| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 71
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVRŠČANJE ZADETKOV V SPLETNIH ISKALNIKIH : diplomsko delo
Mitja Žižek, 2012, diplomsko delo

Opis: Spletni iskalniki so najpogostejša začetna točka za večino uporabnikov spleta in so že nekaj časa ena izmed glavnih komponent spleta, saj bi brez njih težko našli informacije v množici spletnih strani na spletu. V kolikor hočemo biti razpoznavni, je pomembno, da spletni iskalniki najdejo tudi naše spletne strani. V diplomskem delu smo predstavili način delovanja spletnih iskalnikov ter pregledali, kateri so ključni elementi za čim višjo uvrstitev v spletnih iskalnikih, in predstavili orodja za pomoč pri analizi za optimizacijo spletne strani. Na koncu smo teoretični del še preverili v praksi z izdelavo preproste spletne strani, kjer smo uporabili prej navedene elemente.
Ključne besede: spletni iskalniki, spletna stran, optimizacija spletnih strani za iskalnike, SEO
Objavljeno v DKUM: 22.03.2021; Ogledov: 650; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

2.
UPORABA STORITEV V OBLAKU PRI POSLOVANJU PODJETIJ
Dejan Korošak, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na vpeljavo računalništva v oblaku v podjetje. Zanimalo nas je, ali bi podjetje z uporabo računalništva v oblaku privarčevalo v primerjavi z obstoječim načinom vodenja informatike, pri katerem imajo uporabniki programe nameščene na delovnih postajah in uporabljajo namenske strežnike za elektronsko pošto, varnostne kopije, SAP in datotečni strežnik. Za primerjavo stroškov med obstoječo in oblačno arhitekturo nam je podjetje X posredovalo podatke o stroških informatike za šest let ter popisano IT-infrastrukturo in programsko opremo. Na podlagi teh podatkov smo lahko poiskali rešitve, ki temeljijo na modelu računalništva v oblaku in ki bi nadomestile trenutno programsko opremo, ter izračunali stroške prehoda na model računalništva v oblaku tudi ob morebitni delni zamenjavi obstoječih delovnih postaj, katerih zamenjava bi bila potrebna. Pri tem smo z uporabo modela in uveljavljenimi ekonomskimi kazalniki izračunali, da bi podjetje X z uporabo računalništva v oblaku privarčevalo približno 145.000 €, kar zagotavljajo tudi ponudniki oblačnih storitev v teoriji.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, donosnost naložbe (ROI), oblačne storitve v podjetju
Objavljeno v DKUM: 29.10.2015; Ogledov: 1316; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

3.
UPORABA TEHNOLOGIJ ZA ZAGOTAVLJANJE REVIZIJSKE SLEDI V PRODUKTIH ORACLE
Samo Arko, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na ranljivost in varovanje občutljivih podatkov v podatkovnih bazah. Natančneje kako nam tehnologija Oracle Database Vault omogoča zavarovanje dostopa do teh podatkov. V začetku smo predstavili podatkovne baze in njihove največje nevarnosti. Nato smo predelali zakone ter standarde na področju osebnih podatkov, potrebe po revizijski sledi in informacijski varnosti. V zaključku pa smo predelali tehnologije za varovanje podatkovnih baz in vodenje revizije Oracle ter se nato osredotočili na tehnologiji Oracle Audit Vault in Oracle Database Vault.
Ključne besede: Občutljivi podatki, revizija, zakonodaja, standardi za informacijsko varnost, Oracle Database Vault
Objavljeno v DKUM: 14.10.2015; Ogledov: 1473; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

4.
ANALIZA ZASNOVE IN DELOVANJA SPLETNIH TRGOVIN
Marko Štalcer, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili značilnosti in vrste elektronskega poslovanja ter podali njegove prednosti in slabosti. Opredelili smo osnovne pojme, povezane s spletno trgovino, in pregledali, kakšne so lastnosti in kriteriji uspešnih spletnih trgovin ter kako naj bi bile oblikovane. V nadaljevanju smo predstavili podjetje Kovinarstvo Bučar in spletno trgovino Bendex3D. Glede na kriterije uporabnosti spletnih trgovin smo analizirali spletno trgovino Bendex3D in podali predloge za izboljšanje uporabniške izkušnje. Ob koncu smo podane predloge še vpeljali in testirali.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, spletna trgovina, uporabniška izkušnja, analiza
Objavljeno v DKUM: 14.10.2015; Ogledov: 1079; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

5.
VARNOSTNA TVEGANJA PRI RAZVOJU INFORMACIJSKIH REŠITEV S POMOČJO SISTEMOV ZA UPRAVLJANJE VSEBIN
Uroš Leskovar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana problematika varnostnih tveganj pri razvoju in uporabi informacijskih rešitev kadar uporabljamo sisteme za upravljanje vsebin. Varnost v informacijskih sistemih je pogosto ogrožena, kljub vedno novejšim tehnologijam. Diplomsko delo zajema splošen opis treh najpogostejših sistemov za upravljanje vsebin, primerjavo preteklih testiranj sistemov, varnostno testiranje s pomočjo navodil drugih organizacij in pregled najpogostejših nevarnosti. Ugotovljeno je bilo, da osnovna namestitev sistema za upravljanje vsebin predstavlja veliko manjšo varnostno tveganje, kot pa sistem, ki ima nameščene različne razširitve. Sistemi se med seboj razlikujejo po stopnji varnosti, zato so pri izbiri sistema zelo pomembni podatki preteklih testiranj.
Ključne besede: sistemi za upravljanje vsebin, varnost, CMS
Objavljeno v DKUM: 25.02.2015; Ogledov: 1353; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

6.
UPORABA STANDARDOV DRUŽINE ISO 27000 PRI REVIZIJI INFORMACIJSKIH SISTEMOV
Anja Greif, 2014, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo predstavlja področji revizije informacijskih sistemov in upravljanja informacijske varnosti po standardu ISO/IEC 27001. Obe področji sta pri tem povezani z relevantno in veljavno slovensko zakonodajo. Glavni namen te naloge je združiti obe področji v enoten in skladen sistem revidiranja informacijske varnosti. Za dosego tega cilja so usklajene zahteve standarda ISO 27001 s standardnim orodjem, tako revizije informacijskih sistemov, kot tudi upravljanja informatike nasploh COBIT 5. V končni fazi pa so izdelana natančna priporočila za revizijo informacijske varnosti, ki jih omogočata standarda ISO/IEC 27002 in ISO/IEC 27007.
Ključne besede: revizija informacijskih sistemov, sistem za upravljanje informacijske varnosti, revizija informacijske varnosti, ISO/IEC 27000, ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27002, ISO/IEC 27007, COBIT 5
Objavljeno v DKUM: 18.12.2014; Ogledov: 1946; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

7.
RAZVOJ VEČPLATFORMNIH MOBILNIH APLIKACIJ S POMOČJO ADOBE AIR
Peter Mertelj, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali razvoj večplatformnih mobilnih aplikacij. Opisali smo principe in omejitve delovanja ter razvoja mobilnih aplikacij. Podrobneje smo opisali tudi ogrodje Adobe AIR in potek razvoja mobilnih aplikacij z uporabo slednjega. V sklopu praktičnega dela smo razvili lastno mobilno aplikacijo in tako ogrodje Adobe AIR preizkusili tudi v praksi. Omenjeno aplikacijo smo pripravili tako, da je delovala na več različnih platformah, in sicer na platformah Android in iOS. V sklopu razvoja smo uporabili znanje, ki smo ga skozi raziskovalni del diplomskega dela pridobili in ga tudi predstavili.
Ključne besede: Adobe AIR, ogrodje, večplatformna aplikacija, mobilna aplikacija, mobilna naprava, uporabniški vmesnik, Android, iOS
Objavljeno v DKUM: 12.06.2014; Ogledov: 2018; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

8.
RAZVOJ PORTALA ZA PREGLED E-RAČUNOV
Dejan Kos, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene vse tehnologije, katere smo uporabili pri razvoju spletnega portala za pregled e-računov in generacija podpisa za datoteke XML. Za razvoj smo uporabili ASP.NET, XML, AJAX, StreamServe in XML podpisovanje. Predstavljeni so tako praktični primeri kot tudi prednosti in slabosti posamezne tehnologije.
Ključne besede: računalništvo, e-račun, StreamServe, XML podpisovanje, XML, AJAX, spletne rešitve
Objavljeno v DKUM: 17.02.2014; Ogledov: 1266; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

9.
ZASNOVA KREATIVNE STRATEGIJE ZA LANSIRANJE BLAGOVNE ZNAMKE @LIFE
Jasmina Godec, 2014, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu smo predstavili ključne konkurenčne dejavnike za doseganje prepoznavnosti na trgu in naredili pregled sodobnih vidikov trženja. V empiričnem delu naloge smo opredelili dejavnike oziroma načine, s katerimi lahko podjetji Mikropis Holding in RC IKTS preko spletnega portala ter mobilne aplikacije @life učinkovito predstavita svojo ponudbo in opozorita na njeno širšo uporabno vrednost za svoje potencialne stranke, čemur sledi zasnova kreativne strategije z domiselnimi prijemi spletne promocije na družbenih omrežjih. @life storitev je opredeljena kot informacijska storitev, ki se nanaša na procesiranje mentalnih spodbud in informacij. Zraven zunanjih dejavnikov, ki izvirajo večinoma od zunaj iz panoge in so bistveni predvsem pri vstopu na zunanje trge, podjetji razpolagata zlasti z neotipljivimi resursi. Ti izvirajo iz podjetij in temeljijo na svežnju znanj ter sposobnosti. Predstavljajo tiho ali nemo znanje, zato imata podjetji lažjo pot pri doseganju konkurenčne prednosti. Potencialni dejavniki podjetij za doseganje trajne konkurenčne prednosti so prihranki zaradi raznolikosti ponudbe, premoženje blagovne znamke, znanje, inovacije in informacijska tehnologija. Za uspešno trženje storitve @life je ključno pridobiti ustrezne informacije o potencialnih trgih in ciljnih skupinah ter nato s kakovostno ponudbo izpolniti oziroma preseči pričakovanja uporabnikov. Če upoštevamo strateško načrtovanje trženjskih aktivnosti, je pomembno oblikovanje lastne trženjske aktivnosti, usmerjene v potrošnika. V okviru zasnove kreativne strategije smo izbrali komuniciranje z uporabo sodobnih komunikacijskih poti, saj dosedanje promocijske aktivnosti, ki so temeljile predvsem na klasičnih metodah, niso obrodile večjih sadov v smislu pridobivanja novih aktivnih uporabnikov. Tako v empiričnem delu naloga gradi komunikacijsko promocijsko strukturo, ki naj z minimalnimi finančnimi vložki zagotovi učinkovito predstavitev aplikacije v družbenih omrežjih ter z veliko kreativnosti vztrajno dopolnjuje ponudbo, usmerjeno k uporabnikom spletne storitve.
Ključne besede: konkurenčna prednost, kreativna strategija, trženje strokovnih storitev, družbena omrežja, storitev @life.
Objavljeno v DKUM: 21.01.2014; Ogledov: 2310; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

10.
OGRODJE ZA NAPOVEDOVANJE NAPAK PROGRAMSKE OPREME V AGILNIH OKOLJIH
Danijel Radjenović, 2013, doktorska disertacija

Opis: Metrike programske opreme so uporabljene v modelih za napovedovanje napak programske opreme. Model določi dele izvorne kode, ki vsebujejo napake in jih je potrebno pregledati. S tem usmerja proces zagotavljanja kakovosti programske opreme. Z identifikacijo napak se izboljša kakovost programske opreme, z določanjem njihove lokacije pa se znižajo stroški testiranja. Metode razvoja programske opreme se počasi oddaljujejo od tradicionalnega modela slapu (Waterfall) k bolj agilnim pristopom (Scrum, XP), s tem pa se spreminja tudi način testiranja programske opreme. V agilnih okoljih si ne moremo privoščiti, da bi izvedli testiranje celotnega sistema za vsako različico programske opreme, zato testiramo le dele, ki jih je napovedovalni model določil za nepravilne. Glavni namen je bil razviti učinkovit model za napovedovanje napak programske opreme v agilnih okoljih. Da smo model razvili, smo opravili sistematični pregled literature, analizirali produktne in procesne metrike ter ocenili klasifikacijske tehnike. Dobljeni model smo ovrednotili v industrijskem okolju. Model, ki vsebuje zgolj štiri procesne metrike, se je izkazal za uspešnega v industrijskem okolju, saj je odkril več kot polovico vseh napak (popolnost > 0,5) in ni vseboval enkrat več lažno pozitivnih napovedi (pravilnost > 0,33). Zaradi visoke multikolinearnosti metrik je bil uspešnejši od polnega modela, ki vsebuje 80 metrik. Procesne metrike so bile uspešne pri napovedovanju napak, medtem ko produktne metrike niso bile. Napake v agilnih okoljih so najbolj pogojene s starostjo in velikostjo sprememb programske opreme, pri čemer imajo nedavne in velike spremembe večjo verjetnost, da vsebujejo napake.
Ključne besede: metrike programske opreme, napovedovanje napak, napovedovalni modeli, zagotavljanje kakovosti, testiranje, kakovost programske opreme
Objavljeno v DKUM: 15.11.2013; Ogledov: 2052; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici