| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Podatkovni in funkcionalni vidik združevanja različnih podatkovnih virov
Rok Dobrotinšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali različna okolja podatkovnih virov. Raziskali smo načine in tehnologije združevanja podatkovnih virov in enega analizirali. Implementirali smo nove oziroma nevsakdanje metode združevanja. Opisali in predstavili smo podatkovne rešitve za naročnika spletnega portala o nepremičninah. Uporabili smo tehnologijo Microsoft SQL Server. Večino praktičnega dela smo razvili v programu Microsoft SQL Management Studio. Podrobno smo opisali rešitve, ki vračajo podatke preko shranjenih procedur, in slikovno prikazali rezultate. Raziskali smo tudi varnost in jo implementirali na podatkovni ravni.
Keywords: Poizvedba, SQL, Združevanje različnih podatkovnih virov, ERP
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 112; Downloads: 19
.pdf Full text (1,25 MB)

2.
Povečanje uporabniške izkušnje z vidika združevanja različnih podatkovnih virov v enotno spletno storitev
Tomaž Nareks, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali o načinu združevanja različnih podatkovnih virov v enotno spletno storitev. V ospredju raziskovanja je bil razvoj spletne storitve, ki bi vso podatkovno razdrobljenost združila na enem mestu. Razvoj spletne storitve nam je omogočil programski jezik C#, ki omogoča gradnjo REST arhitekture, in uporaba knjižnice Dapper za komuniciranje s podatkovnim virom na osnovi Microsoft SQL jezika. Ustvarjeno spletno storitev smo koristili na spletnem portalu z uporabo React knjižnic.
Keywords: Spletne storitve, C#, React, JWT
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 47; Downloads: 10
.pdf Full text (1,82 MB)

3.
Uporaba evolucijskih algoritmov pri razvoju računalniškega nasprotnika v računalniški igri pikada : magistrsko delo
Nina Tovornik, 2022, master's thesis

Abstract: Računalniške igre so dandanes nepogrešljivi del sodobnega življenja. Neprestano se spreminjajo in nadgrajujejo ter posledično postajajo čedalje kompleksnejše v razvoju. Zaradi slednjega se lahko pri njihovem razvoju poslužujemo evolucijskih algoritmov, ki temeljijo na Darwinovi teoriji o naravni selekciji. V nalogi smo opisali teorijo evolucijskih algoritmov, predstavili njihovo delitev in podrobneje razložili genetske algoritme in tehnike optimizacije. S pomočjo evolucijskih algoritmov smo v nalogi razvili računalniškega nasprotnika računalniške igre pikada. Temu smo dodali težavnostne stopnje in testirali njihovo uspešnost. Rezultate smo podrobneje proučili in jih v nalogi predstavili.
Keywords: evolucijski algoritmi, genetski algoritmi, inteligenca rojev, računalniška igra pikada, igralni pogon Unity
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 41; Downloads: 13
.pdf Full text (2,52 MB)

4.
Sledilnik okužb Sars-Cov-2 v vzgoji in izobraževanju : diplomsko delo
Peter Ambrožič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomske naloge smo izdelali lasten sledilnik okužb s covidom-19, ki se osredotoča na prikaz okužb in sumov na okužbe znotraj izobraževalnih zavodov. Podatke, namenjene izdelavi diplomskega dela, smo pridobili na spletnem portalu OPSI in jih dopolnili s pomočjo pristopa web scraping. Implementiran sledilnik je izdelan z orodji Microsoft in zajema proces ETL, definiranje storitev REST in izdelavo debelega odjemalca kot namizne aplikacije WPF. Interaktivna predstavitev rezultatov v obliki tabel in grafov omogoča personalizacijo prikaza ter boljšo uporabniško izkušnjo.
Keywords: covid-19, epidemija, izobraževalni zavodi, sledilnik, aplikacija
Published in DKUM: 12.04.2022; Views: 599; Downloads: 69
.pdf Full text (2,97 MB)

5.
6.
Uporaba evolucijskih algoritmov za generiranje ključnih gradnikov igre Tower Defence s pomočjo igralnega pogona Unity : magistrsko delo
Vid Kraner, 2020, master's thesis

Abstract: Evolucijski algoritmi so stohastični iskalni algoritmi, ki jemljejo navdih v Darwinovi teoriji boja za obstanek. Evolucijski algoritmi spadajo tudi med optimizacijske algoritme. V magistrskem delu prikazujemo načrtovanje in razvoj Tower Defence igre, ki smo jo razvili s pomočjo igralnega pogona Unity. Igra uporablja evolucijske algoritme za generiranje ključnih gradnikov igre. V delu smo raziskali različne vrste evolucijskih algoritmov ter opisali njihovo delovanje. Prav tako smo raziskali, kako jih lahko uporabimo v računalniških igrah. Še posebej smo se osredotočili na zvrst Tower Defence. Ugotovili smo, da je s pomočjo evolucijskih algoritmov možno generirati gradnike, ki naredijo igro zanimivejšo.
Keywords: evolucijski algoritmi, generiranje vsebine, Tower Defence, Unity
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 497; Downloads: 69
.pdf Full text (3,74 MB)

7.
Algoritmi po vzorih iz narave za razbijanje gesel : magistrsko delo
Urška Nemet, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava kriptoanalizo Vigènerove šifre z algoritmom diferencialne evolucije in algoritmom kresnic, ki se uvrščata med algoritme po vzorih iz narave. V magistrskem delu opisujemo kriptoanalizo, Vigènerovo šifro, algoritme po vzorih iz narave ter metodo za kriptoanalizo, ki smo jo predlagali v magistrskem delu. Ugotovili smo, da sta algoritem diferencialne evolucije in algoritem kresnic primerna za kriptoanalizo Vigenèrove šifre. Rezultati so pokazali, da je algoritem diferencialne evolucije uspešnejši od algoritma kresnic. Ugotovili smo tudi, da se uspešnost kriptoanalize zmanjšuje z večanjem dolžine ključa.
Keywords: algoritmi po vzorih iz narave, kriptoanaliza, Vigenèrova šifra
Published in DKUM: 03.07.2020; Views: 512; Downloads: 74
.pdf Full text (713,45 KB)

8.
Detailed specification and backlog document for the implementation of the DEP
Lucija Brezočnik, Mitja Gradišnik, Viktor Taneski, Tina Beranič, Muhamed Turkanović, 2019, treatise, preliminary study, study

Published in DKUM: 04.02.2020; Views: 691; Downloads: 51
.pdf Full text (1,52 MB)

9.
Nature-inspired algorithms for hyperparameter optimization : magistrsko delo
Filip Glojnarić, 2019, master's thesis

Abstract: This master thesis is focusing on the utilization of nature-inspired algorithms for hyperparameter optimization, how they work and how to use them. We present some existing methods for hyperparameter optimization as well as propose a novel method that is based on six different nature-inspired algorithms: Firefly algorithm, Grey Wolf Optimizer, Particle Swarm Optimization, Genetic algorithm, Differential Evolution, and Hybrid Bat algorithm. We also show the optimization results (set of hyperparameters) for each algorithm and we present the plots of the accuracy for each combination and handpicked one. In discussion of the results, we provide the answers on our research questions as well as propose ideas for future work.
Keywords: artificial intelligence, artificial neural networks, machine learning, nature-inspired algorithms, evolutionary algorithms
Published in DKUM: 09.12.2019; Views: 1164; Downloads: 93
.pdf Full text (969,13 KB)

10.
Primerjava različnih algoritmov po vzoru obnašanja netopirjev : diplomsko delo
Žan Grajfoner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na algoritme po vzorih iz narave. Opisujemo evolucijske algoritme, katerih navdih je bila Darwinova teorija o boju za obstanek, in algoritme inteligence roja, ki črpajo navdih iz obnašanja roja živali v naravi. Primerjali smo osnovni algoritem po vzoru obnašanja netopirjev in hibridno različico algoritma po vzoru obnašanja netopirjev. Raziskali smo razlike med osnovnima arhitekturama obeh algoritmov, pripadajoče parametre, kot tudi področja uporabe obeh algoritmov. Primerjavo smo izvedli na praktičnem primeru optimizacije desetih testnih funkcij na treh različnih dimenzijah problema (10, 20, 30). Prav tako smo raziskali vpliv različnih velikosti populacije (20, 30, 50) pri obeh algoritmih. Ugotovili smo, da so rezultati optimizacije hibridne različice algoritma boljši od standardne različice algoritma.
Keywords: algoritem po vzoru obnašanja netopirjev, evolucijski algoritmi, hibridizacija, inteligenca roja, računska inteligenca.
Published in DKUM: 04.09.2019; Views: 1135; Downloads: 142
.pdf Full text (1,53 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica