| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
REZULTATI CEPLJENJA PIŠČANCEV PROTI KOKCIDIOZI
Estera Črnivec, 2011, diplomsko delo

Opis: Piščance smo vakcinirali na 6. dan starosti po metodi v vodi za pitje in spremljali razvoj doživljenjske odpornosti. Primerjali smo proizvodne rezultate piščancev, ločene v štirih skupinah, ki so bili krmljeni z enakimi mešanicami. Dan stari piščanci so bili vhlevljeni v 4 oddelke po 200 piščancev. Od vselitve piščancev in do zakola pri 35 dnevu starosti, smo spremljali tedensko maso, izkoriščanje krme, pogin in zdravstveno stanje živali. V testu, ki mo ga izvedli na brojlerskih piščancih, smo primerjali način preventive kokcidioze in njen vpliv na zdravstveno stanje in proizvodne rezultate.
Ključne besede: brojlerji, vakcinacija, kokcidioza, kokcidostatiki, živa vakcina
Objavljeno: 27.06.2011; Ogledov: 2539; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

2.
Vpliv tehnologije osvetljevanja na fiziološki status, zdravstveno stanje in proizvodne rezultate pri reji puranov
Januš Juhart, 2012, diplomsko delo

Opis: Leta 2009 smo na družinski kmetiji Juhart z zastavljenim poskusom ugotavljali vpliv tehnologije osvetljevanja na fiziološki status, zdravstveno stanje in proizvodne rezultate pri reji puranov. Reja 2200 puranov in 2400 pur provenience BIG-6 je potekala v domačem dvoetažnem hlevu od 29. 7. do 26. 12. 2009, poskus pa je začel teči z 28. dnem starosti oziroma z razselitvijo živali v obe etaži. V kontrolni jati (zgornja etaža) so imele živali 24-urno osvetlitev, medtem ko so imele živali v testni jati (spodnja etaža) 21-urno osvetlitev in 3-urno temo. Pri purah ni bilo moč ugotoviti nobenih statistično značilnih razlik niti v poginu niti v končni telesni masi, ki so jo dosegle v 14. tednu. V obeh jatah je bila povprečna telesna masa pur 9,41 kg, normativno vrednost (8,6 kg) sta obe presegli za 0,81 kg kilograma. Drugače je bilo pri puranih, saj so bili ti na zadnjem tehtanju pred klanjem (20. teden) v testni jati kar za 0,91 kg težji od kontrolne jate. Kar je statistično značilno odstopanje (P= 0,026). Na podlagi tega rezultata lahko trdimo, da je do razlike prišlo prav zaradi načina osvetljevanja.
Ključne besede: Puran, osvetlitev, telesna masa, pogin
Objavljeno: 20.04.2012; Ogledov: 1858; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (872,74 KB)

3.
Spremljanje vpliva dodatka rjavih morskih alg (Ascophyllum nodosum) na prirast in zdravstveno stanje telet po uhlevitvi
Jože Murko, 2014, magistrsko delo

Opis: Rjave morske alge, dodane v krmo živali, predstavljajo pomemben vir mineralov in elementov v sledovih, prispevajo k izboljšanju imunskih lastnosti pri govedu in k zmanjšanju morbidnosti in mortalitete, pripisujejo jim antimikrobni učinek, v raziskavah pa so ugotovili ugoden vpliv na izboljšanje klavnih lastnosti živali. Namen raziskave je bil preučiti vpliv dodatka natrijevega alginata rjavih morskih alg v prehrani telet po uhlevitvi na dnevni prirast in zdravstveno stanje telet. V raziskavo smo vključili 34 telet lisaste pasme. Razdelili smo jih v dve skupini; kontrolno skupino, ki je dobivala standardni obrok, in testno skupino, ki je dobivala dodatek rjavih morskih alg k standardnemu obroku. Testiranje je potekalo 8 tednov. Vse živali smo tehtali na isti dan v tednu. Spremljali smo maso živali, zdravstveno stanje in konzumacijo krme ter izračunali dnevni prirast živali. Razlike dobljenih podatkov smo analizirali z neodvisnim T-testom (SPSS 20). Živali v poskusu se niso značilno razlikovale v doseženi končni masi (kontrolna skupina 195,7 kg in testna skupina 194,7 kg). V dnevnem prirastu smo ugotovili značilno razliko v obdobju 0-1 (kontrolna skupina 1,113 kg/dan in testna skupina 0,767 kg/dan), ter v obdobju 3-4 (kontrolna skupina 1,223 kg/dan in testna skupina 1,480 kg/dan). V ugotavljanju zdravstvenega stanja med živalmi po prvem tednu ni bilo ugotovljenih razlik. V konzumaciji krme ni bilo ugotovljenih bistvenih razlik med obravnavanima skupinama. Na osnovi dobljenih rezultatov ne moremo potrditi vpliva dodatka alg v obroku telet po uhlevitvi na prirast in zdravstveno stanje telet.
Ključne besede: Teleta, dnevni prirast, konzumacija, zdravstveno stanje, rjave morske alge
Objavljeno: 17.02.2014; Ogledov: 1397; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

4.
Vpliv vodotopnega kostanjevega ekstrakta (Castanea sativa Mill.) na proizvodne parametre in koncentracijo glukoze v krvi pitovnih jarkic Ross 308
Gregor Kramberger, 2014, diplomsko delo

Opis: Za izboljšanje uspešnosti reje perutnine brez uporabe profilaktičnih sredstev moramo najti alternative. Med te lahko spada tanin. Cilj naloge je ugotoviti učinek vodotopne oblike kostanjevega ekstrakta (Castanea sativa Mill.) na proizvodne parametre in koncentracijo glukoze v krvi pitovnih jarkic (Ross 308). V ta namen smo uporabili dodatek Farmatan Liquid®, ki smo ga dodali vodi za pitje. Predpostavili smo, da bo dodatek pozitivno vplival na proizvodne parametre reje in znižal koncentracijo glukoze v krvi jarkic. Na osnovi koncentracije dodatka v vodi smo živali razdelili v štiri skupine (A - 0 %, B - 0,05 %, C - 0,1 %, D - 0,2 %). 720 živali provenience Ross 308 iz redne proizvodnje smo vzrejali na globokem nastilju, ločene v oddelke po 90 živali s po dvema oddelkoma na skupino. Krmljenje in napajanje je bilo ad libitum. Uporabljene popolne krmne mešanice (Bro-S, Bro-F1 in Bro-F2) so bile iz redne proizvodnje. V sedem dnevnih intervalih (7., 14., 21., 28., 35. in 42. dan) smo spremljali proizvodne parametre: povprečno maso, porabo krme, porabo vode, pogin živali in izračunavali konverzijo krme ter razmerje poraba vode:poraba krme. Na 28. in 35. dan starosti smo določili koncentracijo glukoze v krvi živali ter na 42. dan učinkovitost reje po EEF formuli. Ob koncu pitanja smo ugotovili statistično značilno razliko (p ≤ 0,05) v doseženi masi živali, kjer se je skupina D (2,578 kg) razlikovala od skupin B (2,635 kg) in C (2,654 kg). Med ostalimi proučevanimi parametri ni bilo ugotovljenih značilnih razlik. Rezultati so pokazali ugoden učinek kostanjevega ekstrakta na proizvodne parametre.
Ključne besede: piščanci, tanin, proizvodnost, glukoza
Objavljeno: 14.03.2014; Ogledov: 1534; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (517,50 KB)

5.
UČINKOVITOST DODATKA FITAZE V POPOLNI KRMNI MEŠANICI NA PROIZVODNE REZULTATE PIŠČANCEV BROJLERJEV
Denis Perko, 2014, diplomsko delo

Opis: V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali novejši encimi fitaze izkazujejo boljšo aktivnost in učinkovitost pri reji piščancev brojlerjev kot starejši, že uporabljeni encimi. Dan stare piščance (DSP) provenience Ross 308 smo razdelili na tri skupine (A, B, C) po 6 ponovitev v ločenih oddelkih po 100 živali. Vsaka skupina je dobivala enako krmno mešanico, ki se je razlikovala v primešanem encimskem dodatku. Skupinam smo v krmne mešanice dodajali različne koncentracije dodatkov. Skupini A smo dodali dodatek A 150 g/tono, skupini B dodatek B 33g/tono, skupina C pa je bila krmljena s dodatkom C 50 g/tono krmne mešanice. Vse tri skupine so dosegale zelo dobre proizvodne rezultate, nizko mortalnost in dobro konverzijo krme. Najvišjo maso na 42. dan reje je dosegla skupina A (2,942 kg), z majhnim odstopanjem sledi skupina C (2,932 kg). Obe skupini sta se statistično značilno (p ≤ 0,05) ločili od skupine B. Pri konverziji krme se skupine med seboj niso statistično značilno razlikovale (p > 0,05). Skupina C je dosegla najugodnejšo konverzijo krme (1,717 kg/kg), sledila je skupina B (1,738 kg/kg) in nato skupina A (1,739 kg/kg). V skupini A in C je poginilo 15 (2,5 %) živali, v skupini B pa 8 (1,33 %) živali. Najvišji koeficient učinkovitosti izkazuje skupina C (380,0). Prav zato lahko sklepamo, da je v našem poskusu najboljše rezultate dosegla skupina C, ki je imela dodatek C 50 g/tono krmne mešanice.
Ključne besede: piščanci brojlerji, fitaza, rastnost, konverzija, koeficient učinkovitosti
Objavljeno: 03.03.2014; Ogledov: 1326; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (390,48 KB)

6.
7.
8.
A Short review of chain controlling systems in livestock production technology
Dejan Škorjanc, Maksimiljan Brus, Igor Vojtic, 2005, pregledni znanstveni članek

Opis: There is a general agreement that the main reason for domestication was to provide a reliable source of food protein. Wild animals were hunted for thousands of years, killed for meat, wool, fur, and liquid by our predecesors.This one-way relationship between humans and animals was changed much later, during domastication and until know, the men took responsibility for animals and changed and developed different production system and ethical relationship with animals. After Second World War, the governments tried to change so called traditional agriculture to more intensive. Animals have been kept in high concentration and for the continuous production as a consequence,disease control became essential. European Union issued the paper on food safety (White paper on food safety 2000) where the EU commission triedto push forward a framework of legislation for further improvement and to develope more transparent and improved quality standards throughout a food chain from farm to table. This paper reviews a number of recent developments, starting with an integrated quality control system that collecting important data from the animal birth, through to the animal rearing phase to the end (i.e. slaughter). The importance of Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) is discussed together with their concepts to assure safe animal food production.
Ključne besede: animals, chain controlling systems, food safety
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 604; Prenosov: 18
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Quality and delivery of milk in Slovenia
Marjan Janžekovič, Maksimiljan Brus, Lidija Mužerlin, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Milk production represents the possibility of earning monthly income and assures social security to many farms in Slovenia. In Slovenia the European rules and regulations on the quality of the delivered milk have been introduced, relating to the hygienic quality of milk and the count of somatic cells. The purchase price of the milk depends also on the protein and fat content. The aim of the research was to establish, whether the quality of the delivered milk complies with the prescriptions regulated by the Slovene legislation. The quality of the delivered milk in the area of the Šentjur agricultural cooperative (ACŠ) and in the entire area of Slovenia (SLO) has been studied. The bacteriological data in the individual quality classes, the data on the total count of somatic cels and the data on the fat and protein contents have been analyzed. 36 monthly accounts have been included in statistical processing. It has been established that the delivered milk of the areas in question does not differ in the relevant quality values.
Ključne besede: cattle, milk quality, fats, proteins, micro-organisms, somatic cells
Objavljeno: 10.07.2017; Ogledov: 459; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (337,54 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici