SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
PRODUKCIJA NARAVOVARSTVENEGA DOKUMENTARNEGA FILMA V NEPROFITNI ORGANIZACIJI
Jernej Burkeljca, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje nastajanje dokumentarnega filma v neprofitni naravovarstveni organizaciji na grškem otoku Ikaria. Podani so tudi zgodovinsko-politični razlogi, ki so privedli do obravnavane problematike. Skozi posamezne produkcijske korake so opisani izzivi in težave pri projektu ter rešitve, ki so pripeljale do končnega izdelka in ciljnega občinstva. Za boljše razumevanje raznolikosti pristopov k reševanju produkcijskih problemov so podani primeri sorodnih izdelkov drugih avtorjev in primerjava posameznih značilnosti rešitev.
Ključne besede: produkcija, dokumentarni film, naravovarstvena tematika, neprofitne organizacije, Grčija
Objavljeno: 10.07.2009; Ogledov: 10743; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

2.
ASTROFOTOGRAFIJA
Boštjan Selinšek, 2014, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema te diplomske naloge je astrofotografija. V diplomski nalogi je opisan celoten postopek od izbire opreme, predpriprav do samega fotografiranja in post produkcije. Seznanili se bomo tudi s potencialnimi težavami, na katere lahko naletimo med fotografiranjem. Drugi del diplomske naloge je namenjen praktičnemu delu, kjer so predstavljeni praktični primeri astrofotografiranja in težave, s katerimi se pri tej zvrsti fotografije soočamo.
Ključne besede: astrofotografija, fotografska oprema, vrste astrofotografije
Objavljeno: 18.12.2014; Ogledov: 650; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

3.
SESTAVA MAKRO OBJEKTIVA
Matej Božič, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je podrobno predstaviti sestavo ter značilnosti makro objektivov. S pomočjo ilustrativnih skic ter slik sta združena teoretični ter praktični del. Preučili smo posebnosti sestave makro objektivov ter raziskali optične aberacije, oziroma napake pri prenosu svetlobe skozi leče, ki vplivajo na kakovost makro fotografij. Teoretični vidik smo preverili s primerjavo makro objektivov s sorodnimi objektivi drugih namembnosti, ter izpostavili pomembne faktorje in razlike med izbranimi objektivi. Makro objektivi so prilagojeni za optimalno delovanje pri fotografiranju na kratkih fokusnih razdaljah. Posledično imajo na tem območju manj aberacij kot objektivi za druge namene.
Ključne besede: Makro objektiv, leče, optična aberacija
Objavljeno: 28.10.2015; Ogledov: 513; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

4.
MODNA FOTOGRAFIJA
Borut Očko, 2015, diplomsko delo

Opis: Modna fotografija je zvrst fotografije, ki prikazuje oblačila in druge modne dodatke. Njen glavni namen je oglaševanje in informiranje o videzu modnega izdelka in kako se ga nosi. Zaradi različnih osvetlitvenih tehnik in drugih značilnosti modne fotografije je bistveno poznavanje fotografske opreme ter dela z njo. Na podlagi študije primera smo potrdili, da je modna fotografija, z izkušenim ali neizkušenim modelom, rezultat sodelovanja in tehnično kvalitetne izvedbe celotne ekipe.
Ključne besede: Modna fotografija, kompozicija, osvetlitev v modni fotografiji, oglaševanje.
Objavljeno: 23.10.2015; Ogledov: 532; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

5.
SLOVENSKE ORGANIZACIJE ZA ZAŠČITO ŽIVALI IN UPORABA NOVIH MEDIJEV
Andreja Roškar, 2016, diplomsko delo

Opis: Slovenske organizacije za zaščito živali so majhne in imajo za svoje delo zelo omejena sredstva, pomoči potrebnih živali pa je vedno veliko. Zato je pomembno, da s čim nižjimi stroški v kratkem času dosežejo veliko število ljudi, ki nato postanejo posvojitelji živali, donatorji, prostovoljci, podporniki ... Najenostavnejši način za to je uporaba spleta in družbenih medijev, predvsem Facebooka. Z uporabo vsebinske analize smo raziskali, kako za komunikacijo uporabljajo spletne strani in Facebook, kako uspešne so pri ustvarjanju lastne spletne znamke ter kako za oglaševanje živali, zbiranje sredstev, informiranje javnosti, pa tudi aktivizem, izkoriščajo vse prednosti, ki jih spletne tehnologije ponujajo.
Ključne besede: neprofitne organizacije, zaščita živali, Facebook, spletna znamka
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 339; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (6,65 MB)

6.
Stabilizacija slike v video produkciji
Sebastjan Bokan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu so predstavljene tehnologije, s katerimi rešujemo problem stabilizacije slike v video produkciji. Stabilno sliko lahko dosežemo s pomočjo tehnologij optične in digitalne stabilizacije, s pomočjo različnih pripomočkov za fizično stabilizacijo kamere ter deloma tudi v post produkciji z različnimi programi. S pomočjo različnih tehnik snemanja v kombinaciji z ustrezno tehnologijo lahko ustvarimo stabilne kinematografske posnetke. V ta namen bodo vse tehnološke rešitve opisane in predstavljene s pomočjo različnih literatur.
Ključne besede: stabilizacija slike (IS), steadicam, optična stabilizacija, digitalna stabilizacija
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 214; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

7.
PRIMERJAVA DIGITALNIH EMULACIJ VSCO Z ISTOIMENSKIMI FOTOGRAFSKIMI FILMI
Maruša Puhek, 2016, diplomsko delo

Opis: Prednastavitve VSCO so emulacije analognih filmov, ki jih je ustvarilo istoimensko podjetje. So kombinacija različnih nastavitev, ki s samo enim klikom v programih Adobe Photoshop ali Adobe Lightroom fotografiji spremenijo svetlost, barve, krivulje RGB in šum ter jo tako približajo videzu filma. Uporaba takšnih emulacij filma je strmo narasla, saj je podjetje VSCO ustvarilo kakovostne prednastavitve, ki v večini primerov služijo kot odlična osnova za nadaljnjo obdelavo fotografij. Prednost uporabe le-teh je predvsem združitev praktičnih koristi digitalne fotografije s priokusom filmskega videza analogne fotografije, ki ga mnogi cenijo. Prednastavitve VSCO se v večini situacij dobro približajo analognim filmom, kar dokazuje, da je podjetje vložilo veliko truda v njihovo kreacijo – so več kot le filtri, ki posnemajo film.
Ključne besede: film VSCO, analogna fotografija, primerjava emulacij
Objavljeno: 05.09.2016; Ogledov: 249; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

8.
Digitalizacija in arhiviranje fotografske zbirke
Maša Moličnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Digitalizacija in arhiviranje sta procesa, s katerima analogne fotografije pretvorimo v digitalne in jih nato arhiviramo z namenom daljšega hranjenja in lažjega dostopa. Oba postopka sta ključna pri ohranjanju kulturne dediščine. V teoretičnem delu diplomske naloge smo podali jasno razlago vseh korakov digitalizacije in arhiviranja, od načrtovanja do ohranjanja arhiva za daljši čas. S pridobljenim znanjem smo izpeljali projekt digitalizacije dela osebnega arhiva, pri čemer smo bili soočeni s praktičnim delom in izbiro pomembnih dejavnikov, kot so formati, velikost fotografij, ravnanje s fotografijami, izbira medijev za shranjevanje in podobno.
Ključne besede: digitalizacija, arhiviranje, fotografske zbirke, ohranjanje fotografij
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 213; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

9.
Infrardeča fotografija
Robert Ratajc, 2016, diplomsko delo

Opis: Infrardeča fotografija je manj znana veja fotografije, ki ponuja fotografu, da razišče človeškemu očesu nevidno svetlobo. V teoretičnem delu diplomskega dela smo se osredotočili na značilnosti infrardeče svetlobe in tehnologije, ki nam omogoča njen zajem. Ugotavljali smo kaj so praktične aplikacije infrardečih tehnologij dandanes kot tudi skozi zgodovino od njenega odkritja leta 1800. Ker obstaja več načinov zajema bližnje infrardeče svetlobe, smo se osredotočili tudi na različne metode zajema, ter opremo, ki jo potrebujemo pri posamezni metodi. Na temelju teoretično pridobljenih znanj smo v praktičnem delu združili infrardečo, pokrajinsko in dokumentarno fotografijo, za zajem posnetkov, na podlagi katerih smo prikazali razliko med infrardečo in konvencionalno obliko fotografije.
Ključne besede: infrardeči filter, valovna dolžina, vroče zrcalo, vidni spekter
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 282; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (10,51 MB)

10.
DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA
Melita Gjergjek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga vsebuje zgodovinski pregled dokumentarne fotografije in njene uporabe skozi zgodovino. Domneva, da sta estetika in dokumentarizem v družbeni dokumentarni fotografiji neločljiva pojma, se je potrdila ob proučevanju del različnih dokumentarnih fotografov in njihovih kritikov. V nalogi je bilo ugotovljeno, da ima dokumentarna fotografija konotacijsko in denotacijsko značilnost in da je njena verodostojnost pogojena s fotografovo integriteto in predstavitvijo teme na razumljiv način. Za razumevanje sporočilnosti dokumentarne fotografije je prav tako pomembna “gledalčeva” inteligenca in sposobnost razumevanje njene semantične sporočilnosti.
Ključne besede: fotografija, dokumentarizem, umetnost
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 594; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici