SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 90
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
ŠKODLJIV VPLIV PRAHU NA DIHALNI SISTEM DELAVCEV PRI IZDELAVI PRAŠKASTIH PREMAZOV
Karmen Mrak, 2009, diplomsko delo

Opis: Proizvodnja praškastih premazov je v primerjavi s proizvodnjo klasičnih premazov okolju in ljudem bolj prijazna, saj praškasti premazi ne vsebujejo organskih topil. Pojavi pa se problem povečanega prašenja, ki lahko ogroža zdravje delavcev in moti potek proizvodnje. Naš namen je opozoriti na splošne nevarnosti in bolezni, ki jih povzroča prah v proizvodnji ter poiskati možne rešitve za zmanjšanje prašenja. Z merjenjem velikosti delcev in njihove porazdelitve ter zaprašenosti delovnih mest smo predstavili, kakšni so pogoji dela pri izdelavi praškastih premazov. Na podlagi teh meritev in opazovanja samega poteka proizvodnje smo izdelali nekaj predlogov, s katerimi bi lahko zmanjšali prašenje in s tem izboljšali pogoje za delo. Obstoječi odsesovalni sistem omogoča montažo dodatnih odsesovalnih nap. Prašenje pri tehtanju surovin pa bi lahko zmanjšali z uporabo predlaganega pokrova šaržirne posode. Dodatne napore je potrebno vložiti v osveščanje delavcev o škodljivem vplivu prahu na njihov dihalni sistem in o nujnosti uporabe osebne varovalne opreme.
Ključne besede: Prah, praškasti premaz, bolezni dihal, zaprašenost, osebna varovalna oprema.
Objavljeno: 22.07.2009; Ogledov: 1639; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

2.
EKONOMSKI UČINKI PRI UVEDBI ERGONOMSKIH UKREPOV
Klavdija Kimovec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno ter raziskano medsebojno prepletanje ergonomije z ekonomijo v podjetjih. Področje dela je usmerjeno v pomen ergonomskih ukrepov ter njihov vpliv na poslovanje podjetja. Raziskovanje je osredotočeno na pomanjkanje ergonomskih ukrepov pri rutinsko monotonem delu za tekočim trakom. Pri delavcih v proizvodnji so prisotne preobremenitve, te vplivajo na fizično in psihično stanje zaposlenih, kar se nato odraža na ekonomskem področju podjetja. Prikazane so negativne posledice za podjetja, do katerih prihaja zaradi pomanjkanja ergonomije, oziroma pozitivni učinki na poslovanje podjetja ob večjem poudarku na tem področju. Na danem primeru smo predstavili prenovo podjetja, kakšne so možne rešitve za izboljšanje sedanjega stanja ter omejitve, s katerimi se pri tej prenovi sooča podjetje. Vloga vodilnih v podjetju na tem področju je zelo pomembna, zato smo se osredotočili tudi na problematiko, kako tem osebam predstaviti pomen ergonomije z ekonomskega stališča. S pomočjo raziskave smo prikazali stanje v podjetjih na ergonomskem področju, kakšna je povezava med delovnim okoljem in delovnim učinkom, kako se s tem soočajo v podjetjih ter ali podjetja izboljšujejo delovne razmere. Iskali smo ustrezne metode, kako izboljšati ozaveščenost o pomembnosti primernega delovnega okolja in njegovih vplivih na ekonomske učinke poslovanja. S pomočjo znanja na področju ekonomije smo predstavili posledice pomanjkanja ergonomije v podjetjih ter možne preventivne ukrepe, ki bi pripomogli k izboljšanju delovnih razmer v proizvodnji in posledično tudi k boljšemu ekonomskemu učinku podjetja.
Ključne besede: ergonomski ukrepi ekonomski učinki ergonomija delovnega okolja monotono delo v proizvodnji delovno okolje v podjetju racionalizacija dela delovne razmere
Objavljeno: 22.07.2009; Ogledov: 2200; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (7,59 MB)

3.
VPLIV OKOLJA NA KONTROLORJA TEHNIČNIH PREGLEDOV
Uroš Grabec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko delovnega okolja v podjetjih. Osredotočeno je na preučevanje vpliva okolja na delo kontrolorjev tehničnih pregledov AMZS — PE Kranj. Ti so vsakodnevno izpostavljeni številnim dejavnikom, ki pomembno vplivajo na njihovo počutje, zdravje in varnost pri delu. Ti dejavniki so predvsem toplotno udobje, razsvetljava, izpušni plini in hrup. V podjetju AMZS se zavedajo, da je zdravo in varno okolje bistvenega pomena za uspešno delo zaposlenih, zaradi česar periodično izvaja meritve, z namenom ugotavljanja škodljivih vplivov na zaposlene. Zadnje meritve so pokazale, da je stanje v okviru predpisanih standardov. Kljub temu je potrebno ves čas delovnega procesa strmeti za izboljšanje stanja, zaradi česar so v sklepnem delu diplomske naloge navedeni tudi predlogi za izboljšanje.
Ključne besede: - Delovno okolje - Varnost in zdravje zaposlenih - Kontrolorji tehničnih pregledov - Škodljivi dejavniki okolja
Objavljeno: 01.12.2009; Ogledov: 1479; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

4.
ANALIZA ČLOVEŠKIH ODNOSOV V POTNIŠKI KABINI LETALA
Petra Studen, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučevali človeške odnose v neugodnem delovnem okolju, torej potniški kabini letala. Tam so razmere nenaravne in vzdrževane s pomočjo posebnih sistemov, prostor je majhen in zaprt, v njem je več ljudi, temperatura se vzdržuje s pomočjo klime, zrak po kabinah kroži, pritisk je drugačen kot na tleh, kisika je manj in tako naprej. Čeprav so to razmere, ki so večinoma na vseh letalih, smo se skoncentrirali na razmere, ki so na letalih Adrie Airways, d.d. Tudi v raziskovalnem delu smo proučevali podatke in mnenje zaposlenih na Adrii Airways ter potnikov, ki so z Adrio že potovali. Diplomsko delo vsebuje teoretični del, za katerega smo zbrali podatke iz različnih literatur, virov, predavanj, tečajev, podatke pa smo dobili tudi od podjetja Adria Airways, d.d. Ti interni podatki so pisni in ustni, podjetje pa smo tudi predstavili. V teoretičnem delu smo naprej opisali sisteme, ki vzdržujejo za življenje potrebne razmere in delovno okolje na letalih, to pa je tudi okolje, kjer so stranke — potniki. Prevoz z letalom je namreč storitvena dejavnost, zaposleni in stranke pa se večinoma nahajajo v istem prostoru. Opisali smo človeške odnose, med njimi še posebej komunikacijo, motivacijo in strah ter nato še stres. V raziskovalnem delu smo proučevali: • kako razmere v potniški kabini vplivajo na človeške odnose, • ali povzročajo stres, • ali poznavanje razmer pripomore k boljšim odnosom, • ali se nanje lahko pripravimo in podobno. Podatke, potrebne za raziskovalni del, smo dobili s pomočjo anketnih vprašalnikov, ki so bili namenjeni: • kabinskemu osebju, zaposlenemu v Adrii Airways, • potnikom, ki so že potovali z letalskim prevoznikom Adria Airways, d.d. Vprašalniki so bili narejeni v dveh oblikah: vprašalnik, tiskan na papir in spletna anketa. Vsebina je bila znotraj skupin enaka. Dva vprašalnika sta bila narejena, da vidimo, če iste razmere občutita obe strani enako. V zadnjem delu diplomske naloge smo podali predloge za izboljšavo, predlagali razmislek o možnosti implementacije le-teh ter možnosti razširitve rešitve.
Ključne besede: sistemi na letalu, razmere v potniški kabini letala, človeški odnosi, stres
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 1372; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (942,23 KB)

5.
EKONOMSKA ANALIZA NEZGOD PRI DELU S STRANI DELODAJALCA
Meta Lesjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Nezgode pri delu so same po sebi zelo nesrečen dogodek, ki pa lahko povzroči še večje težave, če se v primeru poškodbe ne ravna pravilno. Ko bomo predstavili v diplomski nalogi poškodbe pri delu, bomo lahko lažje preučili problem, ki se dotika stroškov, povezanih s poškodbo pri delu. S sklenitvijo nezgodnega zavarovanja nastanejo stroški, ki pa so odvisni od dela, ki ga opravlja delavec. Ugotovili bomo vzroke poškodb pri delu in kakšne so posledice poškodb ter kako zmanjšati nezgode pri delu, ki je ključ do varnega in zdravega delovnega mesta v podjetju. Analiza stroškov nezgod pri delu pa bo pokazala celotno vrednost poškodbe pri delu in strošek, ki je nastal zaradi bolniške odsotnosti. Predvsem pa je namen diplomske naloge, da podjetja pripomorejo k boljši organizaciji družbe za preprečevanje nezgod pri delu.
Ključne besede: - nezgoda pri delu - poškodba pri delu - zavarovanje - strošek
Objavljeno: 05.01.2010; Ogledov: 2407; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
ANALIZA UKREPOV ZMANJŠEVANJA BOLEČINE OB PREOBREMENJENOSTI HRBTENICE PRI ZDRAVSTVENIH DELAVCIH V DOMOVIH ZA STAREJŠE OBČANE
Vesna Avdić, 2010, diplomsko delo

Opis: Nega ostarelih in bolnih je težko delo. Zato je prav, da poleg na njih, pomislimo tudi na izvajalce zdravstvene nege. Njihovo delo zahteva celega človeka štiriindvajset ur na dan in ravno preobremenjenost je vzrok vse pogostejših bolniških odsotnosti. Najpogostejši vzroki bolniških odsotnosti zdravstvenih delavcev so ponavadi obolenja mišično-kostnega sistema. Za lažjo predstavo, s kakšnimi problemi se srečujemo v domovih za starejše občane, smo v diplomski nalogi opisali potek dela na oddelkih in podali vzroke, zakaj pri zdravstvenih delavcih pravzaprav pride do preobremenjenosti hrbtenice. Ugotavljali smo, ali je promocija zdravja na delovnem mestu pomemben dejavnik pri nastanku in omejevanju obolenj hrbtenice. Primerjali smo navodila in predpise, ki urejajo področje varnosti in zdravja pri delu s prakso. Analizirali smo vpliv demografskih dejavnikov na pojav bolečine v hrbtenici in izvajanje ergonomije v zdravstvu. Prav tako smo ugotavljali, ali redno izvajanje ergonomskih metod in tehnik vpliva na nastanek bolečine v hrbtenici ter kateri motivacijski ukrepi bi bili potrebni, da bi zaposleni izvajali delo na varen način. Podatke smo pridobili z raziskavo, ki smo jo opravili pri zdravstvenih delavcih v domovih za starejše občane. Podali pa smo tudi možne rešitve, ki so usmerjene v izboljšavo stanja problematike obolenj hrbtenice pri zdravstvenih delavcih zaradi preobremenjenosti v domovih.
Ključne besede: obolenja hrbtenice, promocija zdravja, predpisi in navodila, kurativni ukrepi, motivacija za učenje
Objavljeno: 12.04.2010; Ogledov: 1760; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (878,16 KB)

7.
VPLIV NOČNEGA IN IZMENSKEGA DELA NA ČLOVEŠKI ORGANIZEM
Adrijana Jerković, 2010, diplomsko delo

Opis: Osebe, zaposlene v igralniško-zabaviščnih centrih, so zaradi narave dela, ki ga opravljajo,nenehno izpostavljene stresnim situacijam, različnim jakostim hrupa in temperature, spremembam bioritma zaradi nočnega in izmenskega dela..., skratka dejavnikom, ki negativno vplivajo na njihovo zdravje in počutje. Namen diplomske naloge je preučiti, kakšen vpliv imata nočno in izmensko delo na zaposlene, v kolikšni meri vplivata na njihovo zdravje in splošno počutje ter ali se težave razlikujejo med različnimi delovnimi mesti, starostjo zaposlenih, spoloma ali pa so simptomi dokaj podobni. Raziskava je potekala s pomočjo ankete, v kateri je sodelovalo 30 oseb, ki opravljajo 3 različne poklice v igralniško-zabaviščnem centru. To so delavci na recepciji(izdaja vstopnic in kartic za igralnico, nudenje potrebnih informacij obiskovalcem...), krupjeji (vodenje tako imenovanih "živih iger" na igralnih mizah) in valeji (postrežba gostov s hrano in pijačo). Vsem trem je skupno to, da opravljajo nočno in izmensko delo v igralnici. Na podlagi ankete smo ugotovili, da delovno mesto zaposlenih vpliva na njihovo stopnjo utrujenosti ob določeni uri (med polnočjo in 4. uro zjutraj), da starost zaposlenih ne vpliva na njihovo stopnjo utrujenosti, prav tako pa tudi utrujenost zaposlenih ni odvisna od njihovega spola. Naslednja ugotovitev je bila ta, da je med vsemi naštetimi motivacijskimi dejavniki, ki so bili podani, plača predstavljala tisti odločilni dejavnik, ki je prevladal pri njihovi odločitvi za opravljanje nočnega in izmenskega dela v igralnici. Najpogostejša težava, s katero se soočajo zaposleni in je posledica opravljanja nočnega in izmenskega dela v igralnici, je nespečnost in posledice nespečnosti, ki vplivajo na zdravje zaposlenih.
Ključne besede: Organizem, utrujenost, stres, tveganje
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 2931; Prenosov: 439
.pdf Celotno besedilo (467,04 KB)

8.
VPLIV GLASBE NA ČLOVEKA V POTROŠNJI
Alma Ramčilović, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali vpliv glasbe na človeka v potrošnji. Zanimalo nas je, kako glasba manipulira z ljudmi v smislu kakšno glasbo trgovci vrtijo v svojih trgovinah različnih tipov (prehrambena, tekstilna, igrače, ...), veleblagovnicah, nakupovalnih središčih ter kako celoten trg glasbe deluje na potrošnjo človeka. Taka glasba in tržna strategija omogočata možnosti sodelovanja, ki običajno posredno ali neposredno vplivajo na izboljšanje kakovosti življenja in dela posameznika. Posledično ima glasba velik vpliv na večjo kupno moč, motivacijo in samopodobo posameznika. Diplomska naloga se deli na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo povezali teorijo in prakso (marketinške strategije). Nato smo se osredotočili na kakovost storitev in zadovoljstvo porabnikov storitev na trgu. V empiričnem delu je bila izvedena tržna raziskava, interpretacija rezultatov in odgovorov na hipoteze. V zaključnem delu smo podali predlog za izboljšavo, kjer bi poskrbeli, da bi v čim večji meri odpravili morebitne ovire, ki se pojavljajo pri odločitvi nakupov. Namen teh predlogov je opozoriti vodstvo na pravilno in kakovostno izvajanje storitev v smislu: vse za zadovoljstvo porabnikov. Samo na tak način imamo možnost obdržati se na trgu in povečevati svoj tržni delež v slovenskem prostoru.
Ključne besede: - strategija trženja, - blagovne znamke, - strategija marketinga, - zadovoljstvo porabnikov;
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2863; Prenosov: 429
.pdf Celotno besedilo (987,87 KB)

9.
OPTIMIRANJE DELOVNEGA PROSTORA V PODJETJU MIZARSTVO SELAN S.P.
Alenka Robnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Poklic mizarja je raznolik in zanimiv ter povezan s številnimi škodljivostmi, ki se pojavljajo pri delu. Ureditev mizarske delavnice tako, da je zakonsko ustrezna in urejena v skladu s potrebami in željami mizarja, je pravi podvig. Namen naloge je izboljšava delovnih pogojev in procesov v podjetju Mizarstvo Selan, s. p. Z našim teoretičnim znanjem o ergonomiji in mizarjevimi izkušnjami pri delu v mizarski delavnici smo uvedli nekatere izboljšave delovnih pogojev za zaposlene. Problem, ki smo ga obravnavali v diplomski nalogi, predstavljajo neprimerna ureditev mizarske delavnice in slabi delovni pogoji, ki podaljšujejo delovne procese in izdelavne čase izdelkov. Področje dela je usmerjeno na zbiranje podatkov o obstoječem stanju in na analiziranje le-tega. Raziskovanje je osredotočeno na analizo delovnega procesa s procesnimi kartami, pripadajočimi hodogrami in simogramom človeka in stroja. Z raziskavo smo ugotovili, da pomanjkanje prostora in neprimerna urejenost delavnice močno vplivata na čas izdelave izdelkov in učinkovitost mizarja. Predstavili smo tudi omejitve izvedbe izboljšave delavnice. Cilj diplomske naloge je bil določitev takega stanja in urejenosti delavnice, da pripomoremo k optimalni izvedbi dela. Ko smo cilj dosegli, smo dobili način izvedbe dela, ki je najbolj učinkovit in najmanj škodljiv za zaposlene. Rezultati naloge so: predlog ureditve nove delavnice, skrajšanje izdelavnih časov, omogočeno nemoteno gibanje po delavnici in doseženi optimalni pogoji dela. Z uvedenimi ukrepi smo zmanjšali tudi tveganje nesreč na delovnem mestu, do katerih pride zaradi pomanjkanja prostora in drugih dejavnikov.
Ključne besede: - ergonomija - mizarstvo - optimalni delovni pogoji - izboljšava procesa - delovni prostor
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 2307; Prenosov: 426
.pdf Celotno besedilo (4,77 MB)

10.
OBLIKOVANJE STANDARDOV V ZDRAVSTVENI NEGI Z UPOŠTEVANJEM ERGONOMSKIH NAČEL ZA ZMANJŠEVANJE BIOMEHANIČNIH OBREMENITEV HRBTENICE
Jadranka Stričević, 2010, doktorska disertacija

Opis: Zdravstvena nega je fizično naporna dejavnost in negovalno osebje ima več mišično-skeletnih obolenj kot številne druge poklicne skupine. Ravnanje s pacienti in pridružene aktivnosti se danes ocenjujejo kot primarni faktor vpliva na pojav bolečine v hrbtenici pri negovalnem osebju. Namen raziskave v doktorski disertaciji je bil, da v bolnišničnem okolju med zaposlenimi v negovalnem timu celovito analiziramo pogoje dela in njihov vpliv na bolniško odsotnost zaradi zdravstvenih težav s hrbtenico. Preučevali smo, kateri dejavniki vplivajo na obolevnost hrbtenice pri zaposlenih in koliko lahko ergonomsko tehnični pripomočki zmanjšajo nevarne telesne položaje pri delu in olajšajo premagovanje bremen. Na podlagi rezultatov analize smo oblikovali tri procesne standarde negovalnih intervencij v zdravstveni negi z uporabo ergonomsko tehničnih pripomočkov. K preučevanju problema in pridobivanju podatkov o bolečinah ledvenega in vratnega dela hrbtenice pri delu negovalnega osebja, smo v prvih dveh fazah raziskave pristopili na podlagi kvantitativne analize. Podatke smo zbirali s pomočjo dveh strukturiranih vprašalnikov. Tretja faza raziskave je predstavljala vizualno spremljanje negovalnega osebja pri rednem delu s pomočjo metode OWAS. V četrti fazi raziskave smo se osredotočili na bistvene ergonomske pomanjkljivosti pri izvajanju zdravstvene nege pacienta in oblikovali tri procesne standarde negovalnih intervencij v zdravstveni negi z uporabo ergonomsko tehničnih pripomočkov, ki se ne uporabljajo pogosto oz. se sploh ne uporabljajo. Rezultati raziskave so pokazali, da so delovna doba 19 let in več, večkratno dnevno dvigovanje bremena nad 10 kg mase in neizvajanje preventivnih vaj za krepitev hrbtenice, statistično pomembni pokazatelji težav s hrbtenico. Z metodo OWAS smo pri 15 kritičnih telesnih legah, z uporabo ergonomsko tehničnih pripomočkov, zabeležili skupno znižanje v višini 12.9 odstotnih točk, iz 20.6 na 7.7 odstotka. Naslednja pomembna ugotovitev je bila, da so zaposleni na oddelkih v bolnišnici, kjer se pogosteje uporabljajo ergonomsko tehnični pripomočki, poročali statistično pomembno manj težav s hrbtenico. V raziskavi smo pokazali, da uporaba ergonomsko tehničnih pripomočkov bistveno zmanjša kritične telesne lege in biomehanične obremenitve hrbtenice negovalnega osebja v zdravstveni negi. Ugotovili smo, da se ergonomsko tehnični pripomočki, če so na razpolago, tudi uporabljajo. Percepcija, da se osebje v negovalnem timu pripomočkov pri delu izogiba ne drži in ne more veljati kot izgovor, da organizacija ergonomskega programa ne izpelje. Če merimo učinek izvedbe ergonomskega programa le s finančnega stališča, potem morajo biti naša pričakovanja usmerjena dolgoročno.
Ključne besede: Standard, zdravstvena nega, ergonomska načela, bolečina v hrbtenici, opazovanje telesnih leg
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 4374; Prenosov: 1077
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici