| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Life changes after the Camino de Santiago pilgrimage, including a deeper sense of spirituality
Snežana Brumec, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: While it is widely known that pilgrimage on the Camino de Santiago changes people, there is limited research exploring the transformative aftereffects of the experience. The purpose of this article is to contribute to filling this research gap by comparing life changes in beliefs, philosophy and behavior to life changes after three different kinds of exceptional human experiences (EHEs) from methodologically similar studies. Life changes after the pilgrimage experience are compared with life changes after unitive/mystical experiences (U/MEs), combat near-death experiences (cNDEs), and hypnotically-induced death experiences (HDEs). To measure life changes reported by pilgrims who had traveled the Camino de Santiago, an online survey (n = 630) was conducted using the established instrument for assessing aftereffects of the EHE, the ‘Life Changes Inventory-Revised’ (LCIR). Findings suggest that pilgrimage experience may be comparable in aftereffects to other types of EHEs. In all four comparative studies, the most striking changes involve an increase in appreciation for life; a heightened quest for meaning and sense of purpose; more concern for others; greater selfacceptance; as well as a deeper sense of spirituality. Also, all four yielded a decrease in concern with worldly achievement. In the present study this decrease tends to be strongly associated with an increase in spirituality but not religiousness.
Ključne besede: spirituality, transformative aftereffects, exceptional human experiences, Camino de Santiago, pilgrimages
Objavljeno v DKUM: 22.08.2023; Ogledov: 76; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Dohodkovna neenakost po svetu: analiza kakovosti življenja med državami z različno dohodkovno neenakostjo
Sara Brumec, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu analiziramo vpliv dohodkovne neenakosti na kakovost življenja ljudi. Dohodkovna neenakost pomeni razliko v porazdelitvi dohodka v določeni družbi. V zadnjih letih se je pojavilo vedno več zanimanja za preučevanje vpliva dohodkovne neenakosti na različne družbeno-ekonomske dejavnike. V magistrskem delu proučujemo povezavo med dohodkovno neenakostjo z različnimi družbeno-ekonomskimi dejavniki, ki predstavljajo gradnike kakovosti življenja za razvite države sveta. Dohodkovna neenakost je pomembna tako v razvitih državah kot v državah v razvoju, vendar iz različnih razlogov. V razvitih državah predstavlja znak statusa, med tem ko je v državah v razvoju povezana z zadovoljenjem osnovnih življenjskih potreb, zato ju ne bi bilo smiselno obravnavati hkrati. Sklepno spoznanje raziskave je, da je v razvitih državah, kjer je dohodkovna neenakost višja, prisotno več družbeno-ekonomskih problemov. Višja dohodkovna neenakost je pozitivno povezana z višjimi stopnjami slabega počutja, duševnega zdravja, debelosti, kriminala, uživanja prepovedanih drog, nezaupljivosti in števila zapornikov. Prav tako je uspešnost izobraževalnega sistema slabša v državah z visoko dohodkovno neenakostjo, ljudje delajo več in težje prehajajo po družbeni lestvici navzgor. Prebivalci držav z nižjo dohodkovno neenakostjo so v povprečju bolj pripravljeni pomagati drugim, se bolje spopadajo s krizami in bolje skrbijo za okolje. V nasprotju s prepričanjem mnogih, dohodkovna neenakost negativno vpliva na večino prebivalstva, ne samo na revne. Poznavanje dohodkovne neenakosti nam lahko pomaga pri pomembnih odločitvah, kot so odločitve glede migracije, odločitve glede izbire trga, kamor bomo prodajali izdelke, pogajanje za boljšo plačo ipd. Hkrati se lahko od drugih držav kaj naučimo in prenesemo znanje iz tujine v domačo državo.
Ključne besede: dohodkovna neenakost, družbeno-ekonomski dejavniki, globalizacija, kakovost življenja, revščina, socialni gradient.
Objavljeno v DKUM: 01.12.2022; Ogledov: 415; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
Nastavitev MF200 stroja za hladno preoblikovanje in konstruiranje garaže v Vertexu : diplomsko delo
Uroš Brumec, 2022, diplomsko delo

Opis: Na trgu se vedno znova pojavljajo zahteve po znižanju stroškov proizvodnje. Zaradi vedno večje konkurence na trgu smo primorani, da se izdelki v čim večji meri izdelajo znotraj podjetja. V diplomskem delu je predstavljen nov stroj MF200 za hladno preoblikovanje C- in U-profilov v podjetju Hosekra. S programskim paketom Vertex BD, ki se v podjetju uporablja za konstrukcijo izdelkov in programiranje stroja, je izrisano celotno ogrodje garaže. V diplomskem delu je prikazan postopek izrisa in uporabljene funkcije, ki jih podpira stroj pri izdelavi, ter prikazan končen sestavljen izdelek.
Ključne besede: hladno preoblikovanje, preoblikovanje, stroj MF200, C- in U-profili, garaža, Vertex BD
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 209; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

4.
Romanje Camino de Santiago kot izraz poznomoderne duhovnosti : doktorska disertacija
Snežana Brumec, 2021, doktorska disertacija

Opis: V pričujoči doktorski disertaciji smo razvili na podatkih utemeljeno vsebinsko teorijo, ki razlaga izkušnjo romanja po poti Camino de Santiago, in jo umestili v kontekst poznomoderne duhovnosti. Izhajali smo iz teze, da je izjemen porast števila romarjev na poti Camino de Santiago, ki smo mu priča v zadnjih treh desetletjih, predvsem izraz poznomoderne duhovnosti in za njo značilne težnje posameznikov po samoaktualizaciji. K študiji smo pristopili s pomočjo metodološkega pristopa utemeljene teorije in v tem okviru kombinirali več metod zbiranja in analiziranja podatkov. Osnovni vir podatkov je predstavljala kvalitativna in kvantitativna analiza vsebine 32 potopisnih pripovedi o lastni izkušnji romanja Camino de Santiago. To metodo smo nadgradili s skupinskim intervjujem in z metodo ankete, v okviru katere smo aplicirali štiri spletne anketne vprašalnike: Anketo 1 – Motivi (N = 228), Anketo 2 – Izredne človekove izkušnje in transformativni učinki (N = 501), Anketo 3 – Spremembe vrednot in samoaktualizacije (N = 500) in Anketo 4 – Življenjske spremembe (N = 630).
Ključne besede: Poznomoderna družba, duhovnost, izredne človekove izkušnje, transformativni učinki, Camino de Santiago.
Objavljeno v DKUM: 10.08.2022; Ogledov: 689; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (9,53 MB)

5.
Iluzije v sodobnem slikarstvu : diplomski seminar
Sabina Brumec, 2014, diplomsko delo

Opis: Nalogo sem si zastavila tako, da najprej ugotovim, kaj so iluzije, kako nastanejo, zakaj jih vsak drugače vidi. Proučila sem več različnih knjig, kjer imajo avtorji svojo teorijo in svoj pogled na iluzije, kar je tudi poglavje mojega dela. Bolj temeljito sem se lotila bolj znanih sodobnih avtorjev kot so Sandro Del-Prete, katerega umetnost me je prevzela zaradi njegove šahovnice, ki je popolnoma nemogoča in ti ponuja veliko za razmislek. Octavio Ocampo se za razliko od Del-Pretea ukvarja predvsem z prvim in drugim videnjem, kjer cilja predvsem na portrete znanih oseb, kar me je tudi prevzelo, saj pri določenih delih, kot pravi Seckel, v portretu prikaže celotno zgodbo ali življenjepis. Izbrala pa sem tudi še malo mlajšega avtorja Akiyoshi Kitaoka, ki pa se skoraj izključno ukvarja samo z virtualno iluzijo in optičnimi prevarami, narejenimi z sodobno tehnologijo – računalniki. Ugotovili bomo, da so si še takorazlične tehnike in motivi lahko tako zelo sorodni. Prav tako pa bomo odkrili kako dojemamo njihova posamezna dela. Kaj je figura in kaj ozadje, iz likovne teorije.
Ključne besede: Optične prevare, iluzije, likovna teorija, gestalt psihologija, sodobni iluzionistični slikarji.
Objavljeno v DKUM: 28.01.2022; Ogledov: 466; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

6.
Potencial kurkumina v klinični uporabi
Timotej Brumec, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili rastlino kurkumo in njeno učinkovino kurkumin. Sama rastlina kurkuma (Curcuma longa) uspeva na Indijskem polotoku in jugovzhodni Aziji ter se že izredno dolgo uporablja v ajurvedski medicini za zdravljenje vnetnih bolezni. Številne moderne študije so pokazale pozitivne učinke kurkumina pri mnogih bolezenskih stanjih, kot so: rak, ulcerozni kolitis, revmatoidni artritis, pankreatitis, osteoartritis in številnih drugih. Največja težava pri uporabi kurkumina za zdravljenje v moderni medicini je njegova slaba biorazpoložljivost, saj so v krvni plazmi zaznali zelo majhne koncentracije kurkumina tudi ob zaužitju večjih doz. V sami nalogi smo predstavili več bolezenskih stanj, katera bi naj kurkumin izboljšal, ter študije oziroma raziskave, v katerih so te učinke kurkumina dokazali. Prav tako smo prej omenjene študije med seboj tudi primerjali. Delovanje kurkumina izhaja iz njegove sposobnosti vplivanja na veliko število signalnih molekul, kot so: pro-inflamatorni citokini, encimi, apoptozni proteini, adhezijske molekule, nuklearni faktorji in ostale. Nepravilno delovanje prej naštetih molekul in signalnih poti, v katerih te molekule sodelujejo, so mnoge študije povezale z razvojem raznih bolezenskih stanj. V nadaljevanju smo podrobneje pregledali spletno bazo PubMed. Z dodajanjem drugih ključnih besed smo raziskovalni vzorec postopoma omejevali. Osredotočali smo se na število študij, ki so bile izvedene in vivo ali pa in vitro, prav tako smo se osredotočali tudi na število študij, ki so se izvedle v kliničnem okolju.
Ključne besede: kurkuma, ajurvedska medicina, signalne poti, klinične študije, nutracevtiki.
Objavljeno v DKUM: 11.06.2020; Ogledov: 957; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1012,00 KB)

7.
Trg delovne sile in brezposelnost na Portugalskem
Sara Brumec, 2019, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja predstavimo in analiziramo trg delovne sile in brezposelnost na Portugalskem. V prvem delu teoretično opredelimo trg delovne sile in brezposelnost. Odgovorimo na vprašanje, kako se trg delovne sile deli, in opredelimo, kako se brezposelnost meri in kakšne so njene osnovne vrste. V drugem delu analiziramo trg delovne sile in brezposelnost na primeru Portugalske. Izbrana tema je zanimiva, saj je bila Portugalska zaradi finančne krize ena izmed najbolj prizadetih držav v Evropski uniji, vendar je kljub temu zelo uspešno izpeljala proces okrevanja in prilagajanja, s čimer je postala vzgled drugim evropskim državam. Z uporabo izbranih kazalnikov raziščemo, kakšne razmere so vladale na trgu delovne sile v zadnjih desetih letih. Pojasnimo problematiko migracij in odgovorimo na vprašanje, kakšni so trendi med zaposlenimi in brezposelnimi v tem obdobju. V nadaljevanju opredelimo v katerih gospodarskih dejavnostih je zaposleno največ ljudi. Na koncu definiramo, na katerih področjih je povpraševanje po delovni sili največje. Ugotovimo, da se je v opazovanem obdobju brezposelnost zmanjšala in se vrnila na raven pred krizo. Še vedno je veliko dela potrebnega pri stopnji nizko izobražene delovne sile in visoki brezposelnosti mladih.
Ključne besede: Trg delovne sile, brezposelnost, zaposlenost
Objavljeno v DKUM: 29.10.2019; Ogledov: 729; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (554,85 KB)

8.
Pomen dejavnikov kakovosti življenja v starosti
Maja Brumec, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Kakovost življenja starostnikov postaja vedno pomembnejša determinanta staranja. Za nekatere starostnike je starost pozitivna stopnja razvoja, drugim pa predstavlja negativno fazo življenja. Dejavniki kakovosti življenja v starosti se razlikujejo od starostnika do starostnika. Namen magistrskega dela je bilo predstaviti kakovost življenja starostnikov in dejavnike, ki vplivajo na to v domu za starostnike. Raziskovalna metodologija in metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Empirični del je temeljil na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Uporabili smo validirani anketni vprašalnik The WHOQOL-OLD. Raziskavo smo izvedli v domu za starostnike v Savinjski regiji, v njej pa je sodelovalo 121 starostnikov. Za analizo rezultatov smo uporabili program SPSS ter statistične teste: T-test za dva neodvisna vzorca in test za eno-faktorsko ANOVO. Rezultati: Skoraj dve tretjini starostnikov (61,2 %) sta s kakovostjo življenja v domu zadovoljni. Pri starostnikih okvare čutov in čutil vplivajo na vsakdanje življenje, vendar večina starostnikov (88,4 %) ob tem meni, da je kljub temu za njihove potrebe dobro poskrbljeno in da imajo dovolj možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. V domu se starostniki počutijo varno, spoštovano, ljubljeno, ob tem pa imajo tudi sami možnost ljubiti. Diskusija in zaključek: Ugotovili smo, da glede na starost, spol in zmožnost gibanja ne obstaja pomembna statistična razlika v oceni kakovosti življenja starostnikov v domu za starostnike. Starostniki v domu za starostnike ocenjujejo kakovost življenja kot dobro, kljub temu pa je zaznati razliko med kakovostjo življenja starostnika pred nastanitvijo v dom za starostnike in v domu za starostnike. Menimo, da se v domovih za starostnike še vedno najdejo priložnosti za dodatno izboljšanje kakovosti življenja starostnikov.
Ključne besede: starostnik, starost, dom za starostnike, mobilnost, aktivnosti, socialne interakcije, avtonomija starostnika.
Objavljeno v DKUM: 26.06.2019; Ogledov: 1750; Prenosov: 503
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
Presoja primernosti računalniškega programa maop za računovodstvo v ukc maribor
Anemari Brumec, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaradi hitrih sprememb v poslovanju organizacije in določenih sprememb v zakonodaji se morajo temu prilagajati računalniški informacijski sistemi v računovodstvu. Na podlagi tega je v UKC Maribor v računovodstvu nastala novejša različica informacijskega sistema, katerega namen je izogibanje podvajanju podatkov. Da bi preprečili ali zmanjšali nastale napake je v računovodstvu izrednega pomena računovodska kontrola. Informacijski sistem je zelo pomemben za računovodstvo in vso organizacijo. Informacijski sistem je skupek ljudi, postopkov in naprav. Na podlagi tega se je kasneje razvil integriran informacijski sistem. Pri tem sistemu je prednost, da je povezan med moduli, je hitrejši in lažje se odkrijejo napake. Informacije morajo biti popolne, saj se le tako lahko uspešno vodijo poslovne knjige. V diplomskem projektu smo opisali podjetje MAOP. Zapisali in opisali smo tudi prednosti in slabosti programa MAOP ter morebitne izboljšave. Opisali smo tudi interni program MEDIS ter zakaj je pomemben za računovodstvo v UKC Maribor. Ugotovili smo, da na podlagi pridobljenih podatkov iz internega programa MEDIS lahko računovodstvo izstavlja računa za opravljene zdravstvene storitve. Pri tem se pojavi slabost, da ni direktne povezave med internim programom MEDIS in programom MAOP, saj bi se s tem lajšalo delo, ki nastane pri prenosu. Na podlagi anketiranja zaposlenih smo prišli tudi do statističnih podatkov.
Ključne besede: informacijski sistem, računovodstvo, računalniški informacijski sistem, program MAOP, interni program MEDIS, računovodska kontrola, UKC Maribor, moduli.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2018; Ogledov: 999; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

10.
Vesoljska tekma v očeh slovenskih časnikov
Miha Brumec, 2018, magistrsko delo

Opis: Vesoljska tekma je pojem, ki ga enačimo z obdobjem raziskovanja vesolja od poleta prvega Sputnika do propada Sovjetske zveze. Vrhunec oziroma osrednji dogodek tekme je polet Apolla 11, ki je predstavljal prvi pohod človeka na planetu, ki ni bil Zemlja. Kljub temu se tekmovanje ne začne tu, temveč ob koncu druge svetovne vojne, za svetovno javnost pa postane zanimiv šele okrog leta 1955, torej desetletje kasneje. To obdobje je delno krivo za širšo medijsko povezanost sveta, saj so sateliti omogočili tudi medcelinske televizijske prenose. Ti dejavniki so omogočili, da so tekmo od poleta do poleta lahko spremljali tudi Slovenci, tako v zamejstvu kot Jugoslaviji. V nalogi primerjamo odzive dveh lokalnih tednikov na vesoljsko tekmo Sovjetske zveze in ZDA. Natančneje pri tem obravnavamo tržaški Katoliški glas in Celjski tednik.
Ključne besede: Vesoljska tekma, Nasa, OKB-1, Koroljov, Kennedy, Katoliški glas, Celjski tednik.
Objavljeno v DKUM: 29.05.2018; Ogledov: 893; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici