| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 272
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizacija testnega mesta za emdrive krmilnike visokih napetosti z uporabo programa labview.
Gregor Kramberger, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan proces avtomatizacije testnega mesta za visokonapetostne krmilnike emDrive. Predstavljena je izbira komponent, napajalnikov ter merilne opreme. Prikazana je tudi izvedba strojnega in programskega dela avtomatizacije testnega mesta. Na koncu pa še izvedba meritev na avtomatiziranem testnem mestu.
Ključne besede: krmilniki, avtomatizacija, LabVIEW
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 31; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

2.
Spremljanje obrabe rezalnega orodja z uporabo umetne inteligence
Andrej Jukić, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so na začetku predstavljena obravnavana področja, kjer se teoretično spoznamo s proizvodnimi sistemi, umetno inteligenco, klasifikacijo, učnimi algoritmi, merami za ocenjevanje in z obdelovalnim postopkom rezkanja. Bistvenega pomena je področje klasifikacije in mer za ocenjevanje, zaradi tega sta ti dve področji bolj podrobno opisani. Po teoretičnem izhodišču sledi poglavje praktične izvedbe, pri katerem smo predstavljeno teorijo uresničili. V tem sklopu so opisani trije poizkusi, kjer smo preverjali zastavljene teze s pomočjo gravirnega stroja Lakos 150 in računalniškega programa Matlab, ki je podpiral strojno učenje (klasifikacijo). S poizkušanjem smo tako potrdili vse teze, dosegli večino zastavljenih ciljev, pri čemer nismo dosegli glavnega cilja dela (uspešna klasifikacija glede na status orodja) zaradi strokovne zahtevnosti področja.
Ključne besede: umetna inteligenca, strojno učenje, klasifikacija, rezkanje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 38; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Nadgradnja cepilnika drv z elektronskim krmiljenjem
Aleksander Završnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V današnjem svetu si čedalje bolj prizadevamo, da bi uporabljali okolju prijazne vire energije. Za pridobivanje toplote so nam tako na voljo geotermalna energija, biomasa, rastlinska olja in les. Priprava lesa za ogrevanje je fizično zelo zahtevna, zato si pomagamo z različnimi napravami in pripomočki. Med njih spadajo tudi cepilniki drv. Eden od njih, in sicer horizontalni cepilnik, je tako obravnavan v tem diplomskem delu. Opisan je celotni hidravlični sistem na omenjenem stroju, ki je tudi predmet raziskave. Prav tako je predstavljena zamenjava ročno krmiljenih hidravličnih komponent z električno krmiljenimi in ostali elementi, ki jih ta sprememba prinaša. Za napravo je bila izdelana tudi primerna dokumentacija, ki vsebuje hidravlične in električne sheme uporabljenih komponent.
Ključne besede: hidravlika, nadgradnja, elektronika, cepilnik drv
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 64; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

4.
Notni zapis razpoznanih zvokov glasbil s pomočjo nevronske mreže
Mark Žejn, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen način, kako lahko glasbeno datoteko pretvorimo v valovno transformacijo, ki nam omogoča frekvenčni zapis zvoka. Tekom diplomske naloge je predstavljena klasifikacija posameznih tonov, intervalov in akordov z različnimi instrumenti (harmonika in flavta). Tak frekvenčni zapis lahko uporabljamo za učenje nevronske mreže. Nevronsko mrežo bi lahko v nadaljevanju, po uspešnem učenju uporabljali za prepoznavo posameznih tonov, intervalov, akordov in pridobljene signale frekvenčnega zapisa spreminjali v notne zapise, kar bi posamezniku omogočalo na avtomatiziran način zapisati notni zapis.
Ključne besede: notni zapis, nevronska mreža, glasba, pretvorba, zvok
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 82; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (8,73 MB)

5.
Optimization methods for a direct current electric motor design : magistrsko delo
Vid Černec, 2022, magistrsko delo

Opis: In the modern world, the need for planning in advance has become increasingly important. The companies want to know the cost, the dimensions of the elements, and the properties of the final product in advance. Therefore, we can find teams working on the analysis and development of new and different products in larger companies. More experienced workers can determine the given results and see what would be acceptable by simply looking at the situation. Although, the help of technology makes the process easier and faster, and even provides the same result. When creating a specific model, we must focus on the equations describing our result. Then we begin with optimization, which means we define the variables, which will be our subject of research in the project, and define some fixed parameters until the desired goals are reached.
Ključne besede: design, DC electric motor, optimization, optimization algorithms, genetic algorithms
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 44; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

6.
Optimization methods for charging an electric vehicle : magistrsko delo
Lara Borovnik, 2022, magistrsko delo

Opis: This thesis contains the comparison of different optimization methods that were implemented on a mathematical model of battery charging for electric vehicles. The goal was to compare how the total price of charging changes with different methods and what happens to other variables in equations with different types of optimizations. We tested what happens if the battery only works in charging mode and what happens if we add a possibility of discharging the battery meaning that the electricity goes from the battery back to the grid (vehicle to grid mode). The mathematical model was implemented in Python and optimized using various methods that are from Python libraries SciPy and Pymoo.
Ključne besede: optimization, battery charging, Python, SciPy, Pymoo
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 34; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

7.
Detekcija napak med 3d tiskom z uporabo strojnega vida
Nejc Tovornik, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo zasnovali cenovno ugodno rešitev za zajem slike in odkrivanje napak pri 3D tisku več enakih izdelkov. Najprej smo na kratko pregledali osnove 3D tiska in strojnega vida. Za zajem slike smo izbrali cenovno dostopen komercialni 1D linijski slikovni senzor, ki ne povzroča popačenja leče. Na podlagi meritev smo preučili delovanje tovrstnega senzorja, izdelali tiskano vezje in krmilni program za DSP mikrokrmilnik. Ustvarili smo vtičnik za rezalnik Ultimaker Cura, ki v sloje tiskanega izdelka doda G-kodo za izvajanje skeniranja, ter izdelali program za detekcijo napak. Program temelji na metodi primerjanja zajetih slik prvega uspešnega tiska s slikami nadaljnjih. Potrdili smo, da program uspešno zazna večino napak in ustrezno prekine proces 3D tiskanja.
Ključne besede: Strojni vid, CIS senzor, 3D-tisk, STM32, Python, G-koda, Duet3D, OpenCV, Altium, C++, Ultimaker Cura
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 57; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

8.
Izgradnja električnega ojačevalnika za piezoelektrični aktuator
Gregor Korže, 2022, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bil izdelan hladilni sistem za električni ojačevalnik, ki ga uporabljamo za napajanje piezoelektričnih aktuatorjev. Preračunali smo temperature spoja ojačevalnika, izbrali ustrezen hladilnik in določili ustrezne ventilatorje za aktivno hlajenje sistema. Električni ojačevalnik smo nato testirali pri vhodnih signalih različnih frekvenc in amplitud, ob tem pa smo opazovali izhodni signal in temperaturo ohišja močnostnega ojačevalnika PB51. S programom Apex Power Design smo opravili analizo stabilnosti sestavljenega električnega ojačevalnika. Za lažje in bolj kvalitetno zajemanje fotografij in posnetkov smo 3d natisnili tudi nastavek za mobilni telefon, ki se pritrdi na okular mikroskopa. Tako lahko sedaj zajemamo počasne posnetke kroženja vode na mikroskopskem stekelcu, kar nam bo olajšalo nadaljnje raziskave na področju mikrofluidnih motorjev.
Ključne besede: Močnostni ojačevalnik, piezoelektrični aktuator, hladilni sistem, 3d tiskanje, SolidWorks, Apex Power Design.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 53; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

9.
Zasnova in izvedba trajnostnega testiranja elektro-hidravličnega aktuatorja
Aleks Petrovič, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen postopek načrtovanja in izvedbe trajnostnega testiranja elektro hidravličnega aktuatorja. Narejen je bil idejni načrt za izdelavo bremenske enote, posodobitev obstoječega EHA sistema, izdelavo električne omare in poteka testiranja. Zasnovana je bila električna in hidravlična vezava komponent. Na sistem so bile nameščene komponente za pravilno delovanje, zagotavljanje varnosti in zajemanje podatkov. Sistemu je bil dodan industrijski mehki logični krmilnik, z izdelanim krmilnim programom, ter programom za vpis pridobljenih podatkov v SQL bazo podatkov in industrijski HMI zaslon z uporabniškim vmesnikom in komunikacijskim programom.
Ključne besede: elektro hidravlični aktuator, avtomatizacija, industrijski mehki logični krmilnik, Beckhoff, vztrajnostno testiranje
Objavljeno v DKUM: 30.06.2022; Ogledov: 205; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)

10.
Sortiranje fižolovih zrn z uporabo strojnega vida : magistrsko delo
Samo Šlander, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen projekt, ki temelji na zasnovi metode za sortiranje fižola s pomočjo strojnega vida. Njegov namen je nadomestiti ročno sortiranje. V delu je opisan tudi razvoj klasifikacijskega modela za razvrščanje slik fižola ter mehanskega koncepta. Prav tako je predstavljeno področje strojnega vida ter strojnega učenja. Na koncu pa je predstavljen nabor baze podatkov, razvrstitev slik po kategorijah z uporabo prenosnega učenja in algoritma k-najbližjih sosedov, ovrednotenje rezultatov le-teh ter koncept mehanske separacije.
Ključne besede: strojni vid, CNN, KNN, sortiranje fižola, klasifikacija
Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 198; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (5,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici