| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpeljava orodja za spremljanje porazdeljenih telekomunikacijskih sistemov
Aleks Sagadin, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo predstavili vpeljavo orodja za spremljanje v obstoječi porazdeljeni telekomunikacijski sistem, ki hrani in obdeluje podatke telefonskih klicev, in ki je v lasti podjetja S&T Iskratel d.o.o. Raziskali smo področje porazdeljenih sistemov v telekomunikacijah, predstavili aplikacijo, v katero bomo vpeljali spremembe in raziskali tehnologije ter orodja, ki smo jih v nadaljevanju uporabili. Predstavili smo tudi kakšni tipi spremljanj na IT področju obstajajo. Za spremljanje sistemov smo naredili primerjavo treh orodij to so Prometheus, InfluxDB in Zabbix. Orodje, ki smo ga uporabili pri vpeljavi za spremljanje, je Prometheus, za pomoč pri sami vizualizaciji podatkov,v pa smo uporabili tudi orodje Grafana. Identificirali smo različne metrike, ki se lahko pri tem orodju uporabljajo za spremljanje, prav tako pa tudi njihovo uporabo. V nadaljevanju pa smo z uporabo orodja izvedli tudi implementacijo v aplikacijo in s tem primerjali rezultate z obstoječo uporabo.
Ključne besede: porazdeljen sistem, spremljanje, metrike, Prometheus, Grafana
Objavljeno v DKUM: 24.05.2023; Ogledov: 62; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

2.
Evaluation and comparison of software quality within modern web applications : master's thesis
Ilija Tomić, 2022, magistrsko delo

Opis: In this thesis, we developed two different full-stack applications using two different approaches. In the first approach, we were focused on the goal to create the application with zero technical debt taking as much time as needed. In the second approach, we took a different strategy for app development. The goal was to develop the second application in the shortest time possible to get to a product that is good enough for deployment in the real world. To achieve that, we were willing to take on technical debt, which meant that we would need to repay that debt later. We took some shortcuts, did not write tests, and ignored non-critical and minor bugs. We were able to analyze both approaches, compare them, and decide which was the most effective approach. To analyze software quality, we used the code quality inspection platform SonarQube. If done correctly, the second approach gets results faster than the first. The best plan of action would be to take some shortcuts and start repaying created debt as soon as possible, for example, right after the delivery deadline.
Ključne besede: technical, debt, quality, comparison, SonarQube
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 214; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

3.
Identifikacija in analiza orodij za merjenje in izračun programskih metrik
Saša Dokić, 2022, diplomsko delo

Opis: Merjenje je zelo pomemben del programskega inženirstva, saj nam pomaga pri ocenjevanju in razumevanju kakovosti programske opreme ter izboljšanju procesov in produktov, povezanih z njo. V diplomskem delu smo raziskali pomen merjenja programske opreme, metrike programske opreme ter podrobneje opisali nekatere programske metrike in orodja, ki se uporabljajo za njihov izračun. Izbrali smo odprtokoden projekt, na katerem smo preizkusili tri orodja. Rezultate izračunanih metrik smo analizirali in jih med seboj tudi primerjali.
Ključne besede: programska oprema, metrike programske opreme, katalog orodij, kakovost programske opreme
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 174; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

4.
Priprava in izvedba celovitega testiranja na primeru namizne aplikacije : diplomsko delo
Jure Zavratnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Tehnologija predstavlja velik del našega vsakdana, zato je pomembno, da se lahko nanjo zanesemo. Dobra pokritost funkcionalnosti teh aplikacij s testi pa prinaša občutek sigurnosti, ki je nujno potreben za dobro delovanje po objavi. Na žalost je pokritost s testi še vedno premajhna. Skozi diplomsko delo bomo spoznali celoten cikel testiranja, posebej se bomo osredotočili na testiranje enot, avtomatsko funkcionalno testiranje in testiranje uporabnosti ter dobre prakse, kasneje pa testiranje izvedli na namizni aplikaciji. Predstavili bomo tudi par orodij za izvajanje testiranja, napisali testni plan, v praksi pa preizkusili ogrodje JUnit in orodje Katalon Stuido ter izvedli testiranje uporabnosti s pomočjo uveljavljenega vprašalnika.
Ključne besede: testni plan, cikel testiranja, testiranje enot, funkcionalno testiranje, testiranje uporabnosti
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 174; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (803,40 KB)

5.
OTS 2022 Sodobne informacijske tehnologije in storitve : zbornik petindvajsete konference, Maribor, 7. in 8. september 2022
2022, zbornik

Opis: V zborniku petindvajsete konference OTS 2022 so objavljeni prispevki strokovnjakov s področja informatike, v katerih so predstavljene izkušnje in, skozi konkretne projekte, dokazano uspešni pristopi in dobre prakse naslavljanja arhitekturnih izzivov, povezanih z vpeljavo umetne inteligence in strojnega učenja, zasnove in vpeljave rešitev poslovne inteligence, učinkovite obdelave velepodatkov in podatkovnih tokov, apliciranja vzorcev pri zasnovi mikrostoritvenih in brezstrežniških arhitektur, uporabe zmožnosti tehnologij veriženja blokov in decentraliziranih aplikacij, digitalne preobrazbe in posodobitve IKT rešitev na osnovi funkcionalnosti, ki jih omogočajo digitalne denarnice, apliciranja agilnih metod ter izboljšanjem odzivnosti pri zagotavljanju učinkovite podpore poslovnim procesom, integracije sistemov in razvoja podpornih storitev pametnega doma, telemedicine in zelenega prehoda, razvoja in optimizacije mobilnih, spletnih in oblačnih rešitev ter uporabe sodobnih in aktualnih, tudi odprtokodnih, tehnologij pri razvoju naprednih informacijskih rešitev in storitev.
Ključne besede: informatika, informacijske tehnologije, programsko inženirstvo, informacijske rešitve, digitalna preobrazba, razvoj mobilnih in spletnih rešitev, poslovna inteligenca, umetna inteligenca in strojno učenje, obdelava velepodatkov in podatkovnih tokov, agilne metode, tehnologije veriženja blokov, kibernetska varnost
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 297; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (44,60 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Razvoj aplikacije za spremljanje otrokovega razvoja : diplomsko delo
Tjaša Ornik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo načrtovali in razvili namizno aplikacijo, s pomočjo katere lahko zdravstveni delavci spremljajo otrokovo rast in razvoj. Aplikacija je implementirana v programskem jeziku C# in zasnovana s pomočjo Windows Forms. Funkcionalnosti aplikacije vključujejo spremljanje višine, teže in obsega glavice pri otrocih, starih do treh let. S temi podatki lahko uporabniki preverjajo, ali otrok dosega določene standarde v rasti glede na uveljavljene percentilne tabele mejnikov za rast in razvoj otrok, zbrane in teoretično opisane v diplomski nalogi. Prav tako aplikacija beleži nekatere druge otrokove podatke in njihovo zdravstveno stanje. Aplikacija je zdravstvenim delavcem lahko v veliko pomoč, saj jim pomaga in olajša marsikatero odločitev pri vsakodnevnem delu.
Ključne besede: namizna aplikacija, otrok, rast in razvoj, percentilne tabele, digitalizacija
Objavljeno v DKUM: 25.03.2022; Ogledov: 1189; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

7.
8.
9.
Detailed specification and backlog document for the implementation of the DEP
Lucija Brezočnik, Mitja Gradišnik, Viktor Taneski, Tina Beranič, Muhamed Turkanović, 2019, elaborat, predštudija, študija

Objavljeno v DKUM: 04.02.2020; Ogledov: 805; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

10.
DEP concepts and needs analysis report
Aleš Zamuda, Tina Beranič, Muhamed Turkanović, Jorge Martinez Gil, Mario Pichler, Guillaume Doukhan, Claire Belet, 2018, elaborat, predštudija, študija

Objavljeno v DKUM: 08.03.2019; Ogledov: 1093; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1013,30 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici