| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 348
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj metod in avtomatizacija postopkov umerjanja stopničastih meril ter etalonskih obročev in trnov : doktorska disertacija
Jakob Šafarič, 2022, doktorska disertacija

Opis: V doktorskem delu je predstavljen razvoj merilnega sistema in postopkov umerjanja stopničastih meril ter etalonskih obročev in trnov. Glavni namen razvoja sistema je slovenski industriji ponuditi cenovno in časovno dostopno storitev umerjanja stopničastih meril. Ciljna merilna negotovost, s katero opredelimo točnost umerjanja, je bila določena na osnovi zahtev trga in analize meroslovnih zmogljivosti najnaprednejših svetovnih meroslovnih institucij in znaša U≤√(〖(0,1 μm)〗^2+〖(0,5∙〖10〗^(-6)∙L)〗^2 ). Ta cilj smo uspeli doseči s pomočjo uporabe naprednih računalniških simulacij za pomoč pri razvoju in avtomatizaciji postopka meritev. Prav tako smo razvili postopek za umerjanje etalonskih obročev in trnov, ki uporablja isto opremo, saj se lahko tako strošek opreme, ki predstavlja največjo finančno breme pri razvoju postopka umerjanja, razdeli med dva postopka. V delu je najprej predstavljena uporabljena oprema in njena nadgradnja, nato sledi predstavitev razvoja postopkov s težiščem na obvladovanju vplivnih veličin, na koncu pa še analiza merilne negotovosti obeh postopkov in potrditev ovrednotene merilne negotovosti.
Ključne besede: meritve dolžin, sledljivost, umerjanje, merilna negotovost, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 96; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

2.
Nadzor kakovosti v procesu izdelave varnostne opreme STARPRIM
Vid Vaupotič, 2022, diplomsko delo

Opis: Kakovost je v zadnjih letih postala ena izmed bistvenih ciljnih usmeritev poslovanja vsakega podjetja. Dandanes si kupci želijo izdelek ali storitev po čim nižji prodajni ceni ob najvišji možni stopnji kakovosti. Ker se konkurenčnost vedno veča je torej potrebno izboljšati nadzor in zagotavljanje kakovosti, saj to neposredno vpliva na finančno in nefinančno uspešnost podjetja. Diplomsko delo sestavljata teoretični in praktični del. V uvodu smo opisali področje in problematiko, cilje, predpostavke ter strukturo naloge. V teoretičnem delu smo pojasnili definicijo kakovosti. Opredelili smo pomen in cilje zagotavljanja kakovosti. V nadaljevanju pa smo predstavili tudi standard ISO 9001. V praktičnem delu je sledila predstavitev izdelka, na primeru katerega smo obravnavali nadzor kakovosti. V sklopu nadzora smo predstavili proizvodni proces in celoten nadzor kakovosti v sami proizvodnji. V sklopu ekonomskega dela smo opravili tudi analizo stroškov kakovosti. Na podlagi ugotovitev smo predlagali izboljšavo sistema vodenja kakovosti.
Ključne besede: kakovost, nadzor procesa, varnostna oprema, stroški kakovosti
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 110; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

3.
Načrtovanje nadzora kakovosti procesa strojne obdelave velikih obdelovancev v podjetju ace metalna
Nejc Voh, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je skozi primer meritev obdelovanca predstavljen proces zagotavljanja kakovosti procesa strojne obdelave v podjetju ACE Metalna, ki se ukvarja z obdelavo velikih obdelovancev. Na začetku diplomskega dela je podana teoretična podlaga za izvajanje meritev, hranjenje in umerjanje merilnih sredstev. Na koncu diplomskega dela je na podlagi meritev opravljena primerjava, kako zunanji dejavniki, torej različni načini podpiranja merjenca in temperatura vplivajo na izmerjene geometrijske značilnosti izdelka.
Ključne besede: zagotavljanje kakovosti, obdelovalni proces, merjenje dimenzij, tehnološki postopek
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 90; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Analiza geometrijskih značilnosti sestavnega dela elektromotorja s trikoordinatno merilno napravo
Miha Kaiser, 2022, diplomsko delo

Opis: Merjenje zahtevnih geometrij zahteva posebne naprave in znanje. V diplomski nalogi je predstavljena koordinatna merilna naprava in potek merjenja na njej. Izbrani merjenec ima geometrijske lastnosti, ki jih z uporabo preprostega merilnega orodja ne moremo zadovoljivo nadzorovati. Izbrane geometrijske lastnosti smo zato izmerili in ovrednotili z uporabo koordinatne merilne naprave. Za primerjavo in razmislek, zakaj se razlikujejo dimenzije oblik, ki so med seboj identične in bi v teoriji morale imeti iste dimenzije, smo izmerili tudi nekaj takšnih geometrijskih oblik. Prišli smo do zaključka, da merjenec ustreza podanim tolerancam.
Ključne besede: meritve dimenzij, nadzor proizvodnega procesa, trikoordinatna merilna tehnika, geometrijska specifikacija izdelka
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 133; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

5.
Nadgradnja sistema kakovosti v podjetju opikar d.o.o. po standardu iso 45001 : magistrsko delo
Žiga Tantegel, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljeno področje nadgradnje že obstoječih sistemov kakovosti v podjetju OPIKAR, d. o. o. Zaradi naraščanja zahtev na svetovnem trgu in zavedanja, da sta zdravje in varnost sodelavcev pri delu temeljni in najvišji postulat odgovornega vodenja podjetja, so se v podjetju odločili za vključitev sistema vodenja zdravja in varstva pri delu, po standardu ISO 45001:2018, v enovit sistem vodenja. Pristop, ki ga želimo udejanjiti, ne bo temeljil samo na implementaciji zahtev ciljnih standardov. Izgraditi želimo celovit poslovni sistem, v katerega bomo vključili vodila/zahteve ciljnih standardov in obravnavali vse relevantne poslovne funkcije. Tak pristop zagotavlja fizično in psihično zdravje, bolj zdrava in varna delovna mesta ter preprečuje poškodbe in druge okvare zdravja. Sistemsko težimo k zmanjševanju tveganja za zdravje in varnost pri delu ter načrtujemo izboljšave. Načrtovan sistem bo zagotavljal usposabljanja in usposobljenost osebja, ki se bo lahko prilagajalo neprestanim spremembam zahtev poslovnega okolja in bo stremelo h napredku. Končni rezultat naloge je pridobitev certifikata za uspešno nadgradnjo sistema kakovosti. Glavni cilj pa je trajnostno naravnan poslovni sistem.
Ključne besede: standard, ISO 45001, sistem kakovosti, varnosti in zdravje pri delu, tveganja, izboljšave, ukrepi
Objavljeno v DKUM: 23.06.2022; Ogledov: 252; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

6.
Računalniško podprto merjenje zahtevnih obdelovancev z optičnim digitalizatorjem : diplomsko delo
Blaž Puž, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prepoznati, ali je optična digitalizacija kot orodje zanimiva za zagotavljanje merske skladnosti pri zahtevnih izdelkih predvsem iz dodajalnih tehnologij. Po teoretskem delu, v katerem predstavimo osnove meroslovja, trikoordinatnega merjenja, optičnega digitaliziranja in dodajalnih tehnologij, sledi empirični preizkus. Opravljena je primerjava tipalnih in optičnih trikordinatnih procesov na šestih zahtevnih obdelovancih. Rezultati empiričnega dela pokažejo, da so Optične merilne naprave (OMN) zelo primerno orodje pri izdelkih s kompleksnimi površinami in pri izdelkih iz strukturno občutljivejših materialov.
Ključne besede: trikoordinatno merjenje, 3D skeniranje, optični digitalizator, dodajalne tehnologije, ocena postopkov
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 351; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

7.
Trikoordinatne meritve sestavnega dela za bager na tipalnem cnc merilnem stroju
Roman Lovrenčec, 2021, diplomsko delo

Opis: Danes se v vse več podjetjih izdelujejo kompleksnejši in geometrijsko zahtevni izdelki, med njimi je tudi podjetje TKO d.o.o., v katerem sem opravljal praktično usposabljanje. Zato sem se odločil in dogovoril s podjetjem, da en njihov izdelek tudi premerim s pomočjo trikoordinatne merilne tehnike. Glavni namen in cilj diplomske naloge je praktično spoznavanje s tipalnim CNC merilnim strojem in izvedba same meritve ter tudi teoretična stran trikoordinatne merilne tehnike. V diplomski nalogi sem na kratko predstavil podjetje, kjer sem opravljal praktično usposabljanje, teoretične osnove trikoordinatne merilne tehnike, opisal postopek in izdelavo izdelka, ki sem ga izbral za merjenje, predstavil trenutno merilno strategijo izdelka v podjetju, praktično merjenje izdelka in vrednotenje rezultatov ter predloge izboljšav v procesu merjenja.
Ključne besede: geometrijska specifikacija izdelka, meroslovje, koordinatna merilna tehnika, nadzor procesa
Objavljeno v DKUM: 23.12.2021; Ogledov: 361; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

8.
Vrednotenje negotovosti meritve v procesu dinamičnega uravnoteženja rotorja odpraševalne naprave : magistrsko delo
Danilo Viderman, 2021, magistrsko delo

Opis: Vrednotenje merilne negotovosti predstavlja zelo pomemben proces pri dinamičnem uravnoteženju rotorja. Neuravnotežen rotor odpraševalne naprave lahko povzroči nepričakovane okvare in velike stroške v podjetju, posledično tudi izpad proizvodnje. Na osnovi teoretičnega znanja in izkušenj smo določili vplivne veličine in opredelili njihov vpliv na merilni rezultat. Omejili smo se le na tiste prispevke negotovosti, ki pomembno vplivajo na standardno negotovost pri uravnoteženju rotorja. Posebno pozornost smo namenili prispevkom, katerih nadzor trenutno ni povsem zadovoljiv.
Ključne besede: merilna negotovost, vibracije, dinamično uravnoteženje, rotor
Objavljeno v DKUM: 22.12.2021; Ogledov: 328; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

9.
Načrtovanje nadzora kakovosti v proizvodnem podjetju Pišek - Vitli Krpan d.o.o. : diplomsko delo
David Janžek, 2021, diplomsko delo

Opis: Kakovost je eden izmed ključnih dejavnikov, če želimo ostati konkurenčni na trgu. Zato je za konsistentno kakovost v proizvodnem procesu treba imeti dovolj dober nadzor, saj lahko z njim krmilimo proizvodni sistem kakovosti v podjetju. V diplomskem delu je predstavljen nadzor kakovosti v proizvodnem podjetju Pišek – Vitli Krpan d. o. o. V nalogi je opisan proizvodni proces sklopa mehanske obdelave in celoten sistem vodenja kontrole kakovosti v podjetju. Rezultat diplomskega dela so analize rezultatov naključne kontrole, cilji podjetja in predlagane izboljšave.
Ključne besede: proizvodnja, nadzor, kakovost, meritve
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 488; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

10.
Trikoordinatna meritev strukturnega pločevinskega dela avtomobila na cnc tipalnem merilnem stroju : diplomsko delo
David Zagoršek, 2021, diplomsko delo

Opis: Orodjarstvo je delovno intenzivna panoga, še posebej, če podjetje razvija orodja za avtomobilsko industrijo, kjer vlada močna konkurenca. Zagotavljanje kakovosti svojih izdelkov je pomemben dejavnik, da podjetje pridobi in obdrži kupca. V podjetju EMO Orodjarna, d. o. o., uporabljajo trikoordinatne meritve odpreskov, s katerimi lahko posredno ovrednotijo kakovost preoblikovalnega orodja.V diplomski nalogi sem izbral merilno strategijo in izdelal off-line merilni program za izdelek, ki se bo vgradil v avtomobil znamke Mercedes-Benz. V nalogi so najprej predstavljene osnove kontaktne in brezkontaktne koordinatne merilne tehnike. Glavni del je namenjen predstavitvi izdelka ter izbiri merilne strategije. Merilni program smo preizkusili na CNC tipalnem merilnem stroju in na koncu analizirali merilne rezultate.
Ključne besede: off-line programiranje, nadzor kakovosti, preoblikovalno orodje, merilna strategija, meritve, CNC tipalni merilni stroj.
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 389; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (7,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici