| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
NELINEARNE MULTIVARIATNE STATISTIČNE METODE ZA SPROTNO ODKRIVANJE NAPAK V INDUSTRIJSKIH PROCESIH
Božidar Bratina, 2009, dissertation

Abstract: Disertacija obravnava odkrivanje napak v tehničnih sistemih z uporabo multivariatnih statističnih metod, prilagojenih realnim (nelinearnim) industrijskim procesom. Z vidika napak v tehničnih sistemih, ki so neizbežne in s tem povezanih ekonomskih izgub zaradi izpadov proizvodnje, je za povečanje kakovosti in učinkovitosti proizvodnje potrebno proizvodne procese sprotno nadzorovati in nadgrajevati s sistemi za odkrivanje napak. Le-ti temeljijo na primerjavi delovanja procesov z matematičnimi modeli, pri katerih pa je ključnega pomena točnost modela procesa, saj se tako izogne večjemu številu lažnih alarmov. Prispevki disertacije so osredotočeni na razvoj in optimizacijo sistema za odkrivanje napak, ki vsebuje modele procesa pridobljene na osnovi procesnih podatkov, ter razširitve multivariatne statistične metode glavnih komponent na nelinearne procese. Nelinearna metoda glavnih komponent je realizirana z avto-asociativno strukturo umetne nevronske mreže, kjer nevronski model predstavlja nelinearni model procesa. Delovanje takšnih algoritmov je podrejeno specifičnim pogojem industrijskega okolja in zmogljivosti opreme, zato sta optimizacija delovanja algoritmov in izvedba v realnem okolju bistvenega pomena. Predstavljen je razvoj avto-asociativne umetne nevronske mreže in optimizacija njene strukture in delovanja po Taguchi postopku načrtovanja s poskusi, ki se je v svetu industrijske proizvodnje že večkrat dokazala. Na podlagi sprotnega spremljanja oblike in obnašanja izluščenih nelinearnih glavnih komponent sistema je mogoče sklepati na nepravilnosti v delovanju procesov in potencialne napake ter izvajati preventivne ukrepe v proizvodnji. S kvalitetnim modelom procesa, ustreznim znanjem o procesu in vključenimi pod-modeli napak, se izvaja izolacija ter diagnostika sistemov. Predlagane rešitve so preučene in potrjene na simulacijskem modelu in realnem objektu.
Keywords: odkrivanje napak, izolacija napak, residuum, multivariatne statistične metode, metoda glavnih komponent, nevronske mreže, načrtovanje s poskusi
Published: 16.10.2009; Views: 2529; Downloads: 306
.pdf Full text (11,07 MB)

3.
POSODOBITEV NADZORNEGA SISTEMA VODENJA
Blaž Ženko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano delovanje programa CitectSCADA in komunikacija nadzornega sistema s krmilnikom preko OPC strežnika. Najprej je predstavljena komunikacija krmilnika z nadzornim sistemom preko OPC strežnika, v tem delu so opisani koraki za uspešno povezavo nadzornega sistema s krmilnikom in zajem točk. V drugem delu je po korakih opisana realizacija nadzornega sistema. Predstavljene so tudi glavne funkcije programa CitectSCADA in uporaba le teh v projektu. S pomočjo diplome bodo študenti avtomatike razumeli delovanje programa in ga postopoma nadgrajevali ter dodajali nove aplikacije (povezavo z podatkovnimi bazami, internetne aplikacije,…). Na koncu so še predstavljeni rezultati testiranja vzporednega delovanja dveh nadzornih sistemov, in sicer CitectSCADA 7.1 (ki je opisana v tej diplomi) in CitectSCADA 5.0. Projekt je izveden po postopku »reverse engineering«, saj je bilo za izvedbo potrebno podrobno preučiti obstoječi sistem.
Keywords: avtomatizacija, nadzorni sistemi, SCADA sistemi, grafični uporabniški vmesnik, sistem vodenja
Published: 18.05.2012; Views: 1624; Downloads: 125
.pdf Full text (13,76 MB)

4.
Reliable and accurate release of micro-sized objects with a gripper that uses the capillary-force method
Suzana Uran, Riko Šafarič, Božidar Bratina, 2017, original scientific article

Abstract: There have been recent developments in grippers that are based on capillary force and condensed water droplets. These are used for manipulating micro-sized objects. Recently, one-finger grippers have been produced that are able to reliably grip using the capillary force. To release objects, either the van der Waals, gravitational or inertial-forces method is used. This article presents methods for reliably gripping and releasing micro-objects using the capillary force. The moisture from the surrounding air is condensed into a thin layer of water on the contact surfaces of the objects. From the thin layer of water, a water meniscus between the micro-sized object, the gripper and the releasing surface is created. Consequently, the water meniscus between the object and the releasing surface produces a high enough capillary force to release the micro-sized object from the tip of the one-finger gripper. In this case, either polystyrene, glass beads with diameters between 5–60 µm, or irregularly shaped dust particles of similar sizes were used. 3D structures made up of micro-sized objects could be constructed using this method. This method is reliable for releasing during assembly and also for gripping, when the objects are removed from the top of the 3D structure—the so-called “disassembling gripping” process. The accuracy of the release was lower than 0.5 µm.
Keywords: micro-objects, one-finger gripper, gripping, releasing, capillary force
Published: 21.06.2017; Views: 352; Downloads: 311
.pdf Full text (4,70 MB)
This document has many files! More...

5.
3D tiskalnik na fotosenzitivno tekočo plastiko
Jan Slemenšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: LCD 3D tiskalnik je naprava, ki strjuje foto-senzitivno tekočo plastiko sloj za slojem. To naredi z pomočjo LED diod, ki svetijo skozi LCD zaslon, ki medtem prikaže črno-belo sliko enega sloja. Plastika na vrhu belih svetlobnih pik se zaradi dobre svetlobne prevodnosti strdi, medtem, ko imajo črne slikovne pike slabo svetlobno prevodnost, plastika pa posledično ostane v tekočem stanju. Strjeni sloj plastike na vrhu LCD zaslona je nato potrebno premakniti višje, da se pod njim lahko strdi novi sloj tekoče plastike.
Keywords: LCD, 3D printer
Published: 31.08.2018; Views: 225; Downloads: 63
.pdf Full text (1,72 MB)

6.
Izgradnja krmilnika za robotski manipulator "Roki"
Andraž Rotovnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil izgradnja krmilnika za robotski manipulator, ki bo sposoben izvajati regulacijo osi robota. Krmilnik deluje na mikrokrmilni platformi Arduino Mega 2560 in je v celoti prilagojen za delovanje z robotom. Sposoben je sprejemati signale iz merilnika pozicije, jim odpraviti motnje in jih ustrezno implementirati za uporabo v mikrokrmilniku. Izhodna enota krmilnika je sposobna generirati pravilne vrednosti, ki so kompatibilne za ustrezno uporabo gonilnika motorja. Z osnovnim zapisom programske kode sem dokazal, da je regulacija osi možna s preprostim mikrokrmilnikom Arduino.
Keywords: Robotski krmilnik, Arduino, robotski manipulator
Published: 28.08.2018; Views: 400; Downloads: 113
.pdf Full text (4,46 MB)
This document has many files! More...

7.
Design and implementation of a Fuzzy control algorithm on a programmable logic controller
Andrej Jozić, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazano snovanje in uporaba mehkega (Fuzzy) regulacijskega sistema na primeru regulacije pretoka zraka skozi sistem dveh tlačnih posod in regulacije temperature grelca. Izvedba algoritma mehkega sklepanja je bila zasnovana na osnovi Siemens Fuzzy Control ++ orodja, ki pa ga v novejših krmilnikih ni bilo mogoče uporabiti. Razvit in implementiran je bil algoritem mehkega sklepanja v Siemens TIA portalu. V obeh primerih je bila izvedena primerjava mehkega regulatorja z linearnim PID regulatorjem. Za prikaz in analizo delovanja regulacijskega sistema je bil izdelan uporabniški vmesnik SCADA s programom Siemens WinCC.
Keywords: Fuzzy control system, Fuzzy inference algorithm, SIEMENS TIA portal, Temperature and flow control
Published: 26.04.2019; Views: 405; Downloads: 51
.pdf Full text (3,90 MB)

8.
Napredne tehnologije za pred/obdelavo muljev in razvoj novih materialov iz le-teh
Simona Zvonar, Lidija Fras Zemljič, 2019, master's thesis

Abstract: Blato, ki je nastaja na čistilnih napravah odpadnih voda, je precejšn problem. Ustrezno ravnanje z odpadno vodo je prioriteta pri upravljanju z vodami. Ne glede na to, v kolikšni meri se čistijo odpadne vode, te tvorijo določeno količino blata (0,5 kg blata/m³ odpadne vode) – pojavlja se torej kot stranski produkt, ki ga je treba odstraniti v skladu z zakonskimi predpisi. V pričujočem delu so podrobneje opisani možni zaključni postopki in odlaganje blata iz čistilne naprave za odpadne vode. V magistrskem delu smo se osredotočili na ponovno uporabo blata - za razvoj novih materialov, ki se lahko uporabljajo na področju kmetijstva kot gnojilo/ojačevalci humusa ali pa za toplotno obdelavo. Pred začetkom eksperimentalnega dela smo morali blato dehidrirati. Testiranje blata v laboratoriju za tvorbo potencialnega goriva je potekalo s kemijsko analizo, merjenjem vsebnosti vlage, določevanje kurilne vrednosti in klora.. V drugem poskusu smo na osnovi kalilnega in rastnega testa pridobili rezultate, ki kažejo, ali je blato primerno za uporabo v kmetijske namene.
Keywords: komunalna odpadna voda, čiščenje odpadne vode, obdelava odpadnega mulja, gnojilo, gorivo
Published: 05.07.2019; Views: 281; Downloads: 35
.pdf Full text (1,74 MB)

9.
Gradnja rigidnih 3D mikrostruktur
Primož Lešnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bilo potrebno razviti postopek, s katerim bi lahko sintrali mikrostrukture iz polistirenskih kroglic, katere gradimo z nanorobotsko celico, ki je v vakuumski komori. Za gradnjo mikroobjektov uporabljamo na osnovi van der Waalsove sile ledno prijemalo. Način oziroma postopek sintranja mora biti takšen, da lahko zagotovimo ponovljivost postopka. V diplomski nalogi je opisana laboratorijska oprema, predelava robotske celice, gradnja konstrukcije z nanorobotsko celico, ki ima obliko piramide, iz steklenih kroglic (velikosti 50–100 µm, 10–30 µm) sintranje objektov iz polistirenskih kroglic velikosti 30 µm. Opisane pa so tudi težave, s katerimi sem se soočal pri sintranju objektov.
Keywords: robotika, nanorobotika, mikrostrukture, sintranje, gradnja
Published: 26.09.2016; Views: 370; Downloads: 35
.pdf Full text (1,89 MB)

10.
PRIPRAVA HORIZONTALNEGA PROTOTIPNEGA GRELNIKA VODE V SKLADU Z VARNOSTNIM STANDARDOM 60335-2-21
Blaž Kralj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na horizontalne prototipne grelnike vode. Opisane so ključne točke varnostnega standarda 60335-2-21, ter prikazani rezultati varnostnih testov. Po pozitivno opravljenih testih smo aparat poslali na certificiranje, kjer mu je po prejetem certifikatu dovoljen vstop na trg. Izdelali smo tudi avtomatsko krmilje za periodičen odvzem toplote, ter mu dodali še nekaj varnostnih elementov.
Keywords: varnostni standard 60335-2-21, testiranje grelnika vode, avtomatsko krmilje
Published: 21.03.2016; Views: 696; Downloads: 6
.pdf Full text (4,33 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica