| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 140
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje vpenjalne priprave snemalca ležajev
Alen Kmetec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega konstruiranje nove vpenjalne priprave za obdelavo ročic snemalca ležajev. Predstavljen je proces konstruiranja od določitve zahtevnika do osnovnih preračunov, modeliranja in izdelave tehniške dokumentacije v programu Solidworks. Predstavljena je tudi končna podoba vpenjalne priprave in težave, s katerimi smo se soočali med konstruiranjem.
Ključne besede: konstruiranje, vpenjalna priprava, snemalec ležaja, Unior
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 79; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)

2.
Stroj za upogibanje jeklenih kavljev
Tomaž Gungl, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izdelavo stroja za upogibanje polizdelkov, ki bo v podjetju Avtomatizacija industrijskih procesov, proizvodnja, Izidor Gungl, s. p., nadomestil dva stara ročna upogibna stroja. Opisana je metoda postopkov konstruiranja naprave, od načrtovanja do faze povezave vseh delov v delujoč avtomatizirani stroj. V času njegovega nastajanja smo izbrali primerne variante in jih ustrezno ovrednotili. Stroj je uspešno izdelal prve kavlje. Dokončani stroj in faze njegovega nastajanja so prikazani s slikovnim gradivom.
Ključne besede: pnevmatika, avtomatizacija, upogibni stroj
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 59; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

3.
Rekonstrukcija elektromotorja POLY 14 ELKO
Ismail Nurcheski, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu želimo doseči rekonstrukcijo elektromotorja. Konstrukcija strojnih elementov bo potekala v programskem paketu SolidWorksu. Motor je imel 400W moči, želeli moč 550W. Naši cilj je tudi izračunati življenske dobe ležajev. Več kot očitna sprememba moči elektromotorja je vplivala na dimenzije le-tega. Ključni rezultati zavzemajo spremembo številov vrtljajev elektromotorja. Rezultati so opisani na koncu diplomskega dela.
Ključne besede: elektromotor, stator, rotor, gred, ležaj, konstuiranje.
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 53; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

4.
Konstruiranje posameznih strojev in naprav valjarske linije za pločevino
Luka Krajnc, 2022, magistrsko delo

Opis: V podjetju Oprema Ravne, d. o. o., smo na oddelku razvoja in konstrukcije dobili projekt konstruiranja linije za valjanje pločevine. S proučevanjem ustrezne dispozicijske dokumentacije, poslane s strani naročnika, smo začeli z idejno-zasnovnim modeliranjem. Upoštevajoč želje in zahteve kupca so se naredili detajlni modeli delov, komponent, strojev, naprav in celotne linije. Po ustreznih in urejenih tridimenzionalnih modelih se je naredila še pripadajoča tehniška dokumentacija. Končni izdelek se je nato v zahtevanih oblikah in formatih poslal naročniku.
Ključne besede: konstruiranje, valjarska linija, stroji in naprave
Objavljeno v DKUM: 03.06.2022; Ogledov: 117; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (9,56 MB)

5.
Uporaba avtonomnega mobilnega robota (AMR) ter konstrukcija priklopnega modula za uporabo v intralogistiki
Fatlind Racaj, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo reševali problem v intralogistiki v podjetju SIJ Ravne Systems. Analizirali smo proces transporta orodja na CNC stroje in proces transporta brusnih segmentov na brusilne stroje. Pri prvem procesu smo izvedli logistično analizo, kjer smo si pri pridobivanju podatkov pomagali s QR-kodami. Pri procesu transporta brusnih segmentov smo podatke pridobili s strani podjetja. Glede na analizo podatkov smo se nato odločili za uporabo AMR in temu primerno tudi sestavili načrt s koraki vse do implementacije AMR v proizvodnjo. Glavna naloga je bila konstruiranje in izdelava modula, ki služi za priklop AMR na regal. Tako modul kot tudi regal smo razvili od ideje pa vse do prototipa.
Ključne besede: Intralogistika, AMR, Priklopni modul, QR koda, Konstruiranje, CAD
Objavljeno v DKUM: 06.05.2022; Ogledov: 245; Prenosov: 0

6.
Analiza konstrukcijskih rešitev pokrova pralnega stroja Asko : diplomsko delo
Nejc Slemenjak, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se navezuje na rekonstrukcijo zgornjega pokrova pralnega stroja znamke Asko. Ob obratovanju pralnega stroja pri višjih obratih prihaja na pokrovu do nihanja in povečanih vibracij. Za zmanjševanje nihanja in vibracij je ključno, da prva lastna frekvenca presega obratovalno območje pralnega stroja, saj tako ne pride do pojava resonance. Izvedli smo primerjavo pomikov med testnimi pokrovi in ugotovili, da je najbolj smiselno nadaljevati s pokrovi s spremenjeno obliko. V programskem okolju Siemens NX smo konstruirali različne izvedbe pokrovov, ki smo jim z numeričnimi analizami izračunali lastne frekvence in prve lastne oblike. Nato smo se skupaj z oddelkom Produktnega oblikovanja odločili za najprimernejšo izvedbo glede na dinamične lastnosti, izdelavo, funkcionalnost, videz in ekonomiko.
Ključne besede: prali stroj, lastne frekvence, vibracije, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 280; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

7.
Konstruiranje razmetovalnika silaže : diplomsko delo
Davor Kos, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje razmetovalnika silaže s pogonom prek hidromotorja in kardanske gredi. Predstavljene so lastnosti že obstoječih razmetovalnikov, opisan je tudi test razmetovalnika med delom. V nadaljevanju dela sledita snovanje in konstruiranje stroja ter preračun zvara in sornika. Izdelek je skonstruiran v modelirnem programu SolidWorks. Prikazani so končni model in rezultati dela.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, preračuni, razmetovalnik
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 278; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

8.
Modelno zasnovano vodenje sinhronskega motorja z delno implementacijo na CLA koprocesorski enoti krmilnikov družine C2000 : magistrsko delo
Matic Bračko, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno modelno snovanje algoritma za vodenje motorjev za obstoječi elektromehanski pretvornik AEK, ki bo vgrajen na električno kolo. Za potrebe preizkusa algoritma smo pripravili simulacijski model sistema električnega kolesa, s katerim smo preizkusili ustreznost izbranih komponent, kot tudi robustnost in zanesljivost delovanja zasnovanega algoritma. Po uspešni simulaciji smo delovanje algoritma preizkusili še na preizkuševališču. Z namenom pospeševanja računanja algoritma za vodenje motorja smo del algoritma prestavili na CLA (Control Loop Accelerator) enoto uporabljenega digitalnega signalnega krmilnika Texas Instruments TMS320F28069, nameščenega v pretvorniku, s čimer smo sprostili glavno procesorsko jedro za časovno manj kritične operacije.
Ključne besede: FOC, FW, CLA, SVM, IPMSM
Objavljeno v DKUM: 14.02.2022; Ogledov: 225; Prenosov: 0

9.
Zasnova paralelnega manipulatorja - hexapod : diplomsko delo
Matic Sitar, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja zasnovo hexapoda ali Stewartove ploščadi. Namen diplomske naloge je zasnovati Stavartovo ploščad za simulacijo vožnje in jo primerjati z že obstoječem tržišču. V diplomski nalogi smo opredelili vrste manipulatorjev. Obravnavali smo prostorske stopnje ter kinematiko Stewartove ploščadi. S pomočjo programskega paketa SolidWorks, SolidWorks Simulation in Microsoft Excel je zasnovana izvedba manipulatorja ter opredeljena osnovna konstrukcija.
Ključne besede: hexapod, Stewartova ploščad, SolidWorks, zasnova
Objavljeno v DKUM: 29.10.2021; Ogledov: 391; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

10.
Razvoj vmesnika za vodenje BLDC motorjev : diplomsko delo
Erik Voh, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje potek razvoja vmesnika za vodenje BLDC motorjev. V začetku dela je predstavljen robot Farmbeast in motorji, ki jih uporablja. Nato je predstavljen razvoj vmesnika, od načrtovanja in izdelave tiskanega vezja, algoritma za mikrokrmilnik do načrtovanja ohišja. Na vmesnik lahko priključimo do dva brezkrtačna enosmerna motorja s pripadajočimi Hall-ovimi senzorji, preko katerih sistem zazna vrtenje motorja in nato nadzira njegovo hitrost. Možna je priključitev tudi dodatnih senzorjev ali drugih naprav ter krmilnikov preko prostega priključka za I2C protokol. Na razvitem vmesniku smo testirali, kako hitro je zmožen sprejemati poslane zahtevke iz računalnika, ali je možno iz njega dobiti podatke o prevoženi razdalji ter ali je zmožen dovolj hitro zajemati podatke iz senzorjev in jih obdelovati. Ker z vmesnikom komuniciramo preko UDP protokola, ga je možno povezati tudi v Robotski operacijski sistem ROS. Na koncu testiranja smo ugotovili, da je primeren za uporabo na robotu Farmbeast.
Ključne besede: ROS, BLDC motor, ESP32, Farmbeast
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 248; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici