| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 139
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Proces zaposlovanja in usposabljanja kadrov v podjetju Berlitz Slovenija d.o.o.
Ana Iskra, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Prvi del diplomske naloge vključuje teoretični del, kjer predstavimo najpomembnešje kadrovske procese, in sicer ključne faze od planiranja do izobraževanja in usposabljanja. V drugem, empiričnem delu, pa predstavljamo osnovne podatke o podjetju ter praktično izvedbo celotnega procesa zaposlovanja kadrov v izbranem podjetju Berlitz Slovenija d.o.o. Planiranje kadrov ocenimo s pomočjo SWOT metode. Predlagamo nekaj ukrepov za izboljšave oziroma spremembe pri poteku kadrovskih procesov, da bi sicer dobro urejeno kadrovska funkcija delovala še uspešneje.
Ključne besede: kadri, zaposlovanje, organizacija
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 773; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (678,95 KB)

2.
SAMOZAPOSLOVANJE V ZASAVSKI REGIJI
Janez Kortnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V tem diplomskem delu obravnavamo problematiko samozaposlovanja v Zasavski regiji. V teoretičnem razdelku opišemo samozaposlovanje in brezposelnost ter proces pri ustanavljanju lastnega podjetja. V raziskovalnem oziroma empiričnem delu primerjamo ključne kazalce o gibanju zaposlovanja, samozaposlovanja ter brezposelnosti v Zasavski regiji glede na Slovenijo. Analiziramo podatke za daljše časovno obdobje (od leta 2005 do 2014 oziroma 2015), pri čemer nas najbolj zanima, kako je na te pojave vplivala gospodarska kriza. Med drugim smo ugotovili, da je bil porast samozaposlenih oseb v Zasavski regiji v obdobju krize relativno višji kakor na ravni države, vendar pa kljub temu relativni napredek na tem področju ni mogel nadomestiti velikih izgub delovno aktivnega prebivalstva. Pomeni, da samozaposlovanje težav ni moglo odpraviti, lahko jih je le ublažilo. Ocenjujemo, da je pri pozitivnih premikih odigral pomembno vlogo Zavod republike Slovenije za zaposlovanje – Območna služba Trbovlje preko izvajanja programov aktivne politike zaposlovanja.
Ključne besede: samozaposlovanje, delovno aktivno prebivalstvo, brezposelnost, Zasavska regija
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 917; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (658,32 KB)

3.
FLUKTUACIJA IN ABSENTIZEM V UPRAVNI ENOTI LJUBLJANA
Branka Tominšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes vse bolj prevladuje stališče, da je delavec dejansko najpomembnejše premoženje organizacije. Zato je pomembno, da se trudi izbrati, a tudi obdržati uspešen kader. Najpogostejši domnevni vzroki za zapuščanje organizacije so nezadovoljstvo delavcev, nizke plače, slabo organizacijsko vzdušje, nemotiviranost in nezmožnost osebnostne rasti oziroma napredovanja … Vsi ti razlogi lahko pripeljejo do fluktuacije in absentizma, možni pa so še mnogi drugi, bolj zapleteni in skriti razlogi.. Razumevanje in obvladovanje obeh dejavnikov je zaradi običajno negativnih vplivov na uspešnost organizacije pomembno oziroma nujno. V diplomskem delu smo v teoretičnem delu predstavili analizo in dejavnike, ki vplivajo na fluktuacijo in absentizem. V drugem, raziskovalnem oziroma empiričnem delu, pa smo se osredotočili na analizo v Upravni enoti Ljubljana. Prikazali smo obseg in strukturo fluktuacije in absentizma od leta 2010 do 2015 ter na osnovi ankete med zaposlenimi nekatere dejavnike zadovoljstva in motivacije pri delu. Ugotovili smo, da je stopnja flukuacije pričakovana oziroma normalna, stopnja absentizma pa zaskrbljujoče velika - ter podali nekaj predlogov za izboljšave.
Ključne besede: - Upravna enota Ljubljana - Zaposlovanje kadrov - Fluktuacija - Absentizem
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1724; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

4.
VLOGA IN POMEN SAMOZAPOSLOVANJA V POMURSKI REGIJI
Daniel Magyar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo samozaposlovanje, ki je eden izmed načinov zaposlitve posameznikov, predvsem mladih. V teoretičnem delu povzemamo predvsem pojav brezposelnosti in pomen samozaposlovanja pri zmanjševanju tega problema, motivacijo, potrebne lastnosti in pogoje za samozaposlovanje ter njegove prednosti in slabosti. Cilj diplomskega dela je analizirati probleme brezposelnosti in samozaposlovanja v Sloveniji, predvsem v Pomurju in posebej v okviru madžarske narodne skupnosti. Dokaj podrobno predstavljamo obsežen nabor ukrepov, ki je bil v minulih letih v Pomurju izveden na tem področju. Poskušali smo odgovoriti na temeljno vprašanje, zakaj se podjetniki podajo na podjetniško pot kljub tveganju, ki jih lahko doleti. V okviru brezposelnosti in samozaposlovanja v Pomurju smo zastavili tri hipoteze in preverjali njihovo veljavnost. Zaključujemo s predlogi morebitnih sprememb pri spodbujanju in razvoju samozaposlovanja.
Ključne besede: Brezposelnost, samozaposlitev, subvencije, mladi na trgu dela, ustanovitev podjetja, samozaposlovanje v Pomurju.
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1113; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (558,49 KB)

5.
PRIMERJAVA BREZPOSELNOSTI MED OSREDNJOSLOVENSKO IN PODRAVSKO REGIJO
Maja Špendal, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V Sloveniji je brezposelnost pereč problem. V tej diplomski nalogi smo primerjali brezposelnost med največjima slovenskima regijama: Osrednjeslovensko in Podravsko. V teoretičnem delu smo opredelili definicije pojmov, povezanih z brezposelnostjo. Predstavili smo nabor ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejema z namenom, da bi povečala zaposlenost, zaposljivost in zmanjšala brezposelnost. V empiričnem delu diplome naloge smo primerjali Osrednjeslovensko in Podravsko regijo ter raven brezposelnosti v obeh regijah v obdobju od 2005 do 2016. Prav tako smo primerjali število brezposelnih, vključenih v izvajanje različnih ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Te primerjave so nam pomagale pri izvedbi raziskave, s katero smo odgovorili na dve raziskovalni vprašanji, v katerih smo primerjali število in delež brezposelnih v obeh regijah zaradi stečajev in presežnih delavcev ter vključenost brezposelnih v ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Ugotovili smo, da je delež brezposelnih od vseh brezposelnih, ki so izgubili zaposlitev zaradi stečaja ali so bili določeni kot presežni delavci, večji v Osrednjeslovenski regiji, kar je bilo v nasprotju z našim pričakovanjem. Potrdili pa smo utemeljeno domnevo, da je delež brezposelnih oseb, vključenih v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, pomembno večji v Podravski regiji.
Ključne besede: brezposelnost, Osrednjeslovenska regija, Podravska regija, aktivna politika zaposlovanja
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 963; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (880,02 KB)

6.
ZAPOSLOVANJE KADROV V MANJŠEM PODJETJU “X”
Petra Primožič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Zaposlovanje kadrov v manjšem podjetju pogosto vsebuje številne posebnosti ter predstavlja velik izziv, saj običajno kadrovska zasedba podjetja ne omogoča, da bi se tem opravilom s polnim delovnim časom posvetila ena ali več oseb. Postopek zaposlovanja oziroma kadrovanja je tako v podjetju razdeljen med več oseb, ki delo opravljajo poleg siceršnjih ključnih zadolžitev v podjetju. Do določene mere so tudi predpisi, na primer Zakon o delovnih razmerjih, prilagojeni manjšim delodajalcem, vendar morajo tudi manjši delodajalci sicer spoštovati ustrezne predpise in smiselno urediti notranje poslovanje na kadrovskem področju svojim objektivnim zmožnostim. V tem diplomskem delu predstavljamo teoretična spoznanja o procesu zaposlovanja kadrov, v empiričnem delu pa predstavljamo dejavnost, organizacijsko in kadrovsko strukturo podjetja »X« ter podrobno analiziramo proces zaposlovanja. V zaključnem delu predlagamo seznam opravil in nosilcev procesa zaposlovanja, ki bi bil lahko priloga k veljavnemu pravilniku o sistemizaciji delovnih mest.
Ključne besede: zaposlovanje kadrov, manjše podjetje
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1374; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (789,31 KB)

7.
ANALIZA OGLASOV PROSTIH DELOVNIH MEST
Klaudija Turščak, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo pomemben, čeprav pogosto prezrt ali podcenjen element v procesu zaposlovanja kladrov – to je objavljanje prostih delovnih mest oziroma vrste dela. V teoretičnem delu smo podrobno opisali, kako je objavljanje prostih delovnih mest urejeno z zakoni in podzakonskimi predpisi, kako se ti predpisi praktično izvajajo, opisali smo tudi nekatera strokovna izhodišča in rešitve za ustrezno ravnanje na tem področju.
Ključne besede: Analiza delovnega mesta Pogoji za zasedbo delovnega mesta Oglaševanje prostih delovnih mest
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 940; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

8.
BREZPOSELNOST IN JAVNA DELA V OBČINI KOČEVJE
Rebeka Jambrovič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Medtem ko se je na ravni države stopnja brezposelnosti v zadnjem letu umirila, so razmere na trgu dela v občini Kočevje povsem drugačne. Stopnja brezposelnosti je visoko nad slovenskim povprečjem, brezposelni pa se vse pogosteje vključujejo v enega izmed ukrepov aktivne politike zaposlovanja, programe javnih del. V diplomskem delu smo ugotavljali, kako pogosto se brezposelni vključujejo v javna dela ter ali le-ta vplivajo na zmanjševanje brezposelnosti. Na podlagi uradnih, javno dostopnih podatkov smo pridobili dokaj celovite informacije o obsegu in strukturi udeležencev javnih del, kot dopolnitev pri osvetlitvi problema pa smo z metodo intervjuja predstavili nekatera mnenja oz. stališča s strani predstavnika OS Ljubljana, izvajalca javnih del v občini Kočevje - ter udeležencev. Izvajanje javnih del se je za občino Kočevje izkazalo za zelo pomembno. Glede na stanje na trgu dela pa je najverjetneje pričakovati, da bodo javna dela tudi v prihodnje usmerjena v reševanje brezposelnosti.
Ključne besede: Občina Kočevje, Brezposelnot, Aktivna politika zaposlovanja, Javna dela
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1740; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

9.
ANALIZA PROCESA ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU ADRIATIC SLOVENICA ZAVAROVALNA DRUŽBA D.D.
Saša Legan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo v teoretičnem prikazu predstavili ključne cilje in procese pri zaposlovanju kadrov in njihovo tesno povezanost s celotno strategijo in managementom organizacije. Opisali smo planiranje, pridobivanje, izbiranje, uvajanje in motivacijo kadrov. V empiričnem delu smo proučili, kako omenjeni procesi praktično potekajo v podjetju Adriatic Slovenica zavarovalna družba d.d. Ugotavljamo, da so procesi kvalitetno zasnovani in izvedeni. Kljub temu se pri posameznih vsebinah in fazah teh procesov pojavljajo težave. Z raziskavo razmerja med prijavljenimi, izbranimi in uspešnimi kandidati za zavarovalnega zastopnika v Poslovni enoti Ljubljana smo za obdobje od leta 2005 do 2015 ugotovili sorazmerno neugodno sliko ob visoki stopnji fluktuacije kadrov. V zaključku predlagamo nekaj ukrepov za izboljšanje stanja.
Ključne besede: Zavarovalna dejavnost, Adriatic Slovenica zavarovalna družba d.d., zaposlovanje kadrov, selekcija kadrov, fluktuacija kadrov
Objavljeno v DKUM: 10.10.2016; Ogledov: 1376; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (704,65 KB)

10.
ABSENTIZEM IN FLUKTUACIJA V PODJETJU KOVAN D.O.O.
Maja Poje, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi preučujemo absentizem in fluktuacijo v podjetju Kovan d.o.o. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. V prvem, teoretičnem delu, smo opisali nekatere pojme in dejavnike, ki vplivajo na uspešnost kadrov, glede na tematiko pa posebej problem absentizma in fluktuacije. V drugem, empiričnem delu, smo predstavili manjše podjetje Kovan d.o.o. iz Kočevja. V raziskavo smo vključili tudi anketni vprašalnik, ki so ga izpolnili vsi zaposleni v omenjenem podjetju. Anketo smo prvič izvedli v letu 2013 in ponovno v letu 2015. V raziskavi nas je predvsem zanimalo, kakšna je stopnja absentizma in fluktuacije za omenjeni leti. Z anketo med zaposlenimi smo poizvedovali o nekaterih pomembnih dejavnikih motivacije in zadovoljstva pri delu. V povezavi z omenjeno tematiko smo si zastavili pet hipotez in preverjali njihovo veljavnost. V zaključku predlagamo nekaj splošnih rešitev.
Ključne besede:  kadri  kadrovska politika  motiviranje  absentizem  fluktuacija
Objavljeno v DKUM: 10.10.2016; Ogledov: 1334; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (750,86 KB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici