| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 67
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Izboljšava geometrije nosilca pogonskega sklopa kopirnega rezkalnega stroja
Marko Žagar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen obstoječ kopirni rezkalni stroj. Kopirni rezkalni stroj je star 30 let in že približno 15 let ne obratuje. S postopkom rezkanja na njem obdelujemo različne lesene izdelke. V delu smo se osredotočili na analizo nosilca pogonskega vretena. Nosilec smo si izbrali zaradi velikih sil, ki delujejo nanj in ker je njegova togost ključna pri natančnosti izdelave. Nosilec je obremenjen s pogonskim vretenom, elektromotorjem in ostalimi konstrukcijskimi elementi. Med samim obratovanjem prenaša dinamične sile, ki so posledica obratovanja motorja, sil pri rezkanju lesa in prenosa moči s klinastim jermenom. Celotni model kopirnega rezkalnega stroja je izdelan v programu Solidworks. Numerična simulacija nosilca je bila izvedena v programu Abaqus.
Keywords: kopirni rezkalni stroj, pogonsko vreteno, numerična analiza
Published: 04.02.2021; Views: 177; Downloads: 41
.pdf Full text (1,90 MB)

2.
Konstruiranje nadgradnje avtovleke
Aleš Lukman, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko naloga zajema postopke konstruiranja in analiziranja nadgradnje avtovleke. Podjetje Arko d. o. o. je do sedaj izdelovalo avtovleke iz jekla, kar pomeni, da je masa nadgradnje dokaj velika. Odločili smo se, da bomo v diplomski nalogi izdelali modela aluminijaste in jeklene avtovleke ter ju primerjali. Za vse metode od konstruiranja do končnih računalniških simulacij smo uporabili programsko opremo Solidworks. Ugotovili smo, da je avtovleka iz aluminija za 73 kg (65 %) lažja in trdnostno še vedno ustrezna.
Keywords: nadgradnja avtovleke, konstruiranje, numerične simulacije, trdnostna analiza
Published: 01.10.2020; Views: 210; Downloads: 59
.pdf Full text (2,79 MB)

3.
Izboljšava delovanja drsnih vrat smetarnika
Uroš Vozlič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izboljšavo delovanja vodila drsnih vrat smetarnika, ki ga proizvajajo v podjetju Dukin d.o.o. Cilj diplomske naloge je bil pripraviti 3D CAD model celotnih vrat, določiti vzroke zatikanja vrat na podlagi geometrijskih in terenskih napak izdelave in montaže konstrukcije smetarnika. S pomočjo numeričnih metod smo računalniški model obremenili in ga simulirali pod različnimi obremenitvenimi pogoji. Simulacije smo izvedli z uporabo metode končnih elementov. Dobljene rezultate vsake izvedene analize smo sproti beležili in jih na koncu primerjali med seboj. Na podlagi dobljenih rezultatov smo podali predloge za izboljšavo delovanja vodenja vrat smetarnika.
Keywords: smetarnik, drsna vrata, numerična analiza, metoda končnih elementov
Published: 24.09.2020; Views: 217; Downloads: 48
.pdf Full text (3,48 MB)

4.
Izdelava kinematičnega modela in poprocesorja za 3 osni cnc rezkalni stroj s programom imspost
Patrik Lampret, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava pripravo kinematičnega modela CNC rezkalnega stroja CV-14B in njegovega poprocesorja. Na začetku je predstavljena splošna teorija kinematike strojev, koordinatnih sistemov in CNC programiranja. V nadaljevanju je obravnavano modeliranje komponent stroja. Po korakih je predstavljeno sestavljanje komponent CNC stroja v kinematični model, kjer je prikazano, kako sestaviti geometrijske modele sestavnih delov stroja in kako določiti posamezne parametre stroja glede na dane zahteve. Obrazložen je postopek priprave poprocesorja in vsi koraki, s katerimi definiramo format krmilnika, kinematiko stroja in programsko kodo. Na koncu je predstavljena verifikacija CAM programa z namenom testa učinkovitosti poprocesiranja ter zaznave trkov orodij in stroja. Diploma se zaključi z rezultati in njihovo obrazložitvijo.
Keywords: CNC programiranje, CNC rezkanje, izdelava poprocesorja, IMSpost
Published: 24.09.2020; Views: 161; Downloads: 37
.pdf Full text (2,63 MB)
This document has many files! More...

5.
Konstruiranje in numerična analiza nadstreška za teraso
Jan Marin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je prikazan potek konstruiranja aluminijastega nadstreška za teraso. Najprej je opisan problem, ki ga obravnavamo in postavljen zahtevnik. Naslednji korak je konstruiranje nadstreška, ki zadovolji zahtevniku in opis poteka montaže. Za tem sledi preračun obremenitev, opis postopka numerične analize po metodi končnih elementov in v zaključku vrednotenje rezultatov.
Keywords: nadstrešek, terasa, konstruiranje, Evrokod, numerična analiza
Published: 24.09.2020; Views: 205; Downloads: 101
.pdf Full text (1,90 MB)

6.
Konstruiranje naprave za zlaganje škatel
Jakob Otaševič, 2020, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrske naloge je predstavljeno konstruiranje naprave za zlaganje škatel. Naprava se uporablja v sklopu avtomatiziranih transportnih linij, kjer z zlaganjem blaga, pakiranega v kartonski embalaži, nudi hitro in zanesljivo rešitev za paletizacijo blaga. Naprava omogoča veliko natančnost pri zlaganju treh različno velikih in težkih kartonskih embalaž. Blago v kartonskih embalažah do naprave pripotuje po tračnem transporterju, kjer ga nato naprava prime in prenese do palete. Na paleto zlaga embalažo v več slojih do predpisane višine. Ko je paleta polna, se po valjčni progi transportira naprej po liniji. Na njeno mesto pa pride nova prazna paleta in cikel polnjenja produkta na paleto se ponovi.
Keywords: zlaganje škatel, konstruiranje, dimenzioniranje
Published: 16.09.2020; Views: 195; Downloads: 44
.pdf Full text (5,81 MB)

7.
Optimizacija togosti sprednjega krila formule student
Jernej Fakin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava numerično simulacijo kompozitnega krila z namenom izboljšanja njegove togosti. Zajema pregled kompozitov kot materiala ter osnovno teorijo iz tega področja. Izboljšanja togosti se loteva z več variantami in tako podaja primerjavo, kaj je za podan obremenitveni primer najbolj optimalno. Služila bo kot priročnik vsem članom ekipe Formula Student, ki se ukvarjajo s kompozitnimi strukturami, še posebej iz področja aerodinamike.
Keywords: kompoziti, numerične simulacije, ogljikova vlakna, Formula Student
Published: 08.09.2020; Views: 223; Downloads: 0

8.
Prenova intralogistike podjetja Marovt d.o.o., Stranice
Črtomir Čander, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje intralogistike podjetja Marovt d. o. o., Stranice. Podjetje se srečuje z vsakoletno rastjo, zato je bilo prisiljeno povečati in razširiti svoje zmožnosti in kapacitete. Ob odprtju novega obrata v Slovenski Bistrici, je podjetje v letu 2019 zagnalo še dve novi kovaški liniji. Slednji sta bili razlog, da so se v kovačnici podjetja spremenile lokacije določenih strojev, saj le-ti potrebujeta relativno veliko prostora. S tem so se spremenile lokacije praznih zabojev ter polnih, zabojev s surovci za kovanje, odkovki in odpadni material. Obstoječe stanje intralogistike je opisano na začetku diplomskega dela, medtem ko so v nadaljevanju predstavljene rešitve za povečanje učinkovitosti intralogistike. V letošnjem letu je podjetje zgradilo prizidek, kateri je namenjen zgolj skladiščenju zabojev z različno vsebino. Kot rešitev predlagamo reorganizacijo intralogistike in označitev skladiščnih mest z barvnimi conami za lažjo in boljšo preglednost. Potrebno je označiti tudi ostala mesta za zaboje, kot so mesta na kovaških linijah, mesta za peskanje odkovkov, mesto za odpremo in sprejem od kooperanta. V bližnji prihodnosti planiramo uporabo informacijskega sistema, ki bo internim logistom omogočal lokacijsko shranjevanje vsakega zaboja posebej in informiranje o številu zabojev določenega materiala, ki je še na zalogi in kje se nahaja. Na ta način se bo povečala produktivnost intralogistike in posledično celotnega podjetja.
Keywords: intralogistika, transportni sistem, odkovki, kovačnica skladiščenje, logistična analiza
Published: 04.12.2019; Views: 441; Downloads: 45
.pdf Full text (1,95 MB)

9.
Konstruiranje robotske konzole
Matej Halas, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava konstruiranje robotske konzole, ki je del rezalne robotske celice namenjeni rezanju cevi in profilov. Robotska konzola nam omogoča premikanje robota po x, y in z oseh ter nam ob tem zagotavlja dostopnost robota v zahtevan položaj za rezanje. V diplomskem delu so predstavljeni ključni sklopi robotske konzole. Izračun nosilnost zobniške dvojice x-osi je bila opravljena po standardu SIST ISO 6336. Prav tako sta bili narejeni tudi statična trdnostna analiza ter modalna analiza y-osi.
Keywords: konstruiranje, robotizacija, SIST ISO 6336, trdnostna analiza, modalna analiza
Published: 30.09.2019; Views: 574; Downloads: 156
.pdf Full text (5,81 MB)

10.
Preračun pogonskega vretena
Jure Pajžlar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V moje diplomsko delo sem zajel opis in namembnost gredi, katero sem tudi ročno in s pomočjo programske opreme KISSsoft preračunal in prekontroliral. Tako sem tudi izračunal življenjsko dobo ležajnega para. Ugotovil sem, da vse ustreza in so varnostni faktorji zadostni za varno uporabo gredi
Keywords: Vreteno, gred, preračun
Published: 24.09.2019; Views: 319; Downloads: 71
.pdf Full text (2,29 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica