018; Ogledov: 2017; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

10.
Uporaba okolja IBM Watson conversations za izdelavo virtualnega asistenta
Matic Strajnšak, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena kognitivna rešitev IBM Watson Conversations oz. Assistant, ki spada v področje kognitivnih virtualnih asistentov. Predstavili in razložili smo osnovne pojme, ki se v področju pojavljajo, ter opisali delovanje same storitve. Opisali smo kako se pripravi znanje za samega asistenta in kako mu ga posredujemo, da se iz njega lahko uči, ter izdelali asistenta »Watson zlitine« z znanjem o zlitinah. Opisali smo tudi, kako se asistenta vključi v namensko aplikacijo in izdelali aplikacijo, ki omogoča končnim uporabnikom pridobivanje novega znanja iz danega področja.
Ključne besede: virtualni asistent, kognitivno računalništvo, strojno učenje, IBM Cloud, IBM Watson Assistant, IBM Watson Conversations, IBM Bluemix, računalništvo v oblaku
Objavljeno v DKUM: 25.10.2018; Ogledov: 1463; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

Iskanje izvedeno v 16.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici