| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 137
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Konstruiranje posameznih strojev in naprav valjarske linije za pločevino
Luka Krajnc, 2022, master's thesis

Abstract: V podjetju Oprema Ravne, d. o. o., smo na oddelku razvoja in konstrukcije dobili projekt konstruiranja linije za valjanje pločevine. S proučevanjem ustrezne dispozicijske dokumentacije, poslane s strani naročnika, smo začeli z idejno-zasnovnim modeliranjem. Upoštevajoč želje in zahteve kupca so se naredili detajlni modeli delov, komponent, strojev, naprav in celotne linije. Po ustreznih in urejenih tridimenzionalnih modelih se je naredila še pripadajoča tehniška dokumentacija. Končni izdelek se je nato v zahtevanih oblikah in formatih poslal naročniku.
Keywords: konstruiranje, valjarska linija, stroji in naprave
Published in DKUM: 03.06.2022; Views: 73; Downloads: 28
.pdf Full text (9,56 MB)

2.
Uporaba avtonomnega mobilnega robota (AMR) ter konstrukcija priklopnega modula za uporabo v intralogistiki
Fatlind Racaj, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo reševali problem v intralogistiki v podjetju SIJ Ravne Systems. Analizirali smo proces transporta orodja na CNC stroje in proces transporta brusnih segmentov na brusilne stroje. Pri prvem procesu smo izvedli logistično analizo, kjer smo si pri pridobivanju podatkov pomagali s QR-kodami. Pri procesu transporta brusnih segmentov smo podatke pridobili s strani podjetja. Glede na analizo podatkov smo se nato odločili za uporabo AMR in temu primerno tudi sestavili načrt s koraki vse do implementacije AMR v proizvodnjo. Glavna naloga je bila konstruiranje in izdelava modula, ki služi za priklop AMR na regal. Tako modul kot tudi regal smo razvili od ideje pa vse do prototipa.
Keywords: Intralogistika, AMR, Priklopni modul, QR koda, Konstruiranje, CAD
Published in DKUM: 06.05.2022; Views: 126; Downloads: 0

3.
Analiza konstrukcijskih rešitev pokrova pralnega stroja Asko : diplomsko delo
Nejc Slemenjak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se navezuje na rekonstrukcijo zgornjega pokrova pralnega stroja znamke Asko. Ob obratovanju pralnega stroja pri višjih obratih prihaja na pokrovu do nihanja in povečanih vibracij. Za zmanjševanje nihanja in vibracij je ključno, da prva lastna frekvenca presega obratovalno območje pralnega stroja, saj tako ne pride do pojava resonance. Izvedli smo primerjavo pomikov med testnimi pokrovi in ugotovili, da je najbolj smiselno nadaljevati s pokrovi s spremenjeno obliko. V programskem okolju Siemens NX smo konstruirali različne izvedbe pokrovov, ki smo jim z numeričnimi analizami izračunali lastne frekvence in prve lastne oblike. Nato smo se skupaj z oddelkom Produktnega oblikovanja odločili za najprimernejšo izvedbo glede na dinamične lastnosti, izdelavo, funkcionalnost, videz in ekonomiko.
Keywords: prali stroj, lastne frekvence, vibracije, konstruiranje
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 231; Downloads: 58
.pdf Full text (2,38 MB)

4.
Konstruiranje razmetovalnika silaže : diplomsko delo
Davor Kos, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje razmetovalnika silaže s pogonom prek hidromotorja in kardanske gredi. Predstavljene so lastnosti že obstoječih razmetovalnikov, opisan je tudi test razmetovalnika med delom. V nadaljevanju dela sledita snovanje in konstruiranje stroja ter preračun zvara in sornika. Izdelek je skonstruiran v modelirnem programu SolidWorks. Prikazani so končni model in rezultati dela.
Keywords: konstruiranje, dimenzioniranje, preračuni, razmetovalnik
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 219; Downloads: 69
.pdf Full text (2,61 MB)

5.
Modelno zasnovano vodenje sinhronskega motorja z delno implementacijo na CLA koprocesorski enoti krmilnikov družine C2000 : magistrsko delo
Matic Bračko, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno modelno snovanje algoritma za vodenje motorjev za obstoječi elektromehanski pretvornik AEK, ki bo vgrajen na električno kolo. Za potrebe preizkusa algoritma smo pripravili simulacijski model sistema električnega kolesa, s katerim smo preizkusili ustreznost izbranih komponent, kot tudi robustnost in zanesljivost delovanja zasnovanega algoritma. Po uspešni simulaciji smo delovanje algoritma preizkusili še na preizkuševališču. Z namenom pospeševanja računanja algoritma za vodenje motorja smo del algoritma prestavili na CLA (Control Loop Accelerator) enoto uporabljenega digitalnega signalnega krmilnika Texas Instruments TMS320F28069, nameščenega v pretvorniku, s čimer smo sprostili glavno procesorsko jedro za časovno manj kritične operacije.
Keywords: FOC, FW, CLA, SVM, IPMSM
Published in DKUM: 14.02.2022; Views: 181; Downloads: 0

6.
Zasnova paralelnega manipulatorja - hexapod : diplomsko delo
Matic Sitar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja zasnovo hexapoda ali Stewartove ploščadi. Namen diplomske naloge je zasnovati Stavartovo ploščad za simulacijo vožnje in jo primerjati z že obstoječem tržišču. V diplomski nalogi smo opredelili vrste manipulatorjev. Obravnavali smo prostorske stopnje ter kinematiko Stewartove ploščadi. S pomočjo programskega paketa SolidWorks, SolidWorks Simulation in Microsoft Excel je zasnovana izvedba manipulatorja ter opredeljena osnovna konstrukcija.
Keywords: hexapod, Stewartova ploščad, SolidWorks, zasnova
Published in DKUM: 29.10.2021; Views: 317; Downloads: 47
.pdf Full text (2,53 MB)

7.
Razvoj vmesnika za vodenje BLDC motorjev : diplomsko delo
Erik Voh, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje potek razvoja vmesnika za vodenje BLDC motorjev. V začetku dela je predstavljen robot Farmbeast in motorji, ki jih uporablja. Nato je predstavljen razvoj vmesnika, od načrtovanja in izdelave tiskanega vezja, algoritma za mikrokrmilnik do načrtovanja ohišja. Na vmesnik lahko priključimo do dva brezkrtačna enosmerna motorja s pripadajočimi Hall-ovimi senzorji, preko katerih sistem zazna vrtenje motorja in nato nadzira njegovo hitrost. Možna je priključitev tudi dodatnih senzorjev ali drugih naprav ter krmilnikov preko prostega priključka za I2C protokol. Na razvitem vmesniku smo testirali, kako hitro je zmožen sprejemati poslane zahtevke iz računalnika, ali je možno iz njega dobiti podatke o prevoženi razdalji ter ali je zmožen dovolj hitro zajemati podatke iz senzorjev in jih obdelovati. Ker z vmesnikom komuniciramo preko UDP protokola, ga je možno povezati tudi v Robotski operacijski sistem ROS. Na koncu testiranja smo ugotovili, da je primeren za uporabo na robotu Farmbeast.
Keywords: ROS, BLDC motor, ESP32, Farmbeast
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 216; Downloads: 30
.pdf Full text (3,38 MB)

8.
Razvoj razširitvene plošče za nadzor parametrov BLDC-motorjev : diplomsko delo
Valentin Podkrižnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisna razvoj razširitvene plošče za nadzor parametrov brezkrtačnih enosmernih elektromotorjev – BLDC motorjev. V začetku je predstavljena sama zgradba in različne vrste BLDC motorjev in teoretična osnova delovanja in možni načini krmiljenja. Po pregledu teorije sledi pregled razširitvene plošče, postopek načrtovanja, izbira merjenih fizikalnih količin, opis izbranih komponent na razširitveni plošči, razlaga programske kode in opis postopka zasnove ohišja in možne montaže na avtonomni kmetijski robot. K končnem delu so predstavljeni še rezultati testiranja in zaključne ugotovitve. Končni produkt diplomskega dela je razširitveno elektronsko vezje, ki izvaja meritve električnega toka, ki teče do posameznega motorja avtonomnega kmetijskega robota. Meritve izvaja s 16-bit resolucijo, ki poda dovolj zanesljive podatke, dovolj hitro in nepotrebno ne obremenjuje krmilnika. Z natančnejšo izbiro komponent bi bilo mogoče končno različico vezja še nekoliko zmanjšati, da bi bila mogoča pritrditev znotraj ohišja avtonomnega kmetijskega robota, prav tako pa tudi zmanjšati ceno izdelave. Po pregledu sorodnih produktov na trgu nisem zasledil produkta, ki bi bil zelo podoben, ampak je pogosto to opravljeno na samem krmilniku, kar prinaša neko inovacijo v smislu dodatka k krmilnikom BLDC motorjev, ki te funkcije ne omogočajo.
Keywords: BLDC motor, električni tok, razširitvena plošča, A/D pretvornik
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 201; Downloads: 15
.pdf Full text (2,15 MB)

9.
Študija izvedljivosti avtomatiziranih meritev preklopnih časov relejev : diplomsko delo
Žiga Maček, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izvedli študijo izvedljivosti avtomatiziranih meritev preklopnih časov relejev. Program za avtomatizacijo meritev smo naredili v programskem paketu LabVIEW. Najprej smo meritve izvedli z osciloskopom. S tem smo dobili referenčne vrednosti za primerjavo rezultatov. V nadaljevanju smo izvedli meritve s programom LabVIEW. Vrednosti, ki smo jih dobili, smo nato primerjali z referenčnimi vrednostmi in izračunali relativne pogreške za vsak rele. Ugotovili smo, da so vsi pogreški pod mejo največjega dopustnega pogreška 5 %. S tem smo potrdili možnost izvedbe avtomatiziranih meritev.
Keywords: Rele, Vklopni čas, Izklopni čas
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 196; Downloads: 8
.pdf Full text (2,60 MB)

10.
Konstruiranje in dimenzioniranje progresivnega preoblikovalnega orodja : diplomsko delo
Mijo Mlinarević, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi prikazano, kako poteka konstruiranje in dimenzioniranje preoblikovalnega orodja osnovnega koncepta preoblikovanja, ki smo ga dobili od naročnika, do končne konstrukcije orodja, ki je prvi korak pri procesu izdelave potrebne dokumentacije, ki se uporabi za izdelavo progresivnega preoblikovalnega orodja. Prikazane so omejitve in smernice, ki nam določajo, na kakšen način je potrebno orodje izdelati, da najboljše služi svojemu namenu in se finančno najbolj obrestuje tako podjetju, ki ga izdeluje, kot tudi podjetju, ki ga uporablja. Orodje, ki smo ga skonstruirali, je izvedeno iz treh osnovnih sklopov, ki smo jih dopolnjevali in prilagajali skozi potek konstruiranja in dimenzioniranja. Prikazani so preračuni, ki nas vodijo pri izbiri pravih komponent, da bo orodje popolnoma funkcionalno. Tako je prikazan potek in razmišljanje, ki ga uporabljamo pri izdelavi konstrukcije progresivnega preoblikovalnega orodja v 3D risarskem programu Siemens NX.
Keywords: konstruiranje, dimenzioniranje, orodje, dokumentacija
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 282; Downloads: 42
.pdf Full text (1,79 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica