| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Logistična podpora odprav v Himalajo
Luka Lindič, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Logistična podpora odprav v Himalajo je tesno povezana z načelo »5P« v logistiki. Vsak vodja in člani odprave, ki organizirajo odpravo se ves čas srečujejo s problemom zagotavljanja pravih dobrin, v pravi količini, na pravem mestu, ob pravem času in s pravimi oz. minimalnimi stroški. S tem se zagotovi sredstva, da lahko ekipa, ki je glavna gonilna sila, doseže zastavljen cilj. Načrtovanje človeških virov je tako eden izmed glavnih problemov s katerim se srečamo, ko organiziramo odpravo. Šele potem se lahko začnemo ukvarjati s taktiko in drugimi podrobnostmi povezanimi z odpravo. V okviru magistrskega dela smo celostno predstavili predlog organiziranja odprave v Himalajo skozi več faz. S predlaganim načinom organiziranja odprave v Himalajo lahko ekipa močno poveča možnosti, da odprava doseže zastavljen cilj, zmanjša stroške za organiziranje odprave, poveča varnost na odpravi, zmanjša stres članov na odpravi in zmanjša negativne vplive na okolje. Ne glede na vrsto odprave in zahtevnost cilja je logistika v smislu načrtovanja človeških virov, opreme in hrane ključna na poti do uspeha.
Keywords: 1. Planiranje odprave, 2. Izvedba odprave, 3. Lastnosti članov, 4. Vodja odprave, 5. Transport v bazni tabor
Published: 06.06.2017; Views: 683; Downloads: 72
.pdf Full text (2,70 MB)

2.
Vpliv naravnih katastrof na logistične procese v cestnem prometu
Mateja Adamič, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Naravna nesreča je pojav, ki ga je težko predvidevati, vendar lahko v današnjem času s pomočjo informacijske tehnologije nekatere dogodke, lažje napovemo in se nanje tudi lažje pripravimo. Ko pride do naravnih nesreč, šele spoznamo, kako smo ob njihovih posledicah ranljivi. Pogosto je ohromljena oskrba z naravnimi dobrinami, zaprte poti ljudem onemogočijo odhod v službo ipd. Vse to pa posledično ohromi logistične procese. Konec januarja in v začetku februarja 2014 je Slovenijo prizadel močan žled, ki je povzročil ogromno škodo ter nekatere kraje dobesedno odrezal od sveta. V nalogi je predstavljen primer škode, do katere je prišlo zaradi pojava naravne nesreče, in sicer zdrs tovornega vozila s cestišča. Na podlagi intervjujev smo ugotovili, kako so bili v času žleda aktivne humanitarne organizacije, civilna zaščita, SV ter prevoznik, ki je utrpel škodo zaradi nastanka žleda. Stopnja pripravljenosti Centra za krizno upravljanje se je izkazala za učinkovito, še vedno pa bodo morali pristojni ogromno postoriti na odzivnem času ter logistiki. V ujmi žledolomu,ki je prizadel Slovenijo, se pred zakonodajo postavlja predvsem medsebojna pomoč ljudi in solidarnost, kar je zelo spodbudno.
Keywords: naravna nesreča, žled, Slovenska vojska, podnebne spremembe, promet, Civilna zaščita
Published: 04.05.2016; Views: 913; Downloads: 121
.pdf Full text (4,12 MB)

3.
Upravljanje vojaške oskrbovalne verige
Katja Zamolo, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Vojaška oskrbovalna veriga v današnjih časih stremi k izboljšanju učinkovitosti in kakovosti podpore svojim vojakom tako v mirnodobnem okolju kot v operacijah kriznega delovanja. Vse to poskušajo zagotoviti z čim nižjimi stroški, zato znanja črpajo iz civilne sfere, ki so gonilo razvoja konceptov učinkovite oskrbovalne verige. Vzdolž oskrbovalne verige mora vojaška logistika poskrbeti predvsem za pretok materiala in informacij ob upoštevanju razmer v okolju oskrbovalne verige. Vojaška oskrbovalna veriga se od gospodarske razlikuje predvsem po zapletenosti in zahtevnih okoliščinah delovanja. Pomembno je, da se vzdolž celotne oskrbovalne verige vzpostavi sodelovanje med posameznimi subjekti, saj se lahko le tako vojaški logistični sistem odzove pravočasno. Neodzivnost lahko ima resne posledice, lahko pa privede tudi do neuspešne operacije. Vojaška logistika lahko močno vpliva na vojaško operacijo ali pa celo odloča o njenem rezultatu. V nalogi smo raziskali, ali kljub razlikam med gospodarsko in vojaško oskrbovalno verigo veljajo podobna načela organiziranosti in upravljanja oskrbovalne verige, kakor tudi vpliv upravljanja s tveganji na učinkovitost upravljanja vojaške oskrbovalne verige.
Keywords: oskrbovalna veriga, vojaška logistika, gospodarska logistika, tveganje.
Published: 10.11.2015; Views: 976; Downloads: 94
.pdf Full text (812,58 KB)

4.
5.
Logistika oskrbe na Soškem polju, primerjava pozicijske in bliskovite vojne
Jošt Car, 2012, undergraduate thesis

Keywords: vojna, vojaki, oskrba, vojaške enote
Published: 10.07.2015; Views: 513; Downloads: 27
URL Link to full text

6.
7.
8.
Vrnitev ali razgradnja zalog in opreme v oboroženih silah
Damjan Kolar, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Vojaške sile so izvajale povratno logistiko že od začetka prvih bojev. Izvajanje povratnih logističnih procesov ni nov koncept. Organizacije so izvajale učinkovite povratne logistične procese, ne da bi imeli uradno ime za njihovo delovanje. Ta diplomska naloga se osredotoča na povratno logistiko v vojaških silah. Definirali bomo kaj je povratna logistika in opisali kakšna je razlika med gospodarsko in vojaško povratno logistiko. Raziskali bomo njen razvoj, značilnosti in pomen skozi štiri večje vojaške konflikte, ki so jih bojevale vojaške sile Združenih držav Amerike (ZDA). V nadaljevanju bomo opisali trenutno izvajanje povratne logistike v Afganistanu s strani vojske ZDA in težave, s katerim se spopadajo. Naredili bomo kritično analizo stanja in predstavili rešitve za učinkovito izvajanje povratne logistike.
Keywords: Povratna logistika, izločitev, odprodaja, uničenje.
Published: 23.01.2015; Views: 851; Downloads: 123
.pdf Full text (606,09 KB)

9.
Pomen logistične podpore na pacifiškem bojišču v drugi svetovni vojni
Peter Blažinč, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili pomen logistične podpore na pacifiškem bojišču v času druge svetovne vojne. Analizo smo omejili zlasti na glavna udeleženca spopada – ameriško in japonsko vojsko. Dolge razdalje med Ameriko in Japonsko ter pacifiškim bojiščem so predstavljale velik izziv na področju oskrbovanja enot s hrano in vojnim materialom, ki so jih potrebovali za nemoteno bojevanje. Osredotočili smo se na organiziranost logistične podpore japonske vojske in preporod ameriške logistike oziroma njen pomen v času bojev v 2. svetovni vojni s poudarkom na pacifiškem bojišču. Pri tem smo analizirali težave ob zagotavljanju logistične podpore na Pacifiku na obeh vpletenih straneh, predstavili pomen gospodarstva v vojni in podali predlog »identificiranih in naučenih lekcij«, ki so lahko uporabne tudi v sodobnih vojaških operacijah.
Keywords: vojaška logistika, logistična podpora, pacifiško bojišče
Published: 23.01.2015; Views: 743; Downloads: 90
.pdf Full text (1,40 MB)

10.
Združeno delovanje premestljivih in nepremestljivih logističnih enot v vojašnici
Klemen Polšak, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene naloge ter dejavnosti premestljivih in nepremestljivih logističnih enot v vojašnici. V prvem delu o teoretičnih osnovah so opisane naloge vojaške logistike s poudarkom na Slovenski vojski ter v nadaljevanju opredeljene specifične naloge premestljivih in nepremestljivih vojaških logističnih enot po funkcionalnih področjih lastnih zmogljivosti. V drugem delu je kot obstoječe stanje predstavljeno delovanje premestljivih in nepremestljivih enot vojaške logistike ob pogojih delovanja na skupnem omejenem prostoru s primerom v vojašnici. V tretjem delu je predstavljen predlog rešitve problema za uspešno združeno delovanje premestljivih in nepremestljivih logističnih enot v vojašnici.
Keywords: preoblikovanje, združeno delovanje, premestljivost in nepremestljivost, logistične enote, vojašnica.
Published: 23.01.2015; Views: 877; Downloads: 94
.pdf Full text (1,50 MB)

Search done in 0.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica