| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Accuracy is not enough: optimizing for a fault detection delay
Matej Šprogar, Domen Verber, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper assesses the fault-detection capabilities of modern deep-learning models. It highlights that a naive deep-learning approach optimized for accuracy is unsuitable for learning fault-detection models from time-series data. Consequently, out-of-the-box deep-learning strategies may yield impressive accuracy results but are ill-equipped for real-world applications. The paper introduces a methodology for estimating fault-detection delays when no oracle information on fault occurrence time is available. Moreover, the paper presents a straightforward approach to implicitly achieve the objective of minimizing fault-detection delays. This approach involves using pseudo-multi-objective deep optimization with data windowing, which enables the utilization of standard deep-learning methods for fault detection and expanding their applicability. However, it does introduce an additional hyperparameter that needs careful tuning. The paper employs the Tennessee Eastman Process dataset as a case study to demonstrate its findings. The results effectively highlight the limitations of standard loss functions and emphasize the importance of incorporating fault-detection delays in evaluating and reporting performance. In our study, the pseudo-multi-objective optimization could reach a fault-detection accuracy of 95% in just a fifth of the time it takes the best naive approach to do so.
Ključne besede: artificial neural networks, deep learning, fault detection, accuracy, multi-objective optimization
Objavljeno v DKUM: 30.11.2023; Ogledov: 281; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (478,93 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Avtonomno trgovanje s kriptovalutami z uporabo nevronskih mrež : magistrsko delo
Jan Kurbos, 2023, magistrsko delo

Opis: Dostopnost tržnih podatkov kriptovalut predstavlja bogato podlago za uporabo nevronskih mrež za generiranje koristnih informacij za trgovanje. V magistrski nalogi smo trgovanje prevedli v problem strojnega učenja. Raziskali smo konkretne primere uporabe nevronskih mrež na področju trgovanja. Ugotovili smo, da napovedovanje tečajev ni popolna rešitev za uspešno trgovanje. Poudarili smo pomen optimizacije strategije trgovanja, ki smo jo definirali kot algoritem, ki na podlagi napovedi nevronskih mrež izvaja trgovalne akcije. Z uporabo genetskega algoritma smo strategijo uspešno prilagodili na različne pogoje trgov. Pokazali smo tudi kruto resničnost trgov, kjer se trgovanje na slepo skoraj zagotovo konča z izgubo kapitala.
Ključne besede: nevronske mreže, avtonomno trgovanje, trgi kriptovalut
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 468; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

3.
Pristopi preprečevanja in lociranja napak v C# programski kodi : diplomsko delo
Žiga Kos, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili nekaj pristopov, ki nam pomagajo izboljšati kakovost kode ter načine, kako se izogniti napakam in kako jih najti. Vsak pristop smo opisali, predstavili prednosti in slabosti pri uporabi le-teh in prikazali nekaj praktičnih primerov. Omejili smo se na 4 pristope in programski jezik C#. Od tega sta 2 pristopa za preprečevanje in 2 pristopa za lociranje napak. Pri raziskovanju smo preverjali tezo o učinkovitosti in uporabnosti pristopov z eksperimentalnim testiranjem na praktičnih primerih in z analizami, ki so dosegljive na spletu. Na koncu smo podali osebno mnenje glede uporabe enih in drugih.
Ključne besede: Pristopi, testiranje enot, pregled kode, beleženje kode, razhroščevanje kode
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 754; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (844,86 KB)

4.
Potek razvoja namizne aplikacije za obdelavo podatkov o transformatorjih in njihovih meritvah : diplomsko delo
Rok Amon, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je po korakih predstavljen potek razvoja namizne aplikacije za obdelavo podatkov o transformatorjih in njihovih meritvah. Na začetku so opisane uporabljene tehnologije ter okolja in postopek prenosa podatkov iz starega, že obstoječega sistema v novi podatkovni model. V nadaljevanju je predstavljen sam razvoj aplikacije in uporaba posameznih knjižnic. Sledi opis različnih načinov sinhronizacije in težave, na katere smo pri posamezni rešitvi naleteli. Na koncu je predstavljen nov sistem in njegove funkcionalnosti.
Ključne besede: razvoj, aplikacija, entiteta, podatki
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 833; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

5.
Namizna aplikacija za upravljanje sistema Git
Milan Karneža, 2018, diplomsko delo

Opis: Preučili smo različne vrste vodenja verzij in osnovne razlike v njihovem delovanju. Osredotočili smo se na distribuiran sistem vodenja verzij, imenovan Git. S pomočjo knjižnice LibGIt2 smo razvili lastno namizno grafično aplikacijo, ki ponuja vse osnovne Git storitve. Predstavljene so uporabljene tehnologije pri razvoju in sam razvoj aplikacije z MVVM-arhitekturo v WPF-razvijalnem ogrodju.
Ključne besede: Git, vodenje verzij, WPF, C#
Objavljeno v DKUM: 08.01.2019; Ogledov: 1216; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Izdelava spletnega portala s sistemom za upravljanje vsebin MODX
Tomaž Obu, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil postopek izdelave spletnega portala z uporabo odprtokodnega sistema za upravljanje vsebin MODX. V delu sem najprej predstavil lastnosti in funkcije sistemov za upravljanje vsebin. Nato sem opisal CMS-sistem MODX, njegovo strukturo in funkcije ter naredil primerjavo s sorodnima sistemoma WordPress in Joomla. V nadaljevanju sem opisal postopek izdelave spletnega portala. Preveril sem tezo, ali lahko s sistemom za upravljanje vsebin MODX izpolnimo zahteve sodobnih portalov. Na praktičnem primeru sem prikazal izdelavo spletnega portala. Osredotočil sem se na prednosti in slabosti sistema za upravljanje vsebin MODX.
Ključne besede: MODX, CMS, sistem za upravljanje vsebin, spletni portal
Objavljeno v DKUM: 14.11.2018; Ogledov: 1535; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (718,03 KB)

7.
Privabljanje razvijalcev k prostim in odprtokodnim skupnostim
Dejan Svetec, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena prosta in odprtokodna programska oprema, kako poteka njen razvoj, licenciranje in njena vloga v poslovnem svetu. V raziskavi preverjamo dejavnike, ki bi lahko vplivali na popularnost projektov, gostujočih na GitHubu. Rezultati so pokazali, da večjo popularnost dosegajo projekti, ki več časa posvečajo dokumentaciji. Projekti lahko tudi posredno povečajo svojo popularnost s pomočjo popularnih razvijalcev. Ti vplivajo na svoje sledilce in jih pritegnejo k novim projektom, vendar v povprečju vplivajo na manj kot 2 % svojih sledilcev. Tip licence, starost projekta in tip avtorja nimajo vpliva na popularnost projektov.
Ključne besede: prosta programska oprema, odprta koda, GitHub
Objavljeno v DKUM: 09.05.2018; Ogledov: 1384; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

8.
Testna ogrodja v praksi
Matej Taciga, 2017, magistrsko delo

Opis: Testiranje sodi med najpomembnejše aktivnosti v procesu razvoja programske opreme. Zato je pomembno, katera orodja in ogrodja uporabimo in kakšne pristope uberemo. V magistrski nalogi bomo ovrednotili vplive ogrodij in pristopov na testno kodo. Z raziskavo želimo ugotoviti, ali nas izbira razvojnega okolja Microsoft Visual Studio prisili v uporabo določenega testnega ogrodja za C# in ali izbira testnega ogrodja za testiranje enot vpliva na karakteristike testne kode za C#. Želimo še preveriti ali pristop s PageObject arhitekturnim vzorcem vpliva na karakteristike testne kode pri testiranju spletnih aplikacij. Po analizi rezultatov smo ugotovili, da nas razvojno okolje Microsoft Visual Studio ne prisili v izbiro določenega testnega ogrodja in da izbira testnega ogrodja za testiranje enot ne vpliva na karakteristike testne kode za C#. Ugotovili smo, da vpeljava PageObject vzorca poenostavi vzdrževanje in skrajša testno kodo.
Ključne besede: Tesiranje enot, testna ogrodja, xUnit, Selenium, PageObject
Objavljeno v DKUM: 12.12.2017; Ogledov: 1234; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

9.
FitPlanner - Razvoj mobilne aplikacije
Sašo Bedek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali področje evidentiranja treningov in predstavili ključne metode za evidentiranje. Po zaključku analiz smo dognali, da je najbolj primerna metoda evidentiranja metoda, ki se poslužuje pametnih telefonov. V nadaljevanju smo raziskali trg mobilnih aplikacij Google Play in analizirali štiri nesporno najbolj popularne aplikacije za evidentiranje treningov. Te smo na kratko opisali in med seboj primerjali. Zadnje poglavje je bilo namenjeno izdelavi lastne aplikacije za vodenje evidence treningov. Lastno aplikacijo smo podrobno opisali in na koncu primerjali s prej analiziranimi aplikacijami trga Google Play.
Ključne besede: mobilne aplikacije, platforma Android, šport, evidentiranje treningov
Objavljeno v DKUM: 27.10.2017; Ogledov: 2348; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

10.
Razvoj sistema za spletne volitve
Matej Marko, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava načine elektronskega glasovanja in razvoj sistema, ki omogoča izvedbo spletnih volitev. Pozornost je posvečena tako elektronskemu glasovanju na voliščih, kot tudi oddaljenemu elektronskemu glasovanju, pri čemer je posebna pozornost namenjena predvsem estonskemu sistemu spletnih volitev. Razloženo je tudi delovanje nekaterih tehnologij, ki se uporabljajo pri razvoju podobnih sistemov, hkrati pa je opisan še razvoj lastnega sistema spletnih volitev, ki temelji na estonskem, vendar ima neke svoje funkcionalnosti in izboljšave.
Ključne besede: spletne volitve, kriptografija, varnost
Objavljeno v DKUM: 17.10.2017; Ogledov: 6426; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

Iskanje izvedeno v 4.81 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici