| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 185
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Onesnaženost okolja bivše tovarne dušika TDR Metalurgija d. d. v Občini Ruše - študija primera
Urban Viher, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali razvoj metalurške dejavnosti od nastanka podjetja Tovarna dušika Ruše leta 1918 do danes. Pod drobnogled smo vzeli obratovanje odlagališča in izpolnjevanje zakonskih določil v obdobju od vložitve vloge za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za odlagališče industrijskih odpadkov do danes. Pregledali in proučili smo dokumentacijo izpolnjevanja okoljevarstvenih zakonodajnih zahtev in ugotovili, da se monitoring podzemnih in izcednih vod ni izvajal. Posledice v naravi zaradi neizvajanja monitoringa smo opazili pri prelivanju izcednih vod iz bazena za izcedne vode v času dežja. Iz poročil o skladnosti pitne vode od leta 2009 do leta 2014 iz sistema Mariborskega vodovoda je razvidno, da je voda varna za pitje, kakovost reke Drave na merilnem mestu Borl pa je ustrezna za življenje sladkovodnih vrst rib. Za neizvajanje monitoringov je odgovoren lastnik oziroma upravljavec odlagališča. Ugotovili smo tudi, da Inšpekcija RS za okolje in ARSO nista ukrepali. S študijo primera smo ugotovili neučinkovitost nadzora izvajanja okoljevarstvenih zahtev in sodelovanja inšpekcije za okolje in Agencije RS za okolje. Za nadzor nad izvajanjem monitoringa je odgovorna inšpekcija za okolje. Za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja in kasneje za odvzem je odgovorna ARSO. Predlagamo, da se vzpostavi takšen mehanizem nadzora izvajanja okoljevarstvenih zahtev, ki bo zagotavljal temeljne cilje varstva okolja. Rešitev vidimo v prevzemanju odgovornosti IRSOP in ARSO pri nadzoru izvajanja predpisanih okoljevarstvenih zahtev in ukrepanja. Uvede se naj predpisan standardiziran obrazec izvajanja okoljevarstvenih zahtev in ukrepov lastnika ali upravljavca odlagališča, ki bo zagotavljal preglednejši nadzor izvajanja okoljevarstvenih zahtev in ukrepov. Za ARSO pa predlagamo, da za izdano okoljevarstveno dovoljenje uvede sistem sledljivosti izvajanja okoljevarstvenih zahtev in sporočanja IRSOP. Ker je stečajni upravitelj kot upravljavec odlagališča zavrnil izvajanje okoljevarstvenih zahtev, predlagamo uskladitev zakona o varstvu okolja in zakona o stečajnem postopku.
Ključne besede: okolje, onesnaženost, industrijski odpadki, odlagališča, Tovarna dušika Ruše, diplomske naloge
Objavljeno: 18.09.2015; Ogledov: 1389; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

3.
Korupcija in Komisija za preprečevanje korupcije v očeh državljanov Republike Slovenije
Andreja Grašič, 2015, diplomsko delo

Opis: Korupcija je resen problem sodobne družbe. V Sloveniji je Komisija za preprečevanje korupcije Republike Slovenije (v nadaljevanju KPK) tisti organ, ki si najbolj javno in intenzivno prizadeva za njeno preprečevanje, pregon ter odpravo. V diplomski nalogi smo predstavili problematiko korupcije ter pomen in vlogo KPK pri tem, s čimer želimo opozoriti na resnost problema korupcije v Sloveniji. V raziskovalnem delu naloge smo ugotavljali, kakšno zaupanje uživa institut KPK med državljani Republike Slovenije. Rezultati študije so pokazali, da anketirani poznajo pomen in vsebino korupcije in menijo, da je korupcija največji problem v javni upravi, da se korupcija širi iz dneva v dan in da gre za zelo resen problem. Delo KPK ocenjujejo niti kot učinkovito niti kot neučinkovito. Pri tem anketirani ne vedo, ali so člani KPK tudi sami udeleženci pri koruptivnih dejanjih. Večina jih meni, da KPK ni nepotrebna in da je ni potrebno ukiniti. Nova sestava KPK v letu 2014 pa se ni izkazala kot bolj učinkovita od prejšnje. Podatki kažejo na visoko zaskrbljenost državljanov ter hkrati nakazujejo, da ljudje še upajo v izboljšanje razmer s pomočjo KPK. Podobne ugotovitve smo zasledili tudi pri drugih predhodnih raziskavah. Predlogi izboljšav so: izobraževanje visokih državnih funkcionarjev, ozaveščanje najvišjih državnih funkcionarjev, bolj učinkovito izvajanje zakonov na področjih, kjer se izvaja korupcija; avtomatizacija nadzora in preventive, povečano sodelovanje organov, povečan nadzor inšpekcijskih služb in policije, vzpostavitev učinkovitega kazenskopravnega varstva, odprava oz. popravki zakonskih določil, ki otežujejo delo organov pregona, razvoj strategij in metod odkrivanja ter preiskovanja gospodarske kriminalitete.
Ključne besede: korupcija, preprečevanje korupcije, Komisija za preprečevanje korupcije, stališča, Slovenija, diplomske naloge
Objavljeno: 13.10.2015; Ogledov: 1025; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

4.
Naravovarstveni nadzorniki in kršitve zakonodaje v zavarovanih območjih Republike Slovenije
Leon Lojze Zamuda, 2015, diplomsko delo

Opis: Ozemlje Republike Slovenije je sicer razmeroma majhno, a je na njem moč najti bogato biotsko raznovrstnost, raznolik relief in najrazličnejše habitatne tipe. Ljudje, ki so (bili) v stalnem stiku z vsem naštetim, so prišli do pomembnega spoznanja in zavedanja, da je treba naravo in njene vrednote nekako ohraniti ― če ne že zaradi nje same ― vsaj zaradi tega, da bi v njej lahko uživali tudi prihodnji rodovi. Sčasoma so pričeli ustanavljati zavarovana območja, ki so eden izmed najpomembnejših in najstarejših ukrepov ohranjanja narave. Zavarovana območja delimo na ožja in širša, njihov skupni delež se kontinuirano veča in trenutno predstavlja okoli 13 % površine naše države. Ukrepi, ki določajo ohranjanje biotske raznovrstnosti in sistem varstva naravnih vrednot so zbrani v Zakonu o ohranjanju narave (2014). Nadzor nad omenjenim zakonom vršijo inšpektorji za ohranjanje narave in nekateri drugi inšpektorji, ter naravovarstveni in prostovoljni nadzorniki, ki izvajajo neposredni nadzor v naravi. Kršitve zakona so ― odvisno od zavarovanega območja ― različne in specifične. Ker enotna evidenca zaznanih kršitev Zakona o ohranjanju narave ne obstaja, ostaja to področje precej neraziskano. Namen diplomskega dela je bil predstaviti trenutno stanje neposrednega nadzora v naravi, osvetliti glavne probleme naravovarstvenega nadzora pri nas in število ter vrste kršitev Zakona o ohranjanju narave. V ta namen smo izvedli anketo med članicam Skupnosti naravnih parkov Slovenije. Ugotovili smo, da bi za učinkovit neposredni nadzor na zavarovanih območjih potrebovali še vsaj enkrat toliko naravovarstvenih nadzornikov, kot jih deluje trenutno, prav tako pa bi morali izobraziti še več prostovoljnih nadzornikov. Nujno bi bilo sprejetje podzakonskega akta, ki bi vzpostavil pogoje za organizacijsko, vsebinsko in teritorialno usklajeno izvajanje neposrednega nadzora v naravi. Tako bi lahko zagotovili ustrezen nadzor nad zavarovanimi območji in posledično zmanjšali število kršitev Zakona o ohranjanju narave ter s tem ― kar je navsezadnje najpomembneje ― škodljive vplive na naravo.
Ključne besede: okolje, varstvo okolja, naravovarstvena območja, nadzor, kršitve, diplomske naloge
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 1078; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (593,24 KB)

5.
Ekološka kriminaliteta kot oblika lastne viktimizacije
Katja Eman, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: ekološka kriminaliteta, zelena kriminologija, viktimologija, preprečevanje, ekološka etika
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 2002; Prenosov: 281
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
Ekološka kriminaliteta v Pomurju
Katja Eman, Gorazd Meško, Damir Ivančić, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen prispevka: Menimo, da je analiza kriminalitete zelo pomemben dejavnik za uspešno odzivanje policije, pa najsi bo le-to reaktivno ali proaktivno. Zato je bil cilj raziskave ugotoviti, katere oblike ekološke kriminalitete se pojavljajo na območju Policijske uprave Murska Sobota (PU MS) ter na podlagi ugotovitev pripraviti predlog ukrepov policije. Analizi primerov ekološke kriminalitete iz policijske statistike za obdobje 2008–2010 smo dodali še analizo kriminalitete z uporabo geografskih informacijskih sistemov (GIS) in pripravili karte z namenom vizualizacije porazdelitve ter morebitnih gostitev ekološke kriminalitete v Pomurju. V zaključku so podani predlogi ukrepov, pripravljeni na podlagi analize dobljenih rezultatov. Metodologija: Z uporabo GIS smo prenesli podatke o ekološki kriminaliteti v Pomurju in njihove lokacijske koordinate na karto Pomurja, s čimer smo omogočili lažjo analizo in prikaz lokacij kaznivih dejanj ekološke kriminalitete. Na podlagi dobljenih kart in vzorcev gostitev smo predlagali določene metode odzivanja ter preprečevanja ekološke kriminalitete na območju PU MS. Ugotovitve: Rezultati so pokazali, da na območju PU MS največji problem v zadnjih treh letih predstavljajo kazniva dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, še posebej onesnaževanje vode, mučenje živali in nezakonit lov ter tudi odpadki. Izrazita je gostitev ekološke kriminalitete v bližini odročnih predelov državne meje, ob porečju reke Mure in na območju naselij ob glavnih prometnicah med Gornjo Radgono in Lendavo. Omejitve raziskave: Zaradi pomanjkljivosti vnesenih koordinat odkritih dejanj ekološke kriminalitete približno pet odstotkov vseh zaznanih primerov nismo mogli vnesti pri kartiranju kriminalitete. Praktična uporabnost: Kartiranje kriminalitete in določitev gostitev oblik ekološke kriminalitete je dobro izhodišče za načrtovanje nadaljnjega dela policistov na območju Pomurja in tudi drugod po Sloveniji. S povečanim nadzorom na lociranih območjih bodo lahko policisti storilce onemogočali in ekološko kriminaliteto tudi preprečevali. Izvirnost/pomembnost prispevka: Ugotovitve raziskave in predstavljeni zaključki prispevka so med drugim namenjeni policiji oziroma PU MS pri njihovem odzivanju na ekološko kriminaliteto. Gre za prvo tovrstno študijo o ekološki kriminaliteti v Sloveniji, ki uporablja tudi GIS in kartiranje kriminalitete.
Ključne besede: ekološka kriminaliteta, GIS, kartiranje kriminalitete, policija, PU Murska Sobota
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1201; Prenosov: 126
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
9.
Odpadki kot del ekološke kriminalitete v Sloveniji
Mihael Murćehajić, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava odpadke kot del ekološke kriminalitete. Zaradi večjih potreb družbe so odpadki postali vse številčnejši, ravnanje z njimi pa z željo po čistejšem okolju dražje in usmerjeno v ponovno uporabo. Zaradi želje po dobičku mnogi uporabljajo cenejše oblike, predvsem trgovino z odpadki. Mednarodna trgovina z odpadki je razširjena praktično v vsaki državi, nas pa je zanimalo, kakšno je stanje na tem področju v Sloveniji. Za potrebe pisanja diplomske naloge smo analizirali sekundarne vire (knjige, zakone in članke), ki govorijo o trgovini z odpadki, udeležencih, ki so v njo vključeni in posledicah, ki jo ta lahko prinese. Zaradi zakonskih sprememb, ki so se dogajale na področju varstva okolja, smo se pri analiziranju zbranih podatkov osredotočili na obdobje zadnjih 15 let. Čeprav smo ugotovili, da je trgovina z odpadki v Sloveniji slabo razvita, je na področju ravnanja z odpadki v Sloveniji veliko nepravilnosti in potreb po spremembah. Izmed teh kot nujni izpostavljamo večjo ozaveščenost ljudi o nevarnostih, ki jih prinaša trgovina z odpadki, in pa vzpostavitev centraliziranega, na državnem nivoju organiziranega sistema ravnanja z odpadki, ki bo temeljil na načelu samozadostnosti in bližine. Ugotovili smo, da se kljub ustreznim znanjem in usposobljenosti pristojnih organov za preiskovanje trgovine z odpadki kaže potreba po dodatnem, številčnejšem kadru. Prav tako pa se mora vsak posameznik zavedati, da s pravilnim ravnanjem z odpadki lahko veliko prispeva k čistemu okolju.
Ključne besede: odpadki, trgovina z odpadki, ekološka kriminaliteta, preiskovanje, preprečevanje, diplomske naloge
Objavljeno: 14.09.2015; Ogledov: 860; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

10.
Žrtve ekološke kriminalitete v Republiki Sloveniji
David Sluga, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko žrtev ekološke kriminalitete, njihove posebnosti in delitve. Zaradi vse večjih okoljskih sprememb se večata tudi število žrtev in intenzivnost utrpljene škode in s tem so te žrtve v znanstveni literaturi vse bolj prepoznane, četudi so bile v preteklosti zanemarjene. Zanimalo nas je, kako ljudje v Republiki Sloveniji dojemajo lastno viktimiziranost zaradi ekološke kriminalitete in v kolikšni meri. V ta namen smo opravili analizo primarnih in sekundarnih statističnih virov. Ugotovili smo, da ne obstaja enotna definicija žrtev ekološke kriminalitete, kar otežuje njihovo raziskovanje in pravno prakso. Poleg tega obstaja več različnih klasifikacij žrtev. Prek spleta smo izvedli študijo, v kateri smo poskušali oceniti stopnjo ogroženosti zaradi ekološke kriminalitete, ki jo čutijo polnoletni državljani Republike Slovenije. Ugotovili smo, da povprečen polnoletni državljan Republike Slovenije čuti precej visoko stopnjo ogroženosti zaradi ekološke kriminalitete. Najbolj ogroženo se počuti zaradi ekološke kriminalitete bogatih in vplivnih, najmanj pa zaradi ekološke kriminalitete interesnih skupin. Poleg tega je analiza podatkov pokazala, da znaten delež ljudi ne pozna ali ne razume pojma ekološke kriminalitete. Menimo, da bi bilo za zmanjšanje posledic ekološke kriminalitete in njenih žrtev potrebno spremeniti celoten odnos človeka do narave in sistem, ki nagrajuje pohlep, ter problematiko te vrste kriminalitete bolj približati ljudem. Da bi bilo ukvarjanje s kriminaliteto poenostavljeno bi bilo prav tako potrebno oblikovati celostno definicijo, ki bi jo lahko vsi uporabljali. Poleg tega bi si morali prizadevati, da bolj zaščitimo ljudi, ki so bolj ogroženi zaradi ekološke kriminalitete, kot so manjšine, dojenčki, otroci in (še posebej noseče) ženske. Ne nazadnje, pa so potrebni bolj učinkovit pregon, višje kazni in boljša preventiva, ki bi jih dosegli z ostrejšimi zakoni in regulacijo.
Ključne besede: ekološka kriminaliteta, žrtve, Slovenija, diplomske naloge
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 1236; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (852,22 KB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici