| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 105
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Prenova sistema za upravljanje zaloge kemičnega potrošnega materiala
Rok Požun, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili rešitev za prenovo sistema za upravljanje zalog kemičnega potrošnega materiala s pomočjo naprednejšega digitalnega sistema. Pred uvedbo novega sistema smo podatke o porabi kemičnega potrošnega materiala zbirali ročno, s pisanjem v zvezek ali na list papirja. Diplomska naloga se osredotoča na temo prenove sistema za upravljanje zalog in porabe kemičnega potrošnega materialov v velikem farmacevtskem podjetju. V uvodnem delu smo predstavili informacijski sistem za vodenje skladišč, ki je osnova za naše nadaljnje raziskave. V osrednjem delu diplomske naloge smo analizirali prednosti in slabosti trenutnega sistema za evidentiranje zalog kemičnega porabe materiala ter predstavili prototipno rešitev sistema za upravljanje zalog kemičnega potrošnega materiala. S tem diplomskim delom smo želeli prispevati k izboljšanju procesov upravljanja zalog v našem farmacevtskem podjetju in omogočiti večjo sledljivost in učinkovitost pri porabi kemičnih materialov. Implementacija novega sistema omogoča skrbniku za naročanje kemičnega potrošnega materiala večjo sledljivost in preprostejši dostop do informacij, kar povečuje učinkovitost proučevanega procesa.
Keywords: kemični potrošni material, sistem, MS Excel, evidentiranje.
Published in DKUM: 24.11.2023; Views: 67; Downloads: 1
.pdf Full text (2,84 MB)

2.
Vloga skrbnika informacijske varnosti v podjetju x
Andreja Markun, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja so zaradi vse večje odvisnosti od informacijskih sistemov in obsežne uporabe podatkovnih omrežij izpostavljena številnim tveganjem, povezanim z informacijsko in kibernetsko varnostjo. Vzpostavitev in vzdrževanje ustreznega nivoja informacijske in kibernetske varnosti je dandanes ključnega pomena pri zagotavljanju neprekinjenega poslovanja sleherne organizacije. Ena od ključnih aktivnosti pri zagotavljanju ustreznega nivoja informacijske varnosti v organizaciji je določitev formalne odgovornosti za to področje. Le-to običajno prevzame t. i. skrbnik za informacijsko varnost. V tej diplomski nalogi preučujemo ključne vloge, odgovornosti in kompetence skrbnika informacijske varnosti v podjetju X. Njegova glavna naloga je zagotoviti celovito zaščito informacijskih sistemov, omrežij, podatkov in storitev pred kibernetskimi napadi ter zagotoviti skladnost s predpisi in standardi v zvezi z informacijsko varnostjo. S pomočjo literature, intervjujev s strokovnjaki in analize primerov študija smo se osredotočili na identifikacijo izzivov, s katerimi se sooča skrbnik informacijske varnosti pri obvladovanju tveganj in odzivanju na incidente v podjetniškem okolju. Poleg smo preko anketne raziskave preverili, kako vlogo skrbnika za informacijsko varnost razumejo zaposleni v podjetju. Temeljni cilj naloge je podati priporočila za krepitev vloge skrbnika informacijske varnosti v tem okolju in posledično izboljšati skrb za informacijsko varnost.
Keywords: informacijska varnost, kibernetska varnost, skrbnik, vloga, podjetje
Published in DKUM: 25.10.2023; Views: 117; Downloads: 17
.pdf Full text (1,38 MB)

3.
Simulacija strežnega sistema v poslovalnici banke
Andrej Bogataj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan razvoj simulacijskega modela strežnega sistema v banki. Razvitih je bilo več simulacijskih modelov in izvedena primerjava učinkovitosti različnih organizacijskih struktur. Simulacijski modeli so bili razviti s pomočjo orodja Anylogic po principu dogodkovne simulacije. Opisan je način vzorčenja časov med prihodi in časi strežbe. Izvedena je primerjava rezultatov simulacijskih tekov in izveden je izbor najbolj učinkovite rešitve.
Keywords: optimizacija, simulacija, čakalne vrste, zaposleni, stranke
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 113; Downloads: 13
.pdf Full text (1,19 MB)

4.
Vodenje športnega tima
Tija Ocvirk, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Učinkovito vodenje športnega tima vključuje samozavest, zaupanje in medsebojno spoštovanje. Najboljši trenerji premišljeno tvegajo, so samozavestni in inovativni pri svojih odločitvah. Te lastnosti se običajno prenesejo na člane ekipe in njihove medsebojne odnose, ki so prav tako ključnega pomena za kakovost delovanja. V nalogi je opis vodenja, delovanja, odnosov in raznolikih dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost ali morebitno neuspešnost timov. V raziskovalnem delu smo presojali trenerjev pristop in se posebej dotaknili področja komunikacije in odnosa do igralcev. V drugem delu raziskave smo ugotavljali procese in mišljenje z vidika odnosov med soigralci. Zaključili pa smo jo s predstavitvijo osebnega vidika anketirancev na temo regeneracije po porazu. Rezultati so pokazali, da so igralci dokaj zadovoljni s pristopom trenerjev, nekoliko rezerve pa smo zaznali pri komunikaciji in osebnih odnosih z vodjo. Kot izredno pomemben član ekipe je za tekmovalce tudi kapetan, ki naj bi skrbel za kohezijo med igralci bodisi na igrišču ali zunaj njega. S pomočjo ugotovitev smo predstavili predlagane rešitve na področju vodenja, ki lahko pripomorejo k želenim izidom vsakega športnega tima.
Keywords: vodenje, športni tim, trener.
Published in DKUM: 05.05.2023; Views: 384; Downloads: 47
.pdf Full text (921,15 KB)

5.
Socialni inženiring kot pomembna grožnja informacijski varnosti v organizacijah
Matic Ahačič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Poslovanje organizacij je čedalje bolj odvisno od informacijskih sistemov, posledično pa so le-te izpostavljene različnim grožnjam, ki se jih zaposleni morda ne zavedajo dovolj. Diplomsko delo obravnava problematiko socialnega inženiringa, kot ene najbolj perečih groženj informacijski varnosti, in njegovo prisotnost v organizacijah. Teoretični del naloge definira temeljne pojme s področja informacijske varnosti, opredelitev, kaj je socialni inženiring, njegove vrste, motive napadalcev in ranljivosti na napade socialnega inženiringa. Posebej smo se osredotočili na nevarnosti socialnega inženiringa v organizacijah. Drugi del diplomske naloge je raziskovalne narave in se ukvarja z vprašanjem ozaveščenosti zaposlenih v organizacijah glede nevarnosti socialnega inženiringa. S pomočjo namensko pripravljenega vprašalnika smo izvedli raziskavo v Osnovni šoli Naklo. Prejete vprašalnike smo uredili, statistično obdelali in rezultate ustrezno predstavili. Iz rezultatov je ugotovljeno, da je stopnja ozaveščenosti preučevane populacije razmeroma nizka. Rezultati diplomskega dela so priporočila za zaščito pred napadi socialnega inženiringa in prikaz, kako s pravilnim ozaveščanjem in z izobraževanjem o informacijski varnosti in predvsem s socialnim inženiringom lahko delež napadov znižamo in tako izboljšamo varnost posameznikov ter organizacije. 
Keywords: socialni inženiring, družbeni inženiring, informacijska varnost, grožnja, organizacija
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 425; Downloads: 58
.pdf Full text (5,90 MB)

6.
Uveljavljanje blagovne znamke letal podjetja Pipistrel d. o. o.
Aleš Korošec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, ki proizvajajo različne vrste letal, se pri uveljavljanju blagovne znamke na trgu soočajo z različnimi izzivi ter notranjimi in zunanjimi dejavniki, ki pomembno vplivajo na njihovo uspešnost. V nalogi je definirana blagovna znamka letal podjetja Pipistrel d. o. o. in prikaz problemov, ki se pojavljajo pri prodaji njihovih produktov na domačem in tujem trgu. V nalogi je opis poslovnega okolja, marketinga, pravnih podlag in kadrovskih zadev v podjetju, kar predstavlja osnovo za raziskovalni del naloge. V raziskovalnem delu smo ugotavljali, kakšne so dejanske zaznave zaposlenih v zvezi z vplivom posameznih notranjih in zunanjih dejavnikov na uspešnost uveljavljanja blagovne znamke. Rezultati raziskave so pokazali, da je več pozornosti potrebno posvetiti notranjim dejavnikom, na katere ima predvsem vodstvo podjetja večji vpliv. Pri zunanjih dejavnikih pa morajo pristojni organi države izpolniti sprejete obveze iz veljavnih predpisov. Na podlagi ugotovitev pa smo predstavili možnosti oziroma priložnosti, ki bi utegnile inovativnim podjetjem, kot je Pipistrel d. o. o., omogočiti lažjo pot do uresničitve idej.
Keywords: Blagovna znamka, inovatorstvo, letalstvo, znamčenje, marketing
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 444; Downloads: 55
.pdf Full text (1,16 MB)

7.
Analiza programske kode z orodjem sonarqube
Gašper Bregar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Raziskava obravnava testiranje programske opreme v procesu razvoja programske opreme s poudarkom na statičnem testiranju varnosti aplikacije. Predstavljene so najpogostejše ranljivosti spletnih aplikacij, ki so opisane v dokumentu OWASP Top 10. Prikazana je namestitev orodja za statično analizo programske kode SonarQube. S tem orodjem je analizirana zahtevna spletna aplikacija, portal, ki je namenjen dokumentiranju in izvajanju poslovnih procesov. Poročilo orodja smo natančno proučili in pripravili predloge za odpravo varnostnih ranljivosti ter napak.
Keywords: testiranje programske kode, statična analiza, SonarQube, varnostne ranljivosti
Published in DKUM: 11.11.2021; Views: 897; Downloads: 24
.pdf Full text (2,54 MB)

8.
Ocenjevanje kibernetsko varnostnih tveganj kritične infrastrukture
Aron Režek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je izvedena analiza kibernetsko varnostnih tveganj vodovoda in pripadajočih vodnih zajetij. Prvi del naloge obsega teoretične osnove s področja kibernetske varnosti, kritične infrastrukture in metodologij za ocenjevanje kibernetskih tveganj. Praktični del diplomskega dela pa zajema popis vseh dobrin informacijskega sistema, ocene njihove vrednosti ter stopnje ranljivosti, definiranje možnih groženj in oceno pogostosti uresničitve ter analizo tveganj, izvedeno po kvalitativni metodi v skladu s standardom ISO/IEC 27005:2011. Sledi predstavitev rezultatov izvedene analize. Na njihovi podlagi so podani predlogi izboljšav za zmanjšanje stopnje tveganja.
Keywords: informacijska varnost, kibernetska varnost, grožnje, kritična infrastruktura, standardi, ocenjevanje tveganj
Published in DKUM: 21.10.2021; Views: 835; Downloads: 133
.pdf Full text (3,52 MB)

9.
Zavedanje mladostnikov glede nevarnosti spletnega socialnega inženiringa
Urša Pagon, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Mladostniki odraščajo v dobi modernih komunikacijskih tehnologij, ki se razvijajo iz dneva v dan. Prav zato je njihovo zaupanje v te tehnologije in svetovni splet veliko, morda celo preveliko. Zaradi tega je naš cilj izvesti raziskavo, v sklopu katere bomo proučili, koliko mladostniki vedo o spletnem socialnem inženiringu ter v kolikšni meri se zavedajo izpostavljenosti in nevarnosti tovrstnih napadov. Diplomsko delo sestoji iz dveh delov. V teoretičnem delu smo podali teoretične osnove s področja informacijske varnosti. Opredelili smo kaj je socialni inženiring, njegove vrste, ter motive napadalcev. Posebej smo se osredotočili na spletni socialni inženiring. Opisane so tudi vrste napadalcev in posledice napadov. V raziskovalnem delu smo si postavili raziskovalna vprašanja o zavedanju mladostnikov glede nevarnosti spletnega socialnega inženiringa. S pomočjo namensko pripravljenega vprašalnika smo izvedli raziskavo. Prejete anketne vprašalnike smo uredili, statistično obdelali, ter rezultate ustrezno predstavili. Rezultati raziskave kažejo, da je stopnja ozaveščenosti glede spletnega socialnega inženiringa proučevane populacije razmeroma nizka. Statistično značilnih razlik ni bilo moč potrditi niti glede na posamezno starostno skupino (14-19 let in 20-25 let) niti glede na spol anketirancev.
Keywords: socialni inženiring, mladostniki, internet, grožnja, informacijska varnost
Published in DKUM: 06.08.2021; Views: 751; Downloads: 188
.pdf Full text (2,86 MB)

10.
Priprava in izvedba penetracijskega testiranja v virtualnem okolju
Aljaž Mrakič, 2021, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu smo se osredotočili na področje varnostnega pregledovanja oz. penetracijskega testiranja kot pomembnega področja t. i. ofenzivne kibernetske varnosti. Predstavili smo teoretične osnove penetracijskega testiranja, od različnih metodologij, metod in tehnik testiranj, najpogosteje uporabljenih orodij in operacijskih sistemov, spletnih strežnikov in aplikacij, do domačih in nekaterih tujih pravnih podlag ter evropskih direktiv s tega področja. V empiričnem delu naloge smo izvedli penetracijski test tudi praktično. Test smo izvajali v izbranem virtualnem okolju, pri čemer smo sledili fazam izbrane metodologije PTES ter uporabili določena orodja, ki smo jih predstavili v teoretičnem delu. Po opravljenem testiranju smo ugotovitve strnili v poročilo in podali predloge za odpravo odkritih ranljivosti z namenom izboljšanja varnosti v izbranem testnem okolju.
Keywords: kibernetska varnost, hekanje, penetracijsko testiranje, PTES
Published in DKUM: 08.06.2021; Views: 773; Downloads: 103
.pdf Full text (1,32 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica