| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Študija primera pacienta s celiakijo
Merima Mujanović, 2011, diplomsko delo

Opis: Celiakija je bolezen ozkega črevesa, ki je posledica trajne preobčutljivosti na gluten pri genetsko dovzetnih posameznikih. Je avtoimuno obolenje in je v zadnjem času ena pogostejših bolezni prebavnega trakta tako pri otrocih kot pri odraslih. Povprečni delež obolelih je tudi do 1:100. Intoleranca se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju. Trenutno je edini način zdravljenja vseživljenjsko dosledno izvajanje diete brez glutena. To pomeni popolno izključitev pšenice, ječmena in rži iz prehrane. V diplomskem delu je predstavljena obravnava pacienta s celiakijo v času hospitalizacije ter aktivnosti zdravstvene nege. V uvodnem delu je opisana bolezen, vzroki za nastanek, zapleti, oblike celiakije ter zdravljenje. V nadaljevanju smo predstavili vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta s poudarkom na zdravstveno vzgojnem delu. Izvedli smo študijo primera pacienta, ki je bil obravnavan po modelu Maryory Gordon, ki temelji na enajstih funkcionalnih vzorcih zdravega obnašanja. Na podlagi zbranih podatkov smo izpostavili naslednje negovalne probleme, kot so nevarnost infekcije, tekočina - prenizek volumen, neuravnovešena prehrana - manj kot telo potrebuje, diareja, samonega - zmanjšana možnost za samostojno osebno higieno, mobilnost - nepopolna telesna mobilnost, motnje spanja, bolečina, strah.
Ključne besede: celiakija, zdravstvena nega, pacient, medicinska sestra, zdravstveno vzgojno delo.
Objavljeno: 17.03.2011; Ogledov: 3003; Prenosov: 539
.pdf Celotno besedilo (627,25 KB)

2.
Varna aplikacija terapije pri otrocih
Kemila Trako, 2011, diplomsko delo

Opis: Otrok se v anatomskem in fiziološkem pomenu razlikuje od odraslih, zato ga ne moremo obravnavati isto, kot v zdravstveni negi odraslih. Sodelovanje in zaupanje med starši, otroki in zdravstvenimi delavci je ključnega pomena pri zdravljenju otrok z zdravili. Zdravstvenim delavcem je naložena velika odgovornost za pravilno in varno aplikacijo zdravil pri otrocih. Vedeti moramo, da otroci niso pomanjšana različica odraslih. Rast in razvoj otroka do 12 leta prinašata številne spremembe v telesni sestavi, razvitosti in delovanju organov. Za delovanje zdravil so med drugimi zelo pomembne razlike v delovanju prebavil, dozorelosti mehanizmov presnavljanja in izločanja zdravil skozi ledvice in jetra ter dozorelosti krvno možganske pregrade. V teoretičnem delu diplomske naloge so predstavljena zdravila, njihove oblike, načini vnašanja v človeško telo, razgradnja zdravil v telesu, stranski učinki in kako jih shranjujemo. V tem delu diplomske naloge smo predstavili kako poteka odmerjanje in aplikacija zdravil otrokom ob upoštevanju standardov in pravil varne aplikacije. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati ankete, ki je bila izvedena v Splošni bolnišnici Jesenice na pediatričnemu oddelku. V raziskavi je sodelovalo 20 članov negovalnega tima, starih od 20 do 54 let. Anketni vprašalnik je vseboval 19 vprašanj zaprtega tipa.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: otrok, varna aplikacija terapije, zdravstveni delavec.
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 3438; Prenosov: 840
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

3.
NAČRTOVANJE VOZIŠČNE KONSTRUKCIJE Z UPOŠTEVANJEM TRAJNIH DEFORMACIJ V NEVEZANI NOSILNI PLASTI
Jernej Dolinšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja splošen opis voziščne konstrukcije, sledi dimenzioniranje voziščne konstrukcije z uporabo tehničnih specifikacij za javne ceste ter izračun napetostno deformacijskega stanja v nevezani nosilni plasti. Izračun napetosti in deformacij izvedemo po metodi končnih elementov z uporabo geotehničnega programa Plaxis. Dobljene rezultate analiziramo in jih primerjamo z izmerjenimi rezultati na terenu. V drugem delu diplomske naloge so na praktičnem primeru uporabe murskih prodov prikazani rezultati laboratorijskih preiskav različnih mešanic murskega proda in s pomočjo matematičnih metod izračunane napetosti in deformacije. Rezultati pokažejo, da se z uporabo drobljenih prodov trajne deformacije v nevezani nosilni plasti bistveno zmanjšajo.
Ključne besede: voziščna konstrukcija, nevezana nosilna plast, prometna obremenitev, program Plaxis, dinamična obremenitev, tehnične specifikacije, trajne deformacije, napetostno stanje, metoda končnih elementov
Objavljeno: 20.04.2011; Ogledov: 2418; Prenosov: 470
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

4.
REAKCIJA MLADOSTNIKOV NA SPREMENJEN NAČIN ŽIVLJENJA S CELIAKIJO
Samanta Smajilović, 2011, diplomsko delo

Opis: Živeti brez glutena: izziv za vsakogar. Kakovost življenja pomeni, da življenje doživljamo kot vrednoto, kot nekaj polnega, lepega in smiselnega kljub vsem preprekam in težavam. Diagnoza celiakija večinoma najprej izzove negotovost in strah. Treba je osvojiti veliko novega in opustiti tisto, na kar smo bili navajeni. Zato je ključnega pomena zdravstveno-vzgojno delo, kjer medicinska sestra informira, svetuje in uči tako mladostnike kot njihove starše, ter družinska pomoč, da celiakašu stojijo ob strani in ga motivirajo. Diplomsko delo govori o reakcijah mladostnikov na spremenjen način življenja s celiakijo. Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti celiakije pri mladostnikih in izpostaviti njihovo reakcijo na spremenjen način življenja ter predstaviti zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri obravnavi bolnika s celiakijo. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati naloge, ki smo jih izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 50 dijakov ter študentov, ki imajo diagnosticirano celiakijo. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, ali se je z uvedbo brezglutenske diete stanje pacienta izboljšalo, kakšna je bila reakcija mladostnikov na odkritje diagnoze celiakija in zavedanje pomena zdravljenja ter posledic nezdravljene celiakije.
Ključne besede: celiakija, različni odzivi na odkritje celiakije, zdravstveno-vzgojno delo, medicinska sestra
Objavljeno: 19.09.2011; Ogledov: 1444; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

5.
ROTAVIRUSNE OKUŽBE IN ZDRAVSTVENO-VZGOJNO DELO MEDICINSKE SESTRE
Svetlana Perić, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: V diplomskem delu smo predstavili rotavirusno okužbo in zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre, pri čemer smo del diplomskega dela namenili dehidraciji in rehidraciji. Pri rotavirusni okužbi je izrednega pomena zgodnje odkrivanje ter preprečevanje dehidracije, ki lahko pomeni veliko izpostavljenost otroka nevarnosti. Proti rotavirusni okužbi so predvsem pomembni ukrepi, kjer pomembno vlogo odigra medicinska sestra, ki z zdravstveno-vzgojnim delovanjem svetuje in ozavešča starše o okužbi. Namen: Z raziskavo smo želeli ugotoviti stopnjo ozaveščenosti staršev o okužbi z rotavirusom in vrste ukrepov, ki jih izvajajo proti tej, ter koliko anketiranih staršev se odloči cepiti svojega otroka. Ugotoviti smo želeli tudi v kolikšni meri se medicinska sestra vključuje v proces informiranja staršev o rotavirusni okužbi. Metode: Uporabili smo strukturiran vprašalnik po deskriptivni metodi. Pridobljene podatke ankete smo statistično obdelali z okensko aplikacijo Microsoft Excel ter jih ponazorili z grafi. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili ozaveščenost staršev o rotavirusni okužbi in nevarnosti le-te, poznavanju preventivnih ukrepov proti okužbi in v kolikšni meri so anketirani pridobili informacije o okužbi s strani medicinskih sester. Ugotovili smo, da velik delež anketiranih staršev pozna rotavirusno okužbo in preventivne ukrepe, vendar na osnovi pridobljenih informacij bodisi od osebnega zdravnika, bodisi preko internetnih virov. Z raziskavo smo ugotovili, da je večji del anketiranih staršev cepilo svojega otroka, kar predstavlja vrsto ukrepov proti okužbi. Diskusija o zaključku: Pri obolenju otrok za rotavirusno okužbo je velikega pomena aktivno sodelovanje medicinskih sester v procesu informiranja staršev z ustreznimi nasveti za preprečevanje nastanka ter predstavitev ukrepov ob okužbi. Tako bi povečali možnost delne omejitve nastanka ter širjenja okužbe. Smiselno bi bilo vključevanje medicinskih sester v zdravstveno-vzgojne programe, ki bi temeljili na podrobni predstavitvi ukrepov. Prav tako bi aktivno morale delovati v vzgojno-varstvenih zavodih, kjer bi otroke poučile o pravilnem umivanju rok, kar predstavlja osnovni preventivni ukrep proti rotavirusni okužbi.
Ključne besede: rotavirus, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra, dehidracija, rehidracija, cepljenje, okužba, higiena, driska, bruhanje.
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 1321; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

6.
Uporabnost hitrega testa za dokazovanje protiteles proti tkivni transglutaminazi v diagnostiki celiakije : študentska raziskovalna naloga
Anja Potočnik, 2010, raz. nal. na višji ali visoki šoli

Ključne besede: celiakija, diagnostika
Objavljeno: 11.03.2011; Ogledov: 2251; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (868,19 KB)

7.
8.
Incidenca celiakije v zdravi študentski populaciji v severovzhodni Sloveniji
Ana Cenčič, Matija Berić, 2013, druge monografije in druga zaključena dela

Opis:
Ključne besede: celiakija, prevalenca, hitri t-TG test
Objavljeno: 28.02.2014; Ogledov: 824; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (933,71 KB)

9.
Sodobni principi diagnostike celiakije
Jernej Dolinšek, Darja Urlep Žužej, 2006, pregledni znanstveni članek

Opis: Izhodišča: Celiakija je imunsko pogojena bolezen tankega črevesa, ki nastane kot posledica uživanja glutena pri genetsko predisponiranih osebah. Bolezen prizadene okoli 1 % prebivalstva in ni le bolezen otroške dobe, saj v različnih kliničnih oblikah prizadene ljudi vseh starosti. Diagnostika bolezni temelji na merilih, ki jih je sprejelo in nato revidiralo Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Kot zlati standard predvidevajo dokaz reverzibilne okvare sluznice tankega črevesa. Revidirana merila predvidevajo manjše število biopsij za postavitev dokončne diagnoze, kar je predvsem posledica uporabe seroloških testov. V diagnostiki celiakije igrajo pomembno vlogo tudi genetske preiskave, predvsem določanje prisotnosti zapisa za HLA-DQ2 in HLA-DQ8. Najnovejši testi, ki omogočajo določanje prisotnosti protiteles proti tkivni transglutaminazi v kapilarni krvi ob obisku bolnika v ambulanti, bodo verjetno zelo olajšali diagnostiko bolezni. Nova dognanja, ki kažejo, da gre pri celiakiji za sistemski patološki imunski odgovor na gluten pri genetsko predisponiranih osebah, pa že kažejo na to, da v prihodnje biopsija sluznice tankega črevesa morda ne bo več imela primarne vloge. Zaključki: Sodobna diagnostika celiakije temelji na uporabi bolezensko specifičnih seroloških testov in dokazu povratne okvare sluznice tankega črevesa. V diagnostiki se v zadnjem času uspešno uporabljajo tudi genetski testi in novi hitri serološki testi. Intenzivne raziskave patogeneze in klinične slike celiakije pa bodo pokazale, ali bo v prihodnje moč postaviti zanesljivo diagnozo bolezni tudi brez biopsije sluznice tankega črevesa.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 680; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (213,10 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Clinical utility of serodiagnostic testing in pediatric inflammatory bowel disease
Darja Urlep Žužej, Jernej Dolinšek, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: Background: Among children and adolescents, the diagnosis of inflammatory bowel disease (IBD) is often missed or delayed because of the nonspecific nature of the clinical symptoms. In such instances noninvasive and accurate diagnostic tests that would accurately distinguish IBD from functional disorders would be most valuable to clinicians. Several serological markers have been used as non-invasive diagnostic tools in IBD pediatric patients. The aim of our study was to determine the prevalence and diagnostic accuracy of perinuclear antineutrophil cytoplasmic antibodies (p-ANCA), anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies (ASCA), anti-exocrine pancreatic antibodies (PAB) and anti-goblet cells antibodies (GAB) alone and in combination in children and adolescents with IBD. Patients and methods: Serum specimens were analyzed for p-ANCA, ASCA IgG, ASCA IgA, PAB and GAB antibodies in 49 children and adolescents with confirmed IBD and 53 non-IBD controls. P-ANCA, PAB and GAB antibodies were determined by indirect immunofluorescent test and ASCA by enzyme-linked immunosorbent assay. All patients with Crohn's disease (CD) had genotyping performed using a sequence specific PCR directed against the wild type and the three principal mutations of NOD2/CARD15 gene. Disease location, body mass index (BMI) and disease activity by pediatric Crohn's disease activity index (PCDAI) at the time of diagnosis were determined in CD patients. Results: The prevalence of p-ANCA in patients with UC and ASCA in CD patients was high (82.3 % and 67.9 %, respectively). Positivity for PAB antibodies in CD and GAB in UC was lower (35.7 % and 23.5 %, respectively). Accuracy data (sensitivity, specificity, PPV, NPV, respectively) for differentiating IBD from non-IBD controls were as follows: p-ANCA: 82 %, 100 %, 100 %, 94 %; ASCA IgG: 68 %, 94 %, 86 %, 84 %; ASCA IgA: 54 %, 100 %, 100 %, 80 %; PAB: 36 %, 98 %, 91 %, 74 %; GAB: 23 %, 100 %, 100 %, 80 %. In distinguishing CD from UC we found out the following accuracy data (sensitivity, specificity, PPV, NPV, respectively): p-ANCA: 82 %, 82 %, 74 %, 88 %; ASCA IgG: 68 %, 100 %, 100 %, 65 %; ASCA IgA: 54 %, 100 %, 100 %, 57 %; PAB: 36 %, 100 %, 100 %, 49 %; GAB: 23 %, 100 %, 100 %, 68 %. There were no significant association between ASCA positivity and the three major mutations of NOD2/CARD15 gene, disesase location and family history in CD patients, however an association between BMI and disease activity at the time of diagnosis was found out. Conclusions: Specificity and positive predictive value of serological markers p-ANCA, ASCA IgG, ASCA IgA, PAB and GAB for IBD alone and in combination are high and which make them useful in diagnosis of inflammatory bowel disease in day-to-day clinical practice, particulary in making decision about performing invasive diagnostic procedures. Because of low sensitivity they are less useful as screening tests for inflammatory bowel disease in pediatric population.
Ključne besede: serological markers, inflammatory bowel disease, children, adolescents, Crohn’s disease, ulcerative colitis, NOD2/CARD15 mutations
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 581; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (128,24 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici