| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 34
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Primerjava metod za eksperimentalno določitev parametrov modelov in vpliv na vodenje asinhronskih strojev
Žan Blatnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Točna določitev parametrov modela asinhronskega stroja je ključnega pomena za učinkovito izvedbo vodenja asinhronskega stroja. Ob slabo določenih parametrih regulacijski sistem in stroj nista uglašena, kar lahko vodi v in neoptimalne dinamične odzive reguliranega stroja kot tudi povečane izgube, zmanjšanje izhodne moči itd. Parametri se spreminjajo tudi glede na magnetne razmere v asinhronskem stroju, ki so odvisne od delovne točke stroja. Predmet raziskovanja so bile zato različne metode določitve parametrov modela asinhronskega stroja in posledičen vpliv točnosti določenih parametrov na vodenje asinhronskega stroja.
Keywords: Asinhronski stroj, vodenje, standardni poskusi, parametri, nadomestno vezje.
Published: 18.10.2021; Views: 98; Downloads: 15
.pdf Full text (3,19 MB)

2.
Projekt 15 nadstropne poslovne jeklene stavbe z dvoetažno armiranobetonsko garažo
Miha Blatnik, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava statično in potresno analizo 15-nadstropne poslovne jeklene stolpnice, višine 58,0 m z armiranobetonsko monolitno podzemno garažo v dveh etažah, višine 7,0 m. Objekt je lociran v industrijski coni v Velenju, tlorisnih dimenzij jeklene konstrukcije 32,5 x 32,5 m in 19,5 x 19,5 m ter armiranobetonske garaže tlorisnih dimenzij 51 x 51 m. Uporabljena sta konstrukcijska materiala, jeklo in armiran beton. Globalna analiza prostorskega modela je izvedena s programskim orodjem SCIA Engineer. Vsi vplivi na konstrukcijo so izvedeni v skladu s SIST EN 1990 in SIST EN 1991. Potresna analiza je izvedena z modalno analizo s spektri odziva v skladu s SIST EN 1998. Dimenzioniranje jeklene in betonske konstrukcije je izvedeno v skladu z družino standardov Evrokod. Konstruirani in dimenzionirani so štirje značilni jekleni spoji, s programskim orodjem IDEA Statica v20.1. V magistrski nalogi so upoštevani Evrokod standardi SIST EN 1990-1998 s pripadajočimi nacionalnimi dodatki.
Keywords: statična analiza, potresna analiza, jeklena konstrukcija, armiranobetonska konstrukcija, jekleni spoji
Published: 18.06.2021; Views: 280; Downloads: 79
.pdf Full text (25,53 MB)

3.
Spletno nakupovanje ponarejenih prehranskih dopolnil v Sloveniji
Eva Blatnik, 2020, master's thesis

Abstract: Ponarejena prehranska dopolnila so dostopna uporabnikom po vsem svetu. Uporabniki so izpostavljeni številnim tveganjem, z uživanjem le-teh (ne)zavestno ogrožajo svoje zdravje (Šetina in Kreft, 2019). V magistrskem delu ugotavljamo, ali se spletni kupci prehranskih dopolnil zavedajo nevarnosti, ki so jim lahko izpostavljeni pri uživanju prehranskih dopolnil, kupljenih prek spleta, ali so previdni pri spletnem nakupovanju prehranskih dopolnil in ali so opazili neželene učinke ob uživanju prehranskih dopolnil, kupljenih prek spleta. Nadalje predstavljamo razliko v zavedanju nevarnosti nakupovanja prehranskih dopolnil med spletnimi kupci prehranskih dopolnil in ostalimi kupci prehranskih dopolnil v Sloveniji. Med spletnimi kupci in ostalimi kupci prehranskih dopolnil obstajajo statistično pomembne razlike pri ocenjevanju varnosti prehranskih dopolnil, kupljenih prek slovenskih in tujih spletnih strani. Anketirani ostali kupci bolj upoštevajo mnenja zanesljivih oseb (zdravnik, farmacevt) v primerjavi s spletnimi kupci, ki bolj upoštevajo mnenja nezanesljivih oseb (prijatelj, internet, osebni trener …). Največ anketirancev (39,2 %) ne bi prepoznalo nelegalnih spletnih prodajaln prehranskih dopolnil, kar hkrati nakazuje na zavedanje tveganj, ki so jim izpostavljeni pri spletnem nakupovanju. Prav tako anketiranci bolj negativno ocenjujejo lastnosti prehranskih dopolnil, dostopnih na spletu, v primerjavi s tistimi, kupljenimi v lekarni. Anketiranci niso zaznali stranskih učinkov pri uživanju prehranskih dopolnil, kupljenih prek spleta.
Keywords: ponarejena prehranska dopolnila, spletno nakupovanje, javno zdravje, varnost javnega zdravja, magistrska dela
Published: 14.10.2020; Views: 399; Downloads: 102
.pdf Full text (1,35 MB)

4.
Konstruiranje robotske montažne priprave
Jaka Perme, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi, katera je nastala v sodelovanju s podjetjem Revoz d. d., smo predstavili obstoječo ročno vpenjalno pripravo. Opisali smo dosedanji postopek varjenja in lastnosti vpenjalne priprave ter določili razloge, zakaj je potrebno pripravo optimizirati. Proces snovanja priprave je potekal v več fazah. Pri načrtovanju smo določili zahtevnik, s pomočjo katerega smo oblikovali štiri koncepte za dodajanje zvarjenca v fazi koncipiranja. Za najbolj učinkovito rešitev se je izkazala rešitev z linearnim pomikom. Poleg konstruiranja rešitve dodajanja zvarjenca smo optimizirali tudi podsklope na celotni pripravi.
Keywords: avtomatizacija, avtomobilska industrija, konstruiranje, linearni pomik, varilna priprava
Published: 23.09.2020; Views: 241; Downloads: 43
.pdf Full text (6,62 MB)

5.
Zagotavljanje in naročanje zasebne varnosti v Republiki Sloveniji
Miha Dvojmoč, Miloš Beković, Gorazd Mandelj, Andrej Sotlar, Milan Vačovnik, Anja Babnik, Boštjan Ban, Eva Blatnik, Tina Dernovšek, Nika Gaberšek, Daniela Hozjan, Mitja Prešljić, 2019, professional monograph

Abstract: Smernice v obliki priročnika vključujejo znanja s širšega področja zagotavljanja varnosti, kot so zasebno varovanje, korporativna varnost in pravo javnega naročanja. Publikacija naročnike usmerja k lažjemu in pravilnejšemu izboru ponudnika zasebnovarnostnih storitev, temelji pa na analizi urejenosti področja zasebnega varovanja v kar 32 evropskih državah, na analizi značilnosti delovanja zasebnega varovanja v Sloveniji in na analizi javnega naročanja v Sloveniji. Med drugim priročnik še posebej opozarja na pomen kakovosti zasebnovarnostnih storitev, meril za izbiro ponudnika in primernega razmerja med kakovostjo ter ceno ponujenih storitev na trgu. Vključena so možna merila za naročanje oziroma izbor storitev zasebnega varovanja za različne sektorje (trgovino, javno upravo, industrijo, finančni sektor in fizične osebe – varovanje hiše), ki so pripravljeni specifično za slovenske razmere in so presek teoretičnega razmišljanja ter predlogov in izkušenj strokovnjakov iz gospodarske dejavnosti, na katero se nanašajo.
Keywords: zasebna varnost, javno naročanje, naročniki, ponudniki, merila naročanja
Published: 24.02.2020; Views: 703; Downloads: 115
URL Link to file

6.
Vpliv igrač na pojav razvajenosti pri otroku
Mateja Blatnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Vpliv igrač na pojav razvajenosti pri otroku sta v ospredju razvajenost, ki se lahko pojavi predvsem ob negativnem vplivu igrač, npr. ob njihovi preveliki količini, in to, kako razvajenost vpliva na otroka. Poudarek je na igračah, njihovem pomenu in vlogi za otroka, pa tudi na njihovem negativnem vplivu. Preučen je vpliv izobrazbe staršev na količino igrač pri otroku, kot tudi vpliv starosti staršev ter vpliv števila otrok v družini. Opisan in opredeljen je pojav razvajenosti. Nazadnje so navedene lastnosti razvajenega otroka. Delo obravnava tudi, kakšno vlogo ima spol staršev pri razvajenosti oziroma kako to vpliva na odzive otroka. Namen in cilj empiričnega dela je bil raziskati vpliv igrač na razvajenost pri otroku. Izvedena je bila raziskava na vzorcu 154 staršev predšolskih otrok na podlagi anketnega vprašalnika. Ugotovitve kažejo, da starši dobro poznajo pojav razvajenosti, a raziskave so pokazale, da imajo otroci doma velike količine igrač, kar nas ne preseneča, saj je ponudba igrač na trgu ogromna, starši jih svojim otrokom kupijo. Ob pravilnem pristopu staršev se odzivi, obnašanja in posledično tudi razvajenost umirijo, otroci prepoznajo pravilne načine in pristope ter se naučijo, kako izražati svoje občutke in želje, ter tudi, kako se temu primerno odzvati. Ugotovitve tako kažejo, da starši postavljajo meje kot tudi to, da otroci preizkušajo te meje prestopiti.
Keywords: igrače, negativen vpliv igrač, razvajenost, razvajen otrok, starši
Published: 22.08.2018; Views: 773; Downloads: 101
.pdf Full text (942,59 KB)

7.
Značilnosti spletnih nakupov ponarejenih zdravil
Eva Blatnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ponarejena zdravila so prisotna po celem svetu in zato ogrožajo vsakega izmed nas. Nahajajo se tako v fizično dostopnih lekarnah kot tistih, ki poslujejo prek spleta. Vse večja raba in razširjenost internetnih storitev je eden od glavnih razlogov, da je ta problematika postala globalna. Ljudje se za nakup zdravil prek spleta odločajo zaradi različnih razlogov. Na spletnega kupca zdravil vplivajo njegovo finančno stanje, navade, nameni nakupa in okolje, v katerem živi. Glavni razlog za spletni nakup zdravil je nižja cena spletnih zdravil. Pomembna razloga sta tudi udobje pri opravljanju nakupa in dostopnost zdravil v njihovem življenjskem okolju. Nekateri nakupujejo zdravila prek spleta tudi zato, ker v takšen nakup zaupajo, verjamejo v obljubljeno diskretnost pri nakupu ali pa preprosto ne zaupajo zdravstvenemu sistemu svoje države. Večina kupcev zdravil se ne zaveda ali ne obremenjuje z nevarnostmi, ki jih lahko povzroči zaužitje ponarejenega zdravila. Hkrati se večina spletnih kupcev zaveda, da obstajajo spletne lekarne, ki delujejo nezakonito. Kljub temu ne vedo, kako ločiti goljufive spletne lekarne od legalnih. V diplomskem delu smo poskušali ugotoviti, kakšni so motivi spletnih kupcev pri odločanju za (tvegan) spletni nakup zdravil in ali poznajo (prepoznajo) nelegalno delujoče spletne lekarne. Predstavili smo tudi situacijo ponarejenih zdravil v Sloveniji.
Keywords: zdravila, ponarejanje, ponarejena zdravila, spletni nakupi, spletne lekarne, tveganja, diplomske naloge
Published: 20.10.2017; Views: 1098; Downloads: 279
.pdf Full text (672,97 KB)

8.
A coalescence of two syndromes in a girl with terminal deletion and inverted duplication of chromosome 5
Danijela Krgović, Ana Blatnik, Ante Burmas, Andreja Zagorac, Nadja Kokalj-Vokač, 2014, original scientific article

Abstract: Background: Rearrangements involving chromosome 5p often result in two syndromes, Cri-du-chat (CdC) and Trisomy 5p, caused by a deletion and duplication, respectively. The 5p15.2 has been defined as a critical region for CdC syndrome; however, genotype-phenotype studies allowed isolation of particular characteristics such as speech delay, cat-like cry and mental retardation, caused by distinct deletions of 5p. A varied clinical outcome was also observed in patients with Trisomy 5p. Duplications of 5p10-5p13.1 manifest themselves in a more severe phenotype, while trisomy of regions distal to 5p13 mainly causes mild and indistinct features. Combinations of a terminal deletion and inverted duplication of 5p are infrequent in literature. Consequences of these chromosomal rearrangements differ, depending on size of deletion and duplication in particular cases, although authors mainly describe the deletion as the cause of the observed clinical picture. Case presentation: Here we present a 5-month-old Slovenian girl, with de novo terminal deletion and inverted duplication of chromosome 5p. Our patient presents features of both CdC and Trisomy 5. The most prominent features observed in our patient are a cat-like cry and severe malformations of the right ear. Conclusion: The cat-like cry, characteristic of CdC syndrome, is noted in our patient despite the fact that the deletion is not fully consistent with previously defined cat-like cry critical region in this syndrome. Features like dolichocephaly, macrocephaly and ear malformations, associated with duplication of the critical region of Trisomy 5p, are also present, although this region has not been rearranged in our case. Therefore, the true meaning of the described chromosomal rearrangements is discussed.
Keywords: deletion with inverted duplication of 5p, trisomy 5, cri-du-chat syndrome, cat-like cry, ear agenesis
Published: 28.06.2017; Views: 962; Downloads: 330
.pdf Full text (1,07 MB)
This document has many files! More...

9.
Theoretical model for determination of airspace capacity
Branko Lučovnik, Martin Lipičnik, Domenik Lebar, Janko Blatnik, 2002, review article

Abstract: In the last decade, the constant air traffic growth has brought certain problems as well. While aircraft production and airline functioning are being stimulated by the competition, the situation in air traffic control and in infrastructure component is completely different. Air traffic management (ATM) is still owned by the state. The state, however, is known for the fact of not being a good manager and is solving problems slowly and not efficiently because of its large administration. There is a very strong trade union movement functioning in ATM system, which makes several rational decisions impossible. Critics of the current ATM system in Europe warn of increasing problems-delays and operational expenses. The control component is the only one among the four components of air traffic, which has not been liberalised and harmonised yet. There is no competition in the fields of air traffic. All matters are taken care of by CAA or by semi-private companies, owned by the state. According to air carriers which have to put in 4-9% of business expenses into terminal-and over-flights charges, these expenses are far too heavy a burden.
Keywords: air traffic, airspace capacity
Published: 06.06.2017; Views: 796; Downloads: 83
.pdf Full text (3,30 MB)
This document has many files! More...

10.
MOTIVIRANJE ZAPOSLENIH NA BENCINSKEM SERVISU X
Natalija Blatnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Želja vsakega dobrega podjetja je dober poslovni rezultat, ta pa je v veliki meri odvisen od njegovih zaposlenih. Pri uspešnih in dobrih rezultatih ima veliko vlogo motivacija zaposlenih, ki odraža pripravljenost za delo in posledično doseganje dobrih rezultatov. Ker ima vsak posameznik svoja znanja, izkušnje, želje napredovanja in dokazovanja, lahko na delovnem mestu hitro pride do padca motivacije. Takšnim zaposlenim moramo dati možnost razvoja idej, saj kažejo visoko motiviranost in zagnanost za delo, kar je lahko zelo pozitivno za podjetje. Če imamo v podjetju zaposlene, ki so visoko motivirani, se lahka zgodi, da to prenesejo še na ostale zaposlene. Ker je motivacija že stalna tema v podjetju, jo skušajo velikokrat izmeriti. Te teme sem se lotila, saj me je zanimalo, kako motivirani so zaposleni na bencinskem servisu x. Ugotovila sem, da je zaposlenim vedno najpomembnejše, da so za svoje delo pohvaljeni, saj bodo tako delo opravljali z veseljem. Če podjetje skrbi za motivacijo, jim nudi dobro plačano delo, ugodne delovne razmere, ob dobrem poslovnem rezultatu pa primerne nagrade, bodo zaposleni motivirani. V diplomskem projektu boste lahko spoznali, kateri dejavniki pri delu so jim najpomembnejši in katerega so uvrstili na zadnje mesto. Ker pa je delovnik vse dni v tednu, tako nedelje kot prazniki, zaposleni kot največji demotivator opredelijo prav to. Kljub temu pa so zaposleni ponosni, da so zaposleni v podjetju.
Keywords: Motivacija, vrste motivov, napredovanje zaposlenih, motivacijski dejavniki, motivacijska potovanja, strokovno izobraževanje
Published: 09.11.2016; Views: 990; Downloads: 125
.pdf Full text (1,46 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica