| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja
Vid Pigac, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil zasnovati in izdelati servo-pnevmatski pozicionirni sistem. Ta uporablja servo-pnevmatski ventil Enfield S2 ter induktivno senzorsko letev Sick MPA. S pomočjo teh komponent in programirljivega logičnega krmilnika Siemens S7 lahko sistem precizno pozicionira batnico pnevmatskega aktuatorja ter na njo pritrjeno breme. Avtomatsko vodenje sistema je možno upravljati preko tipk na nadzorni plošči, prav tako je možno ročno vodenje sistema z vrtenjem potenciometra. Sistem smo tudi testirali in na podlagi rezultatov testiranj določili točnost ter ponovljivost pozicioniranja batnice vzdolž pnevmatskega aktuatorja.
Keywords: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, krmilje, industrijski krmilnik
Published: 24.09.2020; Views: 106; Downloads: 38
.pdf Full text (3,06 MB)
This document has many files! More...

2.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja
Tadej Mauko, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali in izdelali servo-pnevmatski pozicionirni sistem, ki z uporabo ventila Enfiled S2 in senzorja SICK MPA omogoča natančno pozicioniranje in ustavljanje bata na poljubni točki vzdolž cilindra. Ventil za krmiljenje uporablja PD regulator. V praktičnem delu smo nabavili potrebne komponente in sistem sestavili. Za pravilno delovanje ventila je potrebno določiti parametre regulatorja, kar smo dosegli na več načinov. Sistem smo krmilili preko potenciometra, programskega vmesnika ter s pomočjo industrijskega krmilnika. Za izbran proces avtomatskega krmilja smo podali besedni opis tehnoloških zahtev, tehnološko shemo, krmilno verigo, diagram stanj in prireditveno tabelo. Nazadnje smo sistem tudi testirali, izmerili dejansko točnost pozicioniranja in jo primerjali s predpisano.
Keywords: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, PD, krmilje, industrijski krmilnik
Published: 13.11.2019; Views: 335; Downloads: 34
.pdf Full text (2,40 MB)

3.
Elektrovezava in vizualizacija hidravlične zapornice
Matjaž Kranjc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje elektrovezavo in vizualizacijo hidravlične zapornice. V nalogi so opisane vse elektro komponente sistema, krmiljenje, vizualizacija in sestavni deli hidravlične zapornice. Opisana je tudi uporaba in delovanje programov, uporabljenih za izvedbo naloge, kot tudi krmilni program in električna shema.
Keywords: elektrovezava, krmiljenje, vizualizacija, EasyBuilder Pro
Published: 12.11.2019; Views: 295; Downloads: 22
.pdf Full text (2,52 MB)

4.
Projektiranje in izdelava hidravlične zapornice
Matic Jehart, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje 3D modeliranje in izdelavo hidravlične zapornice, ki je v laboratoriju za mehatroniko na Univerzi v Mariboru. Opisani so sestavni deli zapornice (mehanski del, krmilna konzola, hidravlična in električna shema) in njihova izdelava ter upodabljanje s pomočjo SolidWorks programsko opremo.
Keywords: SolidWorks, upodabljanje, tehnična dokumentacija, hidravlika
Published: 11.11.2019; Views: 284; Downloads: 55
.pdf Full text (3,33 MB)
This document has many files! More...

5.
Vizualizacija vodenja hidravličnega cilindra
Ivan Novak, 2019, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge je izdelan hidravlični sistem s položajnim in avtomatičnim vodenjem pomika batnice vertikalnega hidravličnega valja z aktivnim nastavljanjem hitrosti. Vodenje je izvedeno s pomočjo računalnika z ustreznim programskim vmesnikom in industrijskem krmilnikom . Izdelana je vizualizacija celotnega procesa katera omogoča njegov popolni nadzor. Poleg hidravličnega valja in računalnika, ključne komponente pri izvedbi sistema predstavljajo elektrohidravlični proporcionalni potni ventil in inkrementalni dajalnik. V smiselnem zaporedju je prikazana zasnova in izvedba celotnega sistema, ki vsebuje načrte električne priključitve naprav z industrijskim krmilnikom Siemens S7-1200. Celotnemu sistemu je dodan še brezstični način vodenja z mobilno aplikacijo »S7 PLC HMI«, katera uporablja Wi-Fi usmerjevalnik za komunikacijo med mobilnim telefonom in krmilnikom. Potek programiranja krmilnika je bil prilagojen vizualizacijskem okolju in mobilni aplikaciji, da se omogoči vzporedno vodenje celotnega procesa.
Keywords: vertikalni hidravlični valj, krmilnik, vizualizacija, inkrementalni dajalnik, elektrohidravlični proporcionalni potni ventil, mobilna aplikacija, PLK.
Published: 27.09.2019; Views: 476; Downloads: 82
.pdf Full text (5,03 MB)

6.
Vodenje in vizualizacija obdelovalnega procesa mofa
Žan Kuder, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje avtomatizacijo obdelovalnega procesa MOFA. V diplomski nalogi so opisani sestavni deli obdelovalnega procesa in krmiljenja. Obdelovalni proces je sestavljen iz sklopa treh tekočih trakov in obdelovalnega stroja. Krmilni program je sestavljen v programu Tia portal, ki je nato simuliran s programom PLCSIM. Vizualizacija virtualnega zaslona je narejena s programom EasyBuilder pro.
Keywords: obdelovalni proces, avtomatizacija, vizualizacija, krmiljenje
Published: 03.04.2019; Views: 431; Downloads: 58
.pdf Full text (3,95 MB)

7.
VODENJE VERTIKALNEGA HIDRAVLIČNEGA VALJA Z INDUSTRIJSKIM KRMILNIKOM
Tilen Semenič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge je izdelan hidravlični sistem z avtomatičnim vodenjem pomika batnice vertikalnega hidravličnega valja. Vodenje je izvedeno s pomočjo industrijskega krmilnika. Poleg hidravličnega valja ključno komponento pri izvedbi predstavlja elektrohidravlični proporcionalni potni ventil. V smiselnem zaporedju je prikazana zasnova in izvedba mehanskega dela hidravličnega sistema, ki vsebuje tudi načrt električne priključitve naprave z industrijskim krmilnikom Siemens S7-200 in zunanjimi napravami. Programiranje krmilnika je smiselno predstavljeno pri metodi avtomatizacije hidravličnega sistema.
Keywords: vertikalni hidravlični valj, proporcionalni ventil, industrijski krmilnik
Published: 19.09.2017; Views: 644; Downloads: 95
.pdf Full text (6,56 MB)

8.
Pozicioniranje vertikalnega hidravličnega valja z industrijskih krmilnikom
Davor Repatec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo izdelali avtomatično zvezno vodenje vertikalnega hidravličnega valja z industrijskim krmilnikom. Hidravlični pogon je poleg napajalnega agregata sestavljen iz proporcionalnega ventila z vgrajeno regulacijo odprtja ventila in vertikalnega hidravličnega valja. Izdelali smo dokumentacijo za izdelavo in nabavo manjkajočih delov. Zasnovali smo proces za pozicioniranje hidravličnega valja, ki lahko služi za preoblikovanje kovin ter proučili uporabo inkrementalnega dajalnika z uporabo hitrega števca.
Keywords: Hidravlični valj, proporcionalni ventil, pozicioniranje, PLC, hitri števec
Published: 19.09.2017; Views: 458; Downloads: 79
.pdf Full text (4,81 MB)

9.
Conference proceedings
2017, proceedings

Published: 13.09.2017; Views: 560; Downloads: 220
.pdf Full text (19,00 MB)
This document has many files! More...

10.
Design of Lyapunov based nonlinear velocity control of electrohydraulic velocity servo systems
Edvard Detiček, Nenad Gubeljak, Mitja Kastrevc, 2017, original scientific article

Abstract: Development of a hydraulically driven process of steel centrifugal die casting industry requires accurate response of position in time. In the frame of preliminary investigations the analysis and control of electrohydraulic velocity servo system is considered in the presence of flow nonlinearities and internal friction. The nonlinear and uncertainty characteristics make the conventional controller not yield to the system high requirements. Two different nonlinear design procedures are employed: feedback linearization and backstepping. It is shown that both these techniques can be successfully used to stabilize any chosen operating point of the system. Additionally, invaluable new insights are gained about the dynamics of the system under consideration. This illustrates that the true potential of constructive nonlinear design lies far beyond the mere task of achieving a desired control objective. All derived results are validated by computer simulation of the nonlinear mathematical model of the system.
Keywords: computer simulation, electro-hydraulic velocity servo system, integrator backstepping, Lyapunov methods, velocity control
Published: 11.07.2017; Views: 660; Downloads: 300
.pdf Full text (1,52 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica