| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 95
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Konstruiranje in modeliranje oblačila za močnejšo neproporcionalno žensko postavo
Natalija Petkovič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ukvarjamo s problemom konstruiranja oblačila za žensko močnejše postave. Kot referenco smo uporabili testno osebo močnejše postave. S konstruiranjem osnovnega temeljnega kroja in modeliranjem le tega, smo izdelali kroje za ženski asimetričen plašč. Za primernejše prileganje smo osnovni temeljni kroj rokava spremenili v obliko raglan rokava, ki je pripomogla k lepšemu prileganju modela. Kot pomoč za preverjanje prileganja smo uporabili 3D simulacijo, katero smo naredili s programom OptiTex. Rezultat dela je izdelan prototip, ki se lepo prilega testni osebi.
Keywords: neproporcionalno žensko telo, konstruiranje, modeliranje, raglan rokav
Published: 08.10.2019; Views: 354; Downloads: 30
.pdf Full text (2,33 MB)

2.
Kako zaščititi hrta pred mrazom
Laura Kregar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na zaščitna oblačila za pse pasme hrt. Hrti spadajo v skupino psov, ki so najmanj zaščiteni pred mrazom, ker imajo kratko dlako in skoraj nič podkožnega maščevja. Namen diplomskega dela je proučiti, kdaj in kakšno zaščitno oblačilo potrebuje hrt in na osnovi tega predlagati oblike oblačil. Mere, ki so potrebne za izdelavo prototipov, so bile izmerjene na malem angleškem hrtu. Prikazana je konstrukcija in modeliranje ter prototipi izbranih oblačil.
Keywords: hrti, oblačila za hrte, merjenje hrtov, konstruiranje oblačil, izdelava prototipov
Published: 11.07.2019; Views: 578; Downloads: 76
.pdf Full text (3,66 MB)

3.
Neuporabna in nezaželena oblačila in možnost njihovega modeliranja v nova
Maksi Stožir, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se osredotočam na možnosti premodeliranja neuporabnih in nezaželenih oblačil v nova, uporabna, modna in estetsko drugačna oblačila oziroma modne dodatke. V teoretičnemu delu predstavljam problematiko zavrženih oblačil z vidika oblačil, zgodovino predelave oblačil nekoč in danes, upcylcing, konstruiranje in modeliranje temeljnih krojev. V drugi polovici pa se bom posvetila sami temi naslova te diplomske dela.
Keywords: oblačila, reciklaža, modeliranje, moda
Published: 04.10.2018; Views: 397; Downloads: 54
.pdf Full text (4,77 MB)

4.
Ples v objemu kroja oblačila
Monika Hudournik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tekmovalno žensko obleko za standardne plese. Model obleke je zasnovan na osnovi magičnih barv polarnega sija. Kroj obleke je načrtovan na osnovi pravil oblačenja Plesne zveze Slovenije ter želja in izkušenj tekmovalk, pridobljenih z anketiranjem. Izdelan prototip ženske plesne obleke je narejen po merah testne osebe, ki je obleko tudi preskusila in podala mnenje o udobju pri nošenju in izvajanju plesnih korakov standardnih plesov. Plesalkino mnenje je, da smo oblikovali atraktivno plesno obleko za tekmovanje, katere kroj nudi tako udobje pri nošenju kot izvajanje plesnih korakov.
Keywords: standardni plesi, plesna tekmovanja, pravila oblačenja, ženska plesna obleka, kroj ženske obleke
Published: 17.09.2018; Views: 368; Downloads: 36
.pdf Full text (5,01 MB)

5.
Vpliv gotske subkulture na sodobno modo
Ines Kos, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom »Vpliv gotske subkulture na sodobno modo« opisuje vpliv subkultur na sodobno modo, raziskuje gotsko subkulturo in predstavi njene glavne značilnosti. Osredotočeno je na umetnost v subkulturi ter povezavo le-te z gotsko oblačilno kulturo. V praktičnem delu je prikazan postopek izdelave prototipne kolekcije, za katero inspiracija je gotska subkultura na splošno. Postopek izdelave vsebuje modno in tehnične skice, prikazuje postopek modeliranja in na kratko opiše tehnološki postopek krojenja in šivanja. Diplomsko delo se zaključuje s predstavitvijo izdelane prototipne kolekcije skozi modno fotografijo, ki je prikazana v katalogu, ki je priloga k diplomski nalogi.
Keywords: gotska subkultura, oblačilna kultura, prototipna kolekcija, modeliranje, modna fotografija, korzet, krilo
Published: 07.07.2017; Views: 550; Downloads: 78
.pdf Full text (3,42 MB)

6.
KONSTRUKCIJA ŠABLON ZA IZDELAVO TORBIC IZ VOLNENE POLSTI
Monika Kelemina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga v prvem delu temelji na spoznavanju strukture in lastnosti volnenih vlaken, ter tehnikah polstenja volne. Teoretične osnove iz prvega dela so nam pomagale pri izvedbi praktičnega dela v nadaljevanju, kjer smo izdelali testno polst iz volnenih vlaken. Po postopku mokrega polstenja smo izračunali procent krčenja volnenih vlaken. Cilj naloge je bil skonstruirati primerno velike šablone za izdelavo prototipov ženskih modnih torbic, glede na rezultate krčenja volnenih vlaken. Torbice smo s pomočjo optimalno prilagojenih šablon tudi izdelali.
Keywords: volna, polstenje, konstrukcija šablon, torbice, polst
Published: 10.10.2016; Views: 559; Downloads: 42
.pdf Full text (4,30 MB)

7.
Otroško didaktično oblačilo
Erika Pačnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava didaktično igro predšolskih otrok in otroško oblačilo kot otroška didaktična igrača ter predstavlja prednosti njegove uporabe. V praktičnem delu je skozi modno in konstrukcijsko skico predstavljena kolekcija otroških didaktičnih oblačil za otroke stare od treh do šestih let, postopek konstruiranja temeljnega kroja otroškega oblačila, modeliranje modelov didaktičnih oblačil, izbira materialov in predstavitev didaktičnih nalog posameznega modela oblačila. Izdelana sta dva modela otroških didaktičnih oblačil, za dečke in deklice. Rezultati so podani v obliki predstavitve didaktičnih oblačil predšolskim otrokom v vrtcu, analize odziva otrok nanje in mnenja o ustreznosti didaktičnih oblačil s strani vzgojiteljice. Glavni cilji so bili doseženi, saj smo razvili prototipe didaktičnih oblačil, preko katerih so otroci osvojili nove spretnosti in napredovali na vseh področjih razvoja za obravnavano starostno skupino.
Keywords: Didaktično oblačilo, konstrukcija in modeliranje otroškega oblačila, predšolski otrok.
Published: 07.10.2016; Views: 656; Downloads: 50
.pdf Full text (4,10 MB)

8.
Modeliranje oblačil iz usnjenih ostankov
Suzana Ivanuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bom predstavila možnosti uporabe ostankov usnja in iz njih izdelala izdelek, ki bo zasnovan tako, da bo uporaba ostankov čim večja. S tem se bo posredno povečal izkoristek materiala in preprečilo onesnaženje okolja. Pri tem bom pazila na kvaliteto novega izdelka. Rezultat diplomskega dela bo lastna, sodobna, ženska, nosljiva in hkrati glamurozna usnjena jakna.
Keywords: usnje, ostanki usnja, napake, konstrukcija oblačil, modeliranje oblačil.
Published: 04.10.2016; Views: 613; Downloads: 49
.pdf Full text (2,78 MB)

9.
Španska stena - okras ali uporaben element
Nina Šabeder, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Španska stena je okras, ki ima hkrati uporabno vrednost, zato se ga ljudje radi poslužujejo, saj nudi bivalnim prostorom harmonično razdelitev prostora. Diplomsko delo temelji na raziskavi zgodovinskega produkta - španske stene, ter njegovi umeščenosti v današnji prostorski okvir. Teoretični del diplomske naloge je namenjen pregledu nad razvojem španske stene in njeni uporabi skozi stoletja. Iz tega izhaja praktični del diplomske naloge, kjer je predstavljen izdelan prototip španske stene, faze njegove izdelave in je namenjen manjšemu bivalnemu prostoru, ki je hkrati spalnica in kuhinja. S tem smo enemu prostoru zagotovili zasebnost, kuhinja pa je pridobila predvsem na funkcionalnosti. Rezultat tega je dokaz, da nam lahko tovrstni zgodovinski medij služi kot multifunkcionalen element sodobnega interierja.
Keywords: španska stena, pregradna stena, zgodovina, konstrukcijski načrt, proces izdelave
Published: 04.10.2016; Views: 1383; Downloads: 61
.pdf Full text (2,52 MB)

10.
Predelava oblačil
Mateja Cmager, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Preoblikovanje oblačil je nastalo v okviru 6 mesečne prakse pri samostojni podjetnici Aniti Pukšič, lastnici podjetja 3ptice, predelava in poslikava tekstila. Opredelila sem se na predelavo uporabljenega tekstila. V diplomskem delu bom predstavila možnosti ponovne uporabe zavrženih ali preprosto neuporabljenih oblačil v nova. Te bodo morebiti tudi izgubile prvotno namembnost, saj jih bom uporabila tudi za šivanje modnih dodatkov oz. dodatkov za dom. Predpostavljam, da možnost ponovne uporabe zavrženih oblačil pripomore k večjemu izkoristku tekstila, ter posledično zmanjšuje onesnaževanje okolja.
Keywords: predelava oblačil, staro za novo, preoblikovanje oblačil, redizajn, reciklaža oblačil
Published: 03.10.2016; Views: 1165; Downloads: 131
.pdf Full text (2,37 MB)

Search done in 0.37 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica