| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 57
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza vpliva elektromobilnosti na elektroenergetski sistem
Urban Gabrijel, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je s pomočjo najnovejše literature, raziskav in računskih analiz predstaviti situacijo na področju električnih vozil ter omrežne infrastrukture. Pri uvajanju električnih vozil lahko posledično prihaja do preobremenjevanja omrežja. Da bi pridobili celostno sliko, smo v nalogi predstavili vpliv modernizacije z električnimi vozili na elektroenergetski sistem. Glavni cilj diplomske naloge je prikazati, kolikšen vpliv imajo električna vozila na elektroenergetski sistem, vpliv njihove vključitve na okolje in tudi kako zmanjšati preobremenitve sistema.
Ključne besede: elektromobilnost, elektroenergetski sistem, distribucijsko omrežje, elektroenergetska bilanca, trg električnih vozil.
Objavljeno: 22.08.2019; Ogledov: 970; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

2.
Tržno orientirano nudenje sistemske storitve procesa za vzdrževanje frekvence v centru vodenja verige HE DEM
Matjaž Manfreda, 2019, diplomsko delo

Opis: Ključna veličina, ki kaže na ustrezno delovanje EES, je frekvenca. Ker se proizvodnja in poraba električne energije v povezavi (interkonekciji) neprestano spreminjata, se spreminja tudi frekvenca. V primeru večjega odstopanja (napake) frekvence od nazivne vrednosti 50 Hz, se (nemudoma) odzovejo agregati v skladu s točno določenimi pravili. Mehanizma se imenujeta proces za vzdrževanje frekvence in avtomatska rezerva za povrnitev frekvence, kjer se prva izvaja samodejno in neposredno na agregatih (sklop turbina - generator), druga pa na »višjem« - sistemskem nivoju (izvaja ga ELES). V diplomski nalogi bom predstavil možnosti daljinskega upravljanja storitve procesa za vzdrževanje frekvence (PVF) z namenom minimizacije obremenitev agregatov DEM ter možnostjo njihovega optimalnega angažiranja na trgu storitev EES RS.
Ključne besede: Hidro elektrarna, vzdrževanje frekvence, sistemske storitve, statika.
Objavljeno: 28.06.2019; Ogledov: 896; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

3.
Optimizacija delovanja hladilno-zamrzovalnega aparata z uporabo metode diferenčne evolucije
Niki Kozoderc, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je izvedba optimizacije delovanja hladilno-zamrzovalnega aparata z uporabo metode diferenčne evolucije. Optimizirani parametri so hrup, poraba energije, temperaturni gradient in hladilna ter zamrzovalna kapaciteta. Predlagana metoda omogoča iskanje optimalnih vrtljajev kompresorja in ventilatorja hladilno-zamrzovalnega aparata. Rezultat magistrskega dela tako predstavljajo navedeni optimalni vrtljaji za različne profile delovanja hladilno-zamrzovalnega aparata in napotki, kdaj naj aparat deluje v katerem profilu.
Ključne besede: optimizacija, diferenčna evolucija, hladilno-zamrzovalni aparat, hrup
Objavljeno: 30.11.2018; Ogledov: 536; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

4.
Analysis of the spanish electricity market and proposals for future development
Ester Getino, Emilio García, Klemen Deželak, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Nowadays the electricity is found in any daily activity, while a state can not develop its economic and social potential without a consolidated electricity system. In sense of the liberalized electrical systems, the figure of an electric market becomes fundamental. This paper shows an overview of the Spanish electricity market, involving its problems and future objectives. Spain as a member of the European Union faces the demands proposed by the European Commission. The European challenge is not an individual challenge for individual member but requires the cooperation of all member states, moving towards an energetically integrated European Union.
Ključne besede: electricity market, liberalization, Spain, generation, transportation, distribution
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 563; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (380,59 KB)

5.
Uporaba hranilnika energije s pretvornikom v različnih načinih delovanja sistema za upravljanje z energijo
Uroš Zajšek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni: osnovno delovanje in zgradba litij-ionskih baterijskih celic ter sestavljeni baterijski paketi tehnologije LFP, NMC, NCA in LTO, primerni za shranjevanje večjih količin energije. Baterijski paketi so uporabljeni v kombinaciji s sistemom za upravljanje z energijo za glajenje odjema električne energije gospodinjstva iz omrežja, vključno z omogočenim polnjenjem baterije električnega vozila. Prikazan je tudi primer uporabe hranilnika energije za glajenje proizvodnje in porabe električne energije v kombinaciji s sončno elektrarno v gospodinjstvu.
Ključne besede: litij-ionske baterije, hranilnik energije, pretvornik, EMS
Objavljeno: 30.08.2017; Ogledov: 1489; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

6.
Analiza obratovanja baterijskega sistema med prehodnimi stanji
Boštjan Mlakar, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje delovanje litij-ionskih baterij, posebej pa je predstavljena tehnologija LTO. Sledi predstavitev baterijskega sistema s pretvornikom in sončno elektrarno, na katerem so bile opravljene meritve prehodnih stanj in izkoristkov. Predstavljena je tudi merilna oprema Sirius proizvajalca Dewesoft s pripadajočim programskim vmesnikom, ki omogoča povezavo z osebnim računalnikom. Opisana so prehodna stanja, za katera je predvideno, da jim je baterijski sistem s pretvornikom lahko izpostavljen. Za omenjena stanja so izvedene meritve in analiza rezultatov s pripadajočo razlago.
Ključne besede: baterijski sistem, pretvornik, prehodni pojavi, čas preklopa, izkoristek
Objavljeno: 30.08.2017; Ogledov: 1078; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

7.
ANALIZA OBRATOVANJA STISKALNICE ZA KOVANJE V METAL-u RAVNE
Simon Matjaš, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je analizirati električne razmere med kovanjem na 40/45 MN hidravlični stiskalnici. Pri analizi se bomo osredotočili predvsem na moči in energije v času obratovanja stiskalnice. Pri analizi delovanja nas zanimajo predvsem realne razmere, katere nastajajo med delovanjem (kovanjem stiskalnice) ter razmere, pridobljene s pomočjo simulacije s programom Matlab. Realne razmere se spreminjajo zelo hitro, saj vsak cikel traja nekje od 2,5 do 3 s (čas, ko pehalo stiskalnice potuje iz zgornje točke v spodnjo ter znova v zgornjo), temu primerno pa se spreminjajo tudi obremenitve – od 30 do 125 % nazivnih. Iz izmerjenih vrednosti bomo določili velikost delovne, jalove moči ter tok za posamezen cikel. V sklepu diplomskega dela odgovorimo na vprašanje, ali je potrebna naprava za kompenzacijo jalove moči ter kakšne vrste kompenzacijska naprava bi bila najprimernejša za takšno vrsto obratovanja oziroma bremena.
Ključne besede: analiza obratovanja, jalova moč, kompenzacijske naprave, kompenzacija jalove moči.
Objavljeno: 11.01.2017; Ogledov: 1428; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (4,72 MB)

8.
Načrtovanje in vzdrževanje mikro sončne elektrarne za zagotavljanje letne neto samooskrbe z električno energijo
Domen Juhart, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je podrobneje predstaviti sistem net metering, ugotoviti prednosti in slabosti tega sistema, ter na podlagi postavljene sheme net meteringa v Sloveniji, pravilno dimenzionirati sončno elektrarno. Izvedena je bila analiza za obstoječo sončno elektrarno, ki je bila ob tem za enako obdobje uporabljena pri izvedbi več scenarijev dimenzioniranja. Prav tako sta bila testirana dva modula, in sicer s pomočjo instrumenta HT I-V 400, ki sta bila senčena, zaprašena in očiščena. Na lokaciji sončne elektrarne je bila opravljena še analiza senčenja s pomočjo instrumenta Solmetric SunEye.
Ključne besede: Sončna elektrarna, proizvodnja električne energije, net metering, analiza senčenja
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 1142; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

9.
ZASNOVA IZVEDBE MIKRO VETRNE ELEKTRARNE V LEPI NJIVI
Iztok Reberšak, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali vetrovne razmere za postavitev vetrne elektrarne v Lepi Njivi. V uvodnih poglavjih je opisana zgodovina postavitev vetrnih elektrarn in sestavni deli vetrnic. Na osnovi meritev vetra smo izbrali najprimernejši vetrni sistem. Predstavili smo rezultate meritev hitrosti vetra ter proizvodnjo električne energije v različnih primeri. Na osnovi proizvedene električne energije smo ugotavljali ekonomsko upravičenost postavitve obravnavanega vetrnega sistema.
Ključne besede: mikro vetrna elektrarna, obnovljivi viri, energija vetra, veter, proizvodnja električne energije, meritve
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 1367; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (8,42 MB)

10.
VPLIV PARAMETROV TURBINE NA PROIZVEDENO MOČ VETRNE ELEKTRARNE
Matej Željko, 2016, diplomsko delo

Opis: Področje vetrne energije dobiva vse večji pomen v svetu, tudi zaradi možnosti pretvorbe energije vetra v električno energijo. Tako tudi v Sloveniji načrtujemo izgradnjo večjih polj vetrnih elektrarn na območjih primernih za umeščanje le-teh. Namen tega diplomskega dela je v izvedbi analize vetrnega stanja na področju Griškega polja pri Dolenji vasi in analizirati model vetrne elektrarne izveden v programskem orodju MATLAB/Powersys. Pri izvedbi modela smo se osredotočili na vetrno elektrarno v Dolenji vasi in preverili vpliv spremembe parametrov vetrne turbine na proizvedeno moč vetrne elektrarne.
Ključne besede: vetrna elektrarna, vetrna turbina, vetrno stanje, modeliranje
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 779; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici