| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava in analiza nadzornega sistema z uporabo tehnologij interneta stvari : diplomsko delo
Klemen Vršič, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen zaključnega dela je izdelava nadzornega sistema za sistem akvaponike s pomočjo tehnologij interneta stvari. Opisali smo sistem akvaponike, katerega nadzorujemo s pomočjo senzorjev. Senzorji spremljajo temperaturo vode, temperaturo in vlažnost zraka, pretok vode, Ph vrednost vode. Podatke smo pridobili in obdelali s pomočjo mikrokrmilnika Arduino, te smo s pomočjo radijske in wifi povezave prenesli na strežnik, jih tam obdelali ter prikazali z uporabniškim vmesnikom, ki smo ga izdelali s pomočjo orodja Ionic React. Na podlagi zbranih podatkov smo lahko sistem akvaponike optimalno izkoristili in zagotovili primerno rast rastlinam in ribam.
Ključne besede: arduino, nadzorni sistem, akvaponik, internet stvari
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 234; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

2.
Uporaba mreže Bluetooth na operacijskem sistemu Zephyr : diplomsko delo
Jaka Purg, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil vzpostaviti mrežo Bluetooth za krmiljenje LED diod na mikrokrmilnikih iz stikala brez klasične točkovne povezave. Poleg funkcionalnosti same mreže smo v nalogi raziskovali tudi primernost realnočasovnega operacijskega sistema Zephyr, ki v zadnjih letih odločno pridobiva na popularnosti. Najprej smo predstavili teoretično podlago za tehnologijo Bluetooth Low Energy in mrežo Bluetooth ter poleg predstavitve prej omenjenega operacijskega sistema pripravili še primerjavo s FreeRTOS, nato pa opisali implementacijo in zmogljivosti ter možne izboljšave.
Ključne besede: mreža Bluetooth, Zephyr, realnočasovni operacijski sistem, Bluetooth Low Energy, krmiljenje luči
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 235; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

3.
Funkcionalno varna izvedba elektromehanskega pogona : magistrsko delo
Tomaž Oprešnik, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen problem funkcionalne varnosti, kaj pomeni in zakaj je potrebna v praksi. Opisan je pristop k funkcionalno varni izvedbi projekta elektromehanskega pogona na mikrokrmilniku STM32F446. Predstavljeni so tudi standardi, ki so pomembni za izvedbo projekta. Opisane so analize odpovedi in postopki izvedbe na realnih komponentah. Predstavljeni so deli električnega vezja in njihov pomen za funkcionalno varnost pri projektu. Prav tako so predstavljene varnostne funkcije sistema, ki skrbijo, da ne pride do nevarnosti oziroma nevarnih situacij. Nadalje so prikazani tudi testi, kako so se varnostne funkcije preverile in testirale. Na koncu so opisane funkcije samotestiranja, njihova implementacija in testiranje njihovega delovanja.
Ključne besede: Funkcionalna varnost, analize odpovedi, varnostne funkcije, funkcije samotestiranja, STM32F446
Objavljeno v DKUM: 02.08.2021; Ogledov: 318; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

4.
Naprava za IOT z operacijskim sistemom v realnem času na STM krmilniku : magistrsko delo
Tjaša Pavlovič, 2020, magistrsko delo

Opis: Osrednja tema magistrske naloge so operacijski sistemi v realnem času, katerih delovanje je podrobno predstavljeno. Opisana je izdelava in delovanje naprave za internet stvari, na kateri se izvaja operacijski sistem FreeRTOS. Naprava meri temperaturo in vlažnost zraka, ki ju preko WiFi modula pošlje aplikacijskemu programskemu vmesniku. Do teh podatkov lahko dostopamo glasovno preko Amazonove asistentke Alexe. Operacijski sistem se izvaja na krmilniku STM32F407VG, na katerega sta povezana senzor DHT22 in WiFi modul ESP8266. Na kratko je opisana tudi izdelava uporabniškega vmesnika in aplikacije za Amazon Alexo.
Ključne besede: operacijski sistem v realnem času, FreeRTOS, IOT naprava, Amazon Alexa
Objavljeno v DKUM: 11.02.2020; Ogledov: 637; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (8,67 MB)

5.
Prikaz delovanja večopravilnega sistema v realnem času : diplomsko delo
Marko Pašalić, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane lastnosti večopravilnega vgrajenega sistema, opravila in njihovi atributi, delovanje strategij razvrščanja v večopravilnem sistemu ter delovanje programa. Za prikaz delovanja razvrščevalnika pri različnih scenarijih je bil nadgrajen program, ki izvede simulacijo razvrščanja opravil, katere rezultati so prikazani v ganttovem diagramu. Končni rezultat je aplikacija, napisana v programskem jeziku Java, ki omogoča prikaz razvrščanja opravil z dodanimi kritičnimi območji. Delovanje kritičnih območij je bilo implementirano pri strategijah razvrščanja EDF in priority. V primeru EDF smo tudi razširili analizo razvrstljivosti z upoštevanjem kritičnih območij in preklopnih časov za podani scenarij.
Ključne besede: vgrajeni sistemi, večopravilni sistem, strategije razvrščanja, razvrščanje opravil, aplikacija v Javi, kritično območje
Objavljeno v DKUM: 23.05.2019; Ogledov: 1054; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

6.
REGULACIJA TOPLOTNE ČRPALKE Z VARIABILNO MOČJO
Žiga Topovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelava in opis delovanja krmilnega sistema za regulacijo toplotne črpalke z variabilno močjo. Krmilni sistem skrbi za varno in učinkovito delovanje toplotne črpalke. Za izdelavo smo uporabili obstoječi krmilnik ogrevalnega sistema, v katerega smo implementirali algoritme za komunikacijo z ostalimi krmilniki, algoritem za regulacijo glavne obtočne črpalke in algoritem za regulacijo moči kompresorja. Regulacija sodi v področje vodenja sistemov, uporabili pa smo proporcionalno-integrirno-diferencirni regulator oziroma PID regulator. Ta tip regulacije je najbolj pogosto uporabljen na področju avtomatike, saj ob pravilnih nastavitvah parametrov zagotavlja stabilno delovanje sistema. Krmilni program je napisan v programskem jeziku Basic, ki nam omogoča dinamično pisanje programa in enostavno implementacijo lastnih algoritmov. Krmilnik, ki smo ga razvili in ustrezno nastavili, učinkovito krmili celoten ogrevalni sistem tako dobro, da je odstopanje regulirane veličine manjše od 1 °C.
Ključne besede: toplotna črpalka, PID regulator, mikrokrmilnik, Modbus RTU
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 1713; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (3,80 MB)

7.
UPORABA INTERNETA STVARI Z OBLAČNO PLATFORMO MICROSOFT AZURE
Zdravko Matasić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta bila predstavljena dva koncepta: računalništvo v oblaku in internet stvari. Predstavljena je bila oblačna platforma Microsoft Azure, ki se ponuja kot odlična rešitev tako za povezovanje in upravljanje različnih internet stvari, kot tudi za procesiranje njihovih podatkov, ter analizo in predstavitev podatkov za različne namene. Na praktičnem primeru je bilo predstavljeno povezovanje naprave Raspberry Pi 2 ter prenos in predstavitev podatkov v oblačni platformi Microsoft Azure.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, Microsoft Azure, Internet stvari
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 1596; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

8.
IMPLEMENTACIJA GRAFIČNEGA PROGRAMSKEGA OGRODJA IN GRAFIČNEGA UPORABNIŠKEGA VMESNIKA NA MIKROKRMILNIKU
Mitja Špes, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana ena izmed možnih izvedb kompleksnega uporabniškega vmesnika na ciljnem sistemu – mikrokrmilniku – z zelo omejenimi viri. Najprej je predstavljen postopek za pripravo, optimizacijo in stiskanje slik ter pisav, ki ga vršimo s podpornim orodjem, nato različne metode risanja uporabniškega vmesnika na mikrokrmilniku. Sledijo optimizacije prenosa slike na zaslon in nazadnje še osnovni elementi uporabniškega vmesnika.
Ključne besede: vgrajeni sistem, grafični vmesnik, mikrokrmilnik, optimizacija, grafično ogrodje
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 876; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

9.
RAZVOJ SPLETNE APLIKACIJE ZA INTERNET STVARI
Franc Ščap, 2016, diplomsko delo

Opis: V tej diplomski nalogi je predstavljeno načrtovanje in razvoj enostavne aplikacije za internet stvari. Podane so tehnologije in programi, ki sem jih uporabil pri razvoju te aplikacije. Opisana bo strojna oprema. Predstavljena je postavitev okolja, implementacija in testiranje. Pokazana bo uporaba te spletne aplikacije. V zaključku podajamo diskusijo ali ta kreirana enostavna spletna aplikacija izpolnjuje zastavljene cilje.
Ključne besede: Internet stvari, Intel Galileo Gen 2, razvoj, spletna aplikacija za internet stvari
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1032; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

10.
PRIMERJALNA ANALIZA REŠITEV ZA SINHRONIZACIJO PODATKOV S POUDARKOM NA APLIKACIJI BITTORRENT SYNC
Andrej Udovič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo in primerjamo obstoječe programske rešitve s področja sinhronizacije podatkov. V sklopu tega razvijemo prototip aplikacije »Syncspeed«, ki jo uporabimo za testiranje performančnih aspektov sinhronizacije podatkov med napravami. Izvedemo tudi anketo, iz katere pridobimo povratne informacije uporabnikov, ki uporabljajo rešitve za sinhronizacijo podatkov. V nadaljevanju predstavimo protokol BitTorrent ter na tem protokolu osnovano aplikacijo BitTorrent Sync. V praktičnem delu razvijemo prototip aplikacije Windows za obveščanje Oglasna deska, ki deluje znotraj sistema za sinhronizacijo BitTorrent Sync. V sklepu povzamemo ugotovitve iz primerjave ter predlagamo smiselna okolja za uporabo aplikacije BitTorrent Sync.
Ključne besede: Sinhronizacija podatkov, bittorent protokol, BitTorrent Sync, Dropbox, Google Drive
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 838; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici