| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 197
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Lossless Compression of High-frequency Intervals in Digital Audio
Ivan Benc, 2022, diplomsko delo

Opis: In this Thesis, an algorithm for lossless audio compression in a time domain is developed and implemented. The algorithm is designed to estimate the signal frequency based on the number of local extremes, and adapts the encoding to the estimated high or low- frequency intervals. As possible adaptations, fitting line segments, quadratic Bézier curves to the signal, and dictionary compression are examined. Residuals are encoded with delta encoding and compressed with binary adaptive sequential coding. The difference in the proportions of line segments and curves used in the high and low-frequency intervals have been detected, but this is not significant enough for this kind of interval discrimination to be meaningful in the current design of the algorithm.
Ključne besede: lossless audio compression, delta encoding, binary adaptive sequential coding, greedy method
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 50; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
Primerjava oblakov točk z vgnezdenimi izbočenimi lupinami
Matic Pesjak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi najprej opišemo nekatere algoritme, s katerimi primerjamo oblake točk. Zatem podamo lastno zasnovo algoritma za primerjavo, ki temelji na 3D izbočenih lupinah. Predstavimo algoritem hitre izbočene lupine, s pomočjo katerega oblaku točk konstruiramo vgnezdene izbočene lupine. Lastnosti vgnezdenih 3D izbočenih lupin uporabimo v cenilki za razlikovanje med različnimi oblaki točk. Na koncu z eksperimenti demonstriramo prednosti in slabosti metode.
Ključne besede: algoritem, računalniška geometrija, hitra 3D izbočena lupina, cenilka
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 63; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
Primerjava dinamičnega programiranja in požrešne metode pri optimizaciji brezizgubnega stiskanja avdia s prileganjem krivulj : diplomsko delo
Luka Železnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je najprej opravljen pregled brezizgubnih algoritmov za stiskanje avdia, nato pa sledi prestavitev nove lastne metode, ki temelji na prileganju daljic in Bézierovih krivulj 2. reda avdiosignalu. Opisani sta dve inačici algoritma, zasnovani s strategijama požrešne metode in dinamičnega programiranja. Sledi še primerjava obeh inačic med seboj in z obstoječimi brezizgubnimi algoritmi.
Ključne besede: računalništvo, algoritem, Bézierova krivulja, Riceovo kodiranje, prilagodljivo binarno zaporedno kodiranje
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 26; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

4.
Ugotavljanje podobnosti rastrskih slik z vgnezdenimi 3D izbočenimi lupinami : diplomsko delo
Žiga Pečar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali metodo, ki s pomočjo 3D vgnezdenih izbočenih lupin ugotavlja podobnost med slikami. Najprej smo podali opis štirih že znanih metod za ugotavljanje podobnosti slik. Implementirana metoda prejme sivinsko rastrsko sliko, ki jo redči s Sobelovo zaznavo robov in nato sestavi 3D vgnezdene izbočene lupine te slike. Na podlagi teh izračuna cenilko, katere vrednost uporabimo za ugotavljanje podobnosti slik. Metodo smo testirali nad štirimi slikami in ovrednotili ustreznost rezultatov.
Ključne besede: algoritem, računalniška geometrija, hitra izbočena lupina, zaznava robov, sivinske slike
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 41; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

5.
Uvod v računalništvo : učno gradivo
Domen Mongus, 2022, drugo učno gradivo

Ključne besede: računalništvo, računalniki, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 95; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

6.
Algoritem SA-IS za tvorbo priponskega polja : diplomsko delo
Daniel Kvar, 2022, diplomsko delo

Opis: Priponsko polje je podatkovna struktura, ki nam zelo učinkovito pomaga, kadar želimo izvajati določene operacije nad nizi, kot recimo: iskanje vzorca v nizu, iskanje najdaljšega ponavljajočega se niza in podobne. Obstaja več algoritmov za tvorbo priponskega polja. Algoritem SA-IS obljublja njegovo konstrukcijo v linearnem času, majhno prostorsko zahtevnost in hitrost v praksi. V diplomskem delu bomo najprej analizirali delovanje algoritma, sledila bo implementacija, testiranje in merjenje časa CPU ter porabo pomnilnika implementiranega algoritma.
Ključne besede: računalništvo, algoritem, podatkovna struktura, priponska polja, inducirano razvrščanje, časovna zahtevnost
Objavljeno v DKUM: 25.08.2022; Ogledov: 544; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

7.
Algoritem LZW in njegove izboljšave : diplomsko delo
Mario Močnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opazovali, kako implementacija slovarja z razpršilno tabelo vpliva na čas stiskanja algoritma Lempel–Ziv–Welch. Primerjali smo algoritem LZW z njegovimi izboljšavami nadzora slovarja. Ugotovili smo, da najboljše razmerje stiskanja dosežemo z algoritmom LZC. Algoritem SLZW, ki kombinira pristop statističnega stiskanja in stiskanja s slovarjem, pa je bil najslabši.
Ključne besede: algoritmi, razpršilna tabela, brezizgubno stiskanje, stiskanje s slovarjem, razmerje stiskanja
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 481; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (188,63 KB)

8.
Format WebP : diplomsko delo
Davor Ornik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo kodiranje in dekodiranje formata WebP, ki omogoča kakovostno stiskanje rastrskih slik za svetovni splet. Najprej opišemo delovanje izgubnega stiskanja, zatem pa še stiskanja brez izgub. V zadnjem delu naloge predstavimo rezultate primerjav stiskanja s formatom JPEG in JPEG2000.
Ključne besede: algoritmi, rastrske slike, napoved, stiskanje z izgubami in brez izgub
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 521; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

9.
Brezizgubno stiskanje rastrskih slik z napovedjo iz slik, stisnjenih z izgubami : diplomsko delo
Tomaž Klobučar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali sistem za brezizgubno stiskanje slik. Navedli smo bistvene lastnosti standarda JPEG 2000. Opisali smo metode stiskanja BASC, Golombovo kodiranje in aritmetično kodiranje. Implementiran sistem prejme rastrsko sliko, ki jo stisne z izgubnim načinom formata JPEG 2000, jo dekodira in izračuna razlike med njima. Razlike nato stisne z metodo BASC, Golombovim kodiranjem ter aritmetičnim kodiranjem. Sistem smo testirali z različnimi slikami in rezultate primerjali s formatoma PNG ter JPEG 2000 v brezizgubnem načinu.
Ključne besede: Golombovo kodiranje, metoda BASC, aritmetično kodiranje, JPEG 2000, rastrske slike, stiskanje podatkov
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 347; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

10.
Brezizgubno in skoraj brezizgubno stiskanje rastrskih slik, temelječe na filtrih PNG : diplomsko delo
David Kovač, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo algoritem brezizgubnega in skoraj brezizgubnega stiskanja rastrskih slik. Algoritem najprej napove vrednosti z uporabo filtrov PNG nad celotno sliko in s pomočjo hevristične funkcije izbere najprimernejšega. Nato uporabimo transformaciji BWT in MTF, ki nam podatke pripravita v obliko, ki je bolj stisljiva. Na koncu pridobljene podatke stisnemo še z uporabo Huffmanovega kodiranja. Velikost izhodnih datotek na koncu primerjamo s formatoma PNG in GIF.
Ključne besede: stiskanje podatkov, rastrska slika, transformacija MTF, transformacija BWT, Huffmanovo kodiranje
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 295; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici