| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 191
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Simulacijska proga tekočega traku
Miha Sirnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena simulacijska proga tekočega traku, ki bo služila za učenje osnov avtomatizacije. Prikazano je, katere komponente smo uporabili in za kaj, kako smo se lotili modeliranja delov trakov v programskem okolju SolidWorks, te modele pa smo tudi opisali. Naredili smo tudi elektro načrt za simulacijsko progo v programu EPLAN in kako smo to fizično izvedli ter sestavili elektro omarico. Prikazano je tudi, kako smo sestavili celotno simulacijsko progo tekočega traku in čemu so namenjeni določeni deli proge. Nato je prikazano še, kako smo se lotili programiranja in delovanja HMI vmesnika.
Keywords: načrtovanje, avtomatizacija, programiranje, PLK
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 98; Downloads: 21
.pdf Full text (2,91 MB)

2.
Zasnova in izdelava odrivne platforme pri skoku športnika : diplomsko delo
Klemen Vostner, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljeni idejna zasnova in izdelava odrivne platforme. Opisana je uporabljena strojna oprema in posamezne komponente same konstrukcije, od zasnove v programu za modeliranje do realizacije. Prikazani sta pritrditev in povezava merilne celice z elementi sistema za preizkus uporabe pri skoku športnika. Analizirana je tudi vzdržljivost platforme, kar pokaže trdnostni preračun. Za lažjo predstavo so grafično prikazane silnice največjih obremenitev in morebitna deformacija odrivnega sistema.
Keywords: odrivna platforma, strojna oprema, modeliranje, pritrditev, merilna celica, obremenitev
Published in DKUM: 27.03.2024; Views: 72; Downloads: 11
.pdf Full text (2,95 MB)
This document has many files! More...

3.
Reduction of surface defects by optimization of casting speed using genetic programming : an industrial case study
Miha Kovačič, Uroš Župerl, Leo Gusel, Miran Brezočnik, 2023, original scientific article

Abstract: Štore Steel Ltd. produces more than 200 different types of steel with a continuous caster installed in 2016. Several defects, mostly related to thermomechanical behaviour in the mould, originate from the continuous casting process. The same casting speed of 1.6 m/min was used for all steel grades. In May 2023, a project was launched to adjust the casting speed according to the casting temperature. This adjustment included the steel grades with the highest number of surface defects and different carbon content: 16MnCrS5, C22, 30MnVS5, and 46MnVS5. For every 10 °C deviation from the prescribed casting temperature, the speed was changed by 0.02 m/min. During the 2-month period, the ratio of rolled bars with detected surface defects (inspected by an automatic control line) decreased for the mentioned steel grades. The decreases were from 11.27 % to 7.93 %, from 12.73 % to 4.11 %, from 16.28 % to 13.40 %, and from 25.52 % to 16.99 % for 16MnCrS5, C22, 30MnVS5, and 46MnVS5, respectively. Based on the collected chemical composition and casting parameters from these two months, models were obtained using linear regression and genetic programming. These models predict the ratio of rolled bars with detected surface defects and the length of detected surface defects. According to the modelling results, the ratio of rolled bars with detected surface defects and the length of detected surface defects could be minimally reduced by 14 % and 189 %, respectively, using casting speed adjustments. A similar result was achieved from July to November 2023 by adjusting the casting speed for the other 27 types of steel. The same was predicted with the already obtained models. Genetic programming outperformed linear regression.
Keywords: continuous casting of steel, surface defects, automatic control, machine learning, modelling, optimisation, prediction, linear regression, genetic programming
Published in DKUM: 25.03.2024; Views: 80; Downloads: 5
.pdf Full text (1,19 MB)
This document has many files! More...

4.
Primerjava konvencionalne in trohoidne rezkalne strategije za grobo rezkanje
Žan Berglez, 2024, master's thesis

Abstract: Ukvarjali smo se z izdelavo testnega kosa, na katerem smo izvedli raziskave, in na podlagi rezultatov določili najbolj primerno tehnologijo mehanske obdelave glede na porabljen čas in stroške. Poleg tega je bila izvedena ocena obstojnosti orodja pri obeh vrstah obdelave s pomočjo serijske obdelave. Pri analizi rezultatov simulacij in testiranj je bila posebna pozornost namenjena tudi kakovosti obdelave. V magistrski nalogi so prav tako predstavljeni obdelovalni stroji, na katerih so bili preizkusi izvedeni, saj imajo ključno vlogo pri hitrosti in kakovosti obdelave.
Keywords: trohoidno rezkanje, konvencionalno rezkanje, analiza CamWorks
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 79; Downloads: 8
.pdf Full text (1,78 MB)

5.
Sistem za merjenje in analizo odrivne sile športnika pri skoku : diplomsko delo
Miha Kavčič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu je predstavljena zasnova programske opreme v okolju LabVIEW za merilno celico 9257A proizvajalca Kistler. Celica omogoča meritve sil v vseh treh oseh koordinatnega sistema (X, Y in Z). Zaradi visoke točnosti je najpogosteje uporabljena za meritve na CNC obdelovalnih strojih. Ker pa obstaja že veliko primerov implementacij v industriji, smo se odločili, da izkoristimo njeno visoko točnost za merjenje odrivne sile pri skoku in športnikom olajšamo analizo ter posledično izboljšamo rezultate.
Keywords: merilna celica, Kistler, LabVIEW, meritev, športnik, odriv, maksimalna sila.
Published in DKUM: 04.03.2024; Views: 90; Downloads: 10
.pdf Full text (4,67 MB)
This document has many files! More...

6.
Pobiranje in odlaganje aluminijastih ulitkov balansirnega diska s kolaborativnim robotom in 2D kamero : diplomsko delo
Rene Furek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V trenutnem svetu prihaja v veliko podjetjih do povišanih stroškov delovne sile oz. v najslabšem primeru do njihovega pomanjkanja, zato je bil cilj diplomskega dela izvesti pobiranje in odlaganje aluminijastih ulitkov balansirnega diska s kolaborativnim robotom UR5e in 2D kamero. V diplomski nalogi smo izbrali delovno mesto iz podjetja Talum d.d., ki je najbolj primerno za kolaborativnega robota, naredili simulacijo robotiziranega procesa, ter načrtovali in izvedli industrijski proces v laboratoriju. Pri zaznavanju z 2D kamero je bil celoten proces voden s programskim okoljem MATLAB, s katerim smo prožili kamero, pridobili rezultate zajema, izračunali ustrezne robotske gibe ter jih nato preko TCP/IP vtičnice pošiljali na robotski krmilnik. Proces je bil pred izvedbo na pravem robotu v celoti simuliran v simulacijskem okolju RoboDK.
Keywords: kolaborativni robot, aluminijasti ulitki, 2D kamera, MATLAB, RoboDK, avtomatizacija
Published in DKUM: 04.03.2024; Views: 91; Downloads: 7
.pdf Full text (2,01 MB)

7.
Izdelava in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju z uporabo factory i/o in vizualizacije preko zaslona hmi : diplomsko delo
Jan Kmetec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izdelavo in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju. Glavni cilj diplomske naloge je izdelati proces pretoka vode v rezervoarju v programskem okolju Siemens S7-PLCSIM, ki omogoča simulacijo delovanja programabilnega logičnega krmilnika (PLK), v kombinaciji s programskim okoljem Factory I/O za načrtovanje, simulacijo in upravljanje virtualnega industrijskega procesa. Glavni namen diplomske naloge je bil, kako nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O. Za izdelavo smo najprej oblikovali virtualni industrijski proces v programskem okolju Factory I/O, ki je vključeval rezervoar in druge dodatne elemente. Nato smo s programskim okoljem Siemens Step 7 napisali in prevedli program PLK ter virtualni PLK povezali z virtualnim procesom v programskem okolju Factory I/O. Ta pristop ima potencial, da proizvajalcem zagotovi prilagodljiv in stroškovno učinkovit način za optimizacijo proizvodnih procesov.
Keywords: Virtualni proces, programabilen logični krmilnik (PLK), Siemens S7- PLCSIM, Factory I/O
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 316; Downloads: 51
.pdf Full text (3,78 MB)
This document has many files! More...

8.
Namenska vpenjalna priprava za nosilec gospodinjske naprave : diplomsko delo
Gašper Planinc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s programom Solidworks konstruirali vpenjalno pripravo za vpenjanje profilov gospodinjske naprave. Za izdelavo nosilca smo izdelali dve pripravi s štirimi osnovnimi ploščami. Za pripravo in njene komponente se je izdelal program v obliki G-kode s programskim paketom Mastercam. Vpenjalna priprava je bila izdelana v podjetju Aluminium Kety Emmi d. o. o. in se uporablja v proizvodnji za izdelavo nosilcev.
Keywords: vpenjalna priprava, Solidworks, konstruiranje, Mastercam
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 96; Downloads: 12
.pdf Full text (5,62 MB)
This document has many files! More...

9.
Zasnova vpenjalne priprave za obdelavo podkvastega obdelovanca : diplomsko delo
Miha Gerečnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali modularno vpenjalno pripravo za izdelavo podkvastega obdelovanca. Pri konstruiranju vpenjalne priprave smo morali upoštevati, da omogoča natančno pozicioniranje, da omogoča zadostno ponovljivost vpenjanja in da nasprotuje vplivom odrezovalnih sil. Ob tem smo morali biti pozorni na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja. Naredili smo dve varianti vpenjalne priprave in ju med seboj primerjali, katera je bolj erogonomska in bolj primerna za obdelavo. Izdelali smo navodila za montažo vpenjalne priprave, animacijski film montaže, eksplozijski model vpenjalne priprave, stroškovne kalkulacije, določili obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Keywords: Vpenjalna priprava, obdelava, zasnova.
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 91; Downloads: 5
.pdf Full text (2,87 MB)

10.
Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko delo
Štefan Jakob Štrucl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta. Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam.
Keywords: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 572; Downloads: 56
.pdf Full text (3,34 MB)

Search done in 2.59 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica