| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 216
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
Dolgotrajnost kazenskega postopka - analiza primera gospodarske kriminalitete
Aleš Brinovec, Jakob Demšar, 2007, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, kazenski postopek, poslovne goljufije
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 37; Downloads: 1
.pdf Full text (814,35 KB)

3.
V lepi modri uniformi
Jakob Demšar, 2006, published professional conference contribution

Keywords: policija, kriminalistična policija, Slovenija, pravni red, spremembe, politika
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 42; Downloads: 2
.pdf Full text (311,38 KB)

4.
Blišč in beda preiskovanja gospodarskega kriminala : policijska (ne)učinkovitost
Jakob Demšar, 2003, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, preiskovanje
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 61; Downloads: 1
.pdf Full text (161,91 KB)

5.
Policijska kazenska ovadba in varstvo človekove zasebnosti
Jaka Demšar, 2002, published professional conference contribution

Keywords: kazenska ovadba, kazniva dejanja, človekova zasebnost, policija
Published in DKUM: 11.03.2024; Views: 70; Downloads: 2
.pdf Full text (283,63 KB)

6.
Motivi za posedovanje jedrskega orožja : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Jaka Valenčič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo razgrinja globoko zakoreninjene vzgibe, ki so vodili države k pridobitvi jedrskega orožja (JO), proučuje pa tudi, kako so se ti motivi spreminjali skozi čas. Pri tem natančno analizira različne etape razvoja JO, od zgodnjih poskusov pa vse do popolnoma razvitega jedrskega arzenala. Izpostavlja vlogo političnih, vojaških in gospodarskih okoliščin pri oblikovanju teh motivacij ter kako so te okoliščine oblikovale nacionalne strategije v zvezi z JO. Poleg tega diplomsko delo poudarja vpliv mednarodnega okolja na odločitve držav glede posedovanja JO. Proučuje, kako so geopolitične razmere, mednarodni konflikti in varnostne grožnje vplivali na sprejemanje odločitev v zvezi z JO. Ta vpogled v globalno dinamiko dopolnjuje naše razumevanje kompleksnosti teh motivacij. Diplomsko delo se nadalje dotika tudi moralnih, etičnih in humanitarnih vprašanj, povezanih z JO. Proučuje, kako so te vidike upoštevale imetnice JO in kako so se te razprave odvijale v mednarodni skupnosti. Naše ugotovitve potrjujejo štiri ključne hipoteze: prvič, države uporabljajo JO za vzpostavitev ravnovesja moči; drugič, uporabljajo ga za obrambo pred invazijo; tretjič, želijo ohraniti tajnost podatkov o svojem orožju; in četrtič, skeptične so do realne uspešnosti pogodb o omejevanju JO. Te hipoteze skupaj razkrivajo kompleksno sliko motivacij za posedovanje JO, ki vključuje strateške, politične, gospodarske in etične dejavnike. Analiza teh vidikov dodaja globino razumevanju motivacij za posedovanje JO ter njihovemu vplivu na globalno varnost. Diplomsko delo poudarja potrebo po nadaljnjem raziskovanju in razumevanju teh ključnih vprašanj, ki oblikujejo jedrsko politiko in strategijo držav po vsem svetu.
Keywords: jedrsko orožje, atomske bombe, posedovanje, motivi, diplomske naloge
Published in DKUM: 29.02.2024; Views: 246; Downloads: 108
.pdf Full text (957,24 KB)

7.
Nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata : magistrsko delo
Jaka Štruc, 2024, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela se je izvedla nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata v laboratoriju za oljno hidravliko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Hidravlični agregat, ki je bil zasnovan in izgrajen leta 2008, se uporablja za raziskovalne in pedagoške namene. Najprej se je preučilo delovanje obstoječe strojne in programske opreme, sledila je nadgradnja programskega okolja nadzornega sistema na aktualno verzijo. Nato se je izvedla nadgradnja nadzornega sistema. Pri tem so se odpravile napake krmiljenja hidravličnega agregata, s čimer se je povečala zanesljivost delovanja agregata pri obratovanju. Izboljšali sta se preglednost in varnost pri uporabi uporabniškega vmesnika na enoti HMI. V sklopu nadgradnje so se dodali in implementirali senzorji spremljanja pretoka in padca tlaka ter analogni senzor zamašenosti povratnega filtra. Celotna programska koda, izdelana v programskem okolju TIA Portal, za posodobljeno ter že obstoječo senzorsko tehniko in ostalo opremo, se je izvedla čim bolj strukturirano in v skladu z industrijsko prakso.
Keywords: hidravlični agregat, krmilno-nadzorni sistem, PLK, TIA Portal, HMI
Published in DKUM: 23.02.2024; Views: 144; Downloads: 14
.pdf Full text (5,53 MB)

8.
Uporaba dronov v silah zaščite in reševanja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Jaka Progar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se posvetimo raziskovanju dronov na področju zaščite in reševanja. Pri delovanju služb na tem področju so ključne pridobljene informacije in hitrost odzivov, oboje pa je možno izboljšati z implementacijo brezpilotnih letalnikov. Cilji diplomske naloge so razumevanje delovanja in lastnosti dronov, prepoznavanje sil zaščite in reševanja, raziskava trga dronov na tem področju ter spoznavanje, kaj pomeni dron kot prvi posredovalec. V prvem delu raziskave se posvečamo samim dronom in opredelimo, kaj so droni, od kod izvirajo, kako so sestavljeni in na katerih področjih se jih najpogosteje uporablja. V naslednjem delu diplomske naloge so predstavljene sile za zaščito in reševanje, predstavljena je uporaba dronov v službah gasilstva, policije, medicine in vojske ter delovanje DFR programov. Na koncu povzamemo stanje pri nas ter naše poglede na to, kako drone še bolj implementirati v dejavnosti sil zaščite in reševanja.
Keywords: dron, zaščita in reševanje, brezpilotni letalnik, DFR (dron kot prvi posredovalec)
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 110; Downloads: 7
.pdf Full text (1,27 MB)

9.
Vrednotenje investicije na primeru postavitve nove linije za separatorje v podjetju MPI-reciklaža, d. o. o. : magistrsko delo
Jaka Praper, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava vrednotenje investicije v novo linijo za separatorje v podjetju MPI-reciklaža, d. o. o. Prikazane so tehnično-tehnološke lastnosti linije, izračunani so vsi prihodki in odhodki oziroma donosnost investicije. Za vrednotenje investicije so uporabljene dinamične metode, na podlagi katerih je izračunana in prikazana doba vračanja investicije, neto sedanja vrednost in notranja stopnja donosa. Izračuni so pokazali, da se investicija ob navedenih predpostavkah povrne v treh letih in enajstih mesecih, kjer ob diskontni stopnji 12 % NSV znaša 755.266,90 evra in NSD 31 %. Zaradi nepredvidljivih razmer na trgu se je opravila še analiza občutljivosti za različne scenarije, od faktorja 5 do 25 %. Pokazalo se je, da na dobo vračanja investicije najbolj vpliva zmanjšana pridobljena količina svinca in PP. V primeru uresničitve vseh naštetih scenarijev pa je investicija sprejemljiva do faktorja 10 %.
Keywords: separatorji, svinec, polipropilen, vrednotenje investicije, doba vračanja, neto sedanja vrednost, notranja stopnja donosa, finančni kazalniki
Published in DKUM: 09.02.2024; Views: 192; Downloads: 19
.pdf Full text (1,87 MB)

10.
Grad Sevnica
Jaka Hervol, Mihajlo Jočić, Milica Vučić, 2021, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Keywords: gradovi, Grad Sevnica, Posvaje, kulturna dediščina, digitalizacija, turizem
Published in DKUM: 25.01.2024; Views: 91; Downloads: 2
.pdf Full text (7,96 MB)
This document has many files! More...

Search done in 1.56 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica