| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Izolacija maščobnih kislin iz bučnih semen vrste cucurbita pepo : magistrsko delo
Nika Hočevar, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izvedli različne metode ekstrakcij bučnih semen, raziskali biološki pomen maščobnih kislin, preučevali izolacijo le-teh iz bučnih semen vrste Cucurbita pepo. Bučna semena že dolgo veljajo za prehransko bogato in zdravo sestavino, ki vsebujejo esencialne hranilne snovi, med njimi tudi pomembne maščobne kisline. Za pridobivanje ekstrakta bučnih semen smo uporabili konvencionalne ekstrakcije, s topilom petrol eter in superkrične ekstrakcije z uporabo ogljikovega dioksida pri različnih pogojih. Izvedli smo saponifikacijo ter določili vsebnost maščobnih kislin z metodo GC-MS. Ugotavljamo, da ekstrakcija s Soxhletovim aparatom prinese največji izkoristek pri konvencionalnih ekstrakcijah, medtem ko je superkrična ekstrakcija najvišji izkoristek prinesla pri tlaku 400 bar in temperaturi 60 °C. Analiza maščobnih kislin je razkrila, da je najbolj zastopana oleinska kislina, sledita ji linolna in palmitinska kislina. Pri konstantni temperaturi 60 °C smo z višanjem tlaka pridobili večjo vsebnost oleinske in linolne kisline. Vsebnost maščobnih kislin v ekstraktih je bila primerljiva, ne glede na uporabljeno metodo. Zaključek poudarja pomembnost esencialnih maščobnih kislin, še posebej linolne ter oleinske kisline v bučnih semenih ter odpira poti novim možnostim v prehrambeni in medicinski industriji. Raziskava prispeva k razvoju znanja na področju izolacije in uporabe ekstraktov bučnih semen ter poziva k nadaljnjim raziskavam za izboljšanje prehranskih dopolnil in splošnega zdravja ljudi.
Ključne besede: bučna semena, superkritična ekstrakcija, maščobne kisline, saponifikacija, GC-MS
Objavljeno v DKUM: 06.02.2024; Ogledov: 137; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

2.
Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo
Katja Fingušt, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika. Želeli smo pridobiti stabilne ekstrakte ter izolirati čim višje vsebnosti polifenolov in polisaharidov. Najprej smo izvedli sejalno analizo, s katero smo določili mediansko zrno, najpogosteje zastopano zrno in koeficient zrnatosti, ter ugotovili, da je bila zrnatost neenakomerna. V laboratoriju smo izvajali vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabljali smo pet različnih topil: destilirano vodo, absolutni etanol ter mešanice etanol:voda (70:30), etanol:voda (50:50) ter etil acetat:voda (70:30). Ko smo izvedli vse ekstrakcije, smo pričeli z analiznim delom, kjer smo s spektrofotometričnimi metodami določili vsebnosti totalnih fenolov in proantocianidinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov in ugotovili, da je imel ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo in topilom etanol:voda (70:30), najvišji izkoristek, najvišjo vsebnost totalnih fenolov in najvišjo antioksidativno aktivnost. Najnižji izkoristek pa je imel ekstrakt, ki smo ga pridobili z ultrazvočno ekstrakcijo, kjer smo kot topilo uporabili absolutni etanol. Prav tako je imel ta ekstrakt tudi najnižjo vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Večinoma so ekstrakti pokazali visoke vsebnosti fenolnih spojin. Etanolni ekstrakti so pokazali višje vsebnosti fenolnih spojin, prisotnost vode pa je povečala ekstrakcijo proantocianidinov, kar je potrdilo naši hipotezi. Kot predvidevano smo najvišje izkoristke dobili pri vroči maceraciji. Kasneje smo izvedli mikroenkapsulacijo in pridobljenim formulatom določili antioksidativno delovanje ter ugotovili, da je bila učinkovitost precej nizka.
Ključne besede: ameriški slamnik, ekstrakcija, totalni fenoli, antioksidanti, proantocianidini, sejalna analiza
Objavljeno v DKUM: 14.09.2023; Ogledov: 385; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

3.
Green techniques for preparation of red beetroot extracts with enhanced biological potential
Dragana Borjan, Vanja Šeregelj, Darija Cör Andrejč, Lato Pezo, Vesna Tumbas Šaponjac, Željko Knez, Jelena J. Vulić, Maša Knez Marevci, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Red beetroot is well known for its high proportion of betalains, with great potential as functional food ingredients due to their health-promoting properties. The objective of this study was to investigate the influence of processing techniques such as Soxhlet, cold, ultrasound and supercritical fluid extraction on the betalains content and its antioxidant, anti-inflammatory and antihyperglycemic activities. Whilst Soxhlet extraction with water has provided the highest yield, the highest content of total phenolics was found in an extract prepared using Soxhlet extraction with 50% ethanol. Amongst eight phenolic compounds detected in the extracts, protocatechuic acid was the most abundant. The concentrations of total phenolics ranged from 12.09 mg/g (ultrasound extraction with 30% methanol) to 18.60 mg/g (Soxhlet extraction with 50% ethanol). The highest anti-inflammatory activity was observed for cold extraction with 50% methanol extract. The high radical scavenging activity of supercritical fluid extracts could be a consequence of nonphenolic compounds. The chemometrics approach was further used to analyse the results to find the “greenest” method for further possible application in the processing of beetroot in the food and/or pharmaceutical industry. According to the standard score, the best extraction method was determined to be Soxhlet extraction with 50% ethanol.
Ključne besede: red beetroot, supercritical fluid extraction, antioxidant activity, anti-inflammatory activity, antihyperglycemic activity, chemometric approach
Objavljeno v DKUM: 18.08.2023; Ogledov: 288; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (944,05 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Antioxidant, antibacterial, antitumor, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, and nevro-protective activity of Ganoderma lucidum : an overview
Darija Cör Andrejč, Željko Knez, Maša Knez Marevci, 2022, pregledni znanstveni članek

Opis: Ganoderma lucidum is a very medicinal mushroom that has been utilized in Oriental medicine for many years. It has a wide range of pharmacological and therapeutic properties, and has been used for many years as a health promoter. It contains various biologically active compounds that improve the immune system and have antioxidant, antitumor, anti-inflammatory, antifungal, and antimicrobial properties. Active compounds include triterpenoids and polysaccharides, as well as proteins, lipids, phenolics, sterols, etc. In the following review, we summarize briefly their biological activities, such as antioxidant, anti-bacterial, anti-fungal, antitumor, anti-viral, and anti-inflammatory activity. Although Ganoderma has a number of medicinal effects that have been confirmed by the in vitro and in vivo studies summarised in this review, there are some limitations. Clinical trials face mainly a lack of pure constituents. Accurate identification of the compounds obtained is also problematic. In addition, most of the included studies were small, and there were concerns about the methodological quality of each study. Studies have shown that Ganoderma has valuable potential for the prevention and treatment of cancer. In any case, G. lucidum cannot be used as first-line therapy for cancer.
Ključne besede: Ganoderma lucidum, bioactive function, active compounds, polysaccharides, triterpenoids
Objavljeno v DKUM: 16.08.2023; Ogledov: 209; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
The effect of drying methods and extraction techniques on oleuropein content in olive leaves
Darija Cör Andrejč, Bojan Butinar, Željko Knez, Kaja Tomažič, Maša Knez Marevci, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Increased demand for olive oil has caused higher quantities of byproducts in olive processing, such as olive leaves, olive skins, and vegetation water. It is well known that olive leaves contain several phenolic compounds, including secoiridoids. Oleuropein is the major secoiridoid in olive leaves. Oleuropein has been found to exhibit antioxidative, antimicrobial, antiviral, and antiatherogenic activities. We studied the effect of extraction techniques and drying methods on oleuropein content in olive leaves of Istrska belica and Lecino cultivar. Three different procedures of drying were used: at room temperature, at 105 °C, and freeze drying. Ethanol-modified supercritical extraction with carbon dioxide, conventional methanol extraction, and ultrasonic extraction with deep eutectic solvent were performed. Antioxidant activity was determined, as well as methanolic and supercritical extracts. The presence of olive polyphenols was confirmed by the HPLC method.
Ključne besede: olive leaves, drying, different extraction techniques, oleuropein
Objavljeno v DKUM: 10.08.2023; Ogledov: 229; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Karakterizacija aktivnih betalainov v ekstraktih rdeče pese : magistrsko delo
David Hvalec, 2022, magistrsko delo

Opis: V zadnjih letih je rdeča pesa deležna vse večjega zanimanja kot bogat vir bioaktivnih spojin, zlasti barvil, med katerimi prevladujejo betalaini. Betalaini imajo velik potencial kot funkcionalna živilska sestavina in se uporablja v prehrambeni in farmacevtski industriji zaradi svojih raznolikih učinkov na krepitev zdravja. Betalaini so naravni pigmenti, ki vključujejo predvsem rumeno-oranžne betaksantine ali rdeče-vijolične betacianine. Ekstrakte smo pridobili z uporabo klasičnih konvencionalnih ekstrakcij in ultrazvočne ekstrakcije. Pri tem pa uporabljali različna organska topila: metanol, etanol in vodo. Izvedli smo tudi superkritično ekstrakcijo. Sledile so kemijske analize s pomočjo spektrofotometričnih metod. Ekstraktom smo določali vsebnosti totalnih fenolov in betalainov. Antioksidativno aktivnost pa smo določali s spektrofotometrično metodo z 1,1-difenil-2-pikrilhidrazinom (DPPH). Izvedli pa smo tudi kvalitativno določanje betacianinov z uporabo HCl in NaOH. V zadnjem delu smo izvedli mikronizacijo polikaprolaktona z procesom PGSS™. Za formulacijo ekstrakta v praškasti obliki smo uporabili visokotlačno tehniko z uporabo superkritičnega CO2. Najvišji izkoristek ekstrakcije smo dobili pri hladni maceraciji in mešanico metanol-voda (8:2). Najvišjo antioksidativno aktivnost sta pokazala ekstrakta, pridobljena s toplo maceracijo in vodo (55,26 %) ter ultrazvočno ekstrakcijo in 50 % etanolom (53,9 %). Najvišjo vsebnost totalnih fenolov je pokazal ekstrakt, pridobljen s toplo maceracijo in mešanico topil metanol-voda (3:7) (19,98 mg/g). Najvišjo vsebnost skupnih betalainov pa je pokazal ekstrakt, pridobljen s hladno maceracijo in mešanico topil metanol-voda (5:5) (288,41 mg/100 g). Izvedli smo mikronizacijo polikaprolaktona pri 180 bar in 80 °C. Pri formulaciji ekstrakta s supekritično mikronizacijo pa nam je uspelo dobiti fin rdeč prah.
Ključne besede: ekstrakcija, izolacija, pigmenti, antioksidanti, fenolne spojine
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 518; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (6,94 MB)

7.
Določanje komponent v bučnem olju s pomočjo kromatografskih tehnik : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Melissa Sterniša, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili vpliv postopkov izolacije na kakovost bučnega olja, pri čemer smo se osredotočili na vsebnost maščobnih kislin. Olje smo pridobili iz mletih bučnih semen sorte buče Cucurbita pepo s petimi različnimi ekstrakcijskimi tehnikami (hladna in vroča ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, ultrazvočna ekstrakcija), z dvema organskima topiloma, in sicer heksanom in petroletrom ter superkritično ekstrakcijo s CO2 pri različnih temperaturah in tlakih. Ekstrahirali smo pri 40 °C ter 200 in 300 barih ter pri 60 °C pri 200 in 300 barih. S plinsko kromatografijo z masno spektrofotometrijo smo maščobne kisline v olju identificirali in izmerili njihovo vsebnost. Med temi maščobnimi kislinami so palmitinska, oleinska, stearinska, linolna in linolenska maščobna kislina. Ne glede na vrsto ekstrakcije je olje vsebovalo največ oleinske in linolne kisline. Največ maščobnih kislin smo zasledili v ekstraktu pridobljenim z ekstrakcijo po Soxhletu s topilom heksan (vzorec 2) ter v ekstraktu ultrazvočne ekstrakcije, kjer smo kot topilo uporabili petroleter (vzorec 6). V vzorcu pridobljenem po Soxhletu s heksanom je bilo 174 μg/mg oleinske kisline in 167 μg/mg linolne kisline. V vzorcu ultrazvočne ekstrakcije s petroletrom pa je bilo 182 μg/mg oleinske kisline in 165 μg/mg linolne kisline.
Ključne besede: Bučno olje, ekstrakcija, maščobne kisline, plinska kromatografija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 735; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

8.
Uporaba različnih izolacijskih postopkov in antioksidativna učinkovitost timijana (thymus vulgaris l.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Amalija Ozmec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava različne izolacijske postopke aktivnih komponent iz timijana. Izpeljali smo pet različnih izolacijskih postopkov, ob uporabi različnih topil in pri različnih obratovalnih pogojih (tlakih in temperaturah). Izvedli smo konvencionalne ekstrakcije; ekstrakcijo po Soxhletu, vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo ter superkritično ekstrakcijo s CO2 in sotopilom kot naprednejši ekstrakcijski metodi. Uporabili smo dve nepolarni topili, heksan in petrol eter, ter dve polarni topili, etanol in mešanico etanola in vode. Izkoristki ekstrakcij so bili največji pri uporabi polarnih topil etanola in mešanice etanola in vode. Iz tega smo ugotovili, da se v timijanu nahaja več polarnih komponent, kot nepolarnih. Timijan tako vsebuje veliko karvakrola in timola, ki sta nekoliko bolj polarni komponenti, topni predvsem v etanolu. Med nepolarne komponente uvrščamo y-terpinen, p-cimen, a-terpenin, 1,8-cineol. Dobljene ekstrakte smo nato uporabili za nadaljnjo analizo antioksidativne aktivnosti s pomočjo radikalske metode z DPPH. S tem smo ugotovili, da smo največ fenolnih spojin, ki so odgovrne za antioksidativno delovanje izolirali z mešanico topil etanola in vode. Absorbanco referenčne raztopine smo izmerili 0,6348. Vrednosti rezultatov, % inhibicije, pa so bile v območju med 8,02 % in 89,00 %. Prav tako smo skušali določiti vsebnost komponent v eteričnih oljih z plinsko kromatografijo masno spektrometrijo GC/MS. Določili smo vsebnost karvakrola in timola. Vsebnost timola je bila znatno višja od karvakrola. Vsebnost smo podali v µg/g materiala. Vsebnosti timola so bile med 0,534 µg/g materiala in 2,370 µg/g materiala. Vsebnost karvakrola pa med 0,058 µg/g materiala in 0,440 µg/g materiala. Torej naš glavni namen diplomske naloge je bil, da iz timijana izoliramo čim več aktivnih komponent, s pomočjo različnih topil in določimo njihovo antioksidativno aktivnost.
Ključne besede: timijan, karvakrol, timol, antioksidanti, ekstrakcija, GC/
Objavljeno v DKUM: 16.09.2022; Ogledov: 568; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

9.
Formulacija kompozitov z resveratrolom s superkritičnimi fluidi : magistrsko delo
Nuša Kotnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega raziskave termodinamskih in transportnih lastnosti učinkovine resveratrol v sistemu s superkritičnim argonom. Cilj raziskav je bil pridobiti podatke, pomembne za načrtovanje in optimizacijo visokotlačnih procesov za pridobivanje delcev in kompozitov s superkritičnimi fluidi. S statično-analitično metodo smo določili topnosti resveratrola v argonu pri temperaturah 40 ºC in 60 ºC v tlačnem območju med 50 bar in 400 bar. Uporabili smo visokotlačno optično celico s spremenljivim volumnom. Vsebnost aktivne učinkovine v vzorcih smo določili spektrofotometrično. Rezultate smo predstavili grafično v obliki topnostnih izoterm. Ugotovili smo, da topnost resveratrola v argonu z naraščanjem tlaka pri konstantni temperaturi narašča in z naraščanjem temperature pri konstantnem tlaku pada. V splošnem je topnost resveratrola v argonu majhna. Najvišja izmerjena topnost je bila 8,0·10-7 g resveratrola /g argona. V nadaljevanju smo določili tališča resveratrola v argonu pri različnih tlakih. Za določanje tališča smo uporabili modificirano kapilarno metodo. Meritve smo izvedli v območju tlaka, kjer se argon obnaša kot superkritični fluid, tj. od 50 bar do 350 bar. Rezultate smo predstavili grafično v obliki talilne krivulje. Ugotovili smo, da temperatura tališča s tlakom pada. Talilna krivulja kaže negativen odklon dp/dT, kar govori o relativno dobri topnosti argona v talini resveratrola. Za konec smo izvedli še šaržno mikronizacijo resveratrola s polimernim nosilcem Brij S100 z uporabo visokotlačnega PGSSTM procesa v prisotnosti superkritičnega argona. Preučili smo vpliv tlaka in masnega razmerja resveratrol/Brij S100 na izkoristek in učinkovitost procesa. Mikronizacijo smo izvedli pri temperaturi 60 ºC in tlakih 100 bar in 200 bar za dve masni razmerji (2g/20g in 4g/20g). Za kvantitativno analizo vsebnosti resveratrola v formuliranih kompozitnih delcih smo uporabili LC-MS metodo. Ugotovili smo, da so se pridobljeni kompozitni delci pri vseh pogojih aglomerirali. Vpliv tlaka in masnega razmerja pa nimata večjega vpliva na izkoristek in učinkovitost procesa. Izkoristki procesov se gibljejo med 56,3 % in 61 %, učinkovitosti vgrajevanja učinkovine v polimerni nosilec pa med 31,6 % in 35,9 %.
Ključne besede: resveratrol, Brij S100, argon, termodinamske lastnosti, PGSS proces
Objavljeno v DKUM: 12.07.2022; Ogledov: 537; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

10.
Optimizacija ekstrakcije in določanje kapsaicinoidov v ekstraktih iz rdeče paprike (Capsicum annuum L.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Monika Ročnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje analizo ekstraktov rdeče čili paprike (Capsicum annuum L.) iz nemškega podjetja Galke GmbH ter treh lokalno gojenih paprik. Ekstrakte smo pridobili z različnimi ekstrakcijskimi metodami in topili. Izvajali smo Soxhletovo in ultrazvočno ekstrakcijo ter hladno in vročo maceracijo. Uporabili smo dve topili; in sicer n-heksan ter petroleter. S sejalno analizo smo določili velikost delcev paprike. Pridobljenim ekstraktom smo z radikalsko metodo določili antioksidativnost. Za določanje barvne intenzitete, barvne moči in vsebnosti totalnih karotenov smo uporabili UV-VIS spektrofotometrijo. Na koncu smo izvedli plinsko kromatografijo, s katero smo določili vsebnost kapsaicinoidov v ekstraktih ter nato izračunali indeks pikantnosti. Iz rezultatov je razvidno, da dobimo najboljši izkoristek pri Soxhletovi ekstrakciji s topilom n-heksan. Pri vseh ekstraktih opazimo nizke odstotke inhibicije. Pri določanju barvne intenzitete je bila obarvanost ekstrakta največja pri hladni maceraciji z n-heksanom. Ekstrakt pridobljen z ultrazvočno ekstrakcijo ter topilom n-heksan je imel najboljšo barvno moč. Z analizo totalnih karotenov smo ugotovili, da je pri nižji temperaturi vsebnost totalnih karotenov v ekstraktu večja. Največji indeks pikantnosti je pri papriki iz nemškega podjetja imel ekstrakt, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom petroleter. Pri lokalno gojenih paprikah pa je največji indeks pikantnosti imel ekstrakt paprike Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom n-heksan.
Ključne besede: rdeča čili paprika, sejalna analiza, Soxhlet ekstrakcija, antioksidanti, kapsaicinoidi, GC-MS
Objavljeno v DKUM: 12.07.2022; Ogledov: 680; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici