| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 52
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
3.
UGLAŠEVANJE ŠAHOVSKE OCENITVENE FUNKCIJE S POMOČJO ALGORITMA DIFERENCIALNE EVOLUCIJE
Borko Bošković, 2010, dissertation

Abstract: V delu predstavljamo algoritem za uglaševanje šahovske cenitvene funkcije, ki temelji na algoritmu diferencialne evolucije (DE). Ocenjevanje posameznikov v procesu uglaševanja vsebuje šum. Zato smo algoritmu DE dodali mehanizem nasprotij, ki izboljšuje učinkovitost algoritma DE. V algoritem uglaševanja smo dodali še nov zgodovinski mehanizem, ki zmanjšuje šum pri ocenjevanju potencialno dobrih posameznikov. Ti posamezniki igrajo več iger z različnimi nasprotniki. Zgodovinski mehanizem uporablja dodatno populacijo, ki vsebuje potencialno dobre posameznike glede na zgodovino evolucijskega procesa. Ti posamezniki se s pomočjo zgodovinskega mehanizma vračajo v proces uglaševanja, čeprav so izumrli v določeni prejšnji generaciji. Tako načrtovan algoritem uglaševanja zmanjšuje šum pri ocenjevanju posameznikov, zmanjšuje možnost prekomernega učenja in posledično omogoča učinkovit proces uglaševanja.
Keywords: Uglaševanje šahovske ocenitvene funkcije, diferencialna evolucija, zgodovinski mehanizem, mehanizem nasprotij
Published: 26.05.2010; Views: 2622; Downloads: 288
.pdf Full text (1,99 MB)

4.
PROGRAM ZA IGRANJE POKRA NO LIMIT TEXAS HOLD`EM
Gregor Vohl, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Texas hold'em je zvrst poker igre, ki je navdušila veliko ljudi v začetku 21. stoletja. Gre za zelo popularno igro z 52 kartami. Od klasične poker igre, kjer dobi posamezen igralec pet zaprtih kart (karte, ki jih vidi le posamezen igralec), se razlikuje v tem, da dobi posamezen igralec samo dve zaprti karti. Zaprtim kartam sledi pet skupnih odprtih kart (karte, ki jih vidijo vsi igralci), s pomočjo katerih se tvori zmagovalna kombinacija. Pri tej zvrsti je veliko več možnih poti do končnih kombinacij kot pri klasičnem pokru, zato je igra toliko bolj zanimiva. Namen diplomskega dela je izdelati program za igranje igre poker texas hold'em za dva igralca. Program vsebuje grafični vmesnik in umetno inteligenco (poker bot). Umetna inteligenca vsebuje algoritem, ki smo ga razdelili na dva dela. Prvi del je igra z zaprtimi kartami in ena faza stavljanja. Drugi del je kombinacija zaprtih in skupnih kart, kjer so tri faze stavljanja. Algoritem v prvem delu uporablja pravila za igranje z zaprtimi kartami. V drugem delu, v igri s skupnimi kartami, pa algoritem igra po načelu situacijske igre in izkušenj avtorja. Pri tem se na nobenem mestu ne uporabljajo matematični elementi, kot je verjetnost. Poker bota smo testirali s tremi različnimi nasprotniki. Nasprotniki so bili človek in dva poker bot programa. V dvobojih proti programoma je naš poker bot dosegel dobre rezultate.
Keywords: poker, texas hold'em, poker bot, poker dvoboj, igra z nepopolnimi informacijami, računalniška igra, stava
Published: 08.04.2011; Views: 2148; Downloads: 245
.pdf Full text (6,93 MB)

5.
IZGRADNJA SPLETNE STRANI Z ASP.NET OGRODJEM
Konrad Pogačar, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili izgradnjo spletne strani z ogrodjem ASP.NET. Stran je namenjena predstavitvi podjetja širši javnosti. Dodatno smo izdelali sistem "Skladišča", kateri je namenjen podjetjem, ki se ukvarjajo z industrijsko avtomatizacijo proizvodnih procesov.
Keywords: ASP, NET, ogrodje, spletna stran, internet
Published: 21.07.2011; Views: 2613; Downloads: 376
.pdf Full text (2,61 MB)

6.
OGRODJE ZA IZDELAVO SPLETNIH STRANI V PHP
Dal Rupnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali obstoječa ogrodja v skriptnem jeziku PHP. Raziskali smo področje varnosti in optimizacije programske kode ter preučili obstoječe rešitve. Rezultat diplomskega dela je popolnoma delujoče ogrodje in podporna spletna stran, ki je sestavljena s pomočjo ogrodja. V rešitvi smo upoštevali rezultate analize, raziskav in splošne smernice dobrega programiranja.
Keywords: ogrodje v PHP, arhitektura MVC, knjiţnica, dostopna točka, nadzornik, nalagalnik
Published: 27.09.2011; Views: 1743; Downloads: 201
.pdf Full text (2,32 MB)

7.
Drevo
Aleš Zamuda, Damjan Strnad, Janez Brest, Borko Bošković, 2007, software

Published: 31.05.2012; Views: 678; Downloads: 17
URL Link to full text

8.
Šahovski program BBChess 1.1
Borko Bošković, Janez Brest, Aleš Zamuda, 2007, software

Keywords: programska oprema, šahovski program
Published: 31.05.2012; Views: 788; Downloads: 17
URL Link to full text

9.
Performance comparison of self-adaptive and adaptive differential evolution algorithms
Janez Brest, Borko Bošković, Sašo Greiner, Viljem Žumer, Mirjam Sepesy Maučec, 2007, original scientific article

Abstract: Differential evolution (DE) has been shown to be a simple, yet powerful, evolutionary algorithm for global optimization. for many real problems. Adaptation, especially self-adaptation, has been found to be highly beneficial for adjusting control parameters, especially when done without any user interaction. This paper presents differential evolution algorithms, whichuse different adaptive or self-adaptive mechanisms applied to the control parameters. Detailed performance comparisons of these algorithms on the benchmark functions are outlined.
Keywords: differential evolution, control parameter, fitness function, optimization, self-adaption
Published: 01.06.2012; Views: 1303; Downloads: 57
URL Link to full text

10.
KOORDINIRAN PRENOS GPS PODATKOV MOBILNE NAPRAVE DO STREŽNIKA
Miha Ravber, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj Android aplikacije in strežnika ter vso uporabljeno tehnologijo. Predstavljen je koordiniran prenos GPS (ang. Global Positioning System) podatkov iz mobilne naprave do strežnika. Aplikacija pridobi GPS podatke naprave in jih pošlje strežniku, ki te podatke prejema. Strežnik bo tudi krmilil hitrost pošiljanja GPS podatkov s telefona na strežnik. Implementiran sistem tako omogoča uporabo GPS podatkov v različne namene.
Keywords: operacijski sistem Android, mobilna aplikacija, prenos podatkov GPS, model odjemalec-strežnik.
Published: 15.11.2012; Views: 1260; Downloads: 99
.pdf Full text (2,08 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica