| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TEORIJA DIFUZIJE INOVACIJ IN DRUŽBENO OMREŽJE INSTAGRAM
Vanesa Štefanovski, 2016, master's thesis

Abstract: Živimo v digitalni dobi, za katero je značilno hitro širjenje novosti med uporabniki ter nenehno uveljavljanje sprememb. Danes predstavlja temeljni vir informacij svetovni splet. V zadnjih nekaj letih smo priča fenomenu na svetovnem spletu, in sicer družbenim omrežjem, ki uporabnikom omogočajo cel spekter različnih storitev, od interakcije s prijatelji, deljenja različnih vsebin, iskanja informacij in trendov, itd. Med najbolj rastoče družbeno omrežje na svetu raziskave uvrščajo družbeno omrežje Instagram, ki je v 6 letih od ustanovitve že preseglo 400 milijonov aktivnih uporabnikov. Cilj raziskovalnega dela je ugotoviti, katere so tiste lastnosti omenjenega družbenega omrežja Instagram, ki so vplivale na uspeh, ki je po rasti presegel celo giganta med družbenimi omrežji – družbeno omrežje Facebook. Za proučevanje uspešnosti družbenega omrežja Instagram je primerna uporaba Rogersove teorije difuzije inovacij. Teorija difuzije inovacij si prizadeva pojasniti kako, zakaj in pod kakšnimi pogoji se nove ideje in tehnologije širijo med člani družbenega sistema. Profesor Everett Rogers je opredelil štiri temeljne sestavine, ki vplivajo na proces difuzije inovacije, in sicer inovacija, čas, komunikacijski kanali in družbeni sistem, katere bodo podrobno raziskane na primeru družbenega omrežja Instagram. V zadnjem času je zaslediti veliko priljubljenost omrežja tudi med podjetji, ki slednjega uporabljajo kot komunikacijski kanal za širjenje informacij o novosti. V tem delu bo družbeno omrežje Instagram proučevano kot komunikacijski kanal, pri tem pa se bo ugotavljalo ali uporaba slednjega omrežja s strani podjetij vpliva na povečan sprejem novosti oziroma ali predstavlja primeren komunikacijski kanal za podjetja. Prav tako pa se bo ugotavljala vloga mnenjskih vodij na družbenem omrežju Instagram in njihov vpliv na sprejem novosti.
Keywords: inovacija, teorija difuzija inovacij, komunikacijski kanal, družbeno omrežje Instagram, mnenjski vodje
Published: 19.10.2016; Views: 1637; Downloads: 422
.pdf Full text (1,30 MB)

2.
Odškodninska odgovornost v postopkih transplantacije
Vanesa Štefanovski, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Avtorica se v diplomskem delu ukvarja s vprašanji v katerih primerih in pod kakšnimi pogoji transplantacijski center odškodninsko odgovarja za ravnanje zdravnika in zdravstvenega osebja. Ob tem izpostavlja osrednje vprašanje ali zdravstveni zavod v teh primerih odgovarja po načelu subjektivne odgovornosti ali po načelu objektivne odgovornosti. Njeno delo temelji zgolj na ugotovitvah odškodninske odgovornosti transplantacijskega centra UKC Ljubljana, saj je edini pristojen za transplantacijo organov, medtem ko ostali zavodi, ki so povezani s postopkom transplantacije (donorski centri, Center za tipizacijo tkiv in Slovenija-transplant) opravljajo naloge, ki so posredno povezane s presaditvijo ali opravljajo postopke transplantacije tkiv, zato bi široka obravnava vseh zavodov presegala okvir diplomskega dela. Vendar se lahko ugotovitve dela smiselno uporabijo tudi za te zavode. Iz sodne prakse je razvidno, da oškodovanci večinoma uveljavljajo svoj odškodninski zahtevek na podlagi subjektivne odgovornosti, in sicer poostrene oblike krivdne odgovornosti, vendar objektivne odgovornosti v posebnih primerih ni izključena.
Keywords: Odškodninska odgovornost, poostrena krivdna odgovornost, transplantacija, presaditev organov, pacient, zdravnik.
Published: 24.09.2014; Views: 1057; Downloads: 394
.pdf Full text (343,05 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica