| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ontogenetska variabilnost lobanje velikega hrčka, Cricetus cricetus (linnaeus, 1758)
Urška Breznik, 2019, master's thesis

Abstract: Veliki hrček, Cricetus cricetus je velik in robusten glodavec s kratkim repom. V osnovi naseljuje kulturne in gozdne stepe. Razširjenost velikega hrčka sega od Evrope do Azije. Dlaka je za glodavce nenavadno obarvana. Za velikega hrčka je značilen barvni polimorfizem, ki je najpomembnejša značilnost posameznikov in populacijske variabilnosti. Naš cilj je bil analizirati morfološko variabilnost ventralne strani lobanje velikega hrčka med ontogenetskim razvojem ločeno po spolu. Uporabili smo metode geometrijske morfometrije, ki so nam omogočile ločeno obravnavo velikosti in oblike lobanje. Material so predstavljale lobanje hrčka, ki so bili rojeni v ujetništvu, rejeni in usmrčeni v okolici Prage na Češkem. Starost materiala je bila natančno znana - starostne kategorije od mladičev do odraslih živali. Vzorec je predstavljal 134 lobanj iz zbirke na Karlovi univerzi v Pragi, od katerih smo jih uporabili 125. Osebki so bili razdeljeni v 10 starostnih skupin, od najmlajših starih manj kot 30 dni, do najstarejših v četrtem koledarskem letu življenja. Potrdili smo prisotnost sekundarnega spolnega dimorfizma v velikosti lobanje, ne pa tudi v obliki. Sekundarni spolni dimorfizem v velikosti lobanje se je pojavil pri starosti 120 dni. Od starosti 120 dni dalje, so samice rastle počasneje od samcev, kar se je pokazalo v večji velikosti lobanj samcev. Na podlagi tega smo zaključili, da do razlik v starostnih manifestacijah spolnega dimorfizma in postnatalne rasti lobanje prihaja zaradi različnih smeri selekcije. Oblika lobanje se je spreminjala glede na starostne skupine. Primerjava najmlajših in najstarejših osebkov je pokazala, da imajo mlade živali širšo in bolj zaobljeno lobanjo, krajši in ožji gobčni del, relativno daljši niz zgornjih meljakov, večji bobnični mehur in ožja oziroma manj usločena lična loka. Primerjava velikosti in oblike lobanje med starostnimi skupinami je pokazala najvišjo stopnjo sprememb v velikosti in obliki do 150 dneva starosti. Po 450 dnevu so bile spremembe v velikosti in obliki neznatne. Z raziskavo ontogenetske alometrije smo dokazali tesno povezavo med obliko in velikostjo lobanje. Lobanja je rastla alometrično, kar pomeni, da so posamezni segmenti lobanje med ontogenetskim razvojem rastli z različno hitrostjo in se je tekom rasti posledično spreminjala tudi oblika lobanje. Iz tega smo sklepali, da alometrična rast pri velikem hrčku pomembno vpliva na razvoj in obliko lobanje v odraslem stanju.
Keywords: Cricetus cricetus, geometrijska morfometrija, lobanja, ontogenija, alometrija, spolni dimorfizem.
Published: 11.12.2019; Views: 486; Downloads: 62
.pdf Full text (2,36 MB)

2.
ANALIZA ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIH NA PRIMERU ČISTILNEGA OSEBJA V IZBRANEM PODJETJU
Urška Breznik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen dela diplomskega seminarja je bil ugotoviti zadovoljstvo zaposlenih na primeru čistilnega osebja v izbranem podjetju, predvsem pa analizirati različne dejavnike, ki utegnejo vplivati na zadovoljstvo zaposlenih. Človeški kapitel v podjetju postaja vedno bolj pomemben za uspešno poslovanje podjetja zato je toliko bolj pomembno, da so zaposleni v podjetju zadovoljni in posledično zadovoljni z svojim delovnim mestom. V teoretičnem delu smo najprej predstavili različne definicije motivacije ter motivacijske teorije. Nadaljevali smo z organizacijsko kulturo, kjer smo tudi opisali dejavnike organizacijske kulture podjetja. Zadnje teoretično poglavje se je navezovalo na temo zadovoljstva zaposlenih, dejavnikov zadovoljstva in načini merjenja zadovoljstva opisali smo tudi povezavo med konkurenčno prednostjo organizacije in zadovoljstvom zaposlenih. Skozi študijo literature smo ugotovili veliko soodvisnost med motivacijo, organizacijsko klimo in zadovoljstvom zaposlenih. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo s preprostim anketnim vprašalnikom in rezultate prikazali s pomočjo programa Microsoft Office Excel 2007. Razdelili smo triinosemdeset anketnih vprašalnikov. Delno smo potrdili vseh pet hipotez, ki smo si jih zastavili. Zadovoljstvo je večje pri zaposlenih, ki imajo več kot petindvajset let delovne dobe, in pri tistih z zaposlitvijo za nedoločen čas. Najbolj pomembna dejavnika zadovoljstva zaposlenih v izbranem podjetju sta plača in obremenjenost. Zaposleni so zadovoljni tudi s sistemom usposabljanja v podjetju. Večina vprašanih kljub možnemu nezadovoljstvu zaposlitve ne bi zamenjala. V sklepu dela diplomskega seminarja smo povzeli teoretične ugotovitve in rezultate raziskave. Prav tako smo predstavili nekaj predlogov za vodilne v podjetju, ki se nam zdijo primerni glede na rezultate ankete.
Keywords: Zadovoljstvo, motivacija, organizacijska kultura, kultura podjetja, usposabljanje
Published: 12.11.2013; Views: 1151; Downloads: 107
.pdf Full text (1,15 MB)

3.
Bralna značka kot projekt spodbujanja branja v vrtcih
Urška Breznik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Bralna značka kot projekt spodbujanja branja v vrtcih je empirično delo, kjer je bralna značka predstavljena kot projekt spodbujanja branja pri predšolskih otrocih v vrtcih in kot projekt družinskega branja. Spodbujanje branja je zelo pomembna lastnost pismenosti, ki vključuje različne oblike spodbujanja branja v domačem okolju ter v vrtcu, med katere zagotovo spada tudi Predšolska bralna značka, ki je projekt Društva Bralna značka Slovenije. Predšolska bralna značka je projekt spodbujanja branja, v katerega je vključena večina slovenskih vrtcev in vsako leto več skupin otrok. Izvajanje branja za bralno značko v vrtcih je različno poimenovano, vsem pa je skupno to, da starše in otroke s pomočjo vzgojiteljev mentorjev spodbuja k družinskemu branju. Najpomembnejšo vlogo pri predšolski bralni znački ima vzgojiteljica, ki skuša s pomočjo tega gibanja pri otrocih in starših vzbuditi ljubezen do knjig in jih spodbuditi k skupnemu branju slikanic in pravljic ter »pobralnem« ustvarjanju. Bralna značka v šolskem letu 2010/2011 beleži 50 let spodbujanja branja in s svojimi dejavnostmi pomembno vpliva na pismenost Slovencev že vrsto let.
Keywords: Ključne besede: branje, spodbujanje branja, družinsko branje, Predšolska bralna značka.
Published: 05.09.2011; Views: 4090; Downloads: 606
.pdf Full text (1,43 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica