| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 109
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV MODIFIKACIJ ZASTEKLITVE, FASADNEGA OVOJA IN ORIENTACIJE NA PORABO ENERGIJE ZA OGREVANJE PASIVNE HIŠE
Jurij Vidovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Problematika vezana na obremenitve okolja postaja čedalje večji problem človeštva. Zaradi visokih vrednosti izpustov CO2 v ozračje se je svet, predvsem EU odločila, da bo sprejela drastične ukrepe za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. Eden od njih je Kjotski sporazum, podpisan 16. februarja 2005, ki nalaga državam, da zmanjšajo emisije škodljivih plinov. Veliko panog se prilagaja tem zahtevam. Med njimi lahko izpostavimo gradbeništvo, ki v zadnjih letih odkriva nove načine za energetsko varčno gradnjo. Pasivne hiše se uvrščajo na sam vrh nizkoenergijskih hiš, ki ne škodujejo okolju. Gradnja pasivnih hiš predstavlja kompleksen in zaenkrat tudi zapleten postopek, tako z vidika arhitektov kot inženirjev. Pri načrtovanju je potrebna uporaba programa PHPP, ki je namenjen načrtovanju energijsko učinkovite hiše. Vsaka pasivna hiša mora imeti ustrezne izračune PHPP, narejen mora biti preizkus porabe energij za ogrevanje, zrakotesnosti, porabe primarne energije, toplotne izgube, pregrevanje in potrebna energija za hlajenje. To je opisano tudi v pričujoči diplomski nalogi, v kateri je predstavljen gradbeni del tega programa ter na osnovi njega več parametrov, ki jih je potrebno upoštevati glede lokacije in načrtovanja, kar pa je ključnega pomena za doseganje pasivne gradnje.
Ključne besede: Ključne besede: okolje, pasivna hiša, načrtovanje, program PHPP
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2253; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

2.
ZASNOVA LESENIH MODULARNIH VRTCEV
Ana Milosavljević, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava modularni sistem lesene gradnje z uporabo križno lepljenega lesa kot osnova konstrukcije masivno panelnega sistema. Vsebuje kratko opredelitev pojma modul in zgodovinski pregled prefabrikacije materialov ter prve začetke uporabe modula. Opisane so prednosti in značilnosti modularnega lesenega sistema gradnje, kakor tudi sam proces gradnje, transport, postavitev zaključnega dela in lastnosti osnovnih gradbenih materialov katere srečujemo v vsaki zasnovi stavbe. Na kratko so predstavljeni še primeri modularnih vrtcev po svetu in pravila, ki jih moramo upoštevati pri novogradnji vrtcev. Na koncu naloge je oblikovan in funkcionalno zasnovan lesen modularen vrtec, pri čemer so opisani tehnični podatki od zasnove, konstrukcije do naravnega prezračevanja in možnost uporabe obnovljivih virov.
Ključne besede: modul, vrtec, modularna gradnja, les, prefabrikacija, križno lepljene plošče
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1491; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (9,31 MB)

3.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE
Dijana Subašič, 2010, diplomsko delo

Opis: Toplotna izolacija ovoja objekta je eden od najcenejših in hkrati najučinkovitejših potencialov za zmanjšanje porabe energije in s tem tudi za zmanjšano onesnaževanje. Toplotno izolirane stavbe namreč za svoje ogrevanje ali ohlajevanje porabijo bistveno manj energije kot neizolirane. Primerno izoliran objekt poleg varčevanja z energijo in skrbjo za okolje nudijo njihovim uporabnikom zelo ugodne bivalne pogoje, saj poleti kot pozimi z minimalno regulacijo lažje dosegamo ugodno mikroklimo. V diplomski nalogi sem izbrala starejšo hišo, katere največji problem so velike energijske izgube, ter neugodna mikroklima objekta. Na primeru hiše so prikazani izračuni porabe energije pred sanacijo, in izračuni, ki bi jih lahko dosegli s sanacijo ovoja stavbe.
Ključne besede: energetska sanacija, bivalno ugodje, toplotne izgube
Objavljeno: 01.07.2010; Ogledov: 5248; Prenosov: 941
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

4.
ZASNOVA ENOSTANOVANJSKE LESENE PASIVNE HIŠE
Dino Poplatnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Razmišljanje o poviševanju cen nafte, posledično tudi ostalih fosilnih goriv je močno prevesilo tehtnico v prid pasivni gradnji. Obnovljivi viri energije kot npr. lesna biomasa niso bili nič obetavnejši, saj niso poceni, poleg tega pa priprava velike količine drv pomeni veliko dela. Naslednja zahteva je bila, da gradnja ne traja predolgo - torej v prid montažni konstrukciji. Zaradi takih zahtev se tudi v Sloveniji bolj uveljavljajo energetsko varčnejše pasivne hiše, ki zaradi posebne gradnje in tehnologije porabijo občutno manj energije za ogrevanje kot klasično grajene hiše. Pogosto omenjene prednosti montažnih hiš so: hitrost izvedbe, energetska učinkovitost in cena. Hiša se imenuje pasivna zato, ker sončno energijo in notranje vire izkorišča ob minimalnih toplotnih izgubah, zato skoraj ni potrebno dodatno ogrevati ali hladiti. V diplomski nalogi smo opisali glavne značilnosti pasivne hiše. Izdelali smo projekt, dimenzionirali glavne nosilne elemente in na koncu preverili, če ustreza standardu pasivne hiše s programom PHVP02.
Ključne besede: pasivna hiša, lesena hiša, nizkoenergijska hiša
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2909; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (7,87 MB)

5.
STATIČNA IN DINAMIČNA ANALIZA NIZKOENERGIJSKE MONTAŽNE LESENE HIŠE
Nina Kolarič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava opis različnih sistemov montažne lesene gradnje ter opis nizkoenergijske gradnje. Predstavljene so materialne karakteristike materialov, ki so gradniki objekta — nizkoenergijske montažne lesene hiše v velikostenskem panelnem sistemu, ki v diplomski nalogi predstavlja praktičen primer. Izračunane so stalne, spremenljive in nezgodna obtežba za obravnavani objekt. Izvedena je statična in dinamična analiza s programom Tower 6 in dimenzioniranje osnovnih nosilnih elementov po Evrokod standardih.
Ključne besede: montažna lesena gradnja, panelni sistem, nizkoenergijske gradnje, statična analiza, dinamična analiza, dimenzioniranje
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 3092; Prenosov: 512
.pdf Celotno besedilo (6,71 MB)

6.
OZELENJEN FASADNI OVOJ
Blaž Repnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja nove koncepte naravnih fasadnih ovojev in njihov vpliv na urbano okolje. Nazorno sta prikazana splošna razdelitev in opis fasadnega ovoja s funkcijo posameznih delov. Podrobnejše so opisani različni tipi naravnega fasadnega ovoja, med katerimi je posebej izpostavljen ozelenjen fasadni ovoj. V sklopu ozelenjenega fasadnega ovoja so predstavljene zelene fasade in živi zidovi ter panelni, geotekstilni in rešetkasto vrvni sistem ozelenitve fasade. Vsi ti sistemi so predstavljeni na primerih dobre prakse v Evropi in svetu, katerim so priloženi načrti v prilogi. Ob koncu je predstavljen še vpliv ozelenjenega fasadnega ovoja na urbano okolje.
Ključne besede: fasadni ovoj, zelene fasade, živi zidovi, urbano okolje
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 3181; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (8,38 MB)

7.
ENERGIJSKA IN STATIČNA ANALIZA EKO HIŠE V KRAJU OBERSTORCHA
Dejan Malek, 2010, diplomsko delo

Opis: Eko pasivne hiše so hiše, ki temeljijo na okolju prijazni gradnji. Pri tem so uporabljeni obnovljivi viri energije in naravni gradbeni materiali. S takšnim načinom gradnje dosežemo velike dobitke in učinkovito izrabo energije. Vse to pa zagotavlja pasivni hiši vodilno mesto med načini gradnje v prihodnosti. V diplomskem delu so predstavljene pomembnejše značilnosti pasivne hiše, podani so kriteriji za pasivno gradnjo, pozornost pa je namenjena tudi naravnim materialom, uporabljenim pri eko pasivni gradnji. Na podlagi teoretičnih znanj je v diplomskem delu predstavljena in natančneje analizirana eko pasivna hiša v Oberstorchi. Z izračunom s programom PHPP je bilo ugotovljeno, da obravnavana eko hiša izpolnjuje vse kriterije za pasivno gradnjo, s statično analizo pa je dokazana njena stabilnost na vertikalno in horizontalno obtežbo po evropskih predpisih Evrokod 5. Ugotovili smo torej, da je potrebno eko pasivno gradnjo spodbujati, saj predstavlja velik korak k čistejšemu okolju.
Ključne besede: pasivna hiša, eko gradnja, naravni gradbeni materiali
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 2312; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (35,36 MB)

8.
EKOLOGIJA LESENE GRADNJE
Lidija Kuhelnik, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava sisteme lesene montažne gradnje. Opisani so vsi trije sistemi, torej skeletni, okvirni in masivni. Obravnavani so lesni kompoziti za konstrukcije. V nadaljevanju je obravnavana gradbena biologija in zelena trajnostna gradnja. Podrobno je opisana zdrava hiša in njeni materiali. Predstavljen je tudi sindrom nezdrave zgradbe. Opisana je konstrukcijska zaščita lesa in modifikacija lesa.
Ključne besede: lesena montažna gradnja, skeletni sistem, okvirni sistem, masivni sistem, ekološka gradnja, trajnostna arhitektura, gradbena biologija, zdrava hiša
Objavljeno: 01.09.2011; Ogledov: 2243; Prenosov: 636
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

9.
VPLIV FAKTORJA OBLIKE NA ENERGIJSKO UČINKOVITOST LESENEGA OKVIRNEGA OBJEKTA
Nina Taja Kegl, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Eden izmed načinov, ki prispevajo k manjši obremenitvi okolja, je energijsko varčna gradnja. Zaradi nenehnega naraščanja pomembnosti okoljske problematike, je evropska politika zasnovala vrsto zakonodajnih aktov in strategij, ki bodo pripomogli k zmanjšanju rabe energije. Tak način gradnje ni nov, saj je na voljo več načinov in postopkov, s katerimi je možno doseči tak rezultat. V diplomskem delu so predstavljeni vidiki načrtovanja energijsko varčne gradnje. Posebno pozornost smo posvetili enemu izmed pomembnih parametrov energijsko varčne gradnje, to je faktorju oblike. Na osnovi različnih modifikacij smo ugotavljali njegov vpliv na energijsko učinkovitost objekta.
Ključne besede: faktor oblike, energijsko učinkovita gradnja, leseni okvirni objekt
Objavljeno: 23.09.2011; Ogledov: 2575; Prenosov: 381
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

10.
VLOGA INFORMACIJSKEGA MODELA ZGRADBE (BIM) V FAZI PROJEKTIRANJA GRADBENEGA OBJEKTA
Katja Blagus, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: BIM ali Informacijski model zgradbe je digitalni zapis informacij o stavbi namenjen komunikaciji med udeleženimi v projektu. Vsebuje geometrijske in negeometrijske podatke, objekt pa spremlja že od idejne zasnove naprej skozi celoten življenjski cikel. V diplomskem delu so najprej podane teoretične osnove o BIM in kako se je vse skupaj začelo. Opisana so tudi orodja za informacijsko modeliranje ter glavne prednosti uporabe BIM tehnologije. Nadaljuje se z opisom procesa projektiranja in modeliranja objekta, izdelavo geometrijskega modela in opisa ostalih komponent BIM. Praktični del zajema primerjavo dveh različnih programov, PHPP in Ecodesigner, za izvajanje energetske analize preproste enodružinske hiše. Glavni sklep je, da uporaba BIM močno olajša proces projektiranja, modeliranja in izdelave različnih analiz, saj pridobimo tako na času, kot na kvaliteti, zmanjšamo število napak in povečamo zanesljivost rezultatov.
Ključne besede: BIM, informacijski model zgradbe, projektiranje objekta, modeliranje objekta
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 2487; Prenosov: 252
.pdf Celotno besedilo (12,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici