| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 808
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Optimizacija spletnih mest za iskalnike in izboljšanje njihove kvalitete
Jani Kaukler, 2023, master's thesis

Abstract: S pojavom digitalnih tehnologij se svet hitro spreminja. Internet je postal stalnica v našem vsakdanjem življenju, podjetja pa se zavedajo, kako pomembna je močna spletna prisotnost, da bi ostala konkurenčna na današnjem trgu. Posledično se je povečala konkurenca med spletnimi mesti, zato je za podjetja ključnega pomena, da imajo visokokakovostno spletno mesto, ki ga uporabniki zlahka odkrijejo. V magistrskem delu raziščemo metode in tehnike za optimizacijo spletnega mesta za iskalnike in izboljšanje njihove kvalitete. Magistrsko delo bo razdeljeno na dva glavna dela: teoretični in praktični del. Teoretični del bo temeljil na pregledu angleške literature o optimizaciji za iskalnike in kvaliteti spletnih mest. S tem bomo pridobili celovito razumevanje področja in različnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na kvaliteto spletnih mest in optimizacijo za iskalnike. Praktični del se bo osredotočil na oblikovanje in izvedbo spletnega mesta 4th.vision, kjer bomo uporabili tehnike, pridobljene iz pregleda literature, za optimizacijo spletnega mesta za iskalnike in izboljšanje njegove splošne kvalitete. V prvem delu magistrskega dela smo preučili spletna mesta na splošno, vključno z njihovo strukturo, načeli oblikovanja in pomenom uporabniške izkušnje v sodobnem oblikovanju spletnih mest. Poglobili smo se tudi v koncept uporabniške izkušnje in zakaj je ta ključni vidik naših interakcij s spletnimi mesti. V drugem delu smo se osredotočili na optimizacijo za iskalnike in njeno povezavo z oblikovanjem spletnih mest. Obravnavali smo delovanje iskalnikov, dejavnike, ki vplivajo na uvrstitev spletnega mesta, ter strategije za prepoznavanje in odpravljanje morebitnih težav, ki ovirajo uvrstitev spletnega mesta v iskalnikih. Poudarili smo tudi pomen uporabe orodij za analizo spletnih mest, da bi ugotovili področja za izboljšave in optimizirali delovanje njih. V praktičnem delu smo pridobljeno znanje uporabili pri oblikovanju in optimizaciji spletnega mesta 4th.vision. Za oblikovanje spletnega mesta smo uporabili načela oblikovalskega razmišljanja in orodje Figma, nato pa smo ga vzpostavili s platformo WordPress. Uporabili smo tudi različna orodja za analizo spletnih mest, da bi ugotovili področja za izboljšave in optimizirali spletno stran za iskalnike. Vse skupaj smo naredili kratek pregled korakov, ki smo jih opravili pri oblikovanju in optimizaciji spletnega mesta 4th.vision.
Keywords: optimizacija spletnih mest za iskalnike, izdelava kvalitetnega spletnega mesta, analiza spletnih mest.
Published in DKUM: 17.04.2023; Views: 152; Downloads: 34
.pdf Full text (2,94 MB)

2.
Vpliv informacijske tehnologije na poslovanje podjetja mcdonald's
Jaša Kvac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V mojem diplomskem delu sem predstavil kaj je informacijska tehnologija, čemu služi in kako jo podjetja uporabljajo. Pisal sem tudi o vplivu informacijske tehnologije na podjetja, kjer sem se osredotočil na poslovanje, marketing in analizo podatkov. Nato sem še predstavil informacijsko tehnologijo na primeru McDonalds, kako ta tehnologija vpliva na gostoljubnost in storitev franšize, kako mcdonalds uporablja informacijsko tehnologijo v svojem vsakodnevnem poslovanju in povezavo med informacijsko tehnologijo in marketingom. Omenil sem tudi tehnologije, katere je McDonalds implementiral, ki so pomagale pri izboljšavi poslovanja podjetja McDonalds in približevanju svojih izdelkov in storitve svojim strankam. Za na konec pa sem se odločil, da se bom poglobil v aplikacijo »McDonalds«, ki se je izkazala kot zelo velik uspeh in posledično spremenila interakcijo med podjetjem in potrošnikom.
Keywords: Digitalizacija, oglaševanje, poslovanje, informacijska tehnologija, McDonalds
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 185; Downloads: 26
.pdf Full text (1,79 MB)

3.
Vpliv zaupanja zaposlenih v spremembe pri uvajanju informacijskih rešitev
Brigita Krt, 2022, master's thesis

Abstract: Dandanes se na vsakem koraku srečujemo s spremembami, tako v zasebnem življenju kot tudi v poslovnem. Težnja po spremembah in pozitivni naravnanosti do njih je zelo velika in hkrati nujno potrebna za uspeh. Da pa so spremembe pozitivno sprejete in v nadaljevanju tudi uspešno izpeljane, je potrebno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, ki k temu veliko prispevajo. Največji pomen za uspešnost uvedbe sprememb v podjetju imata pozitivna naravnanost do sprememb in odprtost zaposlenih do njih. Da to lahko dosežemo, je potrebna dobra komunikacija. Če so ti osnovni pogoji izpolnjeni, je podjetje na dobri poti, da bo sprememba oz. inovacija uspešno sprejeta in nenazadnje tudi uvedena. Za podjetja je danes pomembno, da sledijo novim smernicam, trendom in stremijo k izboljševanju poslovanja, saj jim to prinese večjo optimizacijo, nižje stroške, lažje in enostavnejše delovne procese in še mnogo več. Za dobro in kvalitetno poslovanje morajo podjetja uvesti in izpopolnjevati informacijske rešitve. Postopki uvedbe so lahko različni, odvisni so v prvi vrsti od potreb, zahtev, vložka, velikosti in celovitosti podjetja. Ob končani uvedbi informacijske rešitve so potrebna testiranja in določeni popravki, nato pa tudi spremljanje, ki nam pove, kdaj je potrebno sistem nadgraditi in posodobiti. Magistrsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu sem predstavila vpliv, ki ga imajo spremembe na zaposlene, in odgovorila na vprašanje, na kakšen način bi naj spremembe v podjetju uvajali. Nenazadnje sem se posvetila tudi temu, kako naj bi podjetja uvajala informacijske rešitve. V praktičnem delu sem najprej predstavila primer nadgradnje sistema SAP v podjetju BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje, kjer sem tudi sama zaposlena. Nato sem s pomočjo anketnega vprašalnika, ki sem ga poslala podjetjem, raziskovala, kakšen je vpliv zaposlenih na uvajanje informacijskih rešitev, ali lahko zaposleni vplivajo na uspešnost uvedbe, ali so pripravljeni sprejeti novosti in kateri so ključni dejavniki uspešne uvedbe.
Keywords: Spremembe, informacijski sistemi, ERP, organizacija, zaposleni.
Published in DKUM: 14.07.2022; Views: 307; Downloads: 32
.pdf Full text (2,90 MB)

4.
Primerjalna analiza spletnega bančništva nkbm in nlb
Blaž Govedič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko bančništvo se je v zadnjih letih zaradi tehnološkega napredka in razvoja interneta zelo uveljavilo. Večina komitentov bank že uporablja storitve spletnega bančništva, zato ponujanje le-teh za banke predstavlja eno izmed ključnih konkurenčnih prednosti. V teoretičnem delu je najprej opredeljeno elektronsko bančništvo, njegove oblike in kratka zgodovina. Sledi predstavitev spletnega bančništva, opis vrst spletnih strani in spletnega mesta, predstavitev spletnih bančnih storitev, opredelitev prednosti, slabosti in nevarnosti ter metode za zagotovitev varnosti pri spletnem bančništvu. Praktičen del predstavlja primerjalna analiza spletnega bančništva bank NLB in NKBM. Kot prvo je predstavljeno spletno bančništvo banke NLB, opisano je spletno mesto NLB ter spletne bančne storitve za osebno in poslovno rabo s pripadajočimi načini zagotavljanja varnosti. Enako sledi za banko NKBM. V zadnjem delu praktičnega dela je primerjava spletnih mest obeh bank, primerjava osebne in poslovne rabe ter na koncu še končne ugotovitve po zaključenih primerjavah.
Keywords: Elektronsko bančništvo, spletno bančništvo, storitve spletnega bančništva, varnost
Published in DKUM: 17.11.2021; Views: 405; Downloads: 71
.pdf Full text (769,58 KB)

5.
Digitalna transformacija financ s poudarkom na fintech podjetjih
Jakob Pirš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Finančni sektor je področje, na katerem nam večje bančne institucije nudijo osnovne finančne rešitve. Tako je bilo do nedavnega, dokler niso vstopila na trg finančno-tehnološka ali fintech podjetja. Ta nudijo inovativne rešitve na številnih področjih, kot so plačila, digitalna posojila in robosvetovalci. Bančni motiv je ustvarjanje dobička, medtem ko je motiv fintecha nudenje inovativnih in cenovno ugodnih storitev potrošniku. Ker se fintech osredotoča na kupca, potrebuje veliko informacij, ki jih lahko pridobi s pomočjo velikih podatkov in umetne inteligence. Tradicionalne banke postajajo manj zanimive ravno zaradi pomanjkanja inovativnih rešitev in dolgotrajnih procesov. Soočajo se s problemom preobrazbe, torej z vprašanjem, kako digitalizirati svoje poslovanje. Določene ustvarijo svojo finančno tehnologijo, velika večina pa jo kar odkupi od manjših fintech podjetij. Banke imajo edinstveno priložnost, da se digitalizirajo in se s tem zavarujejo pred novimi konkurenti.
Keywords: fintech, tehnologija, digitalne rešitve, blockchain, veliki podatki
Published in DKUM: 04.11.2021; Views: 509; Downloads: 113
.pdf Full text (1,28 MB)

6.
Vpliv optimizacije spletnih strani na njihovo kvaliteto
Vid Pirš, 2021, master's thesis

Abstract: Splet postaja vse pomembnejši v današnji družbi. Epidemija je pokazala, kako zelo smo odvisni od informacij, ki so dostopne vsem imetnikom računalnikov, telefonov, tablic in ostalih naprav z internetno povezavo. V času, ko so ljudje prisiljeni biti doma, posamezniki s pomočjo spleta komunicirajo, iščejo informacije, se zabavajo in družijo na daljavo. Podjetja in ostale organizacije so bile prisiljene vzpostaviti svoje spletne strani ali osvežiti in nadgraditi že obstoječe. S pomočjo spletnih strani lahko organizacije komunicirajo s svojimi strankami, objavljajo novice, prikažejo ponudbo izdelkov in storitev, predvsem pa pokažejo prisotnost na trgu. Spletne strani iščemo s pomočjo spletnih iskalnikov. V magistrskem delu je podrobneje opisan iskalnik Google, ki velja za najpomembnejšega in najpogosteje uporabljenega. V nalogi smo ugotavljali, kako optimizacija vpliva na kvaliteto strani. V prvem delu, ki je teoretičen, smo opisali, kaj je spletna stran, katere vrste spletnih strani poznamo in kakšno strukturo imajo. Nato smo podrobneje predstavili elemente in lastnosti kvalitetnih spletnih strani ter kategorije, s pomočjo katerih jih ocenjujemo, in uporabniško izkušnjo, ki je pomembna, ko govorimo o kvaliteti spletnih strani. Za lažje razumevanje vpliva optimizacije na kvaliteto spletnih strani smo optimizacijo podrobneje opisali, predstavili njeno zgodovino in jo s pomočjo primerov opredelili. V nalogi smo se osredotočili na SEO, ki ga delimo na notranjo in zunanjo optimizacijo. Predstavili smo vse elemente, ki so potrebni za uspešno optimizacijo. V zadnjem segmentu teoretičnega dela so opisane razlike med optimizacijo in oglaševanjem v spletnih iskalnikih ter orodja, ki jih uporabljamo za optimiziranje spletnih strani. Praktični del je namenjen prikazu optimiziranja spletne strani. S pomočjo slik smo pokazali, kako se stran optimizira, kar nam je pomagalo pri spoznavanju vpliva optimizacije na kvaliteto strani. Ugotovili smo, da optimizacija dobro vpliva na kvaliteto spletnih strani. Bolj ko je stran optimizirana, kvalitetnejša je.
Keywords: Optimizacija spletnih strani, kvalitetne spletne strani, spletni iskalniki, SEO
Published in DKUM: 20.10.2021; Views: 523; Downloads: 89
.pdf Full text (1,85 MB)

7.
Poročilni sistem v veliki finančni instituciji na področju javne uprave
Edis Imamović, 2021, master's thesis

Abstract: V delu najprej obravnavamo poročilne sisteme s teoretičnega vidika. Na podlagi ugotovitev stanje poročilnega sistema proučimo v veliki finančni organizaciji v Sloveniji. Poročilni sistem obravnavamo iz več zornih kotov; najprej proučimo njegov pomen na uspešnost poslovanja in pokažemo vrsto elementov in procesov ki jih povezujejo. Vsi ti elementi morajo biti ustrezno povezani, da bi se uresničil obet poslovne vrednosti poročilnega sistema. V analizi poročilnega sistema nadalje razdelimo na dva nivoja, podatkovno skladišče in analitične aplikacije ter oba podrobno razdelamo po posameznih pomembnih gradnikih. Predstavimo tudi zrelostna modela, ki služita kot instrument za ocenjevanje napredka pri vzpostavitvi podatkovnega skladišča in poslovne analitike. Za študijo primera smo izbrali Finančno upravo republike Slovenja (FURS). Primer analiziramo skozi teoretični okvir, predstavljen zgoraj. Ugotavljamo, da je FURS na področju poročilnega sistema naredil mnogo dela in ima zato solidno podporo odločanja. Ugotovili pa smo tudi precej možnosti za izboljšave, tako na področju podatkovnega skladišča kot tudi pri poslovni analitiki. Skozi nadaljnje delo na poročilnem sistemu in njegovo kontinuirano izboljševanje bo FURS lahko dvigal raven poslovanja, prek izboljšanja poslovnega odločanja.
Keywords: poročilni sistem, poslovna analitika, podatkovno skladišče, zrelostni model
Published in DKUM: 20.10.2021; Views: 558; Downloads: 49
.pdf Full text (3,28 MB)

8.
Trendi crm sistemov
Monika Šinjur, 2021, master's thesis

Abstract: Upravljanje odnosov s strankami (CRM) je poslovna strategija, ki je usmerjena k strankam in ustvarjanju dolgoročnega odnosa z njimi. Podjetja so danes na trgu konkurenčna le, v kolikor so sposobna vzpostaviti interakcijo s strankami in razumeti njihove potrebe. Na podlagi tega prilagajajo svoj izdelke in storitve, kar vpliva na donosnost in ohranjanje obstoječih strank, pridobivanje novih strank in posledično povečanje prodajnih prihodkov podjetja. Podporo učinkovitemu izvajanju strategije upravljanja odnosov s strankami danes nudijo CRM sistemi. CRM sistemi so učinkovito programsko orodje, ki omogoča zbiranje, hranjenje in obdelavo vseh informacij o strankah. Avtomatizirajo procese prodaje in trženja ter nudijo podporo poprodajnim aktivnostim in servisiranju strank, zato je pomembno, da so integrirani z drugimi sistemi v podjetju. Poslovni procesi v podjetjih so specifični, zato je pomembna prilagodljivost funkcionalnosti CRM sistemov poslovanju podjetja. V tem magistrskem delu smo opredelili koncept upravljanja odnosov s strankami in lastnosti CRM sistemov. Osredotočili smo se na proces implementacije CRM sistemov in kritične dejavnike uspeha takšnih projektov. Izpostavili smo prednosti in tudi slabosti CRM sistemov, ki se pojavljajo, kljub temu da lahko danes podjetja izbirajo med mnogimi ponudniki in njihovimi CRM rešitvami. Zanimali so nas predvsem trendi CRM sistemov, ki so nastali z razvojem napredne informatike in informacijsko-komunikacijskih tehnologij. CRM rešitve v oblaku, mobilnost CRM rešitev, njihovo povezovanje s socialnimi omrežji in nove funkcionalnosti so področja, na katera smo se pri tem osredotočili. Vključili smo analizo treh izbranih CRM rešitev: Intrix CRM, Salesforce CRM in Microsoft Dynamics 365 CRM. Skozi analizo CRM rešitev smo podkrepili teoretična izhodišča tega magistrskega dela.
Keywords: e-poslovanje, upravljanje odnosov s strankami, računalništvo v oblaku, socialna omrežja, poslovna inteligenca
Published in DKUM: 01.09.2021; Views: 763; Downloads: 189
.pdf Full text (2,61 MB)

9.
Mobilne denarnice
Sabina Šuster, 2021, master's thesis

Abstract: Tehnološke inovacije, nedavne regulativne spremembe, COVID-19 in spremenjena potrošnikova pričakovanja so popolnoma spremenila potrošnikove nakupovalne in plačilne navade. Plačevanje se nezadržno seli na pametne naprave, ki postajajo digitalna verzija naših fizičnih denarnic. Plačevanje z mobilnimi denarnicami najpogosteje poteka z uporabo brezstične ali NFC tehnologije. Največje uporabne vrednosti mobilnih denarnic so priročnost, hitrost in enostavnost izvedbe mobilnega plačila. Mobilna denarnica izkorišča več funkcij tehnologije pametnih telefonov, kot so kamera, bralniki prstnih odtisov, biometija itd., s pomočjo katerih je mogoče opraviti varno avtentikacijo ter tako preprečiti morebitne goljufije. Varnost je najpomembnejši vidik mobilnih denarnic pri digitalnih, mobilnih plačilih. Ljudje vedno raje uporabljamo način plačila, ki zagotavlja visoko raven varnosti. Plačilne kartice, shranjene v mobilni denarnici, so zaradi več vgrajenih varnostnih mehanizmov bolj varne kot fizične plačilne kartice. Podatki o kartici niso shranjeni v telefonu ali uri, temveč transakcija poteka preko tokenizacije – enkratnih žetonov oziroma ključev, kar zagotavlja večjo varnost. Z vstopom fintech podjetij na področje finančnih storitev in ponudbe lastnih mobilnih denarnic, so tudi banke morale pohiteti v svet digitalizacije s prilagoditvijo IT sistemov, da so lahko ostale konkurenčne pred tehnološko močnejšimi izzivalci. Naložbe v razvoj novih tehnologij in bančnih storitev so tako nujne, saj lahko občutno izboljšajo uporabniško izkušnjo ter omogočijo dolgoročno znižanje stroškov poslovanja. S PSD2 regulativo o plačilnih storitvah in odprtem bančništvu, kjer banke omogočijo dostop do komitentovih podatkov tudi tretjim zainteresiranim osebam, so banke zavezane k upoštevanju še višjih varnostnih standardov, saj zakonodaja želi potrošnika še bolj zaščititi. Soočanje bank s tehnološki fintech velikani pa ne pomeni le povečanja konkurence, ampak tudi možnost izkoriščanja sinergij in ustvarjanja priložnosti napredka med obema udeležencema na področju mobilnih plačil in novih tehnologij.
Keywords: mobilne denarnice, NFC, brezstično plačevanje, mobilne naprave, finančne tehnologije, digitalizacija
Published in DKUM: 30.06.2021; Views: 606; Downloads: 114
.pdf Full text (1,77 MB)

10.
Informatizacija poslovanja nepremičninskih organizacij
Melita Bojić, 2021, master's thesis

Abstract: Trg nepremičnin je zelo volatilen – v času konjunkture je v razcvetu, v času kriz v upadu. Gibanje cen in obseg prometa vedno določa razpoloženje lastnikov in investitorjev, ki se v nekem obdobju odločajo za investicije, dezinvesticije ali za nepremičninsko transakcijo, ki je posledica njihovih spremenjenih življenjskih ali poslovnih razmer. Slovenija je med državami, ki imajo enega najvišjih deležev zasebnega lastništva nepremičnin, zato je trg vedno aktiven. Po razpoložljivih podatkih Stanovanjskega sklada RS iz leta 2015 so lastniki večine stanovanj (91 %) bile fizične osebe, 6 % stanovanj je bilo v lasti javnega sektorja, lastniki 3 % stanovanj pa so bile druge pravne osebe. (STATISTIČNI URAD RS, 2021) Prodaja in nakup nepremičnin se je v svojih procesih, dokumentih, podatkovnih zbirkah in načinih dostopa do podatkov in dokumentov v zadnjih 30 letih zelo spremenila. Na spremembe je najbolj vplivala sprememba družbenega reda, ki smo jo doživeli v 90-ih letih prejšnjega stoletja, priključitev Slovenije Evropski uniji in harmonizacija domačih pravnih aktov z evropskim pravnim redom. V zadnjih tridesetih letih smo bili priča tudi neverjetnemu informacijskemu razvoju. Vse gospodarske in življenjske panoge so se zato temeljito spremenile, racionalizirale in modernizirale ter se preselile na splet. V zadnjem letu je napredek na področju digitalizacije pospešila tudi kriza covid-19. Med področji, ki se jih je ta kriza najbolj dotaknila, je tudi nepremičninsko področje. Zaradi omejitvenih ukrepov gibanja s ciljem zajezitve virusa je bilo neovirano kupiti ali prodati nepremičnino v večjem delu leta 2020 in v prvih tednih 2021 skoraj misija nemogoče. Želje ali potrebe po zamenjavi bivalne nepremičnine so se zaradi večtedenskega »lockdowna« bistveno povečale, saj je marsikdo ugotovil, da mu nepremičnina, v kateri biva, ne ustreza in jo je želel zamenjati. Digitalne rešitve so oglede nepremičnin v živo spremenile v virtualne. Klasične fotografije v nepremičninskih oglasih so vedno bolj dopolnjevali tudi video posnetki, ki se izdelujejo s pomočjo najnovejših multimedijskih orodij. Svetovne inovacije iz tega področja so se v zadnjih mesecih sočasno selile na lokalni trg. Panoramski posnetki okolice nepremičnin in 360-stopinjski videoposnetki njihovih interierjev spreminjajo resničnost v sodobno virtualno uporabniško izkušnjo. Do sedaj razvite spletne rešitve upravnih postopkov so se še bolj začele uporabljati, saj je bilo zaradi dela od doma moteno delovanje državnih organov, ki izvajajo najpomembnejše procese pri prenosu lastništva nepremičnin. Digitalizacija se nenehno razvija, trg nepremičnin pa vedno sledi vsem spremembam življenjskih trendov, zato se obe področji prepletata in dopolnjujeta. V nalogi je predstavljen razvoj področja nepremičninskega posredovanja od njegovega pravno potrjenega začetka leta 2003, stanje digitalnih rešitev na tem področju ter uporabniška izkušnja, ki je aktualna v tem trenutku. Nakazane so tudi smernice in predlogi prihodnjega razvoja. Če vas zanima tudi, kako je zaprašene arhive, polne papirnih dokumentov, nadomestila sodobna digitalna zbirka podatkov, vabljeni k branju raziskave.
Keywords: nepremičnine, nepremičninsko posredovanje, zemljiška knjiga Geodetska uprava RS, REN-Register nepremičnin, umetna inteligenca.
Published in DKUM: 29.06.2021; Views: 672; Downloads: 80
.pdf Full text (3,55 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica