| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Elektronski sestavi
Gregor Donaj, Iztok Kramberger, 2021, other educational material

Abstract: Gradivo vsebuje navodila za laboratorijske vaje pri pred-metu Elektronski sestavi za ˇstudente druge stopnje magistrskega ˇstudijskega programa Elektrotehnika, smer elektronika, in druge sto-pnje magistrskega ˇstudijskega programa Telekomunikacije. V navodilih je 5 laboratorijskih vaj, ki obravnavajo podatkovne pretvornike ter obdelavo, tvorjenje in prepoznavanja digitalnih signalov. Vaje ob-segajo podatkovne pretvornike, digitalne filtre, neposredno digitalno sintezo, digitalno fazno sklenjeno zanko in digitalne modulacijske sheme.
Keywords: elektronika, digitalna vezja, podatkovni pretvorniki, digitalni filtri, neposredna digitalna sinteza, fazno sklenjena zanka, modulacije signalov, laboratorijske vaje, učbeniki
Published: 09.03.2021; Views: 85; Downloads: 6
URL Link to file

2.
Zmanjševanje porabe energije senzorskega vozlišča z interpolacijskimi algoritmi
Blaž Brence, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje izdelavo merilnika temperature z algoritmom za varčevanje energije za uporabo v internetu stvari. Izdelava merilnika temelji na algoritmu, ki s pomočjo Newtonove interpolacije predvideva naslednjo izmerjeno temperaturo. Opisan je tudi algoritem na podlagi interpolacije z zlepki, ki ga uporabimo, če temperature ne prikazujemo v realnem času. Cilj je izdelati prototip merilnika, ki je kompakten, učinkovit, cenovno ugoden in ponuja čim daljšo življenjsko dobo baterije. Poleg teoretičnega ozadja in opisa izdelave merilnika je v magistrsko delo vključen še zajeten eksperimentalni del.
Keywords: internet stvari, baterija, algoritem, poraba energije, interpolacija
Published: 03.07.2020; Views: 292; Downloads: 58
.pdf Full text (1,92 MB)

3.
Oddajni sistemi
Gregor Donaj, Iztok Kramberger, 2019, other educational material

Published: 23.05.2020; Views: 424; Downloads: 131
.pdf Full text (662,00 KB)
This document has many files! More...

4.
Analiza kriptografskih postopkov v okolju interneta stvari
Jernej Podčedenšek, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so opisani in analizirani vplivi izvajanja kriptografskih postopkov na delovanje omejenih naprav. V teoretičnem delu je predstavljeno področje omejenih naprav in njihova klasifikacija ter namenska lahka protokola za njihovo delovanje. Širše je opisan koncept interneta stvari ter tehnologije uporabljene v njem s poudarkom na varnosti in vsebovanih kriptografskih postopkih. Opisano je področje kriptografije, kjer sta podrobneje predstavljena dva šifrirna algoritma in koncept izmenjave ključev v javni domeni, predstavljeni pa so tudi lahki šifrirni postopki, namenjeni omejenim napravam. V eksperimentalnem delu je predstavljen model komunikacije, razvit za potrebe analize vpliva kriptografskih postopkov, in rezultati izvedene analize.
Keywords: omejene naprave, internet stvari, kriptografija, lahki kriptografski postopki
Published: 11.07.2019; Views: 511; Downloads: 44
.pdf Full text (1,48 MB)

5.
Pregled prosto dostopnih strojnih prevajalnikov
Daniel Hari, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so predstavljene vrste strojnega prevajanja, ki so vgrajene v različne prevajalnike. Ti prevajalniki omogočajo, da se posamezna beseda ali daljše besedilo na podlagi izvedbe določenih algoritmov samodejno prevede iz izvornega jezika v ciljni jezik. Poznamo več načinov strojnega prevajanja, ki jih v nalogi tudi predstavimo. Vsako strojno prevajanje se razlikuje po načinu prevajanja oz. svojih značilnostih, različni načini prevajanja pa imajo tudi določene skupne lastnosti, kot sta sprotno učenje in iskanje dobrih prevodov v slovarjih ali bazah podatkov, ki pripomorejo k bolj natančnemu prevodu same besede oz. besedila. Naloga je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je predstavljen pregled načinov prevajanja, v praktičnem delu pa analiza kakovosti prevajanja posameznih prosto dostopnih prevajalnikov.
Keywords: Strojno prevajanje, strojni prevajalniki, slovarji, korpus, strojno učenje, statistični pristop.
Published: 05.02.2019; Views: 652; Downloads: 127
.pdf Full text (3,35 MB)

6.
Analiza metrik za avtomatsko vrednotenje strojnih prevodov
Klemen Arzenšek, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektu smo opravili pregled metrik za avtomatsko vrednotenje strojnih prevodov. Testirali smo določene metrike za ocenjevanje prevodov iz angleščine v slovenščino. Vsi testi so bili opravljeni z metrikami direktno iz Linux terminala. Testirali smo tako, da smo vsako metriko oz. sklop metrik lokalno zaganjali, vsako metriko posebej z več testnimi vzorci, da smo dobili več rezultatov in tako odpravili nepotrebna odstopanja. V poročilu bomo predstavili tudi osnove strojnega prevajanja in osnove vrednotenja le-tega. Metrike, ki smo jih uporabili pri testiranju, bomo podrobno opisali in v praksi preizkusili.
Keywords: strojno prevajanje, evalvacija, metrika avtomatske evalvacije
Published: 05.02.2019; Views: 592; Downloads: 52
.pdf Full text (1,18 MB)
This document has many files! More...

7.
Vmesniki in pretvorniki
Iztok Kramberger, Gregor Donaj, 2017, other educational material

Abstract: Gradivo vsebuje navodila za laboratorijske vaje pri predmetu Vmesniki in pretvorniki za študente VS študijskega programa Elektrotehnika, smer elektronika. V navodilih je 12 laboratorijskih vaj, kjer se obravnavajo pretvorniki električnih veličin, merilni mostiči in ojačevalniki ter uporaba členov RC v pretvorbah. Drugi del vaj obravnava še neelektrične veličine in vezja za njihovo merjenje: optični pretvorniki, temperaturni senzor, senzor vlage, kapacitivni pretvornik, Hallova sonda in merilnik pretoka tekočine.
Keywords: elektronika, laboratorijske vaje, vmesniki, pretvornik, senzorji
Published: 20.02.2018; Views: 1064; Downloads: 96
.pdf Full text (4,25 MB)
This document has many files! More...

8.
Context-dependent factored language models
Gregor Donaj, Zdravko Kačič, 2017, original scientific article

Abstract: The incorporation of grammatical information into speech recognition systems is often used to increase performance in morphologically rich languages. However, this introduces demands for sufficiently large training corpora and proper methods of using the additional information. In this paper, we present a method for building factored language models that use data obtained by morphosyntactic tagging. The models use only relevant factors that help to increase performance and ignore data from other factors, thus also reducing the need for large morphosyntactically tagged training corpora. Which data is relevant is determined at run-time, based on the current text segment being estimated, i.e., the context. We show that using a context-dependent model in a two-pass recognition algorithm, the overall speech recognition accuracy in a Broadcast News application improved by 1.73% relatively, while simpler models using the same data achieved only 0.07% improvement. We also present a more detailed error analysis based on lexical features, comparing first-pass and second-pass results.
Keywords: speech recognition, factored language model, dynamic backoff path, word context, inflectional language, morphosyntactic tags
Published: 26.06.2017; Views: 908; Downloads: 289
.pdf Full text (1,17 MB)
This document has many files! More...

9.
Algoritmi minimalnega vpetega drevesa v vsakdanjem življenju
Marija Gajić, 2016, diploma project paper

Abstract: V zaključni projketni nalogi je opisano minimalno vpeto drevo in načini iskanja minimalnega vpetega drevesa v grafu. Predstavljeni in analizirani so trije algoritmi in sicer Primov, Kruskalov in Boruvkin algoritem. Podrobneje so predstavljene tudi programske implementacije teh treh algoritmov. V nadaljevanju je predstavljena praktična uporaba minimalnega vpetega drevesa v vsakdanjem življenju ter opis enega konkretnega primera – postavljanja vodovodnega omrežja. Za izbiro optimalnega algoritma so java programske implementacije algoritmov testirane na 408 testnih datotekah z grafi. Analizirana je odvisnost časovne zahtevnosti algoritma od števila povezav v grafu. Hkrati je predstavljena še primerjava časovne učinkovitosti vseh treh analiziranih algoritmov.
Keywords: minimalno vpeto drevo, uporaba v vsakdanjem življenju, primerjava algoritmov, časovna zahtevnost
Published: 22.03.2017; Views: 2134; Downloads: 139
.pdf Full text (1,34 MB)

10.
Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica