| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vila Tomšičeva
2019

Opis: Opuščena vila na Tomšičevi ulici 13 s svojo pojavnostjo v prostoru degradira enega najlepših mestnih predelov individualnih, pretežno stanovanjskih stavb z značilno urbanistično zazidavo, ki poteka vzporedno s spomeniško zaščitenim kostanjevim drevoredom. Problematika rekonstrukcije obstoječe stavbe in prevera možnosti novogradnje na pripadajočem zemljišču je bila na pobudo lastnika nepremičnine - podjetja Invenio, d. o. o., Maribor -, obravnavana v sklopu razvojnega študentskega projekta na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. V uvodnem besedilu je predstavljena zgodovina stavbe in njene okolice, ki je pogojevala raznolike pristope k funkcionalni in arhitekturno-oblikovni rekonstrukciji vile, kakor tudi k urbanistično-arhitekturni umestitvi novih objektov s komplementarnimi vsebinami na prostih površinah zemljišča. Sledita opis postopka študentskega dela in predstavitev devetih variantnih študentskih rešitev, ki so bile usklajene tudi v sodelovanju s predstavniki lastnika. Rezultati študentskega dela so strnjeni v opisu in predstavitvah različnih idejnih zasnov, ki obravnavajo prenovo vile, kakor tudi vključitev dodanih objektov na zemljišču te atraktivne lokacije.
Ključne besede: vila, rekonstrukcija, študentski projekt, Tomšičeva ulica, Maribor
Objavljeno: 13.12.2019; Ogledov: 486; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (20,89 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Prebujanje spečega velikana
2017, druge monografije in druga zaključena dela

Opis: Stavba kazensko-popravnega doma oziroma KPD s svojo pomembno strateško lego predstavlja primer neizkoriščenega poslopja velikih površin v Mariboru, obravnavanega v okviru programa URBACT III – 2nd Chance. Prispevek v uvodu osvetli problem regeneracije opuščene stavbe in degradiranega območja nekdanjih zaporov, ki je bil kot študentski projekt izveden v okviru magistrskega študija arhitekture v študijskem letu 2016/2017. Cilj večplastnega postopka priprave različnih scenarijev za oživljanje stavbe KPD, simbolično imenovane ‘speči velikan’, je bil pridobiti ideje z vključitvijo raznolikih in zanimivih programov za variantne rešitve oblikovanja nove podobe celotnega kompleksa, ki naj motivira različne deležnike. V nadaljevanju sledi opis postopka oblikovanja različnih študentskih idej s poudarkom na vključevanju različnih funkcij, ki jih mestu primanjkuje. Rezultati študentskega dela so strnjeni v opisu treh variantnih zasnov. Značilnost zasnove »Kulturni center Maribor« je poudarek na funkcionalni preureditvi notranjosti stavbe z minimalnimi posegi z namenom umeščanja različnih kulturnih vsebin. Zasnova »Tržna pot« izhaja iz obstoječega programa nakupovalnega središča, ki prevladuje na lokaciji, nadgrajenega s posegi za privlačnejšo podobo novega mestnega portala. Zasnova »Prebujenje otoka« se osredotoča na problem izoliranosti in nevidnosti območja v odnosu do mestnega središča. Vizijo oblikovanja novega zelenega mestnega središča predstavlja umestitev ploščadi prek mestne vpadnice.
Ključne besede: opuščena stavba KPD, degradirano območje, študentski projekt, mesto Maribor
Objavljeno: 29.05.2017; Ogledov: 1047; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (16,91 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Rialto : rekonstrukcija dvoetažnega meljskega mostu na Dravi
2017, druge monografije in druga zaključena dela

Opis: Če so v Mariboru Benetke, potem mora biti tudi Rialto. Navidez preprost razlog za letošnji izbor teme seminarske naloge ima v resnici precej globlji pomen. V Studiu III namreč že nekaj let proučujemo možnosti, da se urbanizacija v območju mestnega središča približa Dravi, ki se je po zajezitvi HE Zlatoličje leta 1969 spremenila v privlačno jezero. Ureditev obrobja jezera s krožno potjo in živahnim urbanim programom, ki bi se mu morala v tem delu, tako kot na Lentu, nekoliko podrediti tudi zelena krajinska ureditev vzdolž obeh bregov Drave, bi lahko sčasoma ustvarila edinstven osrednji mestni ambient. Iz tega širšega konteksta izhaja tudi ideja urbanizacije dvoetažnega Meljskega mostu (V. Ačanski, Gradis, 1985). Na ta način v Studiu III poleg osnovnih pedagoških ciljev zasledujemo tudi aktualno dogajanje na področju urejanja mest doma in v svetu ter z bolj neobremenjenim načinom razmišljanja raziskujemo alternativne nove ideje za implementacijo v Mariboru.
Ključne besede: urbanizacija dvoetažnega Meljskega mostu, urbanizacija vzdolž reke Drave, arhitektura, pedagoški proces, razstava študentskih projektov
Objavljeno: 29.05.2017; Ogledov: 899; Prenosov: 256
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
VEČSTANOVANJSKI OBJEKT NA KRIŽIŠČU MED SLOVENSKO ULICO IN TRUBARJEVO ULICO
Uroš Špile, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje idejni projekt za večstanovanjski objekt z ureditvijo okolice v starem mestnem jedru mesta Maribor, na križišču Slovenske in Trubarjeve ulice. Kompozicija zasnovanega objekta z okolico tvori odprt vogal v karejski zazidavi, kjer so urejene javne površine. Objekt s svojo formo smiselno zaključuje ulici in jima nudi nove kvalitete. V pritličju objekta je javni program, v nadstropjih pa so poslovni prostori ter nadstandardna stanovanja, ki so primerna atraktivni lokaciji v centru mesta.
Ključne besede: večstanovanjski objekt, Slovenska ulica, Trubarjeva ulica, vogalna stavba
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1319; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

5.
PLAN IZVEDBE GRADBENEGA PROJEKTA KOT OSNOVA ZA USPEŠNO VODENJE
Maja Vogrin, 2013, diplomsko delo

Opis: Izdelava terminskega plana je zelo pomembna pri procesu graditve objekta, saj le tako dosežemo kvalitetno pravočasno in ekonomično izvedbo gradbenega objekta. Z izdelavo terminskega plana želimo doseči usklajevanje aktivnosti, ki se izvajajo od zasnove, tekom gradnje objekta in do predaje objekta v uporabo. V diplomskem delu je obravnavana in opisana struktura procesa graditve objekta, ki zajema različne aktivnosti vse od predinvesticijske zasnove do primopredaje zgrajenega objekta. Izdelan je tudi terminski plan za enostanovanjski objekta, ki je podrobno predstavljen s tehničnim poročilom in arhitekturnimi načrti.
Ključne besede: terminski plan, zasnova, projektiranje, priprava na gradnjo, gradnja
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 1599; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (628,63 KB)

6.
PRENOVA ZAHODNE TRIBUNE LJUDSKI VRT MARIBOR
Matjaž Čepič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko prenove zahodne tribune Ljudskega vrta v Mariboru. To delo vas popelje skozi zgodovino stadiona Ljudski vrt, od začetkov gradnje prvega igrišča do prve in druge faze obnove. V nadaljevanju so opisani referenčni objekti, ki so pripomogli k razvoju idejne rešitve za obnovo omenjene tribune, prav tako pa tukaj najdete prostorsko analizo stadiona in pomembna dejstva, ki jih je potrebno upoštevati ob načrtovanju takšnega projekta.
Ključne besede: Ljudski vrt Maribor, prenova, stadion, arhitektura
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 3989; Prenosov: 635
.pdf Celotno besedilo (20,81 MB)

7.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA DOMAČE DRUŽINSKE HIŠE
Jerneja Habjan, 2012, diplomsko delo

Opis: V slovenskem prostoru prevladuje enostanovanjska gradnja s potrebo po trajnostni prenovi in z zadostnimi prostorskimi kapacitetami za nove programske vsebine. Diplomsko delo obravnava trajnostno prenovo domače družinske hiše iz 90. let v funkcionalen, arhitekturno kakovostni dvostanovanjski objekt, z nizko porabo energije. Dvostanovanjska programska vsebina prenove je v diplomskem delu utemeljena z analizo stanovanjske problematike v Sloveniji ter s teoretičnimi izhodišči, s poudarkom na trajnostnih vidikih. V nadaljevanju naloge sledijo posnetek obstoječega stanja hiše, koncept prenove in izvedba prenove.
Ključne besede: družinska hiša, stanovanjska problematika, trajnostna arhitektura, trajnostna prenova
Objavljeno: 03.10.2012; Ogledov: 1915; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (5,59 MB)

8.
REVITALIZACIJA KOMPLEKSA CUKRARNE
Sanja Djorćev, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem prenove kompleksa Cukrarne kot pomembnega kulturno zgodovinskega objekta. Prenova predvideva gradnjo stavbe upravnega središča Mestne občine Ljubljane, ki je povezan s tovarniškim delom Cukrarne. Kljub temu, da se gradnja tega objekta še nekaj časa ne bo izvedla, je trenutno na voljo kar nekaj arhitekturnih rešitev. Pričujoča naloga se ukvarja z načrtovanjem avle v predvideni stavbi mestne uprave in bo primarno namenjena prireditvenim in razstavnim prostorom. To načrtovanje predstavlja fazo pred začetkom gradnje novega upravnega središča MOL, narekuje ureditev in rabo kompleksa Cukrarne ter sledi zmagovalni rešitvi javnega arhitekturnega natečaja. Izbran natečaj predvideva ureditev širšega območja Cukrarne in obsega Ambrožev trg, nabrežje Ljubljanice ter arhitekturno zasnovo upravnega središča. V diplomskem delu je podan predlog omenjenega faznega razvoja in možne rešitve. V prvem delu je na kratko predstavljena zgodovina kompleksa Cukrarne ter njena sprememba namembnosti skozi čas. Ta del vključuje tudi analizo treh izbranih industrijskih objektov v Evropskem prostoru, ki so bili uspešno revitalizirani in spremenjeni v kulturne namene. Glavni referenčni primer revitalizacije zapuščenega industrijskega objekta predstavlja umetnostna galerija Tate Modern v Londonu z znamenito turbinsko dvorano (The Turbine Hall). Drugi del diplomskega dela prikazuje analizo območja obdelave ter zasnovo novega multifunkcionalnega javnega razstavnega prostora v tovarniškem delu Cukrane. Predstavljen je sistem premičnih galerij ter primeri različne rabe razstavnega prostora.
Ključne besede: Cukrarna, revitalizacija, premične galerije, avla
Objavljeno: 28.09.2012; Ogledov: 1729; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

9.
IDEJNA ZASNOVA OBJEKTA FAKULTETE ZA ARHITEKTURO NA DESNEM BREGU DRAVE
Rok Čelofiga, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava reševanja prostorske problematike študijskega programa Arhitektura na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru, ki je brez lastnih prostorov že vse od ustanovitve. Teoretični del vključuje pregled razvojnih izhodišč ter smernic načrtovanja univerze, v nadaljevanju pa so podane analize referenčnih primerov. Projektni del predstavlja arhitekturno zasnovo, ki vključuje prenovo spomeniško zaščitene stavbe na Trgu revolucije 9 v Mariboru, kateri je dodan novi stavbni volumen. Urbanistična ureditev obravnava revitalizacijo izbrane lokacije in njene bližnje okolice. Projektna rešitev predstavlja eno izmed možnih izhodišč za nadaljnji razvoj tega sedaj degradiranega območja na desnem bregu Drave.
Ključne besede: Fakulteta za arhitekturo, Maribor, razvoj univerze, revitalizacija
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1498; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (39,91 MB)

10.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA DOMAČE ENODRUŽINSKE HIŠE
Sanja Tašner, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja primer prenove družinske hiše v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Le-ta vključuje tudi spoštovanje kvalitete obstoječe slovenske stavbne dediščine na podeželju. Osrednja pozornost projektnega pristopa prenove družinske hiše v Stojncih je namenjena boljši izkoriščenosti zemljišča in hkrati preoblikovanju kompleksa velike enostanovanjske hiše in poslovne stavbe s slabo izkoriščenimi prostori v tri zaključene stanovanjske in eno poslovno enoto. Uvodoma je vključeno poglavje o razvoju in značilnostih stavb na slovenskem podeželju v Podravski regiji.
Ključne besede: trajnostna prenova, družinska hiša, stavba na podeželju
Objavljeno: 25.09.2012; Ogledov: 1588; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (10,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici