| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Človekove pravice - je splošna deklaracija o človekovih pravicah res začetek zavedanja ali iznajdevanja človekovih pravic?
Lanja Čerin, 2018, master's thesis

Abstract: Z Ustanovno listino OZN in Splošno deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1948 je simbolno prišlo do uveljavitve človekovih pravic v mednarodnem pravu, konec letošnjega leta pa mineva 70 let od njenega sprejetja. V tem času je mednarodna skupnost na podlagi deklaracije razvila obširen zbor mednarodnih norm in standardov na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V Splošni deklaraciji je varstvo človekovih pravic prvič v zgodovini poudarjeno kot globalna odgovornost vseh, univerzalnost človekovih pravic pa se je od takrat še dodatno okrepila in bila ponovljena v drugih pomembnih mednarodnih instrumentih.
Keywords: Človekove pravice, Splošna deklaracija o človekovih pravicah, temeljne pravice, OZN, Ustava Republike Slovenije
Published: 17.10.2018; Views: 1272; Downloads: 178
.pdf Full text (458,62 KB)

2.
Statutarna ureditev javnega zavoda Mariborska knjižnica
Lanja Čerin, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana statutarna ureditev ter delovanje negospodarske javne službe – javnega zavoda Mariborska knjižnica, ki temelji na Odloku o ustanovitvi javnega zavoda in ostalih aktih. Najprej je predstavljen zavod na splošno, tako kot lahko zasledimo iz informacij javnega značaja dostopnih na njegovi spletni strani ter Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Mariborska knjižnica . Nato sledi predstavitev aktov, ki zavezujejo knjižnico in v okviru katerih mora le ta delovati. Avtorica ugotavlja, da je poslovanje urejeno z zelo veliko različnimi akti. Posamezna področja delovanja javnega zavoda so podrobno in zelo natančno opredeljena in urejena s predpisi. Sledi predstavitev organizacije, ponudbe in poslovanja Mariborske knjižnice. Razvidno je, da je dejavnost zavoda organizirana v devetnajstih organizacijskih enotah in zajema velik del severovzhodne Slovenije. Ponudba je zelo pestra in raznolika. Avtorica nato predstavi organe zavoda in prilaga sliko organizacijske sheme, iz katere je še lažje razvidna struktura organov ter posameznih oddelkov in služb. Sledi opis financiranja zavoda ter predstavitev izvora sredstev, ki jih ta pridobiva za svoje delovanje. Na kratko je predstavljen tudi pomen članarin in njihova uporaba. Avtorica nadaljuje na področju razvoja in razvojnih projektov ter predstavitvi planov, ki temeljijo predvsem na reševanju prostorskih in finančnih omejitev. Prostorska stiska osrednje knjižnice na Rotovškem trgu namreč že dalj časa predstavlja velik problem. Avtorica nadalje analizira nadzor, ugotavlja kje je Mariborska knjižnica certificirana, kako poteka notranja in zunanja presoja in kdo jo opravlja. Razvidno je, da je presoja smiselna, da knjižnica deluje v skladu s standardom ISO 9001:2008 in da obvladuje dokumentacijo glede na zahteve standarda. Nato sledi povzetek intervjuja z bivšim (mandat do konca leta 2014) predsednikom sindikata Glosa (sindikat Mariborske knjižnice ), Fredijem Sirkom, s katerim avtorica tudi dokazuje določene hipoteze. Intervju je priložen na koncu naloge. Avtorica pride do sklepa, da delovanje Mariborske knjižnice poteka podkrepljeno z vrsto predpisov. Težave pri poslovanju se pojavljajo predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in prostorske stiske, ne pa zaradi neupoštevanja ali neustreznosti zakonodaje.
Keywords: javni zavod, Mariborska knjižnica, zakonodaja zavoda, poslovanje knjižnice, organizacijske enote, negospodarske javne službe, knjižnična dejavnost.
Published: 16.05.2016; Views: 952; Downloads: 69
.pdf Full text (282,91 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica