| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 74
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Analiza zadovoljstva članov reanimacijskega tima z njihovim timskim delom, ter vodenjem med kardiopulmonalnim oživljanjem
Sandi Žumer, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: Kardiopulmonalno oživljanje zahteva brezhibno sodelovanje med člani reanimacijskega tima in njihovim vodjo. Kakovost oživljanja je odvisna od učinkovitega usklajevanja tima, ki ga izboljša učinkovito vodenje. V magistrskem delu smo ugotavljali, kako so člani reanimacijskih timov zadovoljni s svojim timskim delom in vodenjem med kardiopulmonalnim oživljanjem po urgentnih centrih v Sloveniji. Metode: V magistrskem delu smo uporabili kvantitativno metodo dela. Instrument raziskovanja je bil anketni vprašalnik, nanj je odgovorilo 188 anketiranih. Statistično obdelavo hipotez smo opravili s statističnim programom IBM SPSS, V25.0. Rezultati: Anketirani so izrazili veliko željo po dodatnem usposabljanju za vodenje kardiopulmonalnega oživljanja, kljub temu da so člani tima v večini zadovoljni z vodjo tima. Člani tima so pokazali veliko željo po »timskem pogovoru« po končani reanimaciji, po mnenju anketiranih se ti izvedejo v 50 % primerov oživljanj. Ugotovili smo, da glede na vrsto specializacije vodje tima obstajajo statistično pomembne razlike med člani v oceni zadovoljstva delovanja reanimacijskega tima (p
Keywords: Reanimacijski tim, bolnišnični srčni zastoj, kardiopulmonalno oživljanje, timsko delo, netehnične veščine.
Published: 24.05.2021; Views: 164; Downloads: 89
.pdf Full text (1,23 MB)

2.
Ustreznost rokovanja medicinskih sester s perifernimi intravenskimi katetri
Sandi Žumer, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča in namen: Medicinske sestre pri svojem delu dnevno rokujejo s perifernimi intravenskimi katetri, ki so lahko povezani s številnimi komplikacijami in lahko škodijo zdravju pacientov ter zvišujejo stroške zdravstvene obravnave. Namen zaključnega dela je bil proučiti pravilno rokovanje s perifernimi intravenskimi katetri in z raziskavo ugotoviti, v kolikšni meri medicinske sestre poznajo in upoštevajo teoretična navodila za ustrezno rokovanje s perifernimi intravenskimi katetri v kliničnem okolju. Raziskovalne metode: V teoretičnem delu zaključnega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, podprto z analizo relevantne domače in tuje strokovne literature. Raziskovalni del zaključnega dela je temeljil na kvantitativni metodi raziskovanja. Uporabili smo metodo anketiranja pri 100 zdravstvenih delavcih, ki so dosegli najmanj dodiplomsko stopnjo izobrazbe s smeri zdravstvena nega. Rezultati: Z analizo rezultatov ankete smo ugotovili, da 50 % anketiranih meni, da vsi izvajalci zdravstvene nege ne upoštevajo pravil in strokovnih smernic za uporabo intravenske poti. Kar 81 % anketiranih bi si želelo dodatna izobraževanja s področja perifernih intravenskih katetrov. 36 % anketiranih meni, da je najpogostejša napaka pri rokovanju z intravenskim katetrom neredno vzdrževanje prehodnosti kanile. Pri vstavljanju periferne intravenske kanile vedno uporablja rokavice 42 % anketiranih. Varne intravenske kanile vedno uporablja 36 % anketiranih. Diskusija in zaključek: Z analizo rezultatov smo ugotovili, da so anketirani pokazali veliko željo po dodatnem izobraževanju s področja perifernih intravenskih katetrov. Glede na opravljeno raziskavo predlagamo občasno organiziranje dodatnih izobraževanj s področja ustreznega rokovanja s perifernimi intravenskimi katetri med zaposlenimi medicinskimi sestrami v kliničnem okolju.
Keywords: Intravenska kanila, zapleti intravenskih katetrov, zapora katetra, intravenski dostop, brezigelni konekti.
Published: 15.10.2019; Views: 729; Downloads: 258
.pdf Full text (4,30 MB)

3.
Organizacija dogodkov za zaposlene podjetja Aerodrom Ljubljana, d.o.o.
Anita Žumer, 2017, master's thesis/paper

Abstract: V začetnem delu magistrske naloge, s pomočjo pregleda domače in tuje literature, preučujemo notranje komuniciranje, orodja in načine notranjega komuniciranja ter prednosti in slabosti le teh. Pri organiziranju dogodkov je pomemben celoten potek posameznega dogodka, zato po korakih opisujemo vsako fazo, od planiranja, izvedbe do beleženja končnih rezultatov. V nadaljevanju predstavljamo načine spodbujanja ter motiviranja zaposlenih za udeležbo na dogodkih ter kako se teorija ujema v praksi. Zanimajo nas tudi prednosti in slabosti organiziranja dogodkov za zaposlene. Končni rezultati posameznega dogodka so spodbuda, vprašanje vodstvu ali naj dogodke še organizira ali naj to dejavnost opusti. Raziskavo smo usmerili v ugotavljanje zainteresiranosti zaposlenih v sodelovanje pri organizaciji dogodkov. Zanimalo nas je ali se dogodkov zaposleni udeležujejo in katerih dogodkov v povprečju najbolj. Raziskavo smo nadaljevali z vprašanjem, ali so zaposleni pripravljeni sodelovati pri organizaciji in pri katerih dogodkih je v povprečju največ zanimanja. Ugotavljali smo tudi, katero orodje notranjega komuniciranja, za iskanje informacij o dogodkih, v povprečju najbolj pogosto uporabljajo. Rezultate ankete smo analizirali in podatke uporabili za statistično raziskavo. Ugotavljali smo, ali moramo zastavljene hipoteze sprejeti ali zavrniti.
Keywords: organiziranje dogodkov, komuniciranje, motiviranje zaposlenih, nagrajevanje zaposlenih, intranet, aerodrom
Published: 26.10.2017; Views: 622; Downloads: 77
.pdf Full text (1,07 MB)

4.
Uporaba nevronskih mrež za napoved pretovora v Luki Koper, d.d.
Tom Žumer, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Uspešne odločitve podjetij med drugim temeljijo tudi na napovedih. Le-te morajo biti dobre in natančne, da lahko podjetja ohranjajo svojo konkurenčno prednost. Napovedi se danes izvajajo z naprednejšimi metodami, med katere spadajo tudi nevronske mreže. V magistrskem delu smo želeli ugotoviti, ali so umetne nevronske mreže primerne za napovedovanje pretovora v Luki Koper, d. d. Podatki pretovora so bili sestavljeni iz generalnega in tekočega tovora, zaradi česar smo razvili dva modela umetne nevronske mreže, in sicer model mreže časovne vrste generalnega tovora in model mreže časovne vrste tekočega tovora. Modela vsebujeta t. i. NARX (ang. nonlinear autoregressive network with exogenous inputs) arhitekturo nevronske mreže. Izdelavo modela smo razdelili v dva koraka. V prvem koraku smo naredili redukcijo makroekonomskih kazalnikov, ki so nam predstavljali eksogene vhode modela. Izvedli smo jo z metodo analize glavnih komponent v kombinaciji z Monte Carlo simulacijo ter multiplo linearno regresijo. Modelu umetne nevronske mreže generalnega tovora smo namenili deset spremenljivk, modelu za tekoči tovor pa smo namenili štiri spremenljivke. V drugem koraku smo razvili umetno nevronsko mrežo generalnega in tekočega tovora. Rezultati obeh modelov so bili zadovoljivi. Poleg solidnega prileganja ocenjenih in dejanskih podatkov pretovora sta modela izpolnila tudi vse kriterije za kakovost modela. Glede na dobljene rezultate obeh modelov menimo, da so umetne nevronske mreže primerne za napovedovanje pretovora v Luki Koper, d. d.
Keywords: umetna nevronska mreža, analiza glavnih komponent, Monte Carlo simulacija, makroekonomski kazalniki, pretovor, napovedovanje, analiza časovnih vrst
Published: 05.06.2017; Views: 973; Downloads: 113
.pdf Full text (4,14 MB)

5.
Sistem upravljanja varnosti letalskega prevoznika
Anton Žumer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje varnega prevoza potnikov in tovora v zračnem prometu kot obliki javnega prevoza je pomembno za vse. V katastrofalnem dogodku so poleg oseb in predmetov na krovu plovila lahko prizadete tudi osebe in objekti na tleh. V diplomskem delu sem obravnaval sistem upravljanja varnosti v letalskem podjetju, ki je namenjen obvladovanju nevarnosti in tveganja in s tem zmanjševanju možnosti za nezaželene dogodke. V prvem delu sem predstavil predpise, teoretične zahteve in priporočila, v drugem delu pa uvajanje sistema, njegovo delovanje, nadzor nad delovanjem in stalno izboljševanje delovanja na praktičnem primeru.
Keywords: zagotavljanje kakovosti, sistem vodenja, letalska varnost
Published: 29.09.2016; Views: 717; Downloads: 65
.pdf Full text (3,38 MB)

6.
Prvo berilo in prva slovnica za drugi razred 4 in 5 razrednih ljudskih šol
Anton Razinger, Andrej Žumer, 1890, primary school textbook

Published: 30.12.2015; Views: 321; Downloads: 31
URL Link to full text

7.
8.
Optimizacija s pomočjo kolonije mravelj
Ivan Pešl, Viljem Žumer, Janez Brest, 2006, original scientific article

Abstract: V naravi so mravlje sposobne najti najkrajšo pot od vira hrane do gnezda brez uporabe vizualnih informacij. Poleg tega so se zmožne prilagoditi spremembam v okolju. na primer najti novo naj krajšo pot. ko trenutno pot preseka ovira. Pri tem nastane zamisel, da bi lahko bilo posnemanje takšnega obnašanja mravelj učinkovito tudi v diskretnem svetu. V članku bomo prikazali reševanje problema trgovskega potnika s pomočjo optimizacije mravelj.
Keywords: kolonija mravelj, umetna inteligenca, inteligenca roja, problem trgovskega potnika
Published: 10.07.2015; Views: 1198; Downloads: 51
URL Link to full text

9.
10.
Študija samoprilagajanja krmilnih parametrov pri algoritmu DEMOwSA
Aleš Zamuda, Janez Brest, Borko Bošković, Viljem Žumer, 2008, original scientific article

Abstract: V članku predstavljamo študijo samoprilagodljivih krmilnih parametrov algoritma diferencialne evolucije za večkriterijsko optimizacijo, ki ga krmili samoprilagoditveni mehanizem, predstavljen v evolucijskih strategijah. Samoprilagajanje parametrov omogoča danemu evolucijskemu algoritmu učinkovitejše iskanje, saj se algoritem lahko prilagodi optimizacijskemu problemu, ki ga rešuje. Z eksperimentom prikažemo dejanske vrednosti in spreminjanje samoprilagodljivih krmilnih parametrov na znanih testnih funkcijah.
Keywords: evolucijsko računanje, diferencialna evolucija, večkriterijska optimizacija, samoprilagoditev, algoritmi
Published: 10.07.2015; Views: 666; Downloads: 28
URL Link to full text

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica