| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 78
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Koevolucijski algoritem roja delcev z metodo rekurzivnega diferencialnega grupiranja za reševanje problemov velikih dimenzij
Klemen Berkovič, 2024, magistrsko delo

Opis: Kooperativna koevolucija je podzvrst evolucijskega računanja, ki se uporablja kot ogrodje za optimizacijo problemov z velikim številom dimenzij preko pristopa deli in vladaj. Glavni izzivi uporabe ogrodja kooperativne koevolucije ležijo v dekompoziciji problema ter v uporabi primernega optimizacijskega algoritma. Dekompozicija se v glavnem ukvarja z deljenjem problema v manjše podprobleme, kjer je glavni izziv, kako ugotoviti povezave med komponentami problema. V našem delu smo razvili kooperativni koevolucijski algoritem, ki uporablja rekurzivne strategije diferencialnega grupiranja za dekompozicijo problema, ter algoritem roja delcev, kot optimizacijski algoritem. V delu smo analizirali šest optimizacijskih algoritmov roja delcev na naboru testnih funkcij iz CEC2013, ki spadajo v probleme z velikim številom dimenzij, ter je njihova dimenzionalnost 1000. Na podlagi te analize smo v naš predlagan kooperativni koevolucijski algoritem vključili optimizacijski algoritem roja delcev, ki se je najbolje izkazal na naboru izbranih funkcij. Izvedli smo primerjalno analizo med najboljšim algoritmom roja delcev in predlaganimi kooperativnimi koevolucijskimi algoritmi, kjer smo uporabili pet različnih strategij rekurzivnega diferencialnega grupiranja. Ugotovili smo, da kooperativni koevolucijski algoritem deluje boljše od algoritmov roja delcev, ki smo jih uporabili v našem delu. Prav tako smo ugotovili, da izbira strategije dekompozicije problema igra pomembno vlogo.
Ključne besede: roj delcev, rekurzivno diferencialno grupiranje, kooperativna koevolucija, optimizacija, veliko število dimenzij
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 73; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

2.
Razvoj ogrodja za generiranje omrežnega prometa na osnovi programske opreme TRex
Jernej Golija, 2024, diplomsko delo

Opis: Za podjetje Aviat d. o. o. smo razvili ogrodje za pomoč pri testiranju telekomunikacijskih naprav z generiranjem omrežnega prometa. Ogrodje smo zasnovali na programski opremi TRex, ki jo je razvilo podjetje Cisco. Obstajala je potreba po cenejši in bolj razširljivi rešitvi v primerjavi z rešitvijo Spirent. V diplomskem delu smo najprej opisali uporabljene tehnologije in strojno opremo. Na koncu smo opisali implementacijo celotnega ogrodja.
Ključne besede: programska oprema TRex, generator omrežnega prometa, testiranje omrežnih naprav
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 103; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

3.
4.
Izboljšan simetrični šifrirni algoritem AES : diplomsko delo
Dimitar Bebekoski, 2024, diplomsko delo

Opis: Izboljšana varnost informacij in široka sprejemljivost naprednega šifrirnega standarda AES kot najvarnejšega simetričnega šifrirnega algoritma sta zmanjšali spletne napade, kar je spodbudilo raziskovalce k nadaljnjemu izboljšanju algoritma. Diplomsko delo predstavlja spremenjen in izboljšan simetrični šifrirni algoritem AES, ki je bil nato implementiran in ovrednoten glede na učinek plazu ter čas izvajanja. Kljub daljšemu času izvajanja je izboljšana moč šifriranja in dešifriranja, kar predstavlja želen dosežek, kot kažejo izmerjeni učinki plazov.
Ključne besede: varnost podatkov, kriptografija, napredni šifrirni standard
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 351; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (871,29 KB)

5.
Primerjava algoritmov za analizo sentimenta v filmskih kritikah : magistrsko delo
Virdžinija Milutinović, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo primerjali različne pristope za klasifikacijo sentimenta kritik filmov. Naš cilj je bil doseči čim višjo točnost pri klasifikaciji kritik. Uporabili smo algoritme, kot so metoda podpornih vektorjev, naključni gozdovi, naivni Bayes, odločitvena drevesa, k-najbližjih sosedov, logistična regresija in glasovanje. Rezultate smo merili z metriko točnosti. Ugotovili smo, da večji n-grami in algoritmi glasovanja dosegajo najboljšo točnost. Za najhitrejšo in najbolj točno klasifikacijo priporočamo algoritem glasovanja brez metode podpornih vektorjev, saj je bila ta najpočasnejša.
Ključne besede: analiza sentimenta, n-grami, algoritmi za klasifikacijo, točnost
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 244; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

6.
Uporaba spletnih komponent pri razvoju knjižnične aplikacije COBISS4 : diplomsko delo
Rene Svenšek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali uporabo spletnih komponent pri razvoju knjižnične aplikacije COBISS4. Začeli smo z opisom tehnologij in knjižnic, uporabljenih v diplomskem delu. Nato smo opisali obstoječe stanje namizne knjižnične aplikacije COBISS3, v nadaljevanju pa smo opisali novo generacijo knjižnične aplikacije COBISS4, ki je spletna aplikacija. V osrednjem delu smo predstavili osnove spletnih aplikacij, opisali spletne komponente, ogrodje Vaadin in komponente, ki se uporabljajo v ogrodju COBISS4. Opisali smo razvoj lastne spletne komponente za uporabo grafov, za uporabo le-te znotraj ogrodja COBISS4 pa smo izdelali javanski programski vmesnik. Na koncu smo opisali testiranje knjižnične aplikacije.
Ključne besede: HTML, Spletna komponenta, JavaScript, Java, Vaadin
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 385; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

7.
Uporaba nevronskih mrež pri iskanju binarnih sekvenc z nizkimi avtokorelacijami : magistrsko delo
Jan Popič, 2023, magistrsko delo

Opis: Uporaba nevronskih mrež je vedno bolj razširjena, tako v vsakdanjem življenju kot na različnih raziskovalnih področjih. Kljub razširjeni uporabi pa obstajajo raziskovalni problemi, kjer uporabna vrednost nevronskih mrež še ni bila preverjena. Eno izmed takšnih področij je iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo (ang. low-autocorelation binary sequence), pri katerem se iščejo binarna zaporedja različnih dolžin, ki imajo čim manjšo vrednost avtokorelacije. Takšne sekvence se zaradi svojih specifičnih lastnosti uporabljajo pri mnogih raziskovalnih področjih, njihovo iskanje pa predstavlja izjemno zahteven kombinatoričen problem. V našem delu predstavimo dve nevronski mreži, ki služita za usmerjanje iskalnega algoritma samoizogibnega sprehoda pri iskanju binarnih sekvenc dolžine 31 in 41. Prva nevronska mreža je učena pravil popačene simetrije. Ta pravila zmanjšajo dimenzijo iskalnega prostora, nevronska mreža pa se jih je uspela naučiti. V želji izboljšanja obstoječega mehanizma smo naučili tudi drugo nevronsko mrežo, ki v iskalnem algoritmu doseže statistično signifikantno boljše rezultate kot mehanizem popačene simetrije. Za to nevronsko mrežo dodatno analiziramo število funkcijskih ovrednotenj za dosego najboljše znane rešitve. Izkazalo se je, da izboljšana nevronska mreža za dosego najboljših znanih rešitev potrebuje manj funkcijskih ovrednotenj kot uporaba pravil popačene simetrije.
Ključne besede: nevronske mreže, binarne sekvence, iskalni algoritem, samoizogibni sprehod
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 323; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

8.
Razvoj spletne aplikacije za evidenco računalniške opreme : diplomsko delo
Kevin Pokeržnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja spletne aplikacije za Zavarovalno skupino Sava, natančneje za družbo Zavarovalnica Sava, d. d. Aplikacija služi kot eden izmed pripomočkov pri beleženju računalniške opreme podjetja in nudi številne funkcionalnosti.Te vključujejo ustvarjanje datotek za izdajo opreme, iskanje po zgodovini opreme, samodejno izpolnjevanje vnosnih polj, samodejno pošiljanje e-pošte, preverjanje pristnosti preko tehnologije Azure Active Directory itd. Delo zajema tudi analizo, v kateri aplikacijo primerjamo s predhodno.
Ključne besede: Python Flask, spletna aplikacija, Azure Active Directory, MongoDB
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 659; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

9.
The 100-digit challenge : algorithm jDE100
Janez Brest, Mirjam Sepesy Maučec, Borko Bošković, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Real parameter optimization problems are often very complex and computationally expensive. We can find such problems in engineering and scientific applications. In this paper, a new algorithm is proposed to tackle the 100-Digit Challenge. There are 10 functions representing 10 optimization problems, and the goal is to compute each function’s minimum value to 10 digits of accuracy. There is no limit on either time or the maximum number of function evaluations. The proposed algorithm is based on the self-adaptive differential evolution algorithm jDE. Our algorithm uses two populations and some other mechanisms when tackling the challenge. We provide the score for each function as required by the organizers of this challenge competition.
Ključne besede: differential evolution, optimization, global optimum, accuracy
Objavljeno v DKUM: 23.01.2023; Ogledov: 494; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (425,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Reševanje igre nurikabe s kolonijami mravelj : diplomsko delo
Tadej Bešenič, 2022, diplomsko delo

Opis: V nalogi predstavljamo učinkovitost optimizacije s kolonijami mravelj za reševanje japonske miselne igre Nurikabe. Razložimo pravila igre in njene osnovne lastnosti ter optimizacijo s kolonijami mravelj. Pojasnimo lastno implementacijo metode in metode iskanja v globino. Analiziramo krmilne parametre optimizacije s kolonijami mravelj. Vse algoritme primerjamo med seboj. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je iskanje v globino časovno zahtevno. Optimizacija s kolonijami mravelj dosega dobre rezultate in omogoča reševanje zahtevnejših problemov.
Ključne besede: Nurikabe, optimizacija s kolonijami mravelj, iskanje v globino, miselne igre
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 444; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

Iskanje izvedeno v 13.97 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici