| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TAKTIKA OB PREKINITVAH IGRE PRI MLAJŠIH SELEKCIJAH U9 - U15
Borut Kolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Taktika ob prekinitvah igre pri mlajših selekcijah U9 – U15 sem predstavil, prikazal in raziskal problem ob prekinitvah igre pri nogometu. Z nalogo sem hotel zbrati vaje za urjenje taktike ob prekinitvah igre in jih razvrstiti po težavnosti in po starostnih kategorijah od U9 do U15, da bi bile trenerjem v pomoč pri treniranju. Pomembnosti taktike ob prekinitvah igre ni treba posebej izpostavljati, saj vemo, da se v sodobnem nogometu veliko zadetkov doseže prav iz prekinitev. V nalogi sem opisal taktične elemente in vsako prekinitev igre posebej. S pomočjo preglednice sem približal in poskušal poenostaviti težavnostne stopnje pri posameznih kategorijah. V nadaljevanju sem zbral in opisal vaje, ki so lahko v pomoč trenerjem pri učenju taktike ob prekinitvah igre pri posamezni selekciji. Menim, da imajo kolegi trenerji različne metode za učenje taktike ob prekinitvah igre, izbira katerih je v veliki meri odvisna od notranjih in zunanjih dejavnikov. S tem namenom bi jim z diplomsko nalogo rad pomagal in poenostavil delo pri treniranju tega elementa nogometne igre, ki je zelo pomemben pri usposabljanju mladih nogometašev.
Keywords: taktika, prekinitve igre, mlajše selekcije, vaje, kategorije, trenerji, učenje, ponavljanje.
Published: 10.12.2014; Views: 703; Downloads: 61
.pdf Full text (901,61 KB)

2.
KONDICIJSKA PRIPRAVA MLADIH NOGOMETAŠEV Z ŽOGO
Niko Horvat, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem nogometu je kvalitetna in strokovno vodena kondicijska priprava neizbežen del trenažnega procesa, kajti le najboljše telesno pripravljeni nogometaši so sposobni igranja na najvišji tekmovalni ravni. Kakovostna kondicijska priprava je rezultat pravilnega načrtovanja, izbire različnih oblik športne vadbe ter metod, s katerimi bomo izboljšali posamezne motorične sposobnosti nogometašev do takšnega nivoja, ki ga s samo nogometno igro ne moremo doseči. Nogomet je kompleksen šport, pri katerem je potreben razvoj vseh motoričnih sposobnosti, kajti le tako so nogometaši sposobni reševati tehnično-taktične probleme med tekmo v najkrajšem možnem času ter s tem prispevajo k večji dinamičnosti same igre. V diplomskem delu smo se osredotočili na razvoj gibalnih in funkcionalnih sposobnosti, s katerimi vplivamo na boljšo telesno pripravljenost nogometašev ter prav tako preventivno vplivamo na možnost nastanka poškodb. S pregledom domače in tuje strokovne literature smo razčlenili vsako motorično sposobnost, posebej njihove pojavne oblike, ter teoretično opisali sredstva in metode, s katerimi jih lahko razvijamo. Prav tako smo v diplomskem delu opisali in prikazali praktične vsebine razvoja posameznih motoričnih sposobnosti, pomembnih za nogometno igro. Namen dela je teoretično in praktično predstaviti celotno kondicijsko pripravo nogometašev ter s tem prispevati k večjemu zavedanju pomena kondicijske priprave tako trenerjev kot tudi igralcev. Delo bo koristilo trenerjem nogometa na vseh tekmovalnih stopnjah, hkrati pa tudi trenerjem drugih športnih panog, ki z drugačnim oblikovanjem praktičnih vsebin lahko izboljšajo kondicijsko pripravo svojega moštva.
Keywords: nogomet, motorične sposobnosti, funkcionalne sposobnosti, mladi nogometaši, trening, kondicija.
Published: 05.08.2016; Views: 895; Downloads: 141
.pdf Full text (861,19 KB)

3.
KONDICIJSKI TRENING NOGOMETAŠEV U-18
Matjaž Dugina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Sodoben nogomet zahteva od nogometaša sposobnost vzdržljivosti in odlično kondicijsko pripravljenost. Da se igralec lahko razvije v profesionalnega nogometaša, se morajo kondicijske priprave začeti že v mladinskih selekcijah skozi različne metode in oblike kondicijskega treniranja. Pri mladih nogometaših se motorične in funkcionalne sposobnosti trenirajo skozi vaje, skladno z njihovim fizičnim in duševnim razvojem, ki so tesno povezane s tehničnim in taktičnim znanjem nogometa. Kondicijski trener mora kondicijske priprave prilagoditi tako skupinam kot posameznikom znotraj ekipe. Glavne motorične sposobnosti, ki jih mora mladi nogometaš osvojiti, so: moč, hitrost, gibljivost, preciznost, koordinacija in ravnotežje. Mladi nogometaš se kondicijsko pripravlja skozi kombinacijo različnih oblik in metod kondicijskega treniranja za osvajanje navedenih motoričnih sposobnosti ter večjo vzdržljivostjo na način, ki ne predstavlja 'mučenja', ampak ga spodbudi za osvajanje veščin, ki mu bodo v pomoč v nogometni igri.
Keywords: nogomet, kondicija, trener, nogometaš, vzdržljivost
Published: 05.08.2016; Views: 1910; Downloads: 277
.pdf Full text (5,82 MB)

4.
PRIMERJAVA MODELA IGRE V NAPADU NK MARIBOR IN NK ZAVRČ
Matjaž Medved, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavlja predmet proučevanja sodobni model nogometne igre v fazi napada dveh nogometnih klubom, NK Maribor ter NK Zavrč. Problem, ki sem ga preučeval, je vezan na analizo modela igre v fazi napada obeh omenjenih klubov v sezoni 2014/2015. Na osnovi predmeta in problema preučevanja sem s pomočjo že obstoječih analiz in raziskav s področja nogometnih tekem ter s pomočjo analize tekem omenjenih klubov predstavil značilnosti modela igre v fazi napada nogometnih klubov NK Maribor in NK Zavrč. Za analizo naloge je bila uporabljena komparativna metoda izbranih spremenljivk. Želel sem ugotoviti, kateri parametri modela nogometne igre v napadu so ključno vplivali na potek ter uspešnost igre nogometnih moštev NK Maribor in NK Zavrč. Podatke sem zbral na osnovi treh tekem ter jih analiziral s pomočjo merskega instrumenta, ki sem ga priredil na podlagi obrazca iz diplomskega dela iz leta 1996, z naslovom Analiza modela igre nogometne reprezentance Slovenije v napadu, avtorja Renata Vrhovskega.
Keywords: nogomet, model igre v napadu, primerjave napadov
Published: 05.08.2016; Views: 456; Downloads: 43
.pdf Full text (992,64 KB)

5.
PRIMERJAVA MODELA IGRE FINALISTOV LIGE PRVAKOV V SEZONI 2014/2015
Blaž Vampl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti značilnosti modela igre nogometnih klubov FC Barcelona in Juventus FC, finalistov Lige prvakov sezone 2014/2015. Dobljene rezultate smo primerjali, da bi ugotovili glavne razlike v načinu igre teh dveh klubov. Podatke smo pridobili z opazovanjem vseh tekem, ki sta jih oba kluba odigrala v omenjeni sezoni Lige prvakov. Vsak klub je odigral po šest tekem v skupinskem delu tekmovanja in po šest tekem v izločilnih bojih ter še zadnjo, finalno tekmo, v kateri sta se kluba pomerila med seboj. V finalnem dvoboju je Barcelona premagala Juventus z rezultatom 3 : 1. Opazovane spremenljivke se nanašajo na model igre obeh klubov. Razdelili smo jih v dve tabeli. V prvi tabeli so osnovni statistični podatki z vsake tekme, v drugi tabeli pa so izbrane spremenljivke, ki smo jih na vsaki tekmi opazovali za oba kluba. Na koncu smo za vsako spremenljivko, z osnovnimi postopki opisne statistike, izračunali povprečja na tekmo. Dobljene rezultate smo primerjali med seboj in tako sklepali o značilnostih modela igre tako Barcelone kot Juventusa.
Keywords: nogomet, model igre, Liga prvakov, FC Barcelona, Juventus FC, analiza igre, primerjava
Published: 29.07.2016; Views: 508; Downloads: 31
.pdf Full text (1,39 MB)

6.
IZPELJANKE IZ NOGOMETNEGA SISTEMA IGRE 1-4-4-2 TER 1-4-3-3
Darko Gavrić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstaviti nogometni sistem igre 1–4–4–2 ter 1–4–3–3. Pri tem želimo vsako postavitev posebej predstaviti in razdelati ter grafično ponazoriti gibanja igralcev v danem sistemu. V diplomski nalogi so prikazane rešitve gibanja igralcev tako v osnovni postavitvi kot tudi na prehodu iz obrambe v napad in obratno. S ponazoritvijo raznih izpeljank nogometnih sistemov želimo ponuditi tudi rešitve, kako se postaviti in odreagirati v taktični postavitvi na igrišču takrat, ko se zalomi in je treba zaključiti tekmo z igralcem ali celo dvema manj. Diplomsko delo z naslovom Izpeljanke iz nogometnega sistema igre 1–4–4–2 ter 1–4–3–3 nogometnim trenerjem, igralcem in vsem nogometnim navdušencem ponuja teoretično in praktično pomoč za lažje razumevanje nogometne taktike. Pri izdelavi diplomske naloge smo ugotovili, da je potrebno imeti mnogo prakse tako v igri kot v samem opazovanju igre z roba igrišča, da opaziš tako taktične zamisli nasprotnika kot tudi natančno izvajanje svojih taktičnih zamisli in nalog.
Keywords: nogomet, sistem, napad, obramba, taktika
Published: 27.07.2016; Views: 1109; Downloads: 117
.pdf Full text (2,55 MB)

7.
NALOGE IGRALCEV OB IZGUBI IN ODVZEMU ŽOGE V VSEH FAZAH IGRE
Marko Trunk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V nogometni igri prihaja do različnih igralnih situacij, pravzaprav nekatere so si zelo podobne v svojem bistvu, le igralna situacija je vedno drugačna. Nekatere nogometne tekme so lažje, druge težje, prav vsaka tekma pa je za nogometaša drugačna. Zato prav vse te zapletene in nepredvidljive situacije, ki so prisotne v nogometni igri, zahtevajo visoko psihomotorično sposobnost, funkcionalno sposobnost in visoko intelektualno sposobnost za uspešno reševanje tehnično-taktičnih nalog posameznika in moštva. V svoji diplomski nalogi bom naloge igralcev ob izgubi in odvzemu žoge predstavil skozi različne metode učenja. Pokazal bom primere vaj tipičnih in atipičnih igralnih situacij v vseh fazah igre ter pomembnost načel sodelovanja med igralci, oženje prostora, medsebojnega varovanja in nadomeščanja. Za učenje igralnih situacij je nujna visoka sposobnost tehničnega znanja nogometne igre. Zato so vaje, s katerimi bom predstavil problematiko in reševanje tega problema, primerne za trenerje in igralce članskega moštva.
Keywords: gibanje, sodelovanje, trening, naloge igralcev, vaje.
Published: 22.09.2016; Views: 286; Downloads: 34
.pdf Full text (1,54 MB)

8.
Razvoj nogometnih in osnovnih vzdržljivosti z žogo pri nogometaših mlajših selekcij
Boštjan Habith, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V začetku naloge so opisane osnovne motorične sposobnosti, ki predstavljajo pomemben dejavnik v otroškem razvoju in treningu otrok. Prav tako so opisane nogometne (specialne) motorične sposobnosti, ki so značilne za nogometna gibanja z žogo ali brez na treningih in tekmah. Temeljni cilj diplomske naloge je podrobneje razčleniti osnovno in nogometno vzdržljivost ter z njunimi metodami in predstavitvijo različnih vaj z žogo doseči, da bi bralci naloge razumeli bistveno razliko teh dveh vzdržljivosti in ju posledično znali tudi sami vpeljati v različne nogometne vaje ter uporabiti v samem procesu treninga. Glavni cilj prikazanih vaj je stopnjevanje obremenitev (kondicijske priprave) že od najmlajših selekcij, za ustrezen razvoj otrok in boljše rezultate.
Keywords: nogomet, otroci, kondicijska priprava, vzdržljivost, stopnjevanje obremenitev.
Published: 18.07.2019; Views: 168; Downloads: 43
.pdf Full text (2,27 MB)

9.
Priprava nogometnega vratarja članske ekipe
Gal Ribič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej predstavili nogometno igro in kako poteka. V uvodu smo se nato osredotočili na nogometnega vratarja, njegovo sedanjo vlogo v nogometni igri in kako se sta se ta vloga in načini branjenja spreminjala. Predstavili smo tudi sodobni model vratarja in kakšne sposobnosti, lastnosti in značilnosti naj bi tak vratar imel. V diplomski nalogi smo predstavili nogometnim trenerjem, kako naj bi potekal trenažni proces treniranja nogometnih vratarjev. Raziskali smo, katere motorične sposobnosti so najpomembnejše za uspeh branjenja v nogometu. Prikazali smo program vadbe v letnem ciklusu in po posameznih obdobjih. Predstavili smo pomen in primer, kako bi naj izgledala tehnična, taktična, kondicijska, psihološka in teoretična priprava v vsakem obdobju. Prikzali smo tudi primer mikrocikla v posameznih obdobjih, da bodo trenerji dobili boljšo predstavo, kako poteka celostna priprava nogometnega vratarja.
Keywords: Nogomet, igra, priprava, vratar
Published: 22.11.2019; Views: 56; Downloads: 21
.pdf Full text (576,19 KB)

10.
Ustvarjanje igre v napadu
Nejc Šprinzer, 2019, master's thesis

Abstract: Nogomet je moštvena igra, ki daje posamezniku možnost dokazovanja hkrati pa ga omejuje. Posameznik s svojim tehničnim znanjen z žogo in brez žoge vpliva na moštvo tako kot moštvo taktično vpliva na njega. Prav tako se velik pomen daje kondicijski in psihološki pripravi športnika. Bolj ko posameznik uspešno sodeluje z moštvom, večji bodo uspehi. Cilj nogometne igre je doseči več zadetkov kot nasprotnik v časovno omejenem okvirju. Nogometna igra v napadu sestoji iz prehoda iz obrambe v napad, priprave napada in zaključka napada. Za dosego zadetka je potrebna medsebojna usklajenost, prepoznavanje igralnih situacij in tehnično ter taktično znanje. Naloga trenerja je, da pripravi primerne vaje za razvijanje igre v napadu. Namen diplomskega dela je predstaviti in opisati področje nogometne igre v napadu, opisati model dveh trenutno vodilnih klubov, predstaviti različne dejavnike, ki vplivajo na uspešnost nogometne igre, na praktičnih vajah prikazati nove smernice za ustvarjanje igre v napadu in na osnovi teh vaj razviti lastni sistem in model igre za članska moštva.
Keywords: Nogomet, igra v napadu, taktika, model igre, trening
Published: 22.11.2019; Views: 46; Downloads: 13
.pdf Full text (2,59 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica