| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Strategies for the minimisation of misinformation spread through the local media environment
Suzana Žilič Fišer, Peter Čakš, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: local media, journalism, media production prqactices, fact-checking, misinformation, COVID-19
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 78; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Social media fact-checking: the effects of news literacy and news trust on the intent to verify health-related information
Ines Kožuh, Peter Čakš, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The recent health crisis and the rapid development of Artificial Intelligence have caused misinformation on social media to flourish by becoming more sophisticated and challenging to detect. This calls upon fact-checking and questions users’ competencies and attitudes when assessing social media news. Our study provides a model of how fact-checking intent is explained by news literacy and news trust to examine how users behave in the misinformation-prone social media environment. Structural equation modeling was used to examine survey data gathered from social media users. The findings revealed that users’ intent to fact-check information in social media news is explained by (1) news literacy, such as the awareness of various techniques used by creators to depict situations about COVID-19; (2) news trust, in terms of the conviction that the news contains all the essential facts; and (3) intent, such as an aim to check information in multiple pieces of news. The presented findings may aid policymakers and practitioners in developing efficient communication strategies for addressing users less prone to fact-checking. Our contribution offers a new understanding of news literacy as a sufficient tool for combating misinformation, which actively equips users with knowledge and an attitude for social media news fact-checking.
Ključne besede: fact-checking, news literacy, trust, social media, misinformaiton, fake news, pandemic, health crisis
Objavljeno v DKUM: 04.06.2024; Ogledov: 74; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vloga vplivnežev v modni industriji : magistrsko delo
Miha Rušnik, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo raziskuje vlogo modnih vplivnežev v modni industriji. Pri javnostih se osredotoča na predstavnike generacije Z, pri medijskem prostoru pa na slovensko območje. Z analizo dosedanjih študij, anketo med ciljno javnostjo in intervjuji relevantnih modnih vplinvežev in sodelujočih v industriji je ugotovljeno, da je v Sloveniji več relevatnih modnih vplivnežev, vendar je le-te težko opredeliti. Spoznava, da je je glavni namen njihovega dela navdihovanje ljudi, vendar imajo od svojih aktivnosti tudi finančno korist. Ugotavlja tudi, da so modni vplivneži spremenili predvsem način predstavitve in prodaje izdelkov modne industrije.
Ključne besede: družbena omrežja, Instagram, vplivneži, trženje, modna industrija
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 447; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (11,06 MB)

4.
Zaupanje mladih v vsebino, ustvarjeno z umetno inteligenco : magistrsko delo
Tjaša Brglez, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskovali, ali obstajajo vplivi med algoritmično pismenostjo mladih in zaupanjem v vsebine, pridobljene s ChatGPT-jem, ter med prej omenjenim zaupanjem in pogostostjo preverjanja vsebin, pridobljenih s ChatGPT-jem z uporabo različnih digitalnih informacijskih virov. Rezultati raziskave iz empiričnega dela so pokazali, da ni statistično značilnega vpliva algoritmične pismenosti na zaupanje, prav tako ni statistično značilnega vpliva zaupanja na nagnjenost k preverjanju vsebin. Ugotovili smo tudi, da mladi dosegajo visoke stopnje algoritmične pismenosti. Dobljene ugotovitve lahko služijo kot motivacija k nadaljnjemu raziskovanju vpliva različnih pismenosti na zaupanje v vsebino, pridobljeno z različnimi orodji umetne inteligence.
Ključne besede: zaupanje, algoritmična pismenost, umetna inteligenca, ChatGPT
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 325; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
Preobremenjenost z novicami na družbenih medijih in njene posledice : magistrsko delo
Teja Voglar, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali preobremenjenost z novicami, deljenimi na družbenem mediju Facebook. Preučevali smo koncepte izogibanje novic, percepcijo “novice me bodo našle” in zaupanje v novice. V izvedeni raziskavi je sodelovalo 71 udeležencev. Rezultati raziskave so pokazali, da preobremenjenost s kognitivno obdelavo novic statistično pomembno napove izogibanje novicam in pasivno spremljanje novic, ne napove pa zaupanja v novice, za katero smo ugotovili, da sicer statistično pomembno napove izogibanje novicam. Ker na slovenskem območju na to temo ni bilo narejene nobene raziskave, lahko naša pomembno prispeva k razumevanju preobremenjenosti z novicami in njenimi posledicami, kar lahko ima velik vpliv na načine, kako mediji delijo novice na družbenih medijih.
Ključne besede: družbeni mediji, preobremenjenost z novicami, izogibanje novicam, percepcija ”novice me bodo našle”, zaupanje v novice
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 391; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

6.
Pomen komunikacije med tehničnim in umetniškim osebjem v organizacijah na področju kulture : magistrsko delo
Ivan Modrić, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziskujemo, kolikšna je učinkovitost komunikacije med tehničnim in umetniškim osebjem v gledališču. S pomočjo intervjujev smo izvedli kvalitativno raziskavo in analizo le-te. V raziskavi je sodelovalo 14 oseb, delno zaposlenih na umetniškem in delno na tehničnem področju. Gledališči, ki sta bili izbrani kot vzorec raziskave, sta Slovensko narodno gledališče Maribor in Lutkovno gledališče Maribor. Raziskovanje komunikacije na tem področju prinaša več izzivov, predvsem zato ker primerjamo dva načina razmišljanja, umetniškega in tehničnega, ki delujeta na različnih principih. Raziskava nudi vpogled na področje, ki je zelo slabo raziskano, in lahko pomaga pri nadaljnjem raziskovanju pomena komunikacije v kulturnih institucijah in širše na področju umetnosti.
Ključne besede: komunikacija, gledališče, umetniški svet, tehnični svet, tehnika
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 442; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Konstrukcija madžarske manjšinske identitete s pomočjo pomurskega madžarskega radia : magistrsko delo
Martina Lebar, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljena raziskava nam razkriva, če in v kolikšni meri lahko MMR (Muravidéki magyar rádió/ Pomurski madžarski radio) oblikuje in ohranja identiteto pripadnikov madžarske manjšine v Sloveniji. S pomočjo intervjujev, ki smo jih opravili s petimi novinarji, zaposlenimi na MMR, in desetimi poslušalci manjšinskega radia, ugotavljamo, da Pomurski madžarski radio nima izrazite vloge pri oblikovanju manjšinske identitete. Je pa izrednega pomena pri njenem ohranjanju, predvsem pri pripadnikih, ki nimajo ves čas stika s svojo kulturo in jezikom. Prav slednji posamezniki in njihov odnos do manjšinskih medijev bi bil zanimiv za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: madžarska manjšina v Sloveniji, manjšinska identiteta, manjšinski radio, vpliv medijev, konstrukcija identitete
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 398; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

8.
Glasovi skupnosti: vloga skupnostnega radia pri ohranjanju jezika in kulture : diplomsko delo
Slobodan Stanković, 2023, diplomsko delo

Opis: Ohranjanje srbskega jezika in kulture v slovenskih medijih ni zagotovljeno. Zato smo se v diplomskem delu osredotočili na preučevanje vloge in vpliva skupnostnega radia pri ohranjanju jezika in kulture. Izvedli smo študijo s pomočjo ankete, ki se opira na teoretična poglavja zaključnega dela. Na osnovi preučevanja skupnosti srbskih študentov v Sloveniji in splošne javnosti v Srbiji je cilj študije podati priporočila za prihodnje raziskave in pobude skupnostnega radia za spodbujanje ohranjanja jezika, identitete, kulture ter tradicije mlajših generacij v srbski diaspori in na splošno.
Ključne besede: skupnost, skupnostni radio, identiteta, participativni mediji, ohranjanje jezika in kulture
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 302; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (10,24 MB)

9.
Komunikacijski načrt kot del strateške komunikacije: Primer za projekt ECO-CIRCLE : diplomsko delo
Sara Zavernik, 2023, diplomsko delo

Opis: Komunikacija predstavlja temelj projekta, njegov uspeh pa je neposredno odvisen od njene uspešnosti in učinkovitosti. S strateškim načrtovanjem komunikacije zagotovimo razumevanje, preprečimo ovire, omogočimo učinkovito izvedbo in povečamo ugled projekta. Na uspeh dodatno vplivajo medkulturne interakcije, ki zaradi kulturnih razlik povečujejo zapletenost komunikacije. Namen diplomskega dela je bil izdelati komunikacijski načrt za mednarodni mladinski projekt ECO-CIRCLE s preučitvijo poslovne komunikacije v kontekstu projektov, izvedbe komunikacijskih načrtov in vplivov medkulturne komunikacije. Za podkrepitev načrta smo izvedli anketo, kjer smo raziskali mnenje ciljne skupine o načinih promocije projekta. Ugotovili smo, da mladi za spremljanje promocijskih sporočil najbolj uporabljajo družbeni omrežji Instagram in YouTube, preferirajo krajše oblike komunikacije, informativne in lahkotne vsebine ter neformalen ton komuniciranja, objave pa bodo najuspešnejše, če jih objavimo od 1-krat do 4-krat tedensko ob večernih urah.
Ključne besede: komunikacijski načrt, poslovno komuniciranje, projekt, medkulturno komuniciranje, družbeni mediji
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 491; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

10.
Primerjalna analiza govorništva v britanski kraljevi družini : diplomsko delo
Maja Rotovnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Britanska kraljeva družina velja za eno najprepoznavnejših na svetu. Zaradi svoje avtoritete ima najpomembnejšo vlogo v kraljevi družini monarh. Čeprav nima politične moči, je pomemben oblikovalec javnega mnenja in družbene klime. V diplomskem delu smo analizirali retoriko kraljice Elizabete II. in kralja Karla III, in sicer pojavnost etosa, patosa in logosa v njunih govorih, pri čemer smo ugotovili, da je raba vseh prepričevalnih sredstev izrazitejša pri kraljici Elizabeti II. Zanimalo nas je tudi, kako se raba prepričevalnih sredstev razlikuje glede na podobne okoliščine nastanka govora ter kako se njuna retorika spreminja skozi različna življenjska obdobja. Ugotovili smo, da se retoriki ob podobnih okoliščinah bistveno ne razlikujeta, opazili pa smo trend izrazitejše rabe logosa v kraljičinem in patosa v kraljevem starostnem obdobju. Zaradi hitrih sprememb v trenutni sestavi kraljeve družine, lahko rezultati naše analize služijo kot izhodišče za nadaljnje raziskave na področju retorike v britanski kraljevi družini.
Ključne besede: britanska kraljeva družina, retorika, govorništvo, prepričevalna sredstva
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 350; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

Iskanje izvedeno v 21.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici