| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Nasilje nad migranti
Noemi Kapelj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Migracije so gibanja ljudi iz ene države v drugo zaradi različnih dejavnikov. Ljudje si želijo boljših pogojev za življenje, bežijo pred vojnami, revščino in nestabilnostjo. Lahko so trajne ali začasne. Na svoji poti so migranti izpostavljeni različnim oblikam nasilja, ki ga lahko izvajajo policisti ali pa domače prebivalstvo, v nekaterih primerih tudi migranti sami. Da bi proučili nasilje nad migranti v Sloveniji, smo za potrebe raziskovalne naloge izvedli intervjuje s štirimi migranti in dvema varnostnikoma, ki sta zaposlena v enem izmed azilnih domov v Sloveniji. Intervjuji z migranti so pokazali, da so bili nasilja deležni predvsem s strani tihotapcev med samim potovanjem, po prihodu v Slovenijo pa so bili največkrat deležni strukturnega nasilja. Intervjuji z varnostniki so pokazali, da so migranti večinoma miroljubni ljudje, s katerimi imajo dobre odnose. V azilnih domovih do nasilja med in s strani migrantov pride v zelo redkih primerih. Analizirali smo tudi članke različnih spletnih medijev. Na spletnih straneh MMC RTV Slovenija, 24ur.com, Nova24 TV, Siol.net in Žurnal 24 smo poiskali vse članke med letoma 2017 in 2020, ki poročajo o migrantih. Analiza člankov je pokazala, da mediji pogosto poročajo o nasilju, ki ga povzročajo migranti, redko pa omenjajo nasilje, ki ga migranti doživljajo na svoji poti in tam, kjer se poskušajo vključiti v družbo. Zaključimo, da komercialni mediji bolj pristransko poročajo o begunski problematiki in nasilju, ki je z njo povezano, saj je opaziti, da je v teh medijih veliko bolj omenjeno nasilje s strani migrantov. Takšno poročanje ustvari predsodke in stereotipe o migrantih. Mediji na eni strani lahko opozarjajo na obstoj tovrstne problematike ali pa s prikrivanjem resnice na drugi strani migrante puščajo na robu družbe.
Keywords: migranti, begunci, prebežniki, nasilje, mediji, medijsko poročanje, diplomske naloge
Published: 17.11.2021; Views: 95; Downloads: 29
.pdf Full text (1,47 MB)

2.
Razpad Jugoslavije, sprememba političnega sistema in izseljevanje državljanov NJR Makedonije
Darko Poposki, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga skuša orisati stanje na območju NJR Makedonije (danes Severna Makedonija) po razpadu nekdanje skupne države. Podrobno se osredotoča na posledice tranzicije in privatizacije, na spremembe političnega sistema, razvoj ekonomske in socialne politike ter njihov vpliv na izseljevanje državljanov Severne Makedonije. V prvem delu so opredeljeni ključni pojmi iz področja oblik vladavine prava, oblik državne oblasti, delitve političnih sistemov in oblik državne ureditve ter njihove značilnosti. Ob tem sta s primerjavo podrobno predstavljeni ustavna ureditev nekdanjega političnega sistema Jugoslavije in ustavna ureditev Severne Makedonije. Povzeti so ključni elementi obeh ustav kot najvišjega akta v državi, predvsem na področju ekonomskega, socialnega, političnega in pravnega sistema. V drugem delu magistrsko delo namenja pozornost korupciji in koruptivnim dejanjem, ki lahko vplivajo na uspešnost razvoja države in njenih institucij. Pri tem so podrobno opredeljeni pojem korupcije, oblike korupcije in značilnosti korupcije ter prikazan njen obstoj v državi in državnih institucijah. Nadalje so opisane posledice koruptivnih dejanj na primerih iz Severne Makedonije in njihov vpliv na izseljevanje državljanov, opisan je potek procesa tranzicije v tej državi. V empiričnem delu naloge so predstavljene okoliščine, ki so vplivale na izseljevanje nekaterih državljanov Severne Makedonije. Opravljeni so bili intervjuji z Makedonci, ki so svoje življenje nadaljevali v Sloveniji.
Keywords: magistrska dela, politična kriza, migracije, vladajoče stranke, koruptivna dejanja
Published: 05.07.2021; Views: 207; Downloads: 31
.pdf Full text (873,68 KB)

3.
Medijski prikaz dogajanja, povezanega z begunskimi migracijami
Ajda Šulc, 2017, master's thesis

Abstract: Pričujoče magistrsko delo povezuje dve področji sodobnih družbenih procesov. Na prvem mestu povzema teorijo socialnega izključevanja manjšin s poudarkom na priseljencih, njihovi sekuritizaciji in kriminalizaciji. Bolj specifično se usmeri na konkretni primer teh procesov v okviru množičnih begunskih migracij v Evropo v letih 2015 in 2016. Na drugi strani opisuje temelje medijske konstrukcije realnosti in oblikovanja javnega mnenja o pomembnih družbenih procesih, med drugimi tudi o migracijah. Ti dve temi se povežeta ob spoznanju, da so mediji s selektivnim poročanjem eno od orodij socialnega izključevanja, saj tega reproducirajo. Prvi del naloge tako nadgrajuje ta teoretična izhodišča z opredelitvijo medijske marginalizacije, ki jo utemelji na primeru medijske konstrukcije podobe nedavnih migracij. Raziskovalni del naloge je namenjen analizi primera medijskega poročanja o dogajanju, povezanim z begunskimi migracijami, in sicer informativne televizijske oddaje Dnevnik RTV Slovenije. S pregledom nekaterih glavnih elementov medijskega diskurza ugotavlja okvire poročanja in njegove temeljne značilnosti. Kljub temu, da RTV Slovenija velja za javno in neodvisno televizijo, analiza razkriva, da ta pogosto zgolj reproducira politični diskurz o določeni problematiki, namesto kritičnega in objektivnega poročanja o le-tem. Vzporedno s tem pa širi tudi negotovost in problematizira dogajanje, ki ga sicer skuša prikazati z različnih perspektiv, vendar občutno nesorazmerno in v prid trenutnemu prevladujočemu mnenju javnosti ter močnejših političnih elit.
Keywords: migracije, begunci, begunska kriza, mediji, medijski diskurz, sekuritizacija, magistrska dela
Published: 08.11.2017; Views: 1223; Downloads: 216
.pdf Full text (1,69 MB)

4.
Samonikla prizorišča
Ajda Šulc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Samonikla prizorišča so produkt nevladnih, alternativnih in avtonomnih pobud posameznikov, ki želijo soustvarjati drugačno kulturo in graditi pravičnejšo skupnost. V ta namen navadno zasedejo in si preuredijo prostore, v katerih organizirajo raznolike prireditve z družbenokritično vsebino ter nudijo tudi drugim somišljenikom možnost aktivnega preživljanja prostega časa, neformalnega učenja, soustvarjanja in razvoja družbenokritičnosti. Skupaj tako neodvisno od kapitala in političnih elit gradijo skupnost, drugačno od zunanjega sveta, znotraj katere zavračajo mnoge vrednote in norme trenutnega izkoriščevalskega sistema, ter generirajo svoje. Te so odraz uporništva in nasprotovanja potrošništvu, neenakostim v družbi, vrednotenju le materialnih dobrin, izgubi občutka za sočloveka, diskriminaciji in individualizmu. To pa jih opredeljuje kot nekonformne z večino, zato so s strani širše družbe, predvsem oblasti, obravnavani kot grožnja trenutnim strukturam. Kljub prispevku, ki ga ima bogato kulturno ustvarjanje in razvoj tistih najžlahtnejših vrednot, oblast njihovega delovanja proti njej sami ne podpira. Nasprotno, velikokrat ga celo otežuje. Diplomsko delo predstavlja glavne značilnosti samoniklih prizorišč kot središč alternativne kulture. Za lažje razumevanje odnosa le-teh do širše družbe so najprej opredeljeni temeljni pojmi iz področja kulture, predvsem za pričujoče delo relevantna pojma subkultur in alternativne kulture. Nadaljnje so pojasnjeni pojmi, ki se nanašajo na te prostore drugačnosti. Podrobneje so predstavljeni nastanek, značilnosti prostorov, delovanja in akterjev ter prispevek, ki ga imajo takšna prizorišča v družbi. Naslednje večje poglavje je namenjeno analizi odnosa predvsem državnih in lokalnih oblasti. V empiričnem delu sta predstavljena primera dveh tipičnih samoniklih prizorišč v Kranju in v Kopru.
Keywords: družbena gibanja, subkulture, alternativne kulture, uporništvo, skvotiranje, diplomske naloge
Published: 19.10.2015; Views: 993; Downloads: 208
.pdf Full text (355,36 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica