| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 53
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Obdelava in prikaz zemljevida značilk, pridobljenega s postopkom ORB-SLAM2 : diplomsko delo
Gabrijel Škraba, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis kamere Microsoft Kinect in RealSense d_435, programskega jezika Python in knjižnice Open3d, algoritma ORB-SLAM2 in okolja ROS. Sledi opis postopka kalibracije kamere Kinect in opis programa za shranjevanje zemljevida značilk. Diplomsko delo vsebuje primerjavo globinskega dometa prej omenjenih kamer. Opisan je RANSAC algoritem in program za določitev ravnine iz oblaka točk. Vsebina diplomskega dela se konča z opisom postopka transformacije baznega koordinatnega sistema v oblaku točk.
Ključne besede: ORB-SLAM2, oblak točk, RANSAC, matrična transformacija
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 227; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

3.
Programiranje mikrokrmilnikov z lestvičnimi diagrami : diplomsko delo
Blaž Pečenik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava različnih programov, s katerimi lahko programiramo z lestvičnimi diagrami. Namen te naloge je bil ugotoviti, ali lahko dobimo iste ali dovolj podobne rezultate s programskimi okolji, ki so brezplačni v primerjavi s programskim okoljem, ki se uporablja v industriji in je zelo drago ter vezano na licenco. Za vsako programsko okolje smo uporabili tudi dva mikrokrmilnika in PLC.
Ključne besede: lestvični diagram, PLC, mikrokrmilnik, OpenPLC, LDmicro, TIA Portal
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 223; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

4.
NURBS krivulje za opis premikanja robota Pepper : diplomsko delo
Staš Kokotovič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis humanoidnega robota Pepper, ki smo ga vodili po poti oblike NURBS krivulje. NURBS krivuljo smo generirali s programom, ki smo ga napisali v programskem jeziku Python 2.7 in knjižnico NURBS-Python. Diplomsko delo vsebuje tudi matematičen opis NURBS krivulj in opis programa, ki smo ga napisali za izračun tangencialnih in kotnih hitrost potrebnih za sledenje robota načrtovani poti. Na koncu smo sledenje robota načrtovani poti z izračunanimi hitrostmi testirali in po opravljenih več poskusih z različnimi vhodnimi podatki analizirali odstopanja, ki se pojavijo in jim poskušali določiti vzroke.
Ključne besede: Robot Pepper, NURBS krivulje, preračun hitrosti
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 186; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

5.
LiDAR-Based Maintenance of a Safe Distance between a Human and a Robot Arm
David Podgorelec, Suzana Uran, Andrej Nerat, Božidar Bratina, Sašo Pečnik, Marjan Dimec, Franc Žaberl, Borut Žalik, Riko Šafarič, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper focuses on a comprehensive study of penal policy in Slovenia in the last 70 years, providing an analysis of statistical data on crime, conviction, and prison populations. After a sharp political and penal repression in the first years after World War II, penal and prison policy began paving the way to a unique "welfare sanction system", grounded in ideas of prisoners' treatment. After democratic reforms in the early 1990s, the criminal legislation became harsher, but Slovenia managed to avoid the general punitive trends characterized by the era of penal state and culture of control. The authoritarian socialist regime at its final stage had supported the humanization of the penal system, and this trend continued in the first years of the democratic reforms in the 1990s, but it lost its momentum after 2000. In the following two decades, Slovenia experienced a continuous harshening of criminal law and sanctions on the one hand and an increasing prison population rate on the other. From 2014 onwards, however, there was a decrease in all segments of penal statistics. The findings of the study emphasize the exceptionalism of Slovenian penal policy, characterized by penal moderation, which is the product of the specific local historical, political, economic, and normative developments.
Ključne besede: LIDAR, robot, human-robot collaboration, speed and separation monitoring, intelligent control system, geometric data registration, motion prediction
Objavljeno v DKUM: 16.02.2024; Ogledov: 323; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (5,27 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Tester preverjanja kota stikal, vezja AVD : magistrsko delo
Luka Barković, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je razvita testirna naprava, ki ima možnost preverjanja položaja prispajkanih stikal na vezju AVD in odkrivanja slabih kosov. Za preverjanje položaja je uporabljen koračni motor, kateremu se štejejo koraki, ki se potem preračunajo v stopinje zaradi prikaza na zaslonu. Na osnovi števila korakov pri proženju stikal se določi odstopanje položaja stikal od željene vrednosti. Testirna naprava je narejena kot prototip na 3D-tiskalniku. Zagotovljen je zelo enostaven postopek testiranja, pri čemer se od uporabnika pričakuje zamenjava vezja po opravljenem testiranju in pritisk tipke za zagon testa.
Ključne besede: tester, krmilnik, koračni motor, kot, odstopanje
Objavljeno v DKUM: 06.02.2024; Ogledov: 311; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (5,25 MB)

7.
Razvoj ter integracija sistema za zaznavo nedovoljenih vstopov in izstopov vozil s parkirnih površin : diplomsko delo
Žan Nadvežnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se v prvem delu posveti problemu, ki je vedno bolj pogost pojav nedovoljenih vstopov in izstopov vozil ali pobegov s parkirnih površin, ter spoznavanju že obstoječih sistemov in njihovim komponentam. Nadaljujemo z načrtovanjem razvoja cenovno ugodnega kontrolnika za zaznavo omenjenega problema. V tem delu se posvetimo predvsem procesni enoti, navedemo naše želje in cilje, ki jim mora kontrolnik zadostiti, sestavimo logično tabelo in navedemo pogoste načine poskusa prevare. Delo nadaljujemo s poglavji, ki se posvečajo izdelavi električne sheme kontrolnika, izbiri ustreznih komponent, samemu konstruiranju tiskanine. Povezavi kontrolnika v celoten sistem ter programu. Delo se konča z zaključkom, kjer si ogledamo razloge za deviacijo samega dela od zadanih ciljev in možne izboljšave za naš sistem, ki jih sami še nismo implementirali.
Ključne besede: Parkirni sistemi, Kontrolnik pobega, ATmega328P, Tiskano vezje.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2023; Ogledov: 495; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (5,58 MB)

8.
Avtomatizacija delovnega procesa v konstrukterstvu s pomočjo tabelarične metode modeliranja in makrov v programskem okolju solidworks : diplomsko delo
Klemen Plut, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo na kratko predstavili uporabo SolidWorks CAD programskega paketa, kjer smo opisali in uporabili osnovne operacije za izdelavo 3D modela manipulatorja. Podrobno smo opisali načine spreminjanja komponent in različne postopke konfiguriranja sestavnih elementov, ki se vsakodnevno uporabljajo v industriji. V našem primeru smo konfigurirali podajalno enoto, kjer je bilo potrebno prilagajati dolžino standardnih elementov in obdelovancev. Preučili in izdelali smo več vrst konfiguracij ter podali smernice za uporabo posameznih konfiguracij, ki so najprijaznejše za uporabnika. Med drugim smo podali razliko med konfiguracijami in možnostmi njihove uporabe v industrijskem okolju. Na koncu smo vse omenjene možnosti konkretizirali na realnem primeru.
Ključne besede: avtomatizacija, modeliranje, konfiguracije, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 17.10.2023; Ogledov: 426; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (9,72 MB)

9.
Načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota pepper : magistrsko delo
Erik Rot Weiss, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu se raziskuje načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota Pepper. Osredotočamo se na interpretacijo senzorskih meritev z uporabo algoritma rojev delcev in njegovo primerjavo z genetski algoritmom. Preizkušamo algoritem v izven omrežnem okolju lokalizacije, kjer so podatki, ki so obravnavani, prave meritve LiDAR v znanih točkah v prostoru. Delo se konča z implementacijo algoritma na robota za sočasno lokalizacijo med obratovanjem robota.
Ključne besede: lokalizacija, mobilni robot Pepper, algoritem rojev delcev, genetski algoritem, LiDAR meritve
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 371; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

10.
Programiranje kavnega aparata preko wi-fi povezave : diplomsko delo
Urban Dobnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan proces programiranja glavnega sistemskega modula preko Wi-Fi-povezave. Cilj novega načina programiranja je pridobiti prostor na proizvodnji liniji ter s tem skrajšati procesni čas izdelave kavnega aparata. Testiranje programiranja je potekalo v laboratoriju ter na proizvodni liniji, kjer še letos pričakujemo dodelavo naprave za programiranje. Glavni sistemski modul je strojni modul, mini računalnik za uporabo v povezljivih gospodinjskih aparatih. V prihodnje je načrt implementacija Wi-Fi-programiranja tako na obstoječe kot nove proizvodne linije.
Ključne besede: glavni sistemski modul, kavni aparat, Wi-Fi-programiranje, MES, FOTA.
Objavljeno v DKUM: 17.08.2023; Ogledov: 573; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.46 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici