| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Duševno zdravje mladostnikov v času pandemije covid-19
Jana Vizjak, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: od marca 2020 je razglašena pandemija koronavirusne bolezni COVID-19, ki se širi po aerogeni poti. Pandemijo lahko obvladujemo s strogimi ukrepi, kot so: omejevanje socialnih stikov, nošenje maske in razkuževanje rok, kar ima velik vpliv na duševno zdravje mladostnikov. Metode: s pomočjo diagrama PRISMA smo prikazali postopek izbora relevantne literature s področja duševnega zdravja mladostnikov v času pandemije COVID-19. S pomočjo tematske analize smo analizirali 12 znanstvenih člankov, ki so bili napisani v obdobju od decembra 2019 do oktobra 2021. Rezultati: rezultati raziskav kažejo, da se je duševno zdravje mladostnikov v času pandemije COVID-19 poslabšalo. Najpogosteje poročajo o simptomih anksioznosti, depresivnosti, osamljenosti, stresu, nespečnosti, vedenjskih in odnosnih težavah. Razprava in sklep: rizični dejavniki za razvoj in povečanje psihičnih težav mladostnikov v času pandemije COVID-19 so predhodne težave z duševnim zdravjem, ženski spol, enostarševska družina, nizek dohodek družine mladostnika in učne težave. Nadalje predlagamo dodatno pozornost raziskovalcev pri preverjanju korelacij med različnimi sociodemografskimi spremenljivkami in duševnim zdravjem mladostnikov v času pandemije COVID-19, ter več longitudinalnih študij za razumevanje medsebojnih vplivov med psihološkimi konstrukti pri mladostnikih v času pandemije COVID-19.
Ključne besede: mladostništvo, psihične težave, epidemija, koronavirus.
Objavljeno v DKUM: 17.06.2022; Ogledov: 170; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

2.
Vpliv prenajedanja na kakovost življenja mladostnikov
Špela Kresnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Za motnjo prenajedanja so značilne ponavljajoče epizode prehranjevanja, ki so strnjene v obdobje dveh ur. Ob daljšem trajanju se lahko začnejo kazati motnje na psihiatričnem, zdravstvenem in vedenjskem področju. Navedeni dejavniki še posebej vplivajo na kakovost življenja mladostnikov, saj ti različno sprejemajo sebe in okolico, v kateri živijo. Metode: Postavili smo PIO vprašanje, na katerega smo tudi odgovorili. Vire smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, Google Scholar in Cochrane Library. Pri izboru člankov smo uporabili PRISMA flow diagram. Karakteristike vključenih raziskav smo predstavili v tabeli, prav tako smo jih kritično ocenili in sintetizirali dokaze. Rezultati: Ugotovili smo, da ima veliko mladostnikov slabšo kakovost življenja od pričakovane, in sicer zaradi socialnih težav, nizke samopodobe, oslabljene mobilnosti, zdravstvenih zapletov ter psihiatričnih, vedenjskih, razpoloženjskih in tesnobnih motenj. V raziskavah smo zasledili, da imajo določeni težave tudi s perfekcionizmom, pretiranim nadzorom nad svojim telesom in nestrpnostjo. Velik del mladostnikov ima težave tudi z debelostjo. Razprava in sklep: Ugotovitve kažejo, da ima prenajedanje mnoge slabosti, ki se pri mladostnikih kažejo na psihičnem, fizičnem, socialnem in duševnem področju. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se težave s starostjo stopnjujejo, kar lahko prinese več negativnih posledic na njihovo kasnejše življenje.
Ključne besede: motnja, prehranjevanje, hrana, debelost
Objavljeno v DKUM: 16.05.2022; Ogledov: 132; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

3.
Kakovost življenja otrok, ki jecljajo
Valentina Čeh, 2022, diplomsko delo

Opis: Jecljanje je komunikacijska motnja, povezana s številnimi psihološkimi in socialnimi stiskami. Otroka postavi pred nove in stresne situacije, predvsem v komunikaciji se jih veliko dojema kot neučinkovite govorce, zato se socialno oddaljijo. Starši lahko zaznajo vpliv jecljanja v smislu vedenja, kjer se otroci borijo s čustveno nestabilnostjo, zmedenostjo, tesnobo, obupom in razočaranjem, vse to pa vpliva na njihovo kakovost življenja v otroštvu in kasneje v odrasli dobi. Namen zaključnega dela je raziskati, kakšna je kakovost življenja otrok, ki jecljajo.
Ključne besede: Jecljanje, pediatrična zdravstvena nega, pregled literature
Objavljeno v DKUM: 12.05.2022; Ogledov: 216; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (618,43 KB)

4.
Nefarmakološki ukrepi pri zdravljenju depresije
Adelina Bytyqi, 2022, diplomsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Depresija je zelo pogosta duševna motnja, ki je lahko ponavljajoča se in kronična. Na tržišču obstaja veliko različnih antidepresivov. Ob nepopolni učinkovitosti antidepresivov pri pacientih s težjo obliko depresije se je začelo raziskovati alternativne načine zdravljenja. V zaključnem delu smo želeli raziskati učinkovitost alternativnih nefarmakoloških ukrepov za zdravljenje depresije. Metode: Zaključno delo je izvedeno s pomočjo sistematičnega pregleda literature v podatkovnih bazah PubMed, MEDLINE, CINAHL, Web of Science, ScienceDirect in Cochrane Library. V raziskavo smo vključili članke glede na njihovo vsebino, vrsto raziskav in jezik. Potek pregleda literature je prikazan z diagramom PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses). Kakovost člankov je bila ocenjena z orodjem Inštituta Joanne Briggs. Rezultati: Najučinkovitejši nefarmakološki pristop za zdravljenje depresije so različne psihoterapije, med katerimi ni bistvene razlike v učinkovitosti glede na njihovo vrsto. Še vedno pa je pri zdravljenju depresije najučinkovitejši kombiniran pristop psiholoških terapij in antidepresivov. Obetavne so tudi aplikacije terapij prek računalnika ali spleta. Kot komplementarni dodatek k farmakološkemu pristopu zdravljenja depresije se prav tako priporoča telovadba. Diskusija in zaključek: Pri raziskavi nismo našli dovolj močnih dokazov, ki bi nakazovali, da je zgolj nefarmakološki pristop k zdravljenju depresije učinkovit v tolikšni meri kot kombiniran pristop antidepresivov in psihoterapije. Pri raziskavi nismo odkrili škodljivih učinkov nefarmakoloških pristopov.
Ključne besede: psihologija, okrevanje, antidepresivi, psihoterapija
Objavljeno v DKUM: 13.04.2022; Ogledov: 327; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (581,35 KB)

5.
Vpliv čuječnosti na obvladovanje stresa pri mladostnikih
Neca Milena Ožir, 2022, diplomsko delo

Opis: Čuječnost je osnovna človekova sposobnost zavedanja samega sebe in okolice, v kateri se nahaja. Je ena izmed učinkovitih tehnik sproščanja, ki se uporablja pri soočanju s stresom. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda in analize literature ugotoviti, kako čuječnost vpliva na obvladovanje stresa pri mladostnikih. V analizo smo vključili osem člankov. Analiza literature je pokazala, da so se posamezni mladostniki, ki so sodelovali v raziskavah, pozitivno odzvali na čuječnost kot tehniko za obvladovanje stresa.
Ključne besede: sposobnost, duševno zdravje, adolescent, pregled in analiza literature
Objavljeno v DKUM: 13.04.2022; Ogledov: 306; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1000,65 KB)

6.
Vpliv kontracepcijskih tablet na motnje spolnosti žensk
Larisa Janžek, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Kontracepcijske tablete so najpogostejša oblika kontracepcije danes. Te imajo zraven glavnega namena preprečevanja neželene nosečnosti tudi pozitivne in negativne učinke. Močan vpliv imajo na spolnost žensk. Namen zaključnega dela je predstaviti vpliv kontracepcijskih tablet na motnje spolnosti žensk. Metode: Izvedli smo sistematični pregled strokovne literature. Literaturo smo iskali v naslednjih podatkovnih bazah: CINAHL, Medline, PubMed in Science Direct. Potek iskanja literature smo prikazali s PRISMA-diagramom. Izvedli smo tudi vsebinsko analizo in sintezo. Rezultati: Od skupno 478 identificiranih zadetkov smo v končno analizo vključili 9 člankov. Po pregledu smo potrdili vpliv kontracepcijskih tablet na spolnost žensk. Ugotovili smo, da kontracepcijske tablete vplivajo na (1) spolno funkcijo, kamor prištevamo suhost nožnice, disparevnijo, vestibulitis, genito-medenične bolečine, ter na (2) spolno vedenje žensk, kamor prištevamo nizko spolno željo, zmanjšanje spolne vzburjenosti, rezultata FSFI, pogostosti orgazmov, uživanja v spolnosti, števila spolnih odnosov ter poslabšanje spolnega življenja. Razprava in sklep: Študije so pokazale, da se uporabnice srečujejo z bolečino kot stranskim učinkom oralne hormonske kontracepcije. Prisotne so lahko disparevnija, vestibulitis in genito-pelvične bolečine. Oralna hormonska kontracepcija vpliva tudi na suhost nožnice, zmanjšanje libida in vzburjenosti. Zmanjšana je pogostost orgazmov, ter intenzivnost teh je slabša. Posledica vseh neželenih učinkov vodi v zmanjšanje uživanja v spolnosti, zato je število spolnih odnosov zmanjšano, kar pa vodi v poslabšanje spolnega življenja.
Ključne besede: Kontracepcija, oralna hormonska kontracepcija, spolna funkcija
Objavljeno v DKUM: 22.03.2022; Ogledov: 330; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (808,13 KB)

7.
Ukrepi za boljšo adherenco do antipsihotikov pri zdravljenju shizofrenije
Jana Krepek, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Neupoštevanje predpisane antipsihotične terapije je pogost problem pri pacientih s shizofrenijo, ki vodi v poslabšanje simptomov in ponovitev bolezni ter morebitno hospitalizacijo. Namen zaključnega dela je, narediti pregled literature in opisati učinkovite intervencije, ki so učinkovite pri pacientih s shizofrenijo, da redno jemljejo antipsihotično terapijo. Metode: Pri izdelavi zaključnega dela smo uporabili sistematični pregled literature v angleškem jeziku. S pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev smo v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, APA PsycArticles in MEDLINE poiskali ustrezno literaturo. Potek iskanja je prikazan s PRISMA diagramom. Opravljena je bila kritična ocena člankov s pomočjo orodja Joanna Briggs Critical Appraisal Checklist. Izbrana literatura je bila analizirana in sintetizirana. Rezultati: V končno analizo literature smo vključili deset člankov. Ukrepi posameznih raziskav so si med seboj precej podobni in vsebujejo podobne pristope. Osnova večine raziskav temelji na večkratnih srečanjih pacienta in zdravstvenega delavca za vzpodbujanje, spremljanje in ovrednotenje upoštevanja zdravljenja. V večini raziskav so se tekom srečanj osredotočili na psihoedukacijo, vedenjski in kognitivni trening. Preostale intervencije so bile vključevanje družine v zdravljenje, Tai-chi trening, telefonski klic in intervju z medicinsko sestro ter razni opomniki za zaužitev zdravila v obliki SMS sporočila, telefonskih aplikacij ali pametnih razdeljevalcev tablet. Razprava in sklep: Raziskani ukrepi za izboljšanje adherence do antipsihotikov predstavljajo koristno informacijo tako za zdravstvene delavce kot za svojce obolelega. Z njihovo pomočjo lahko izboljšamo adherenco do antipsihotikov in lažje nadzorujemo simptomatiko bolezni.
Ključne besede: shizofrenija, intervencija, antipsihotična zdravila
Objavljeno v DKUM: 04.03.2022; Ogledov: 245; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (655,84 KB)

8.
Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje nosečnic
Nataša Resnik, 2022, diplomsko delo

Opis: COVID-19 se je hitro razširil po vsem svetu in povzročil pandemijo, ki je prinesla mnoge ukrepe varovanja javnega zdravja in spremenila življenje tudi nosečnicam. Vsled tega je namen zaključnega dela raziskati vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje nosečnic. Zaključno delo temelji na raziskovalni metodi dela analize in sinteze podatkov. Izveden je bil »scooping« pregled (pregled obsega) znanstvene literature. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah Cinahl, MEDLINE, SAGE Journals in Web of Science glede na vključitvene in izključitvene kriterije. Potek iskanja virov smo prikazali s PRISMA diagramom. Kakovost izbranih člankov smo ocenjevali in jih uvrstili v nivo s pomočjo hierarhije dokazov. Rezultate smo pridobili na osnovi vsebinske analize in sinteze zbranih podatkov. V analizo in pregled smo vključili 34 člankov. Ugotovili smo, da so negotovosti in spremembe v zdravstveni praksi v času pandemije ustvarile dodatno zaskrbljenost ter negativno vplivale na duševno zdravje nosečnic. Nosečnice tako tvegajo razvoj duševnih težav, kot so depresija, tesnoba in simptomi posttravmatskega stresa. Raziskovalci poudarjajo psihosocialno podporo in pomen spremljanja perinatalnega duševnega zdravja med pandemijo za zaščito duševnega zdravja nosečnic. Pregled literature na temo duševnega zdravja nosečnic v času pandemije COVIDA-19 pri slednjih izkazuje strah, zaskrbljenost, depresijo in anksioznost. Kako razsežen je psihološki vpliv pandemije, ki še vedno traja, še strokovnjaki sami ne vedo, zato bodo v prihodnje potrebne nove raziskave.
Ključne besede: nosečnost, koronavirus, depresija, tesnoba, psihosocialna podpora
Objavljeno v DKUM: 04.03.2022; Ogledov: 398; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

9.
Pomen timskega dela v času COVID-19 epidemije
Jožica Trstenjak, 2021, magistrsko delo

Opis: Teoretično izhodišče: V času epidemije COVID-19 so posebno pripravljenost morali izkazati socialno varstveni zavodi. Zaradi pojava nove nalezljive bolezni so bile spremembe organizacije dela in stiske zaposlenih v ustanovah, kjer delajo z ranljivo populacijo oseb z motnjami v duševnem razvoju, zelo velike. V teh ustanovah je bila v tem obdobju izrednega pomena uspešnost spoprijemanja z vsemi novostmi odvisna od dobre organiziranosti in timskega sodelovanja vodilnih zaposlenih, in vodstva z zaposlenimi. Metode: V empiričnem delu raziskave smo uporabili metodo anketiranja. Pridobljene podatke smo analizirali s pomočjo metod opisne in sklepne statistike, statistično smo jih obdelali s pomočjo računalniškega programa IBM SPSS ter rezultate prikazali s pomočjo tabel in grafov. Preizkus statistične značilnosti razlik med skupinama vodij in ostalih zaposlenih v njihovi oceni timskega dela (RV1) smo opravili s pomočjo Mann-Whitneyevega preizkusa. Z χ2 preizkusom hipoteze enake verjetnosti smo preverjali, ali med odgovori anketirancev na vprašanje o pomembnosti prispevka posameznega dejavnika h učinkovitemu timskemu delu zaposlenih (RV2) kateri prevladuje. Odgovore anketirancev na vprašanja odprtega tipa smo analizirali s kvalitativno analizo. Rezultati: Rezultati so pokazali, da je bilo za zaposlene v času epidemije timsko delo izrednega pomena. Izpostavili so ključne dejavnike za uspešno timsko delo. Izkazalo se je tudi, da se vodje in ostali zaposleni razlikujejo v oceni timskega dela v ustanovi. Diskusija in zaključek: Zavedanje vodij in zaposlenih o pomenu timskega dela na vseh področjih je ključno za uspešno delovanje, sodelovanje in premagovanje stisk ob pojavu koronavirusne bolezni.
Ključne besede: pandemija, medsebojni odnosi, koronavirusna bolezen, socialno varstvena ustanova
Objavljeno v DKUM: 07.02.2022; Ogledov: 276; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

10.
Vpliv terapije s pomočjo živali na bolečino pri otrocih
Nina Radolič, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: Terapija s pomočjo živali je oblika terapije, ki vključuje uporabo živali kot temeljna dela zdravljenja osebe in je proti cilju usmerjena terapevtska intervencija. Namen je raziskati, kako terapija s pomočjo živali vpliva na stopnjo bolečine pri otrocih. Metode: Uporabili smo sistematični pregled, analizo in sintezo literature. Pregledali smo znanstveno in strokovno literaturo in naredili analizo pridobljenih virov v obliki tabele. Izvedena je bila kritična analiza identificiranih zadetkov ter tematska analiza. Rezultati: Skupno je bilo najdenih 172 rezultatov, po odstranitvi duplikatov, prebranih naslovih in povzetkih smo dobili skupno 9 člankov, ki smo jih prebrali. V diplomskem delu smo vključili 6 člankov, ki so vsebovali tematiko vpliva terapije s pomočjo živali na bolečino pri otrocih. Ugotovljeno je bilo, da avtorji navajajo zmanjšanje bolečine pri otrocih ter tudi druge pozitivne učinke. Razprava in sklep: Terapija s pomočjo živali pozitivno vpliva na otroke – zraven zmanjšanja občutka bolečine jim nudi tolažbo, veselje, zmanjša strah in tesnobo, otroci so manj obremenjeni, zmanjšana pa je tudi stopnja depresije.
Ključne besede: terapevtske živali, pediatrična zdravstvena nega, ocena bolečine, lajšanje bolečine
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 420; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (545,79 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici