| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Spoken corpus Gos VideoLectures 4.0
Darinka Verdonik, Tomaž Potočnik, Mirjam Sepesy Maučec, Tomaž Erjavec, Simona Majhenič, Andrej Žgank, 2019, zaključena znanstvena zbirka podatkov ali korpus

Objavljeno: 09.07.2020; Ogledov: 496; Prenosov: 3
URL Povezava na datoteko

2.
Govorni, dialoški in multimodalni jezikovni viri
Darinka Verdonik, Andrej Žgank, Simona Majhenič, Izidor Mlakar, 2020, elaborat, predštudija, študija

Ključne besede: multimodalni jezikovni viri, jezikovni viri
Objavljeno: 13.05.2020; Ogledov: 539; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (364,75 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Zaznavanje varnostnih groženj v komunikacijskih omrežjih in ukrepanje ob njih
Aljaž Gaber, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se ukvarjali z ATP rešitvijo podjetja Trend Micro, DDI in DDA. Za izvedbo magistrskega dela smo podrobneje spoznali postopke uporabe DDI in DDA. Najprej smo opisali zmožnosti in funkcije DDI in DDA. Postavili smo ustrezni testni sistem in spremljali grožnje, ki se pojavljajo v komunikacijskih omrežjih, ter njihovo delovanje preučevali v peskovniku. Poleg tega smo primerjali vplive različnih vrst zlonamerne programske kode in analizirali postopke ukrepanj ob zaznanih varnostnih incidentih. V zadnjem delu naloge so predstavljeni predlogi za izboljšanje informacijske varnosti, ki smo jih definirali s pomočjo rezultatov obravnavanja groženj z DDI in DDA.
Ključne besede: informacijska varnost, napredni pristopi varovanja omrežja, informacijske grožnje, peskovnik
Objavljeno: 24.02.2020; Ogledov: 483; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (4,95 MB)

4.
Kodek opus in vpliv omrežnih degradacij na kakovost zvoka
Aleš Rumež, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zvočni kodek Opus in vpliv omrežnih degradacij na kakovost zvoka. Namen dela je analizirati kakovost zvočnih posnetkov, kodiranih s kodekom Opus in poškodovanih s simulirano degradacijo omrežja na osnovi izgube paketov. V teoretičnem delu naloge so opisani zvočni kodeki in predstavljene objektivne metode za vrednotenje kakovosti zvoka. V praktičnem delu je razvit in implementiran postopek za primerjavo kakovosti zvočnih posnetkov, ki temelji na velikem številu ponovitev eksperimentov. Izvedeno je vrednotenje kakovosti realnih vhodnih posnetkov pri različnem deležu izgubljenih paketov v omrežju, pri čemer je uporabljena metoda za objektivno zaznavno ocenjevanje kakovosti govora ITU P.862 PESQ.
Ključne besede: govor, kodek Opus, omrežna degradacija, vrednotenje kakovosti, pretakanje
Objavljeno: 08.11.2019; Ogledov: 442; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (711,67 KB)

5.
Avtomatizacija testiranja dopolnilnih storitev v telefoniji
Miha Grosek, 2017, magistrsko delo

Opis: V razvojnih podjetjih telekomunikacijske opreme igra pomembno vlogo testiranje funkcionalnosti dopolnilnih storitev. Z namenom avtomatizacije testiranja to delo vsebuje raziskavo področja in možnosti implementacije oz. razvoja takšnega orodja. Opisuje modularno zasnovo, kar predstavlja optimizacijo razvoja in transparentno uporabo na več področjih. Na podlagi raziskav so določene optimalne tehnologije za razvoj modulov v odvisnosti do sistema, ki je predmet testiranja. Pri razvoju orodja se izhaja iz standardov in predpisov, na podlagi katerih je zasnovan tudi sistem. To predstavlja možnost uporabe orodja za testiranje različnih standardiziranih sistemov. Prvi del naloge vsebuje opis testiranja telekomunikacijske opreme, umestitev metod testiranja dopolnilnih storitev in aktualne potrebe po optimizaciji teh postopkov. Sledi teoretični opis vrst telefonije, protokolov in delovanja sistemov. Osrednji del naloge vsebuje opis namena avtomatizacije in funkcionalnosti orodja. V ločenih poglavjih je opisana zasnova implementacije, izbira tehnologij in nekatere omejitve za področja analogne telefonije in telefonije SIP. Poglavje s področja telefonije SIP podrobneje opisuje posamezne module orodja. Naloga se zaključuje z opisom dodane vrednosti, možnosti nadaljnjega razvoja in razširitve orodja na ostala področja telefonije.
Ključne besede: telefonske storitve, testiranje, avtomatizacija, dopolnilne storitve, SIP
Objavljeno: 24.08.2017; Ogledov: 578; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

6.
Načrtovanje omrežja lte na množičnih prireditvah
Klemen Javšovec, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo opisali mobilne tehnologije, ki so temelj za delovanje modernih mobilnih omrežij. Podrobno smo predstavili standarde GSM, UMTS in LTE. Po korakih smo sledili postopku umestitve bazne postaje mobilnega omrežja v prostor. Osrednjo problematiko magistrskega dela predstavlja analiza mobilnega omrežja LTE na množičnih prireditvah. V prvem delu smo opredelili karakteristike sistema, ki so ključne z vidika kapacitete in kakovosti storitve v omrežju LTE. V nadaljevanju smo podali in analizirali statistične podatke za mobilno omrežje na množični prireditvi praznovanja novega leta v Sloveniji. Predstavili smo tudi parametre in statistiko mobilnega omrežja na eni izmed največjih množičnih prireditev – tekmovanje v smučarskih poletih v Planici. Rezultate analize mobilnega omrežja smo grafično predstavili in argumentirali.
Ključne besede: mobilna telefonija, GSM, UMTS, LTE, množične prireditve, gradnja baznih postaj
Objavljeno: 10.07.2017; Ogledov: 1462; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (6,15 MB)

7.
Mehanizmi varovanja omrežja s požarnim zidom serije pix 500
Nejc Ferk, 2017, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je seznaniti se s požarnim zidom serije PIX 500 in z mehanizmi varovanja omrežja, ki jih požarni zid nudi. Predstavili smo opis vseh funkcij pregleda paketa IP pri vstopu v požarni zid, preden požarni zid paketu dovoli vstop v varovano omrežje. Pregledali smo rešitve implementacije požarnih zidov z uporabo dostopovnih seznamov in natanko predstavili tehnologije in temeljne naloge požarnih zidov. Poglobili smo se v razvoj najučinkovitejših varnostnih politik s postavitvijo požarnega zidu na ključna mesta v omrežju z namenom nudenja učinkovitega filtriranja vstopnega/izstopnega prometa. Predstavili smo vmesnike požarnega zidu, storitve naslavljanja IP, upravljanje požarnega zidu in nadzor s SNMP. Prav tako smo predstavili metode za overjanje in avtorizacijo uporabnikov, zapise beleženja uporabnikov in nadzor dostopa. Predstavili smo tudi načine delovanja požarnega zidu v transparentnem in usmerjanem načinu obratovanja. Prikazali smo primere z vključitvijo ogrodja modularne politike, kjer smo z aplikacijskim preverjanjem in definiranjem razredov prometa poizkušali blokirati dostop do določenih spletnih strani. Na koncu smo magistrsko delo razširili z opisom in primerom konfiguracije navideznega zasebnega omrežja, ki organizacijam nudi vzpostavitev varnih tunelov med pisarnami oziroma sedeži podjetja. Mehanizme varovanja omrežja smo preverili z realnimi primeri omrežij v simulacijskem orodju GNS3.
Ključne besede: požarni zid, PIX, ASA, IP, NAT, dostopovni seznam, navidezno zasebno omrežje, MPF
Objavljeno: 07.07.2017; Ogledov: 830; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

8.
PORAZDELJEN NADZOR OMREŽJA Z ORODJEM ZABBIX
Ivana Kelemen, 2016, magistrsko delo

Opis: Zabbix je odprtokodni sistem za nadzor omrežja zasnovan na hierarhiji strežnik-agent. Z uporabo spletnega dostopa omogoča administratorju nadzor stanja omrežja v realnem času, hkrati pa omogoča tudi spremljanje informacij o preteklih spremembah stanja posameznih metrik. Vsi zbrani podatki so shranjeni v skupno podatkovno bazo, kar omogoča Zabbixu enostavno korelacijo med (na prvi pogled) nepovezanimi podatki. Porazdeljen nadzor je lahko izveden z uporabo posredniških strežnikov. Visoka zmogljivost spremljanja v realnem času pomeni, da je mogoče hkrati nadzirati več tisoč strežnikov, virtualnih in omrežnih naprav.
Ključne besede: Zabbix, omrežje IP, nadzor omrežja
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 1512; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

9.
Centraliziran nadzor omrežnega dostopa s strežnikom RADIUS
Miha Vratič, 2016, diplomsko delo

Opis: Dandanes je zaradi obsega, nenehne rasti in implementacije na vedno novih področjih, postala varnost omrežja izrednega pomena. V diplomskem delu smo se dotaknili varnosti v lokalnih omrežjih, kjer nadzor dostopa dosežemo z avtentikacijo, ki je postopek ugotavljanja identitete. Prvi del je teoretični pregled centraliziranega dostopa, ki ga omogočata AAA in RADIUS, ter metode nadzora omrežnega dostopa imenovane MAB. Drugi del, pa je praktična implementacija dveh testnih okolij, kjer smo opisali klasično overjanje z uporabniškim imenom in geslom, ter overjanje naprav s pomočjo naslova MAC. Slednje je standard podjetja Cisco, imenovan MAB. V obeh primerih smo uporabili omrežno opremo podjetja Cisco, ter operacijski sistem Windows Server 2008, ki je služil kot strežnik RADIUS.
Ključne besede: Avtentikacija, MAB, RADIUS, AAA, IEEE 802.1X
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 1088; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

10.
VPLIV OMREŽNIH RAZMER NA STORITEV IPTV
Renato Breznik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se posveča nadzoru nad napakami v omrežju IPTV in reševanju le-teh. Zajema vse faze od vstopa transportnega toka v omrežje in do končnega uporabnika. Obravnava tudi pristope, ki se uporabljajo pri zagotavljanju kakovosti storitve. Diplomsko delo opisuje različno programsko in strojno opremo, ki jo internetni ponudnik potrebuje, da lahko ponudi kakovostno storitev IPTV in da lahko nadzira in hitro odpravlja napake ali težave. Vsebuje tudi nekaj praktičnih primerov odkrivanja in reševanja določenega tipa napak, ki se najpogosteje pojavljajo.
Ključne besede: televizija IP, transportni tok, omrežje IP, kakovost storitev, napake
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 837; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici